icon

Návrat na Slovensko

rencakm
29. dec 2014

Zaujimalo by ma, ci su tu mamicky,ktore sa vratili po par rokoch prezitych v zahranici opat na Slovensko. Preco ste sa vratili? Nelutujete? Ste spokojne opat doma? Ako ste opat zacinali? Mate pracu?

slniecko77
31. dec 2014

@mimikas samozrejme, ze su ini 😉 ved maju ine tradicie, zvyky, prezili ine detstvo s inymi spomienkami..ale to neznamena, ze su zli 😉 len ini 😀
Prajem vam nech to nelutujes nikdy 🙂

sunshineka
31. dec 2014

@rencakm vela urobi aj to,ci pojdes do velkeho rozdielu.napr. ak roky zijes vo velkom meste a vratis sa domov do mini mesta alebo na dedinu daleko od mesta,tak asi pocitis tuzbu vratit sa spat do Kanady.tazke rozhodnutie,no ak sa hned zamestnate,tak to az velmi nepocitite.vela ludi,ked sa vrati nemoze si najst zamestnanie a to je frustrujuce.pocitaj s tym,ze riaditelovanie tiez nie je na dlho a casom sa musis poobzerat po inej praci

sisaka
31. dec 2014

@rencakm ani ja sa nechcem hadat, ale moje vyse 10 rocne skusenosti su diametralne odlisne, nezijem tu vo vakuu a poznam tu viac kanadanov ako slovakov, aj ludi, ktori nepracuju pre gov. a maju normalne dovolenku, ci rozne ine benefity. ale asi ta.nepresvedcim...Lekara, ktory kaze jest slepaciu polievku som nestretla, zatial sme mali, az na jedneho poliaka ocividne stastie, detom, ci nam sa dostalo potrebnej starostlivosti, vratane odbornych vysetreni. Uroven nemocnic je neporovnatelna co sa tyka standardu izieb, stravy, vybavenia mnozstva personalu na pocet pacientov... Podotykam, ze hovorime o bezplatnom zdravotnictve.
V skole je individualnejsi pristup, ktory nie je zamerany na memorovanie obrovskeho mnozstva info, ale na pochopenie javov, suvislosti, budovanie schopnosti vyjadrovat, prezentovat nazory, schopnosti obhajit svoje tvrdenia, schopnosti zbierat triedit vyhodnocovat info. Ak sa niekomu upravuju osnovy, musi byt na to dovod ziadne hodnotenie sa nedava zadarmo a neprizmuruju sa oci, ze z matematiky ma 90% tak z telesnej nemoze mat 40%.... Stredna skola je o ovela vacsej samostatnosti s moznostou ziskavat vysokoskolske credity .... O vychovnej zlozke ani nehovorim, tam Slovensko vyslovene zaostava.
Tvoj rasisticky koment ma velmi sokoval ☹
V kazdom pripade myslim si, ze nebudete mat ziaden problem s vratenim sa na Sk, do kanadskej spolocnosti sa vam nepodarilo zaclenit, nevyhovuje vam byvanie, skolstvo, zdravotnictvo, multikulturalita ... Podla mna sa hned bez problemov aklimatizujete. Drzim palce, nech stahovanie ide hladko a nech ste cim skor na Slovensku, nie je nic horsie, ako trpiet v krajine, kde je tolko veci, ktore nevyhovuju ( sama som to zazila, ked som zila na Sk, tak si to viem predstavit)

sisaka
31. dec 2014

@ritusuk ja sa Slovakom tu viac menej vyhybam, mam len par dobrych kamosiek, ja to neustale kydanie na nieco/hocico nemozem pocuvat, o rasistickych reciach pomlcim, vsak niet nad bieleho Slovaka....

zeriempizzu
31. dec 2014

Aka super diskusia baby, velmi pekne pohlady 🙂
@sisaka
@slniecko77 @ritusuk

rencakm
autor
31. dec 2014

@sisaka nechapem aky rasisticky?? Nic o rasizme som nepisala.

