icon

Názor na vyučovanie LGBT - reforma školstva

10. feb 2023

Ahojte aký máte názor na to že by sa mali deti učiť sexuálnu výchovu + o lgbti ? Viac pohlaví , trans atd. Súhlasíte s tym ? Je to podľa vas dobre alebo malo by to byt inak ? Uz som videla aj petíciu kde zbierajú podpisy za to aby sa lgbti výučba zaviedla do škôl. Myslite si že to bude aj na cirkevných školách ?
V Anglicku vraj môžu psychológovia na škole vášmu dieťaťu predpísať lieky bez vášho vedomia , aj hormonálne . Viem že nie sme v Anglicku ale aký je váš názor aj na to ?

zuzinabila
11. feb 2023

@viestta ktore?

estrella5
11. feb 2023

@mamatroch veľmi hypotetická otázka nakoľko keby... tak by sa snáď postarala najbližšia rodina (v ktorej dvoch gejov nemáme), ale odpoveď na tvoju otázku - áno, bolo by to pre mňa úplne v pohode

maranta_leuconeura
11. feb 2023

@beronsche homosexualita ako volba? Kto si dobrovolne zvoli sikanu? Rodova rovnost ako zvast? Tusim by si sa mala vratit do kuchyne 😉 Zapadne trendy-kam sa posuvaju zapadne krajiny? Vyssiu kvalitu zivota a stastnejsich ludi si myslela?

viestta
11. feb 2023

@zuzinabila napriklad zidovska.

lenkakravcova
11. feb 2023

@zuzinabila No to ťažko. Učí sa len to, čo je schválené. Islam na SR registrovaný nie je (lebo tomu bráni zákon), takže toto možné nie je. Ani keby nás bolo dosť.

denkatn
11. feb 2023

@lenkakravcova islam nie je registrovany v SK, lebo tu nema dost vyznavacov, nie preto lebo uci nieco co nutne musi odporovat nasim hodnotam. ja som citala o Korane a tiez len radikalni zastanci islamu vraj prekrutia na tu svatu vojnu, ale normalni veriaci tiez maju tam lasku k bliznemu. takze nabozenstvo ako ine. aj u nas na Sk som sa raz stretla pri lieceni nepolodnosti, ze ma nas slovensky lekar (asi velky katolik) odmietol zobrat do starostlivosti lebo nie som veriaca a na temu deti mal iny nazor ako ja , takze neodsudzujme ine nabozenstva za to co robia aj nasi radikalni veriaci.

euka210
11. feb 2023

@lujza123 ze su i odchylky od standardu, to sa v prirode stava. Treba ludom pomahat, nie ich miast, ze si mozu vybrat cim chcu byt.

venividivikinka
11. feb 2023

Myslím, ze diskusie na MK samotné su dokazom o potrebe sexuálnej výchovy. Aj tu v komentároch je každá múdra, pritom väčšina absolútne netuší, o com hovorí - a je to zjavne na pohľad, z komentárov. Sexuálna výchova zabráni nechceným tehotenstvam a je prevenciou proti zneuzivaniu deti (nevzdelane dieta sa lahko zmanipuluje). Je absurdné, ze to, ci niekto ľúbi mužov alebo ženy, je pre vás v dnešných časoch vojny, krízy, klimatickej zmeny a celkovo apokalyptickych stavov, dôležita otázka. Ta absolútna nevzdelanosť v komentároch je fakt priam smiešna. Ale hlavne, ze každá ma názor, vsak... Trocha pokory. Za deti by ste umreli, ale kebyze maju partnera, kt sa vam nepáči, tak co? Ich zabijete?

euka210
11. feb 2023

@zeldia v biologii su experti, lekari, profesori ktori sa tomu rozumeju ako ja laik nedokazem...a ti sa vyjadruju pre mna jasne

estrella5
11. feb 2023

@euka210 áno, pomáhať. Transrodovým ľuďom pomáha hormonálna terapia k tomu, aby žili šťastný život. Čo viac chcieť? Ako viac im pomôcť ako poskytnúť účinnú hormonálnu terapiu a viesť spoločnosť k tomu, aby ich nechala na pokoji a neukazovala na nich prstom?

maranta_leuconeura
11. feb 2023

@euka210 nechces rovno pri porode pridelovat ze ,,ty budes predavacka", ,,ty budes pravnik"? Ako chces pomoct 70rocnemu muzovi, co od mala citil, ze je dievca? Das ho do laty? Mam takeho pribuzneho a nemam najmensi dovod pochybovat o tom, ze jeho presvedcenie, ze sa vnutorne neciti muzom, je uprimne a hlboke. Inak by si predsa kvoli tomu neznicil cely zivot. Ci myslis, ze sa len nudil, ze si chcel vybrat? Ze ked Jano od vedla je stavbar, on chce byt zenou? Zaujimave, ze za komunistov mu tento vyber nikto neponukal ani sa o tom nehovorilo a predsa na to sam dosiel 🤦

