Názor na vyučovanie LGBT - reforma školstva
Ahojte aký máte názor na to že by sa mali deti učiť sexuálnu výchovu + o lgbti ? Viac pohlaví , trans atd. Súhlasíte s tym ? Je to podľa vas dobre alebo malo by to byt inak ? Uz som videla aj petíciu kde zbierajú podpisy za to aby sa lgbti výučba zaviedla do škôl. Myslite si že to bude aj na cirkevných školách ?
V Anglicku vraj môžu psychológovia na škole vášmu dieťaťu predpísať lieky bez vášho vedomia , aj hormonálne . Viem že nie sme v Anglicku ale aký je váš názor aj na to ?
Toto som našla ako obsah učebnice určenej pre deti 10 - 15 rokov, čiže druhostupniari ktorý už riešia svoje prvé platonicke lásky, vlastnú pubertu a zmeny tela.
Ja neviem ženy, ja tam nevidím nič hrozivé, práveže všetko mi to príde ako veľmi dôležité témy pre deti v takom veku. Rozhodne mi to nepríde ako návod na zmenu pohlavia alebo navádzanie k homosexualite
Vzťahy – Zdravé a nezdravé vzťahy, Druhy vzťahov a prejavy náklonnosti, Dlhodobé vzťahy, ich povinnosti a potešenia
2. Kultúra a sexualita – Manželstvá v priebehu času, Randenie, Atraktivita, Rozvody
3. Pohlavie a rod – Rodová rovnosť a tvoja budúcnosť, Stereotypy o mužoch a ženách a ich vplyv na vzťahy, Vzdelávanie k rovnosti a tolerancii
4. Násilie a bezpečie, Vzdelávanie k súhlasu, umenie povedať NIE, Súkromie a telesná integrita, Hľadanie pomoci a podpory
5. Zručnosti pre zdravie a pohodu – Ako riešiť konflikty, Ako sa správne rozhodovať, Ako komunikovať potreby
6. Telo a vývin – Puberta a vývin, Telesná integrita a vzory
7. Sexuálne správanie – Sexuálne pocity a ako ich mať pod kontrolou, Moje telo – moje zdravie, Prvý sex
8. Sexuálne a reprodukčné zdravie – Hygiena, Samovyšetrenie, Reprodukcia a plánované rodičovstvo, Sexuálne zdravie
9. Diverzita a sexualita – Identita, Sexualita, Zámená, Sebavyjadrenie, Coming out (S pravdou von), Ďalšie rozmanitosti
10. Sexualita a médiá – Obrazy, videá, filtre. Mediálna gramotnosť. Online komunikácia, jej riziká a dôsledky
@lujza123 no ale je tam prvy sex a to by ti tu mnohe otrieskali o hlavu taku ucebnicu, ved sex az po svadbe a predtym ani pocut! 😁 Minule tu nejaka z toho bola mimo, ze jej 18 rocna dcera ma frajera, tak skorooo a co ked budu mat aj ten sex! 😱🤪
Viete.. ono tu za mňa stačí jednoduchá logika.. Homosexuálny pár - ubližujú niekomu? Komu? Ako? Ja nevidím ani jednu jedinú racionálnu možnosť ako taký homosexuál môže niekomu ubližovať tým, že ľúbi rovnaké pohlavie 🤷♀️
Spoločnosť nastavená proti homosexualite - ubližuje niekomu? No áno, ubližuje. Samotným homosexuálom a v konečnom dôsledku aj celým rodinám (keď sa prizerajú na to ako je ich blízky človek odsudzovaný a prediera sa tak životom). Rozvracia to rodiny - nie samotný fakt, že jožko je gay, ale fakt, že to napr. silno veriaci rodičia nevedia prijať...
Mne stačí si dať toto na misky váh... 🤷♀️ /za slová homosexualita možno pokojne dať akékoľvek pomenovanie z LGBTi komunity/
@maranta_leuconeura 😂😂 tomu verím, sex pred manzelstvom a k tomu aj rodova rovnosť?! Žena má byť panna do manželstva a potom už len rodiť deti a venovať sa domácnosti.