rencakm
autor
31. dec 2014

@sisaka Staram sa o cierneho zlateho chlapceka, kebyze som rasista tak to asi nerobim a v skole som mala japonsku kamosku,fakt nechapem o com pises 😨

ivivaiveta
31. dec 2014

@rencakm to asi reakcia na toho sikmookeho lekara,neviem...citala som si tvoj príspevok, necakaj, ze ti niekto poradi,kazdy si napise svoj nazor, pretoze tym, ze sme rozni, kazdemu vyhovuje nieco ine,ako vidis...ja som napríklad ten typ,ktory vie byt doma vsade, aj som zila inde a nevylucujem, ze tak bude este v buducnosti....tak ako vsade na svete, jeden nadava tu, ty nadavas tam...iny je tam spokojny...v kazdom pripade, ak ti tam nie je dobre, chcete sa vratit, tak sa vratte, mozno si tu ponadavate este viac a pôjdete spat alebo inam...kazdy pribeh je iny..uprimne za mna, mne by vôbec nevadilo, to, co tebe, ja budem zase z koze vychadzat, nad cim ty by si len rukou mavla...na ruziach ustlane nie je nikde,kazdy ma ine priority...

rencakm
autor
31. dec 2014

@ivivaiveta aha,mozno,lebo neviem,ci bol cinan, ale asi aj to je rasismus napisat narodnost, moja mala povedala otcovi chlapceka,ze je cierny,tak je asi tiez rasistka uz od mala 😀 ale jeho otec to vobec tak nebral,nemyslim si,ze sme rasisti 🙂 Inac aj @sisaka napisala,ze poliak , tiez to je rasizmus? 🙂 A nepisala som,ze mi vadi multikulturalita, toto mi vobec nevadi. Tiez jeden chorvat.lekar mi kazdu navstevu u neho hovoril,ze uz mi kasel prejde a ziadne vysetrenie nerobil a mala som riadny kasel asi 3 mesiace. Odvtedy mam zdurene uzliny na krku stale a neviem preco,uz je to asi pol roka,co ich mam vacsie.
Ja som nepisala,ze potrebujem poradit,ci sa vratit, len ma zaujimal osud mamiciek,co sa vratili na Sk, ze ako sa im dari po navrate domov. Ako sa bude darit nam,to sa uvidi.

ivivaiveta
31. dec 2014

@rencakm kazdopadne,drzim palce,aby ste sa rozhodli spravne...

rencakm
autor
31. dec 2014

@ivivaiveta Dakujem, sme rozhodnuti, koncom februara letime domov...

ivivaiveta
31. dec 2014

@rencakm no vidis 😉 tak nech sa vam dari...

sisaka
31. dec 2014

@rencakm Prepac, ale nazvat doktora sikmym je pre mna privela, porovnavat to s napisanim narodnosti t.j. Poliakom je od veci. Ja som spomenula narodnost lekara len Preto, aby bolo jasne, ze aj imigranti mozu zle diagnistikovat. Tento pan doktor predpisal na zapal stredneho ucha Atb, ja som sa rozhodla nakoniec pockat na nazor rodinneho lekara a Ta ich po zdiagnostikovani syna neodporucila. Nakolko podla najnovsich poznatkov Atb len skratili priebeh choroby o 2 dni, v dnesnej dobe zvysujucej sa rezistencie na ATB sa ich predpisanie velmi zvazuje, kym ty ocakavas predpisanie Atb, ja ocakavam, ze sa tak stane len v nevyhnutnom pripade.
Mne na Sk nediagnostikovala lekarka zapal pluc, stale tvrdila, ze o nic nejde, ja som uz bola so silami v koncoch, po znamostiach mi rodicia vybavili rtg bolo to take zle, ze ma chceli nechat nakoniec v nemocnici, tych nespravnych diagnoz u mna ci v mojej rodine je viac nez dost, duplicitne predpisovanie liekov, zbytocne predpisovanie liekov, nevhodne lieky, moj porod na Sk, smrt dietata (kamaratkinej netere) zapricinena lekarom, nedostojne podmienky v nemocniciach, uplatky, arogancia zdrav. personalu, neprofesionalny pristup.....ja by som mohla romany pisat o zdrav. starostlivosti na sk, preto absolutne neviem pochopit, ked sa niekomu toto paci....

rencakm
autor
1. jan 2015

@sisaka no tak ja to tak neberiem,ked poviem biely,cierny,sikmy podla mna nie je rasizmus.ked mi povedia,ze som biela ucitelka,nic zle na tom nevidim,mali by pravdu,som biela.narazala som na jeho odborne schopnosti ked na zaklade toho,ze mi povedal,ze vidi,ze je to virus a nie bakter.inf. A to len sa na mna kukol,nevysetril,odbery neurobil,tak to bol ozaj odbornik ked toto dokaze urcit len pohladom na mna. A ci bol sikmi,ci nie,netusim akej narodnosti bol,neurobil vysetrenia,co mal. Ano mas pravdu,aj ja som sa stretla so zlymi diagnozami a zlym postupom na sk,ale aj tu veru,ani tu to nie je super. Ako všade. Ja som ocakavala vysetrenie,a nie hned antib. Ale aj tych vysetreni sa tu tazko dockam. Ale tiez som pocula,ze Alberta je so zdravotnictvom na tom lepsie ako BC.