terezka1947
11. feb 2023

@jamimo myslím,že našim najmenším prkblemomy(a teraz bez dešpektu)píšem,je skupina LGBT.
U nás zlyháva už roky výchova ako taká.
Vyrastajú nám egoisticke generácie.
Kt.sa budú teatrálne pretŕčať a lajkovať na fórach kadečo,ale reálne im je jedno,že vedľa na ulici niekto odpadne,že niekde v byte je počuť pár mesiacov krik,atď,atď.
Je treba verejné podporiť a odsúdiť zlé činy na konkrétne skupiny. Ale nie všetky.
Keď nejaký šialenec zabije človeka z margalizovanej skupiny,či práve z LGBT skupiny,berie sa to,akoby celá spoločnosť toho človeka zabila.
Ale keď človek z týchto skupín zabije,či zaútočí,je to bežný čin šialenca.
Divná optika.
Sme zvláštne nastavení. Všetko je dovolené,každý môže všetko a otvárame otázku,čo je normálne.
Dokonca sa ideme tváriť,že musíme byť tak bezbreho tolerantní,že vlastne samých seba nutime byť ticho,nevyjadroval sa,lebo by sme za svoj názor boli pranierovaní.
Lenže trošku kritického myslenia a zdravého sedliackeho rozumu mnohým chyba.
Vyspelá spolocnost je čo? Lebo zatiaľ v histórii každá vyspelá civilizácia skončila na morálnom úpadku.

zuzinabila
11. feb 2023

@viestta aha,a nebude to preto,ze ich je tu 0,1%?🤦

denkatn
11. feb 2023

@terezka1947 ktori clovek zo skupiny lgbt zabil niekoho pre odlisne nazory teda pre neznasanlivost?

zuzinabila
11. feb 2023

@lenkakravcova tak ako hore uvedene,Zidov je 0,1%.kolko je tu moslimov?tipujem ze este menej🤦

estrella5
11. feb 2023

... Kto si chce rozšíriť obzory ohľadom transrodovosti na youtube je kanál "V Tranzu".. Vedie ho trans žena a sú tam dlhé rozhovory s trans ľuďmi, ale aj s ich rodičmi... Najmä ľudia, ktorí už len z tých pár slov v komentároch zjavne nemajú šajnu o čom hovoria, by si mali aspoň pár z tých rozhovorov vypočuť 👍😊

fireman666
11. feb 2023

@taminka1986 presne ako píšeš, takto sa to podsúva deťom už v rozprávkach.. Preto tieto moderné rozprávky ani nepozeramw moje deti od malička vediem k tomu ze je to chore, zvrátené..

jasmika
Autor odpoveď zmazal
denkatn
11. feb 2023

@fireman666 mne sa prave stare rozpravky kde vlk zozere babicku zvratene, ja to nerozpravam dcere, rozpravam jej svoje o empatii a dobrych vztahoch..
@jasmika tak to oznam policii, ked vies o stranke pedofilov, vies o tom a nic nespravis?

viestta
11. feb 2023

@zuzinabila ale preco su potom diskriminovani? Su registrovana cirkev, takze stat im ma zabezpecit aj vyuku nabozenstva v statnych skolach. Ako, je uz jeho problem. Maju na to pravo.
V obciach kde prevazuje katolicke obyvatelstvo si luteranski rodicia musia nabozensku vychovu zabezpecit po svojej linke. Pre mna nabozenstvo do skol nepatri. ZIadne, Uprednostnuje sa jedna ideologia pred inymi.

jamimo
11. feb 2023

@terezka1947 máš pravdu v tom, že zlyháva výchova, vyrastajú egoisti... súhlasím. Pracovala som ako súkromná opatrovateľka detí, neskôr sociálna oblasť = bezdomovectvo, útulky, osoby pracujúce v sex biznise, detský domov, drogové závislosti, práca s mládežou. Tých životných príbehov čo som "odžila" s klientmi je na stovky kníh. S absolútnym profesným prístupom a etickým kódexom si dovolím tvrdiť : Všetky, ale že všetky problémy súvisia a pochádzajú z rodiny. (okrem vrodených vád typu mentálna retardácia, nedovyvíjaná CNS) Netolerancia, šikana, posmešky, posudzovanie, násilie, zlá komunikácia, nedôvera, nerešpektovanie autority, zatváranie očí, stigmatizácia, mentálne a komunikačné schopnosti, vysoké egá... ruku na srdce, kto, koľko času investuje do svojich detí. Vidím to na mojich rovesníčkach o kt. som si myslela, že sú normálne... poznám tie ich deti od narodenia. Nemôžem uveriť, čo z tých detí vyrástlo. Pritom potenciál bol veľký, vedomostný, umelecký, finančný, časový. Škoda. Ja LGBT komunitu nevnímam ako problém, ako problém vnímam postoj spoločnosti a vyššie popísané ne-hodnoty. Ono to ma taký efekt snehovej gule, dnes lgbt, zajtra seniori, v pondelok učiteľka, utorok pani poštárka. Tá drina je len fakt na nás. A ak náhodou nevydá, tak už len tá povestná Sodoma Gomora to vyrieši. Lebo ľudstvu už fakt asi niet pomoci. A to ja vôbec niesom pesimista, len popisujem reálny stav.
PS:taký nešťastný príklad pred BA podnikom Tepláreň. Tie hejty, posmešky, hnus... normálne mi slzy vybehli, veď to boli ľudské duše, niekoho synovia, bratia, vnuci, kamaráti... A kto písal a živil tú nenávisť? Dám hlavu na klát s presvedčením že väčšina dospelej populácie, nie násťročný. Ruku na srdce, kto to tu má teda zmeniť? Nech si každý odpovie sám ❤️

terezka1947
11. feb 2023

@jamimo súhlasím.