@maranta_leuconeura "vrat sa do kuchyne?" A kde je tvoja tolerancia mojho nazoru? Ci ked ti to vyhovuje, su akceptovatelne aj posmesne reakcie?
Na poznamku "homosexualita ako volba" sa pozeras zo svojho pohladu dospelej zeny, kt. ma v tychto otazkach jasno a teda ta to nevyvedie z miery.
Ale predstav si nezreleho cerstveho pubertiaka, ktory nevie, co sam so sebou a tomu zacne niekto hucat, ze mozno, keby bol homo/ trans/ nebinarny atd., atd. bol by stastnejsi..
Namiesto toho, aby mu niekto pomohol sa najst a akceptovat sa aky je, bude mu sustavne podsuvany pocit, ze ked sa takto zmeni, bude mu lepsie.. nuz nebude, pretoze toto nie je jeho primarny problem.
Ale ano, na druhej strane musim aj uznat, ze som sa vyjadrila velmi nepresne a teda skor hovorim o homosexualnom spravani, nez o homosexualite ako orientacii.
Co sa tyka sikany, tak to nie je pravda, ze su homosexuali automaticky sikanovani ci prenasledovani. Ano, sme stale zaprdena spolocnost a tak sa stava, ze na nich niekto pozera zhora - ale nastastie, uz je to uz zvacsa o jednotlivcoch.
Myslim vsak, ze s cim maju ludia vo vseobecnosti problem, je to nahlas kriciaca komunita obscenne sa chovajucich polonahych exotov, kt. sa tvaria, ako bojuju za prava lgbt komunity. nuz figu borovu, ti sa tak akurat vyzivaju v pozornosti a robia lgtb medvediu sluzbu..
@viestta to, co sa stalo z povodnej naozaj skvelej myslienky rodovej rovnosti, povazujem za skodlivu ideologiu.
Povazujem to za velmi skodlive, ked sa v citlivom veku detom a mladym skoro-dospelym muti hlava s volnym vyberom pohlavia a s identifikaciou sa s cimkolvek. Casto s tym ide ruka v ruke aj predcasna sexualizacia deti.
A dalej s tym spojene fyzicke zmeny pohlavia a hormonalne lieky, poskytovane uz detom.
Pretoze je to skvele, ked vieme pomoct tomu, kt. sa naozaj narodil v kozi opacneho pohlavia, ale nedali sme pozor a vymklo sa to z ruk a aplikuje aj tam, kde by stacila terapia.
A tie vyslovene chore nezmysly o vsetkych tych bla-bla-sexualoch.. a xy pohlaviach.. tak toto veru nech si tlaci detom do hlav, kto chce, ale len do hlav tych svojich.
@viestta s tvojim prispevkom o 11:44 uplne suhlasim. Ale obavam sa, ze je tu privelke riziko, ze sa nieco co, sice bolo celoplosne zavedene v dobrej viere, preklopi do extremu..
Celkovo nemam o nasom.skolstve ako institucii vysoku mienku, takze takto hr-brr zavedena sex.vychova na ZS u nas je recept na pohromu...
@beronsche vrat sa do kuchyne bol sarkazmus, pretoze keby aj pre zeny pred tebou bola rodova rovnost blbost a nebojovali by za nu, mohli by sme sa aj my naozaj stazovat na vsetko len spoza hrncov, kde by bolo doteraz nase miesto 🙄
Mne keby pred pubertou niekto povedal, ze okrem homosexuality je NORMALNE a v poriadku aj ked ta pritahuju obe pohlavia a je to dokonca este castejsie, tak by som sa nemusela trapit a citit sa previnilo a pomaly ako nejaky deviant 😉 a to ma nevychovali v krestanskom duchu, ani mi nikto nic zle o tom nehovoril (pre uplnost: nehovorili nic ani dobre), len ja som sa trapila, ze nepatrim tam ani tam. Myslim, ze pre dospievajuceho cloveka je velmi dolezite vediet, ze nie je so svojim ,,problemom" sam. Nikto ta nepochopi tak ako ten, co to tiez prezil/preziva. Na to je dobre o tom hovorit, vediet, ze existuju taki aj onaki ludia, ze existuje taka komunita.