maminkakacenka
1. jan 2015

@rencakm neda mi nenapisat, urcite neolutujes, Slovensko je krasna, jedinecna krajina s krasnou prirodou a taktiez tu zije mnoho, mnoho uzasnych ludi s dobrou dusickou. Nuz, doma je len doma a pocit, ze zijes blizko svojej rodiny a mozes sa snimi stretavat je na nezaplatenie.
Ja som neolutovala nikdy a ani jeden z nasich kamaratov, ktory sa nevedeli rozhodnut a bolo ich vela 😉

iguska
1. jan 2015

Ja žijem na Islande už 16. rokom. Mňa vždy práveže lákala Kanada. Tam som pôvodne chcela ísť, len IS bol jednoduchší,čo sa vybavovania týka. Ale stále ma Kanada láka a v lete som si splnila sen a s prostredným dieťaťom som sa vybrala do N.S a P.E.I. Akože paráda. Ale to je o inom. Môj muž Islanďan pracuje mimo krajiny, momentálne na striedačku na Filipínach. 2 roky na N.Zélande, Dominica a tak. A keďže tu nemám žiadnu rodinu a svokra akoby ani nebola, tak ma to tu akosi prestáva baviť a rozmýšľame, že by sme trebárs aj na SK zakotvili. Ale akosi sa neviem pohnúť, ísť, či neísť. Čo by som tam robila (nikdy som na SK nerobila), čo deti, ako by zvládali jazyk; čo muž vo svojom voľne a tak... Stále mi to vychádza, že tu je lepšie. A deti o sťahovaní ani len počuť nechcú... A čo sa domov týka, tu sú tiež drevené. Momentálne sme v murovanom a to nie je ono 😉

iguska
1. jan 2015

Šťastlivý nový rok Vám prajem, kdekoľvek ste 😎

happyfrog80
1. jan 2015

@rencakm decka sa beru vzdy s dovodom,ci to je dovod ze jeho nevlastny tata je nelegalny cudzinec ,ci zlodej,proste ked mu treba viza tak podpise socialke aj vlastne dieta len aby tie viza dostal.Lenze baby z vych.europy stale netusia ze cudzincom ide len o to aby si rychlo bud spravili s nimi decko alebo si vzali zenu s deckom .To je len slepa laska,dobry umysel.A toto sa tu deje vsade ,ci v Norsku,UK a ide to aj na Sk.Ved to je biznis .A co sa tika peniazom tak na Sk nic nemoze ujst nikomu.Na com sa dobre zaraba v tom idu.
Ja tu strach nemam .
No a podla Druzstevnej ulici v Malackach vidim ze vlada nadrzava viac hnusnym ciganom co robia Oskarovi len naprieky a nedopraje slusnemu vysokoskolsky vzedlanemu cloveku stastny a pokojny zivot.
Tak ak mas znamosti na Sk tak ratam ze sa presadis ,ak znamosti nemas tak bohuzial.Bo co bolo pred 10 timi rokmi nemusi platit aj potom.Pracu dostavaju viac menej ludia bez titulov bo s titulmi by ich museli platit viac ,no uplne nahlavu.

Viac dovolenky si musis zasluzit dako.

Ja ked som sla do Austr. tak som vedela aj neativa aj pozitiva.Predsa nejdem niekde o com nic neviem.A ked uz niekomu vadi ze mu nema kto varovat ,ci len vidiet obcas s detmi ako stari rodicia tak s tym si mala ratat pred odchodom.Ja som uplne ze rada ze tu nemam
ziadnu rodinu ,nikto o mne nic nevie,nik o mne neklebeti ako sa robilo na Sk kde ti aj derave cizmy zavidia,proste si deti vychovam podla seba nie podla rodicov.
Bohacom sa dari na Sk tak ak si bohata tak ti tam
bude dobre.

