icon

Nebezpečné prechádzky v lese - strach z medveďov

zuzulienocka78
27. máj 2025

Chodíte ešte do lesa? 🏕

My sme po tom množstve správ o medveďoch úplne prestali a to bývame v blízkosti hôr, okolo domu nám idú tri turistické chodníky. Ale nejako nemám odvahu :-/ Každý rok sme chodili na huby, ani na to si netrúfam.

beronsche
27. máj 2025
@nyusika

@procrastique presne !!
migranti, LGBT a medvede - a idioti uveria.

jase, ze su medvde menej plache - sami si za to mozeme, lebo nevieme ani nornalne odpad riesit.
sami sme si dotiahli medvede do dedin.
a ked ide niekto osamely behat za briezdenia/sumraku rovno do jeho teritoria, co caka ?

@zuzulienocka78 nechodíme. V našej dedine vydáva obecný úrad pravidelne výstrahy kvôli pohybu medveďa.

@nyusika nezijes ty v BA? Tak tam sa mudruje ľahšie, ako keď ti macko behá poza plot.. 🙂

nyusika
27. máj 2025
@beronsche

@zuzulienocka78 nechodíme. V našej dedine vydáva obecný úrad pravidelne výstrahy kvôli pohybu medveďa.

@nyusika nezijes ty v BA? Tak tam sa mudruje ľahšie, ako keď ti macko behá poza plot.. 🙂

@beronsche jasne, v Blaaaave je vsetko lepsie.

beronsche
27. máj 2025

Myslím, že tento problém je omnoho komplexnejší a nejde tu len o počet medveďov..
Súvisí to s odlesňovanim, s krmidlami polovnikov, so zmiznutim pasienkov a teda presunom vysokej bližšie k ľuďom, ale áno aj s faktom, že keď ma medveď dostatok potravy a tak ma mladé častejšie a že je to teritoriálne zviera, ktoré mladé jedince vyháňa preč..

Tak či onak, nie, napriek mnohým nástrahám, ktoré na nás číhajú - ako sú napr. spomenuté autonehody, nie je to vôbec príjemná predstava, že vaše dieťa, iduc do školy, či na prechádzke vedľa dediny, narazí na medveďa.
To by som chcela vidieť všetky, čo sa dusuju, že aha idioti uverili, že medveďov je privela, prip. tých, čo majú plné ústa reči, ako chudák medveď, za všetko môžu ľudia a ich kontajnery atď. atď. , ako by sa k tomu postavili v takej situácii..

beronsche
27. máj 2025
@nyusika

@beronsche jasne, v Blaaaave je vsetko lepsie.

@nyusika iróniu si nechaj..

nyusika
27. máj 2025
@beronsche

Myslím, že tento problém je omnoho komplexnejší a nejde tu len o počet medveďov..
Súvisí to s odlesňovanim, s krmidlami polovnikov, so zmiznutim pasienkov a teda presunom vysokej bližšie k ľuďom, ale áno aj s faktom, že keď ma medveď dostatok potravy a tak ma mladé častejšie a že je to teritoriálne zviera, ktoré mladé jedince vyháňa preč..

Tak či onak, nie, napriek mnohým nástrahám, ktoré na nás číhajú - ako sú napr. spomenuté autonehody, nie je to vôbec príjemná predstava, že vaše dieťa, iduc do školy, či na prechádzke vedľa dediny, narazí na medveďa.
To by som chcela vidieť všetky, čo sa dusuju, že aha idioti uverili, že medveďov je privela, prip. tých, čo majú plné ústa reči, ako chudák medveď, za všetko môžu ľudia a ich kontajnery atď. atď. , ako by sa k tomu postavili v takej situácii..

@beronsche nikto nenapisal, ze medvede NIE SU PREMNOZENE.

piseme len, ze z tejto temy vznikol jeden z TOP 3 strasiakov sucasnej vladnej kolaicie.

kto moze za odlesnovanie ?
v maximalne miere sucasna vlada
a bude to este horsie...komercna vystavba v pasmach s vysokou ochranou prirody je len ceresnicka na torte.

takze ano, je to problem
nie - nie je to najvacsi problem slovenska

beronsche
27. máj 2025
@nyusika

@beronsche nikto nenapisal, ze medvede NIE SU PREMNOZENE.

piseme len, ze z tejto temy vznikol jeden z TOP 3 strasiakov sucasnej vladnej kolaicie.

kto moze za odlesnovanie ?
v maximalne miere sucasna vlada
a bude to este horsie...komercna vystavba v pasmach s vysokou ochranou prirody je len ceresnicka na torte.

takze ano, je to problem
nie - nie je to najvacsi problem slovenska

@nyusika to ani nikde nepíšem, že je to najväčší problém našej krachujúcej krajiny, ani nepopieram, že si z toho urobili tému c.1. Co všetko ficovci zničili, to ani nezacinajme, oni sú rakovina tejto krajiny..