@maranta_leuconeura ved ja s tebou suhlasim.
Krizujem vsak to, co sa (ako som uz spomenula) z vybornej myslienky rodovej rovnosti stalo.. ten extrem, kam sa to posuva.. kritizujem to prepojenie na vyber pohlavia atd. atd.
Nejdem sa uz opakovat..
Mozno by stacilo ucit deti, aby sa prijali take, ake su a potom by sa necitili vinne ani v pripade, ako ten tvoj..
Kazdopadne povodna otazka znela, co si myslime o sex.vychove v skolach, nie vseobecne o sex.vychove.
To prvu moznost kategoricky odmietam, tu druhu povazujem za velmi potrebnu a mam ju "pod palcom"..
@beronsche rodova rovnost je hadam nieco ine ako vyber pohlavia. To hadam nemyslis vazne, ze sa z rodovej rovnosti stala skodliva ideologia. A aka to bola ideologia, ktora je postavena na podriadenosti zeny muzovi?
Co sa tyka identifikacie so svojim pohlavim, alebo neidentifikacie, tak dnes nevieme co to prinesie moznost volby, ale vieme co priniesla minulost tym, ktori sa so svojim telom nikdy neidentifikovali.
@beronsche ty sa tiež na to pozeráš optikou dospelej heterosexuálnej ženy. Svet je jednoduchá gombička keď máš správnu orientáciu, správne telo, správne vlastnosti a záujmy prislúchajúce svojmu pohlaviu.... Ako keď sa sem zbehnu svedkyne Ježišove a presviedčajú ľudí ze sa stačí pomodliť a hneď je z človeka heterosexuál. Samozrejme, dobre sa mudruje takým co to nikdy nezažili, proste ako sa hovorí syry hladnému neveri. Panuje taka milna predstava ze zmätenemu pubertiakovi niekto nakeca nech vyskúša rovnaké pohlavie ci obliecť si matkine šaty a hned zmení orientáciu, rod...
Lenže ten proces je úplne opačný, 99% týchto ľudí vie ze su iný od detstva ci rannej puberty a práve v tomto období sa silou mocou pokúšajú zmeniť na normálneho.
To s tou zmenou pohlavia ako nejaký smer v rodovej rovnosti si iba zle pochopila podľa mňa. Tam nejde o žiadny výber pohlavia, iba o slobodný výber zamestnania ci života bez ohľadu na pohlavie. Napríklad ze je v poriadku keď chce muž robiť učiteľa v škôlke a žena kamionistku. K úspechu v nejakom povolaní nás totižto predurčujú naše vlastnosti, nie pohlavie
@viestta Dobre, mozno som sa zle vyjadrila.. avsak stojim si za tym, ze to posunulo niekde za hranicu.
Keby to bolo o tej rovnosti, akceptovani inakosti a aj seba sameho, nemam problem..
Vo forme, v akej je to propagovane dnes, je uz myslienka rovnosti muzov a zien utlacena do pozadia..
A co sa tyka (ne)identifikacie sa so svojim pohlavim, uz dnes vieme, co to prinieslo tym, u ktorych to nebolo primarnym problemom, ale uverili, ze je..
Vies, ze obrovske mnozstvo ludi podstupujucich zmenu pohlavia su obetiami sex.nasilia a dalsich traum? Tam prameni nenavisti k vlastnemu biolog.pohlaviu. a toto sa zmenou nevyriesi.
@lujza123 My by sme mali deti ucit, ze su ok, take ake su.. cize by nemali potrebu sa menit podla nejakych poziadaviek spolocnosti na nieco, co niekto iny povazuje za "normalne".
A ja osobne si nemyslim, ze existuje "spravne"pohlavie...
