Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

@luthien.k Mám taký dojem z vlastných skúseností pri výrobe dom. jogurtu, že keď som použila jogurt ktorému mala končiť záruka až za nejaké 3 týždne, tak mi vyšiel, ale keď som použila nejaký týždeň pred koncom spotreby, tak z toho vyšiel len taký soplavý grc, sorry za výraz. Keď si predstavím, že takto nejako vyzerá tá pochúťka za nejaký čas v žalúdku, tak ma prešla chuť na kupovaný jogurt úplne. Len laickým pohľadom mi z toho vychádza, že ku koncu spotreby sa v tom výrobku tých živých kultúr moc nenachádza, alebo sa možno mýlim?
@bubulka722 s tím nemám zkušenost, jogurty nedělám a ani nebudu, mám doma dva alergiky a nejen z toho důvodu nepovažuju žádné mléčné výrobky za kdovíjak zdraví prospěšné obecně (ale když už, tak ty zakysané a tvrdé sýry).
@bubulka722 Ony ty živé kultury postupně chcípou hlady 😅 Takže ten živý jogurt je stále víc jakoby kyselejší, jak se tam množí a množí, a nakonec chcípnou. Aspoň myslím 😅
@luthien.k Tiež nie som presvedčená, že BKM je pre ľudský organizmus prospešná, preto je 14 mesačná dcéra stále len na MM. Stále lavírujem nad vegetariánstvom a vegánstvom, aj keď do varenia alebo do pečenia občas KM a aj vajcia použijem. 13 ročný syn má ale jogurty veľmi rád, a tak mu radšej urobím domáci a chutí mu viac ako kupovaný. Celkovo odkedy som ich začala robiť doma, kupovaný nechce. 😉
@bubulka722 ako robiš domaci jogurt?
Do 1l čerstvého mlieka z automatu zohriateho na 40°C dám jeden celý čo najčestvejší jogurt s min. 10% tuku naj. je asi Selský, Zvolenský, ale fajn vyšiel aj Milsy, pridám trošku hnedého cukru, poriadne premiešam a vylejem do pohárikov. Dám do jogurtovača a za nejakých 5-6 hodín je hotový. Totálne jednoduché, rýchle a lacné. Chcem si ale kúpiť jogurtové kultúry a skúsiť zo sójového, pohánkového alebo mandľového mlieka.
Ak má niekto skúsenosti s jogurtami na rastlinnom základe, prosím napíšte! 😉
baby a preco az tak dlho musia zret tie jogurty? a ked nemam jogurtovac , tak tu niekto napisal ze mozeme ich dat do perin na 12 az 15 hodin, a kolko poharkov z toho litra mlieka sa spravi jogurtov?
@hexi z litra mlieka mas cca 6-7 jogurtov, podla toho, ake velke flasticky pouzijes 😅 a ta doba zrenia je cas, za aky sa namnozia tie spravne bakterie, ked chces robit napriklad kysle mlieko, tiez ti neskysne za pol hodiny, ale potrebuje to svoj cas 😅 v jogurtovaci je stabilnejsia teplota, tak to ide asi rychlejsie, v perinach som neskusala 😅
som sa začítala do nových kníh o výchove...(viac je to o komplexnom prístupe ku životu)...Koncept a kontinuita, poznáte tieto knihy?čo si myslíte o tomto naturálnom type výchovy?u nás je možné už vidieť pár vzorcov správania, ktoré sme nevedomky uplatňovali. Kapitola k narodeniu bábätka do "dnešnej doby" je veľmi emotívna, chytila ma asi ako každú matku a objasnila mi mnohé pocity čerstvého miminka. Čo ma zarazilo ešte viac, našla som viaceré odpovede na bloky zo svojej výchovy a pochopila ich s nadhľadom....krásna kniha pre šťastné srdiečka a spokojné duše 😉
@gia111 - na tu knížku se chystám v dohledné době. Já vyznávám výchovu bez kritiky, kde rodič nechává dítě vytvářet si vlastní zkušenosti, dává prostor pro aktivitu a vlastně dělá takové průvodce světem - př. kydž malý jede na odrážedle z kopce, tak mu jen řeknu, že je to to z kopce, odrážedlo se může rozjet...a funguje nám to báječně. Nechválím, netrestám, nehodnotím - ani jeho osobu, jeho chování ani jeho výtvory...Teď jsem těhotná, takže na KOncept kontinua se těším, stejně jako na Sourozence bez rivality....