Čo však nemám rada, je bagatelizovanie situácie. Vysmievanie sa z ľudí, ktorým to zasahuje do života. Preto môj príspevok.

nyusika
27. máj 2025
@beronsche

@nyusika to ani nikde nepíšem, že je to najväčší problém našej krachujúcej krajiny, ani nepopieram, že si z toho urobili tému c.1. Co všetko ficovci zničili, to ani nezacinajme, oni sú rakovina tejto krajiny..

Čo však nemám rada, je bagatelizovanie situácie. Vysmievanie sa z ľudí, ktorým to zasahuje do života. Preto môj príspevok.

@beronsche nevsimla sim si, ze by to neikto bagatelizoval.
len sme napisali, ze si za to ludia mozu sami...

majka35
27. máj 2025
@viestta

@majka35 zacali s niekolkymi stovkami, ale uspesne ich vykynozili

@viestta 🙏 tak si pozisťuj viac info, medveďov bolo pár desiatok, a odstreľovali ich cca dve storočia, ich odstrel bol povolený komukoľvek, pretože medveď bol považovaný za veľmi nebezpečnú šelmu, takže písať o tom, že snáď ich nevystrieľajú všetky je mimo, lebo je to doslova nemožné, možno o 100 rokov sa môžeme baviť o tom, ako sa v tom pokročilo

beronsche
27. máj 2025
@nyusika

@beronsche nevsimla sim si, ze by to neikto bagatelizoval.
len sme napisali, ze si za to ludia mozu sami...

@nyusika naozaj?
A čo príspevky o tom, že by si to mali ľudia zracionalizovat, že médiá zvelicuju, že ľudia volia strach namiesto bezpečného správania, že medvedov niet, lebo ich zahraniční nevideli, čo tvoje "idioti uveria"?

nyusika
27. máj 2025
@beronsche

@nyusika naozaj?
A čo príspevky o tom, že by si to mali ľudia zracionalizovat, že médiá zvelicuju, že ľudia volia strach namiesto bezpečného správania, že medvedov niet, lebo ich zahraniční nevideli, čo tvoje "idioti uveria"?

@beronsche media zvelicuju...ale to vseobecne, nielen co sa medvedov tyka.
fakty hovoria jasne - pocet prepadnuti rocne je nizky (do 10)

medvede su, stracaju plachost...ale stale existuje rozumne roesenie.
regulovany odstrej jedincov, ktore su nebezpecne pre okolie, vyriesit problematiku smeti a zastavit vyrob lesov - otazky smerovat, ps, na sucasnu vladu.

sisa0818
27. máj 2025

Ani ja nechodím . Bojím sa . A vôbec nie kvôli tomu čo je v telke . Pri deťoch to nestiham sledovať . Ale stačí mi v našom okoli ako casto sa spomína že bol niekde videný medveď . Bojím sa ísť do lesa a aj na cyklotrasu sa sama bojím ktorá vedie okolo dedín v jednom úseku okolo lesa lebo aj tam videli medveďa .

simca06022011
27. máj 2025

byvam 2 minuty od lesa, 10+r, pocuvam tu cele tie roky, ze tu su medvede a ano, aj ich sem tam videli ludia napr skoro rano, neskoro vecer ako prechadzaju cez luku, posledne cez cestu (ale mimo obce). V lese ja osobne som ho nikdy nestrela. Nikdy. Moj chlap raz, aj to medved zaregistroval na dlhu vzdialenost ze tam je a otocil sa a odisiel... cize nic. Jedine co mal viac menej obavy, bolo, ze mal psa so sebou, tak nechecl aby ho splasil, cize skoncil so psom na rukach a pochodoval prec 🙂 mam na hubych o 5tej rano strela medvediu rodinku raz... odpochodovala do auta:D za mna bezne, ked robia ludia zvuky, hluk, rozpravaju sa, ja pokrikujem po psovi kazdu chvilu, nech mi nezduchne niekam z dohladu = medved ujde. netrepem sa nikdy do nejakych odlahlych lesov...
U nas su polovnici dost aktivni, takze myslim ze aj preto velmi sa k domom netlacia, ak niekde strelbu, polovnika medvede nepoznaju = neboja sa. Ale to len tak moj laik nazor. Keby "regulovali" potichu svoje reviry, a nebol by kazdy maco v spravach, nikto by nic neriesil a vsetci by spokojne fungovali. Teraz je v spravach aj medved na luke = ako skandal. A rovnako je skandal, len inou castou obyvatelstva, aj sprava o usmrteni medveda. Proste neda sa kazdemu vyhoviet. urcite ludia od urcitej doby viac a prehnane a odvazne sa trepu aj tam, kam nechodili.

