Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

@irriss , jasné, keď budem deťom už v dojčenskom veku dávať čaj s medom a namáčať cumeľ do medu, tak bude problém/poznám taký prípad/ ale aj keď ten čaj budem sladiť cukrom ako moja známa a jej deti majú tiež zničené zuby. moje deti sú na každej preventívke vychválené zubárkou, aké majú krásne zuby a že konečne niečo pozitívne-zdravé zuby vidí po celom dni, čo len kazy opravuje
Diky 😉
No my doma temer vubec nesladime..1kg cukru nam vydrzi i 6 mesicu 😉
sladke stavy tu temer v prodeji nejsou, ale snidane s marmeladou nebo dzemem je velmi vitana ..
caje se tu moc nepiji a dokonce neni ani zadny vyber..temer jen ten zakladni (i kdyz posledni rok se zacal i trh zpestrovat)-ale drive jen hermanek, zeleny klasika cerny a dekafeinovany..a tim to koncilo.. 😠 Tak jsem si vozila zasoby z Prahy...a do ovocnych je skoda cukr davat.. 😉
Jinak na trhu neni ani vyber cokolad (jen Kinder a Milka)...bonbony jsou take omezene...takze nakonec vyhrava chleba s marmeladou nebo s Nutellou... 🙂
p.s. Ja vim, clovek si mysli, ze zdejsi trh nabizi vice nez SK ci CZ..ale opak je pravdou...Preplnene regaly na SK a CZ jsou pro me deti doslova Lunaparkem 😉
@oscarka3 vies,ze by som to takto az uplne nezovseobecnovala. lebo nie len sladke moze za zubne kazy-vid nasa mala,ona sladke neje absolutne ani nejedla nikdy a vzhladom na cely zdravotny stav od narodenia mame uz teraz problemy so zubkami ☹ momentalne zubnu kefku ani za nic do ust nedostaneme 😠 ale vravim si,ze hlavne,ze ine veci sa davaju do poriadku teraz..
@irriss u nas vyber tiez nula bodov. velmi tazko som nasla bio pestovatelov a co-to v predrazenych bio obchodoch. vela veci mi posielaju pre dceru z domu . tuto strava pre deti,to je uplne hrozne.
k tomu sladeniu,ja som si zvykla u mna na agavovy sirup,aj teraz ho mam v kave. a doniesla som si javorovy sirup z poslednej dovolenky,velmi sa z neho tesim,ale este netusim,ako ho vyuzijem :D
@irriss , my šťavy pijeme vlastné čerstvé, len keď má prísť nejaká návšteva tak kúpim ale 100%, čokoládu tak 3-4x do roka, čaje väčšinou vlastné bylinkové, pijeme hlavne vodu. nutellu nejeme a marmeládu len na palacinky.
ja robím sladkosti takéto: http://vitakucharka.blog.cz/rubrika/sladkosti
presne...ja si ho kdysi vozila take..tusim z DM 😉
jinak Bio prodejny se zde nejdrive soustredili do malych kramku, ale zanedlouho zbankrotovaly 😖 . Ted se obcas najde neco ve vetsich sitich...a nebo v lekarnach...a nebo..Erboristerie..
Jinak tady jsou o Vas jen pekne zpravy. 😉 ..kazdy den posloucham, jak se krasne rozvijite a jak je u Vas cim dal tim lepe...a u nas cim dal tim hure..