Poznám iba jedneho trans chalana, má okolo 35. Stále je chlapom, nosí ženské spodné prádlo pod riflami a po dome chodí v neglize a podpätkoch. 4 skrine ženských šiat, kopa šminiek... V rodinných albumoch nafoteny v mamkinych šatoch už ako male decko, až kým mu to nezakazali. Doma ťažký patriarchat, otec aj brat su chodiaci testosterón, on bol pre nich vzdy ten malý uchyl.
Teraz je z neho tažký skrachovanec, alkoholik a feťak. Nevie vydržať sám so sebou. Možno keby v 18 tich nájde dobrého psychológa, podstúpi zmenu pohlavia mohol to byť produktívny človek
A že to niektorí preháňajú? Áno, su aj taky, no presne taku istú úchylku majú aj "normalny" ludia, napríklad také plastikové bábiky typu Plackova, Kucherenko, alebo najnovšie Madona... Tam je to tiež už na hrane a tiež možno hovoriť o nejakom nesúlade so svojím telom
@beronsche ale ked ma clovek pravo na sebaurcenie, bez ohladu na to ci je muz alebo zena, mali by mat pravo na sebaurcenie aj ti co sa nenarodili v spravnom tele. Ano, je to problematika komplexna, riesenia sa este len hladaju. Niektore su dobre, niektore zle. Ale hladanie spravnej cesty nas spravadza cele dejiny ludstva. Niekedy sa ta cesta ukaze ako nespravna, ale zatracovat tu odbocku hned na zaciatku, pretoze je to cesta do neznama nie je spravne. Cim viac o tom budeme vediet, tym to bude pre nas ako ludi lepsie.
@beronsche tak ja ti gratulujem, ze si taka pokrokova, ze tieto temy mas doma pod palcom, ale mnoho rodicov nema (rovnako ako gramatiku, informatiku ci fyziku), takze to podla mna do skol patri. Aby netrpeli tie decka, ktorym to rodicia podat nevedia. Okrem toho, ak si si taka ista dobrou vychovou, to co tvojim deckam povedia v skole, ich predsa nemoze ,,priviest na inu cestu", ci?
Ja este doplnim k svojmu povodnemu prispevku, ze neviem naco mame motat detom hlavu...Dcera, 7 rocna, mi povedala - maminka, ja chcem mat babatko, ked budem dospela, ale nechcem rodit, lebo to urcite velmi boli,...a v tomto, ze z kadecoho jej byva "zle, nevolno", ked pocuje, co nevie spracovat emocionalne. Tak z tohto uhla pohladu, nie som za taketo experimenty.
@terezka1947 nie, nejdeme celú sexuálnu výchovu hádzať na školu. Ale je veľmi veľa detí, ktoré sa k nej inak nedostanú. Je mnoho rodičov, ktorí sa nevenujú svojim deťom ani čo sa týka slovenčiny či matematiky a školy celkovo, myslíš, že títo s nimi riešia takéto veci? Ako som písala, do ôsmej triedy som chodila na náboženstvo, takže viem ako sa tam sexuálnemu životu "venujú". Mala som na základke spolužiačku, pre ktorú musela mamina chodiť každý mesiac, hádaj prečo..Na základe toho nám triedna zorganizovala takuto prednášku, o tom ako funguje ženské telo a pod a čuduj sa svete, spolužiačka už viac domov z vyučovania neodchádzala. O trošku neskor sa stalo, že ina spolužiačka počas vyučovania pretiekla a samozrejme sa hanbila, ale vieš čo? Nikto, ani jediný chlapec nemal žiadnu blbú poznámku, ja som jej požičala mikinu čo si opasala a nikto neriešil. Bolo to krátku dobu po prednáške a očividne mala dosť veľký efekt. A na tom istom princípe by bolo za mňa žiadúce zaviesť na školách aj povinnú finančnú gramotnosť, lebo toto je ďalší mega problém, ktorý má mnoho dospelých a prenášajú svoje (ne)schopnosti na svoje deti.
@denkatn teagovala som na tento prispevok danej pani nie na tvoj tak klud prosim
pedofili argumentujú s tým, že aj detí majú právo zažívať príjemné pocity a lásku. Dokonca v Nemecku je pojem pedofil už strašne slovo, musíš povedať človek ktorý chová city k malým deťom.