happyfrog80
1. jan 2015

@maminkakacenka 😀 uzasni ludia na Sk,pridem
somov a nik ma nepozna lebo zijem v zahranici ,az tak zavidia,v obchode si mna najskor premera a ked zisti ze mam
celkom lepsie hadre ako ona v skrini tak zvysne sanku a odvrkne kolko som dlzna.Toto mi vadi ze tu ludia nie su vobec mili a ked uz niekto je tak za chrbtom o tebe vsetko zle zo zavisti rozprava.Vsetko je to fales.Ides do hlavneho mesta a kde ta okradnu tam ak si cudzinec.Preco ten Sl.narod nemoze byt aspon k turistom mily?

maminkakacenka
2. jan 2015

@happyfrog80 to vsetko, ako vnimas ludi a zivot okolo seba zavisi, z akeho uhla pohladu sa na to pozeras.
My sme tiez zazili po prichode domov tazke casy, bo sme sa vratili v case zaciatku krizi v roku 2008 a nebolo to lahke, ale postupne sme si opat zvykli a nemenila by som, pracu mame, dieta uz tiez, ale ked treba, pomoze nam rodina a vtedy sa to taha lahsie. Moji rodicia su do svojej vnucky blazni a neviem si predstavit, ze by sme sa o nu s nimi nepodelili, vidim to na ostatnych rodinach s detmi, ktory su odkazany na scype a stary rodicia tym trpia. Mozu si nahovarat co chcu, je to na nich vidiet. Ak nemas ale oporu a dobre zazemie v rodine, ak nepomozu, ked treba, hoci ked robora nie je, chapem, ze je to tazke.

happyfrog80
2. jan 2015

@maminkakacenka podotikam ze kriza uz budd na Sk stale .Ale iba na Sk lebo sa chytaju vsetkeho zleho.To mi vadi.V Uk kriza uz neni spomenuta zopar rokov ale na Sk mi hned dpomenula ked som chcela zrudit Zivotne poistenie.Z €5000 vlozenych mi chceli dat €1500 a to len preto ze je kriza .☹ .tak ak si to budem platit do 20 tich rokov nikdy mi nedaju ani polovicu co do toho vrazim lebo bude stale kriza.To ze moj si spori v UK z hrubeho platu a po 3 rokoch co je tento rok dostane double.Akoto ze tuna niet kriza?Jednotka v Uk u toho sporenia je dvojnasobna uz dlho.Velmi zaujimave.

maminkakacenka
2. jan 2015

@happyfrog80 pozri, ja som tiez zila v Anglicku, skoro sedem rokov, sestra tiez skoro sedem rokov a obe sme tu, doma, nasi kamarati tiez, takze az take zle to nebude, a nechce sa mi rozpisovat, co vsetko sa mi nepacilo tam.
Jednoducho som spokojna, negativa boli, su a budu, a je tu mnoho pozitiv, staci otvorit oci ... Nikde nie je med lizat, zivot je plus a minus, jing a jang ... s peniazmi je tazko, bez penazi este tazsie, ale to, co sa neda zaplatit, si inde nekupis, a to je to, preco si ty ostatny, vibrali zivot doma. Fakt, ver mi, je ich tu takych dost. 🙂

ivanka.7
2. jan 2015

Nikdy som v zahranici nezila, mame tam ale niekolko rokov svagrovcov.
Moj nazor bude velmi podobny tomu od @horana - vzdy zavisi od konkretnych ludi a konkretnych podmienok.
Pre mna je uplne najdolezitejsia rodina... a nie, nestaci mi manzel a dcera, hoci su tym najcennejsim co mam.
Ved my sme aj byt v Bratislave hladali v konkretnej stvrti, aby sme neboli daleko od jednych i druhych rodicov, lebo pre nas je to na nezaplatenie 😉 a dali sme radsej o 10-20 tisic zan viac ako zmenit stvrt.
Takze predstava zahranicia a navstev raz-dvakrat za rok je pre mna uplne scifi.
A to je vec s ktorou operujem vo vsetkom ostatnom - zdravotna starostlivost vie byt adekvatna urcite tam aj tam, ked clovek dobre hlada. U nas v domacnosti sa ATB neholduje, takze ich ani nejeme ako cukriky (ano chapem, ze pri zapale okostice sa im clovek nevyhne), k doktorom chodime minimalne, liecime sa skor prirodne. Voci skolskemu systemu mam vela vyhrad, ale nastastie dnes uz existuju moznosti ako si najst skolu co vyhovuje. Dom ma netrapi, ten som nikdy nechcela, spokojne si budem dalej byvat v byte, aj ked priznavam ze letne nedele v svokrovskom domceku su na nezaplatenie 😉

Na svagrovcoch vidim mnohe vyhody zitia v zahranici, mna osobne by tam ale po stvrt roku porazilo 🙂