Nevim, jak je u Vas, zda je to pravda, ale ze u nas je hure, to muzu potvrdit... 😖 😖
p.s. Vyzkousej kartacek - pohadkovou figurku na baterky..😉
prečítala som si vaše príspevky...za posledné mesiace sa u nás toho veľa zmenilo, zmenil sa náš pohľad na svet. Skoro každý druhý človek povie, že čas letí a na nič nie je čas. Nejde mi to do hlavy, veď od kedy sme zrušili televíziu tak máme minimálne hodinku alebo viac každý deň na seba. Určite je to vec priority, jeden sa potrebuje dobre vyspať, iný počítať knihu, pošportovať. Peniažky pribúdajú, ale úsmev z tváre ľudí a pohoda sa vytráca. Tiež sme začali tým, že sme si zobrali pekný tučný úver, boli sme úspešní, tak prečo si nekúpiť všetko po čom sme túžili. Zdá sa vám, že s rastúcim majetkom ste šťastnejší?Zdá sa Vám, že Vaše deti sa viac usmievajú a sú skutočne naplnené a šťastné keď sa hrajú so spievajúcim psom na baterky? Rozhodla som sa, budem minimalizovať všetky plastové predmety, vrátanie hračiek a už vôbec všetky "zbytočnosti na baterky". S manželom sme si kúpili pod stromček knihu od Daniela Marka Príručka ako oslobodiť seba, blízkych a spoločnosť....to je teda čítanie. už dva týždne rozmýšľam ako sa dá zaradiť spiatočka. Tak začíname týmto po škole sa niekde uplatníme, makáme aby sme dosiahli pozíciu z ktorej sa dá zobrať úver, potom si ho zoberiem kúpime "všetko čo by sa mohlo hodiť". Veľmi jednoducho, nepremyslene, len tak sme to chceli, netúžili sme po tom, ale kúpiť sa to dá...Určite ako by som sa mala rozhodnúť do domu by som šla, ale nemusela by som mať všetko hneď, sme šikovní...všetci len strácame kreativitu, originalitu, samostatnosť. V práci musím makať, aby som mala rovnakú výšku príjmu, aby bolo na splátky. Bojíme sa čo keby...bol nižší príjem, čo keby som ochorela dám si radšej poistku. Poistku na auto veď nebolo lacné....
Tak ma napadlo ako sme sa niekedy tešili na Mikuláša, pár arašidov, mandarinky, malá čokoládová figúrka. Čím potešíme svoje deti dnes?Čo je pre nich výnimočné a nedostupné?Čím potešíme seba, čo nás urobí dlhodobo šťastnými?
Narodila sa mi dcéra, snívala som o kolotoči nad postieľku, kúpila som jej hopsadlo, choditko mi odporúčili, že budem mať 5 min voľna. Kolotoč sa dcére nepáčil, v hopsadle byť nechcela a ani v chodítku. Spočítajte všetky tieto zbytočnosti čo som kúpila a to bolo všetko z druhej ruky, ale aj tak je to škoda peniažkov a prírody. Spočítali sme si, že sme možno 1/3 úveru brať nemuseli a mohli sme si to urobiť sami a lacnejšie. V tom období sme každý večer pozerali TV alebo PC....to bola zábava. Už niekoľko párov v našom okolí, všetci úspešní s titulom zistili, že práca ktorú robíme nás neuspokojuje, prídete domov psychicky unavení, že nemáte ani chuť žiť svoj život. Rozmýšľam ako ochrániť moje dieťa pred takýmto koncom.
Pred životom len pre "systém", zarobíme peniaze, nakrmime hladne socialne krky, zaplatime ucty, co sme si narobili, skocime na jednu dovolenku, kupime malej par hraciek, kúpime si vajicka s antibiotikami, konzervovane jedlo, v podstate mnoho Eciek, umelych chemickych dodatkov, potom si kupime lieky aby sme boli zdravi, kupime si vsetko na dialkove ovladanie a cas, ktori usetrime stravime v praci alebo pred pocitacom....Ved aj ja som vyrastla v prirode a na stromoch a aj ked ciastocne na sidlisku tak s partiou a na bicykli. Chceme nas zivot zmenit, tak aby si raz mohla dcera vybrat, bud sa zaradi a bude prezivat, alebo bude rozmyslat inac, bude skromna na materialne staty, ale ovela slobodnejsia.