@kulumulu123 o chvíľu budú pedofili aj u nás chránení. Potom prídu na rad vzťahy so zvieratami,vecami...lebo veď musíme byť tolerantní a empatickí. Ľudia predsa majú city a nesmú ich potláčať. Aj mňa zarazil minule práve článok,kde je v Nemecku problém so slovným spojením "pedofil".
@kristiii ale veď ja nie som proti sexuálnej výchove. Nech je. Buď ako volitelny predmet alebo je postavená tak,aby to neurazalo jednotlivé vierovyznania.
Ak učíme deti akceptovať inakosť,musíme ich učiť akceptovať aj iné náboženské cítenie iných.
@kulumulu123 je jedno ako argumentuju pedofili. vsetci zlocinci si najdu nejaky argument.
@terezka1947 vysvetli mi ako uraza nabozenske citenie (hocijake) vysvetleni, ze homosexualita je vrodena? Vysvetli mi ako uraza nabozenske citenie poucenie deti o nebezpecenstvach pedofilie? Povedz mi ako uraza nabozenske citenie objasnenie reprodukcnej biologie? Povedz ako uraza nabozenske citenie poucenie o rodovej rovnosti? Povedz mi ako uraza nabozenske citenie poucenie o moznostiach antikoncepcie?
@viestta myslím,že som nič také nikde nenapísala.
@terezka1947 ale píšeš, že by mohlo urážať niekoho vieru. Tak napíš čím by sexuálna výchova mohla urážať akúkoľvek vieru.
@viestta musíme vychádzať z podstaty jednotlivých náboženstiev,resp.aj z ateizmu.
Nedá sa to na fóre vysvetliť dvoma príspevkami.
Keď človek žije nejaké presvedčenie,už je jedno aké,ma to jeho presvedčenie vplyv na celú oblasť jeho života.
Tu vôbec nejde o to,aby sa sexualite nevenoval priestor
Ale otvorme otázku,ako ju deťom vysvetliť,úmerne ich veku a zároveň to urobiť tak dobre a kvalitné,aby to ďalším generáciám pomohlo. Naučilo niečo a snáď aj vychovali k niečomu.
No aj v tejto oblasti bohužiaľ platí,čo doma nezačne,škola nenahradí.
Práve,že teraz je ťažšia doba,ako bola niekedy doba "Brava". Veľmi veľa informácií,dostupných všade a dieťa sa s nimi musí naučiť žiť, spracivat ich a od toho sú hlavne rodičia.
Len je ľahšie nevysvetlovat,nerozmýšľal,neuvažoval,iba prijímať informácie a veriť im.
Teraz myslím všeobecné.
Viď MK. Nečítam,neporovnavam rôzne informácie,nepatrím,čo by mohla byť pravda. Napíšem na MK otázku a úverom odpovediam,problém vyriešený,otázka zodpovedana.
@terezka1947 takze nevies vyargumentovat ako by mohla urazat sexualna vychova niekoho nabozenske citenie, ale aj tak mas voci nej predsudky. V podstate nepodlozene ziadnymi faktami.
@viestta prečo by som to tu mala chcieť vyargumentovat?od teba chcem,aby si mi argumentovala,že nemám pravdu?alebo chcem po tebe,aby si mi argumentovala,aký je to prínos?
Vo všeobecnosti nie som proti sexuálnej výchove a začínam s ňou už doma. Keďže nič oficiálne,žiadny oficiálny koncept zatiaľ nie je,nemáme čo riešiť.
Ja rešpektujem,že ľudia majú na túto tému iný názor. A je to v poriadku.
@terezka1947 mna len zaujimalo preco mas taky nazor, nebudem ti ho vyvracat. Je to cisto zvedavost aby som si rozsirila obzory. Mna obcas zaujimaju aj dovody, preco ma niekto na rovnaku vec iny nazor. Ale dobre, nedozviem sa ich.

@pieces jo, škoda, že upaľovanie na hranici už nie... 😉 /koniec irónie/