@blandik vieš nedá sa všetko zo dňa na deň, ale zmenilo to môj smer rozmýšľania, zmenila som pohľad na detskú postielku, na detský kočiarik, na mnohé podnety, ktoré deťom dávame. Chce to čas nájsť aj v sebe tie zlomy, kde na nás výchova pôsobila, teraz sledujem každý deň aké nezmyselné veci rozprávam mojej dcérke 😉, ale aspoň o tom už viem.
@gia111 ja som tu knizku tiez citala a zmenila pohlad na par veci. na priklad uz nahavam syna sameho na schodoch - vie ist po stvornozky dole aj hore sam, pekne zide a ja si nerobim starosti. robievam to vtedy ked je pokojny a "nehadame sa", tak ako pisu v tej knizke ze dietati sa daco stane vlastne vtedy, ked to matka/rodic vyprovokuje... mne velmi pomohol aj ten odsek o porode/po porode ked dieta nie je pri matke, lebo moj syn na 8 hodin bol v inkubatore, takze to na mna velmi zaposobilo a robila som si strasne vycitky. s tou knihou som to mohla spracovat, je tam o tom pisane len strana alebo dve a ked som to citala, tak som sa normalne rozrevala, lebo som citila presne to, co tam je pisane...
@majka1981 áno to sú asi najsilnejšie strany...som porodila o 14 do 15 malú vyšetrovali a potom som ležala nervózne na izbe, už aj plná sily a nemohla som sa dočkať svojho voňavého balíčka 😒 . To vieš, ale musela sa v nemocnici vymeniť smena... 😕 naše zdravotníctvo, doniesli ju o 18, kde bola, s kým, prečo???
hovorila som o tom so svojimi starými rodičmi. Babi si zrazu spomenula, keď prišli na dedinu v poľskom pohraničí kde vyrastal môj dedko, nemali tam kočiare, mamka si v šatke niesla dieťatko na pole a potom buď bolo v kolíske alebo opäť na nej. Po prečítaní tejto knihy ma udivuje koľko sú schopní ľudia vymýšľaš, kočiarov, hojdačiek na batérky, ležadiel a iných neprirodzených vecí, aby deti "boli s nimi...." Je to smutné, že marketing pôsobí aj na tieto najprirodzenejšie zákutia života. Som presvedčená, že každá mamina, ktorá si túto knihu počíta, mnohé pochopí a bude sa jej ľahšie žiť..... 🙂
@gia111 ahoj, necitala som tuto diskusiu .. len ma zaujal tvoj prispevok o noseni ... mne dedusko (je zo zahoria) tiez spominal minule ze deti sa nosili v "plachetke" a ze to bolo nieco podobne ako nasa satka .. viac som sa nedozvedela, budem sa musiet este popytat ... ktovie ci by o tom etnologovia vedeli povedat nieco viac .. predpokladam ze u nas sa az po vojne zacali pouzivat vo velkom kociare, predtym zrejme len v mestskom prostredi u strednych a vyssich vrsiev a niekde na lazoch a kopaniciach to urcite pretrvavalo aj dlhsie ...