Je pred nami nová veľká etapa hľadania, ale som šťastná, že nepôjdeme v dave ako ovce...aj keď aj tie sa mi zdajú byť občas múdrejšie. Vrelo odporúčam knihy: Pohodoví rodičia, knihy o permakultúre - teraz čítam úvod do permakultúry, priručka oslobodenia seba, blizkych a spolocnosti. Budete sa čudovať ako si vieme život zjednodušiť. Kľúč k nášmu šťastiu je v znížení spotreby, nákupov, "zbytočnej práce", "zbytočných splátok".
Jeden nápád som dostala čo keby sme všetko čo spotrebujeme, obaly z potravín, obaly z kozmetiky, krémov, vonaviek, staré tenisky, pampersky, vložky, kabelky, počítače, elektroniku, plastové fľaše a krabice od džúsov, po použití dali na rok na našu záhradku, alebo balkón. To je to čím zaťažujeme nie len seba, prácou, ale aj prírodu 😖 .
@irriss prepac,ako spanieli ze sa rozvijame,tak to myslis? bio predajnu ma jedna nemka,ta mava celkom zaujimave veci a jedna vacsia je v hlavnom meste-no ale boli sme v nemecku a ja som len cumela,aky vyber potravin a za ake ceny 😲
a neviem,tie kefky,uz ma dospelacku(pouzivame curaprox,neviem,ci poznas-u nas to nepoznaju v spanielsku a tie su extra jemne) a neotvori usta. neviem,ci uz je vo veku,ze nejaka extra krasna kefka by ju zaujala. trosku sa obavam,ze navsteva zubara to vsetko pobabrala,predtym si akotak nechala zubky vycistit . podla mna pri elektrickej by sa bala toho zvuku este 😔
@oscarka3 ja viem,ze si to tak nemyslela,len som chcela napisat,ze su aj ine priciny. vies,ze ma to stve,hoc sa snazim nehrabat sa v tom,ze preco prave my 😔 ta posledna infek.mocovych ciest mi tak otvorila oci,to bolo obdobie,ked som sa velmi trapila pre zubky a uvedomila som si,ze proste presli sme aj horsimi vecami uz a toto uz zvladneme tiez.
@estterka
No mluvi se o Vas jako o uspesnem vyvoji situace. Ze jste se dokazali "poprat" se situaci a spravne vyuzit pomoci EU - vcetne nezamestnanosti a vystavby a sily "nakupu" Proste slysime tu cim dal tim vic, ze Spanelsko je na tom o mnoho lepe...ze zareagovalo jak melo atd...No u nas je to katastrofa 😠a bude jeste hur ☹
p.s. ta kefka je na baterku, mozna ze zvedavosti by pomohla..toci se sama...ale zaroven se musi i mala snazit o pohyb.. 😉 a muzes vybrat jakou postavicku chces - podle jejich oblibenych..pohadka-princezna nebo zviratko... 🙂 Mozna ze by to za pokus stalo.. 😉
@gia111 presne si to vystihla. Ludia sa dnes honia len za peniazmi a myslia si, cim mas viac, tym si stastnejsi. A hlavne musis mat "image" 😠 Mnohe zname mi povedali, ze prve, ked pridu do prace, tak kolegyne hned okukuju, co mau na sebe, ake znackove oblecenie a ake drahe cizmy....a hned letia po praci do obchodu, aby na druhy den mali lepsie a krajsie a modernejsie...A najhorsie je to u detoch... toto zacina uz v skolkach...rodicia obliekaju deti do znackovych handier a pchaju detom do hlavy, ze ked mas to a to, tak si niekto ☹ A deti takto vyrastaju odmalicka a vobec nepoznaju tie prave hodnoty.