beronsche
27. máj 2025
@nyusika

@beronsche media zvelicuju...ale to vseobecne, nielen co sa medvedov tyka.
fakty hovoria jasne - pocet prepadnuti rocne je nizky (do 10)

medvede su, stracaju plachost...ale stale existuje rozumne roesenie.
regulovany odstrej jedincov, ktore su nebezpecne pre okolie, vyriesit problematiku smeti a zastavit vyrob lesov - otazky smerovat, ps, na sucasnu vladu.

@nyusika ty reagujes, akoby som od teba chcela riešenie situácie, prip. nadržala luze, čo žiaľ drancuje tento štát.

ja som iba poukázala na to, že pri chápaní situácie ľudí, ktorí žijú v oblastiach, kde sa reálne medveď pohybuje tam, kde by nemal, chyba porozumenie, empatia.
Nie sú všetci idioti, čo skočili na primitívnu rétoriku súčasnej vlády..

simca06022011
27. máj 2025

mimochodom, mame tu oblasti, kde medvede rovnako sa pohybovali aj pred 25+ rokmi v okoli obydli, chat... a nebolo z toho taketo halo (napr na 100% viem o okoli BB, kraliky, tajov + vsetko smerom na donovaly... )

bosorkabb
27. máj 2025

Na Slovensku už nechodíme. Ideme radšej inam.
Minulý rok sme zazreli medveďa na chodníku. Príjemné to nebolo a nebolo to ani v lese niekde hlboko. Ďakujem už si neprajem. Lebo písať o tom a zažiť sú veľmi rozdielne veci.

simca06022011
27. máj 2025
@simca06022011

byvam 2 minuty od lesa, 10+r, pocuvam tu cele tie roky, ze tu su medvede a ano, aj ich sem tam videli ludia napr skoro rano, neskoro vecer ako prechadzaju cez luku, posledne cez cestu (ale mimo obce). V lese ja osobne som ho nikdy nestrela. Nikdy. Moj chlap raz, aj to medved zaregistroval na dlhu vzdialenost ze tam je a otocil sa a odisiel... cize nic. Jedine co mal viac menej obavy, bolo, ze mal psa so sebou, tak nechecl aby ho splasil, cize skoncil so psom na rukach a pochodoval prec 🙂 mam na hubych o 5tej rano strela medvediu rodinku raz... odpochodovala do auta:D za mna bezne, ked robia ludia zvuky, hluk, rozpravaju sa, ja pokrikujem po psovi kazdu chvilu, nech mi nezduchne niekam z dohladu = medved ujde. netrepem sa nikdy do nejakych odlahlych lesov...
U nas su polovnici dost aktivni, takze myslim ze aj preto velmi sa k domom netlacia, ak niekde strelbu, polovnika medvede nepoznaju = neboja sa. Ale to len tak moj laik nazor. Keby "regulovali" potichu svoje reviry, a nebol by kazdy maco v spravach, nikto by nic neriesil a vsetci by spokojne fungovali. Teraz je v spravach aj medved na luke = ako skandal. A rovnako je skandal, len inou castou obyvatelstva, aj sprava o usmrteni medveda. Proste neda sa kazdemu vyhoviet. urcite ludia od urcitej doby viac a prehnane a odvazne sa trepu aj tam, kam nechodili.

@simca06022011 *mama na hubach :DDD

bloger
27. máj 2025

@zuzulienocka78 Vôbec sa ti nečudujem. Tiež nechodím jedine s niekým. Najlepšie ísť ako skupinka a rozprávať sa. To je ideálne.

jana_eyre_2
27. máj 2025

Že strach kvôli médiám? Fakt to nie je vďaka tarabovi a huliakovi? 😒 Ja ziram ako ľudia vedia prijímať informácie..

viestta
27. máj 2025
@majka35

@viestta 🙏 tak si pozisťuj viac info, medveďov bolo pár desiatok, a odstreľovali ich cca dve storočia, ich odstrel bol povolený komukoľvek, pretože medveď bol považovaný za veľmi nebezpečnú šelmu, takže písať o tom, že snáď ich nevystrieľajú všetky je mimo, lebo je to doslova nemožné, možno o 100 rokov sa môžeme baviť o tom, ako sa v tom pokročilo