a citam ze pisete aj o jogurtoch (@pifina) ... ja som dala svoj strvrty pokus s domacou vyrobou, mlieko som mala krabicove plnotucne rajo (nie tetrapak) lebo k cerstvemu som sa nedostala, zohriala som ho na 40 stupnov, dala dve lyzice zvolenskeho a cca. 6 hodin nechala v pozicanom jogurtovaci. A zasa bol na vrchu dobry ale asi 1.5 nizsie zacal byt redsi a taky tahavy, ked sa naberie na lyzicu tak z neho visia dlhe cicerky, nie je to velmi pekne ak ked chutovo je ok. Neviete nejaky trik ako sa tomu vyhnut? Dakujem 😉
@gia111
@kvetinka211 v plachte sa nosilo pred prvou vojnou, moja babka nosila tak mojho ocina, aj tetu, mame i fotky a ked prisli na pole, tak postavili palice ako stan na to zaveseli plachtu a dieta v nej spalo dokym pracovali na poli, a babka povedala ze mala volne ruky, nemusela nic tlacit , nosenie v satke ma svoje velke plus, ako kocik, ja keby som premyslala takto pred troma rokmi tak vobec nekupim kociar a rovno satku, pre mna bol kociar zaťaž, bol neprakticky, a teraz haraburda ktora zavadza v pivnici, a takisto by som nekupila tolko zbytocnych veci, ak je kolotoc nad postielku, baldachyn nad postielku u nas zbytocnost,klokanku - mala v nej plakala, ohradku na hranie, mala tam vobec nechcela byt, a vela vela veci ktore zbytocne kupi cakajuca mamicka pre svoje prve dieta, lebo je to euforia z cakania krasneho prirastku 😀
Ja som tiez nosila malu, sice nie v satke, ale v Manduce. Normalne by sa tam dokazala prenosit asi aj tyzden v kuse. A potom, ked uz vyrastla, tak sme Manducu otocili na chrbat, aj ked potom to uz bola riadna zataz na klby...
Ked si vezmete, kedysi, ked sa chodilo kopat na polia, kde boli malinke deti? No predsa priviazane v satke na chrbte.
A presne ako pise @hexi, vela zohrava ta euforia z cakania babatka.
@janano
@hexi , ono tá eufória je hlavne podporená masívnou reklamou zo strany výrobcov týchto "čačiek" takže ak mamička nemá jasnú predstavu o týchto veciach, tak tomu veľmi ľahko podľahne. túto tabuľku som stiahla z nejakého fotoblogu tu na MK: Napr. zo zoznamu "ostatné nevyhnutné veci" považujem ja za "nevyhnutnú" len autosedačku, aj to len pre tých, ktorí vozia dieťa autom.
no nič, pozerám, že tá foto ostala aj tak dosť maličká, ale určite ste už tento zoznam zaregistrovali buď na MK alebo inde.
ahojte,
ja asi nie som naturalna mamicka - mam rada tie cacky macky okolo babetiek a uzivam si ich nakupovanie... tiez uplne nesuhlasim ze vsetky veci ako kocik, kolotoc a neviemco su blbosti - skor by som povedala ze deticky su rozne - niektorym to nic nehovori ( napr. moja dcera ) a uplne to budu ignorovat, ine zase tieto vecicky miluju ( moj syn napr. ) Samozrejme ze niekde uz zacina prehananie ( ked baby potrebuju 10 kocikov lebo iny ma krajsiu farbu etc. )... Ja dokonca poznam deti ktore sa neradi nosia, takze satka im nic nehovori 😒 aj ked moje teda nosenie miluju🙂
chcela som sa len spytat ze dokedy si myslite ze deti dokazete uchranit pred normalnym svetom, neviem teda ci vam deticky chodia do skolky a ak tak ci v meste alebo na dedine... lebo ja co uz teraz zazivam je porovnavanie sa deticiek, vela dost drahych kruzkov, kde ked dieta nato nema je uz ostatnymi detmi ( NIE rodicmi ) vylucovane z kolektivu...
ja mam pocit ze je obrovsky rozdiel medzi tym ak dieta vychovavate niekde na samotke u lesa a niekde uprostred mesta, ci? ako to vidite vy?