@irriss no ja neviem,ked praveze idu skresavat vsetky podpory,co davaju,co sa ludia dost boja a velmi aktivne hladaju pracu ludom,hoc neviem kde ju chcu vyhrabat-domaci nie su moc spokojni s tym,ako dopadli volby a boja sa zmeny. inak neviem,spravy nepozerame vobec a my tu na ostrove sme tak trosku izolovani 😀 no skusit mozem tu kefku,co na to povie slecna 😉 popozeram nejaku peknu 🙂
@estterka bližšie vysvetlenie k tej permakultúre: je to odpozorované z prírody, že napr. nesadíš len jeden druh rastlín ale viac aby sa navzájom podporovali, burinu, čo vytrhneš, necháš uschnúť a zhniť priamo na hriadke, nenarušuješ pôdny život rýľovaním, mulčuješ......
to je tak jednoducho povedané 😉
viac nájdeš napr. v knihe Zahrada k nakousnutí-Sepp Holzer
@estterka Keď plánujete svoju záhradku, určite prečítaj, je to o rozumnom hospodárení, ako napríklad môžeš aj zvieratá využiť vo svoj prospech, alebo ako urobiť dopredu "systém" trvaloudržateľný tak, aby si musela menej vkladať svojho času a práce, je to o využití napr. niektorých bylín, ktoré odpudzujú škodcov od úrody. Nazýva sa to tak hrdo, ale naše staré mami, mnoho z toho využívali, lebo sa to tak robilo generácie, len my sme nato zabudli.
Myslím si, že systém je na hlavu postavený v celej dnešnej dobe, keby štát podporoval samostatnosť, či už energetickú, manuálnu, potravinovú, preventívnu....A to príspevky na ekologické a obnoviteľné zdroje energie, nižšie poistenie pre tých, ktorí sa o svoje povolanie, a o svoje zdravie starajú. Podporujú sa tí, ktorí sa nestarajú, lebo oni môžu čerpať lieky, príspevky na bývanie. Permakultúra je aj o samostatnosti o nezávislosti, o tom že môžeme mať kvalitnejšie potraviny, ktoré si s malou námahou dopestujeme, tým ušetríme peniažky, prepravu, obaly, marketing, urobíme niečo pre svoje zdravie a prírodu. 🙂
@oscarka3 ja si myslim, ze mas pravdu len z casti...ono stat tvoria ludia a tu treba zmenit myslenie. A pozri sa, kolko sa nas tu uz nazbieralo, nie vsetky sme boli vedene k takemuto sposobu zivota, vela z nas na to PRISLO...treba robit osvetu a stat si za svojim, a verim, ze zmena pomalicky prijde 😉 ale som optimista, co 😀
@janano Aby doslo ke zmene, musela by prijit "pohroma" a bezprostredni ohrozeni "lehkomyslnych a pohodlnych"
😉
Pripomina mi to trochu farmaceuticke zasady pro vyrobu a studium..nezajima je mensina, i kdyz to jsou to lide, kterym hrozi zarucena "smrt"bez "jejich pomoci".
pokud lecba je...je nevynosna a "vyplati" se nechat "par lidi umrit" nez rozjet vyrobu ci studium pro "par lidi"...
a tak je to se vsim... 😖
p.s. Tady se stal az nyni "moderni sber trideneho materialu a odpadu"...ale v TV nam ukazuji, ze sice MY tridime, pro material jezdi ruzne kamiony, ale nakonec je skladka jedna jedina...
a nebo
jsou mista, kde jsou sice popelnice na trideny odpad, ale prijizdi jeden jediny kamion...a vse opet smicha...
a nektere domacnosti vubec trideni nedodrzuji
Na jedne strane stoji zakon, na 2. lidska malichernost a na 3. nejsou prostredky a penize, aby se dotlacil lid ke spravnemu trideni ani nejsou patricne budovy na zpracovani trideneho materialu..

@hexi cukor sa neusádza v tele....mení sa na energiu a tá ak sa nevyužije, tak sa mení na tuk, ktorý sa ukladá ako "zásoba" na neskôr....a hnedý cukor je len nebielený - nie je medzi nimi nijaký zásadný rozdiel okrem farby 😉 ja keď už niečo potrebujem ocukriť malému, tak len trstinovým cukrom ;) je menej sladký ako klasický repný cukor. A keď už med - tak jedine slovenský od našich včelárov, musí byť hustý a ak cukornatie, je to znak toho, že je neriedený a je taký ako má byť. Zahraničné medy môžu u našich detí a ľudí celkovo spôsobiť alergie.