jamimo
11. feb 2023

@portret7 díky za linky na štúdie, mám čo čítať.

monuska112
11. feb 2023

myslim ze je to ok, trochu prehladu nikomu neuskodi. detom je to aj tak jedno a asi ich to zaujimat nebude, ale mozu vediet ze ti ludia su ako aj my.

anaj_janka
11. feb 2023

@viestta presne tak i keď zodpovednosť majú rodičia....prípady Kristíny Kovešovej jasne hovoria ako to na Slovensku s odsúdením za pedofiliu funguje... žiaľ, štát ich neodsudi

anaj_janka
11. feb 2023

@denkatn a čo urobíš s človekom, ktorý žije sporiadaný život v manželstve i s deťmi a odmietne učiť svoje deti v škole praktiky Lbgti, nechce svoje deti s týmto ani oboznamovať? ..... Ľudia mu budú nadávať a nalepkovat ako nenávistné ho človeka....budú k nemu netolerani, jemu nedajú na výber....je toto v poriadku? Má štat právo určovať morálku alebo rodič (ktory je naozaj dobrý a tak ako bolo za komunistov - boli hviezdičky na obrazovke , čiže nevhodné pre deti).
Aká je odpoveď.....?
Zaujíma ma len tvoj názor...to sú dôležité otázky. Čo je myslené sexuálnou výchovou.

lenkakravcova
11. feb 2023

@zuzinabila Židov je na Slovensku podľa sčítania ľudu z r.2021: 2 007 = 0,04%, ich počet klesá z roka na rok. Nás muslimov je podľa toho istého sčítania ľudu: 3 862 = 0,07%, za posledných 10r sa počet zdvojnásobil a stále rastie.
Ale každý na nás kašle (tým pásom ani štát ako taký nemá prehľad o mešitách, ktorých je na SR 5) a zákon obmedzuje registráciu našej cirkvi. Toľko k údajom a štatistikám.
@denkatn
O žiadnych radikáloch tu nehovorím. Islám má sám o sebe cca 70 cirkví, ja sa hlásim ku koránskemu smeru.
A je to hlúposť čo píšeš o tom počte.., pretože v sčítaní ľudu máme aj takú bahájsku cirkev, s 311 veriacimi, hinduizmus s 975 veriacimi, novoapoštolskú cirkev s 73 veriacimi, ktoré registrované sú. Rovnako tak kopec ďalších pidi midi cirkví, ktoré zákon neobmedzil tak, ako to je v prípade islamu.

Údaje si môžete overiť tu: https://www.scitanie.sk/obyvatelia/zakladne-vys...

kacernakokse
11. feb 2023

Určite by som s tým súhlasila. Neviem si predstaviť ako by sa pristupovalo k témam o transrodovych ľuďoch, ale tak po svete je veľa príkladov ako sa to dá robiť. Čo sa homo a bi sexuality týka, tak to ma úprimne mrzí že to na školách ešte nie je a včera bolo neskoro. Po zakladkach sú homosexuálni žiaci, netvárme sa, že je to vec rozhodnutia či ideológie. Nevedia, prečo ich nepriťahuje opačné pohlavie ako ich a nevedia, že je to v poriadku tak sa trápia. Či sa týka sexuálnej výchovy pre hetero páry a otázka ochrany a otehotnenia, to sa radšej ani nevyjadrujem. To malo byť už dávno, potom ženské nemajú poňatia a píšu tu témy na ktorých sa tu po večeroch zabávame. A nepáči sa mi taký model, že dievčatá a chlapci oddelene ako keď nám rozprávali o menštruácii v škole že chlapci museli mat ísť preč. Keď chalan nemá uvedomelu matku, tak keď bude mať jeho frajerka svoje dni, tak bude dost prekvapený. Už som zažila aj také, že niekomu je nepríjemné keď ma jeho polovička vložky na viditeľnom mieste, to je extrém. Čo sa týka predpisovanie liekov, tak hormonálna terapie pod 18 nie ani so súhlasom rodiča, ale psychiatrická terapia tak tam by som ten súhlas rodiča kľudne zrušila a nechala to na odborníka pretože vídám to v profesii často, rodičia nechcú antidepresíva pre deti lebo je to podľa nich svinstvo a vôbec si neuvedomujú ako veľmi dogabu deťom psychické zdravie.

portret7
11. feb 2023

@jamimo mozem ich poslat veeeeeeela🙈tato tema ma viacero rovin, ktore sa skumaju, viacero odbornosti na nej pracuje…

jamimo
11. feb 2023

@portret7 kľudne pošli, ďakujem