@dai , no ono by to bolo na dlhú debatu, že čo je to ten tzv, "normálny svet" , väčšina ľudí si o sebe myslí, že žije "normálne" bez ohľadu na mieru "naturálnosti" 😉 .
Myslím, že to veľa závisí od postoja rodičov, nakoľko striktne sa k týmto veciam stavajú a tiež od miery tolerantnosti k iným životným štýlom. Môžeš dieťa vychovávať štýlom, že my (naša rodina) robime to a to (napr. separujeme odpad, jeme také a také potraviny, používame také a také veci v domácnosti atď.) , lebo si myslíme, že je to správne, že je to zdravé, pomáhame tým životnému prostrediu atď. atď. A niektoré rodiny zase žijú trochu ináč a tiež na to majú svoje dôvody.
Ja sa s deťmi o týchto veciach dosť rozprávam, staršia dcérka už je pomaly vo veku (11 rokov), kedy sú deti dosť ovplyvnené názorom vrstovníkov, reklamou, tým čo je "in" a "cool" a podobne. Napriek tomu vie však k tomu zastať rozumný postoj. Bavíme sa o tom, prečo majú ľudia rozličné množstvo peňazí, prečo všetci nemôžu mať všetko. Ako niektorí ľudia prídu k veľkým peniazom, niektorí nie úplne čestne a niektorí zase áno, ale je to na úkor voľného času, námahy, musia tomu čosi obetovať. Že nemôžeme mať všetko, niektorí rodičia sa viac venujú deťom, majú ich viac, aj keď je to možno na úkor "luxusu" iní naopak. Takisto o tom, ako žijú ľudia v iných častiach sveta, že aj to, čo je niekde považované za "chudobu" je inde luxusom.
@bodka70 dakujem za odpoved bodka - toto vlastne robime aj my... akurat mala je dost uz ovplyvnena skolkou, reklamami okolo seba etc. ... aj ked to doma vela preberame...
z kadial si? lebo stale mam pocit ze v malej dedine, niekde v uzavretom prostredi, v malej skole, v spolocnosti priblizne rovnakych ludi sa toto da robit omnoho lahsie a s vaecsim vplyvom ako v meste velkom, rozmanitej spolocnosti, s vaecsim mnozstvom moznosti, ponuky etc. ...
@dai , ináč ja nehovorím, že niektoré "čačky" nie sú pekné, či užitočné či príjemné, len že nie sú "nevyhnutné" . Ja osobne tiež mám doma určite dosť vecí, ktoré by som nemohla dať do kategórie "nevyhnutné". Ak sa teda radosť z niečoho, nejakej veci, nepovažuje za nevyhnutnosť 😎 😀 😀. Ak si v tom človek vie ustrážiť mieru a nemá byt zaprataný až po strop, poprípade ho nákupná horúčka finančne nezruinuje? tak prečo nie?
ja si myslim, ze dokonca tento babybiznis obera ludi o kreativitu. vsetko im serviruje "hotove".
ked bol moj syn maly, ziadne kolotoce a hrazdicky sa na Slovensku nedali zohnat.
snazila som sa synceka zabavit, preto muz vyrobil obycajnu drevenu hrazdicku, na ktoru som vesala rozne kochynske a ine potreby. v kupelni, nad prebalovacou doskou sme mali inu hrazdicku s nafukovacou loptou na gumicke, do ktorej syn kopal, buchal pästickami...
neustale som zabavky obmienala a ani mi nenapadlo, ze nieco take sa bude o par rokov predavat hotove, (ale ovela viac gycove a menej stimulujuce)
drahy kruzok pre starsie dieta zase moze nahradit pobyt v prirode. na bicykli sa da zajst na velmi zaujimave miesta. a je to zadarmo 🙂
podla mna ide o to, aky postoj ku konzumu zaujmeme a davame tym priklad aj svojmu dietatu.

@oscarka3 Moc děkuji.