Osobne mam niekolko kamaratov ktori odisli a vratili sa. Rovnako ako niekolko takych, ktori odisli a nevratili sa 🙂 tazko povedat ze sa jedni rozhodli dobre a druhi zle, v kazdom pripade obe skupiny su normalne spokojne 🙂

cestovatelkaandrea
6. jan 2015

@rencakm sama zijem s muzom a detmi v Holandsku uz takmer osem rokov. Navrat na SR neplanujeme. Vzdy sa nieco najde co mi bude na Holandsku vadit ale je tu aj vela veci, ktore milujem. Mne ako krajina Holandsko celkom vyhovuje ale viem si predstavit zivot aj v inych krajinach. S rodinou sa casto navstevujeme, takze deti maju casty kontakt s nasimi rodicmi a v lete spoznavaju Slovensko. Pocas roka cestujeme vela po Holansdku aby videli aj krasy tejto krajiny.
Podla toho co citam u teba, by ste sa mali vratit na Slovensko. Ak ti chyba krajina, rodina, priatelia a praca, ktoru si robila nie je dovod sa trapit v krajine, kde nie si stastna. Zvlast ked ste tak daleko od rodicov. My sme tiez rozmyslali nad Kanadou a toto bol faktor, ktory nas zabrzdil a ostali sme v Europe.

monika15
13. jan 2015

@maznacik007 No ak mozem pridat... co sa tyka zdravotnictva vg kanade....
mam tiez skusenosti... obycajne antibiotika 100$
tiez tu nemame nic zadarmo absolutne.
strojcek na zuby 6500$ ak na to mas dieta bude mat ak nie sorry
ano stat je super zaplati 1000$ dalsich 5500 si doloz....
cakacia doba na pohotovosti s malym dietatom 7-12 hodin, dostane obacajny nanuk a ides domov s 40C preto ze ESTE nik neumrel na 39C teploty ;);)
takze si myslim ze fajn SK zdravotnictvo neni super ale ani kanadske neni nic moc sorry !!

monika15
13. jan 2015

@rencakm telo mudrych ludi tu ze az hlava sa mi toci 🙂)))))

mikema
13. jan 2015

Ja žijem už 9 rokov V Rakusku a keďže som za rohom mám to celkom OK,lebo kedykoľvek zabehnem k rodičom. Ale tým to končí. Oni sú to jediné,prečo má to ešte ťahá na Sk. Strasne sa mi nepáči,aký je tam bordel. Ako sa všade kradne, pravdy da nedovoláte a o zdravotníctve radšej pomlcim. Každý deň sa modlím, aby rodičia neskončili v nemocnici. Lebo z nasej rodiny ľudia nad 60 rokov už z nemocnice živí nevyšli... ☹ absolútne chápem,že ľuďom chýba domov ale pre mňa je domov tam,kde sú ľudia,ktorí ma majú radi. Áno, rodina chýba ale aj tak by som nemenila a ze je Slovensko krásna krajina? Podľa mňa len veľmi obmedzene, čím viac cestujem,tým viac vidím ako zaistavame a naposledy má prekvapilo Poľsko,ktoré nás už tiež pekne predbieha. Sorry že tak kriticky,ale to je môj názor. Aj tak prajem všetko dobré všetkým,čo sa vracajú... A sorry za chyby. Mobil mi to opravuje kadejako...

anglicanka1981
14. jan 2015

Necitala som vsetky reakcie, ale my sme sa vratili a som stastna, ze sme tak urobili. Nechcem podrobnosti verejne, ak si chces pokecat, napis do IP 🙂
Urcite je velmi dolezite mat dostatocny prijem.
Keby sme znova chceli ist niekam do zahranicia (nastastie v dnesnej dobe ziadne rozhodnutie nie je nezvratitelne), tak urcite nieco, co je blizko. Kanada nas lakala, ale s dnesnym rozumom by som tam nesla kvoli vzdialenosti. UK je v pohode, ale musis mat peniaze aj na nahle letenky, ak sa nieco zomelie.
A tiez nam mnohi hovorili ,ze nie a nie este raz nie, nevracajte sa, je to tu hrozne. No my sme tu omnoho stastnejsi.

rencakm
autor
15. jan 2015

@ritusuk
@happyfrog80
@mimikas
Precitajte si, len tak som na toto nahodou narazila ....... neviem, ako sa da nepocut o takychto veciach, ked su clanky o odoberani deti vsade.
http://niesomdoma.eu/2015/01/kazdych-20-minut-j...