@majka35 ja som nic o vystrielani nanadhodila, len som poskytla informaciu. Nemyslim si, ze za Rakuska - Uhorska sa spocitavali medvede.

simca06022011
27. máj 2025
@viestta

@majka35 ja som nic o vystrielani nanadhodila, len som poskytla informaciu. Nemyslim si, ze za Rakuska - Uhorska sa spocitavali medvede.

a inak myslim, ze vyrub taky problem nie je, problem je ze si zvierata zvykli na krmenie = jednak ich lakaju polovnici, maju kadetade vnadiska, na videu na nete som videla = na liptove, ze uplne na nezmyselnych miestach, narp. naozaj na chodniku vysypane jablka atd... takze zvierata sa tam naucia chodit a nie len srnky a diviaciky, ale aj medvede. A potom klasika... smetné kose.

@viestta urcite nie a ani sa nik nepytal podla mna, ci nejakeho zastreli alebo nie :D proste bol medvedi gulas a hotovo, ak sa nejakey prilis motal okolo "panstva".

natalka13
27. máj 2025

max 500m okolo chaty. stacilo raz jedneho vidiet.
neverim ze zena sama s dietatom v nosici stretne medveda a je uplne ok. keby sa rozbehol k nej asi by s nim skecla o peceni babovky🙈

mamina7070
27. máj 2025

medvede su premnozene preto sa stahuju aj donlokalit kde predtym nebyvali, su vytlacany inymi jedincami navzajom
treba regulaciu chovu
netreba to eskalovat ani jednym smerom, medved robi aj hospodarske skody

1ryba
Odpoveď bola odstránená
la_dolce_vita
27. máj 2025

Ano, bojim sa viac ako pred rokmi, pretoze mam na to dovod, ta situacia je uz kriticka. Napriek tomu to nevzdavam a chodim do hor na turistiku, na huby, bicyklovat, hoci velakrat s malou dusickou, pretoze uz som bola v kontakte s medvedok. Som poucena, opatrna, vyzbrojena. Ked clovek ide na celodennu turu a cely den nestretne nikoho, tie obavy su na mieste. Skoda, ze je tu taka situacia, ludia pojdu radsej inde dovolenkovat :(.

la_dolce_vita
27. máj 2025

Vyzbrojena som sprejom, zvoncekom a pistalkou 🙂)

simca06022011
27. máj 2025
@la_dolce_vita

Vyzbrojena som sprejom, zvoncekom a pistalkou 🙂)

@la_dolce_vita inak mne ten zvoncek je smiesny... ovce zvonceky maju a neviem, ci sa im macovia vyhybaju 🙂 ale toto som tiez pocula, ze mame nosit zvoncek :D

profantova
27. máj 2025

Včera sa manžel a syn boli previesť na bicykloch a na protiľahlej lúke videli medvedicu s mláďaťom... a manžel, keď bol behať tiež medveďa asi na 100 m...

mirokub
Odpoveď bola odstránená
pink_lady
27. máj 2025

včera mi pri cikani za kríčkom (sorry ale fakt to na mna akutne prišlo) pri letisku v PN vyskočil diviačik...a čo prestanem chodiť už aj po okraji mesta? Ale ano, urcite si davame vacsi pozor

simca06022011
27. máj 2025
@pink_lady

včera mi pri cikani za kríčkom (sorry ale fakt to na mna akutne prišlo) pri letisku v PN vyskočil diviačik...a čo prestanem chodiť už aj po okraji mesta? Ale ano, urcite si davame vacsi pozor

@mirokub to nie je nelogicke, realne su o tom videa, ze par krokov od chodnikov su kopy pre medvede nachystane (teda pre inu zver, ale macovia sa radi ponuknu) rovnako do dedin odjakziva chodia do kontajnerov.. :D jasne, su premnozene, lebo proste sa riesi kazde zastrelene zvieratko vsade, a nedaj boze ked niekto co i len valaskou svacne utociacemu medvedovi, hned ma pokutku :D neboja sa vobec... beznemu jedincovi staci zakricat a medved ujde, ale to co vidno novodobo su proste uz medvede navyknute chodit kadetade. Tu u nas ide historka ako pred rokmi zastrelil polovnik medveda ale fakt z blizka v sebaobrane, a dobreze ho nezavreli a celkom tomu verim, svet je na hlavu.

@pink_lady co po okraji, my sme boli v meste v restike pred par rockami (konkretne BB, Zvolenska cesta) ... a ja chlapovi vravim, ze aha diviak :DDD no a bol.. pekne si vykracoval po chodniku... :D z kade prisiel netusim.