icon

Nebezpečné prechádzky v lese - strach z medveďov

zuzulienocka78
27. máj 2025

Chodíte ešte do lesa? 🏕

My sme po tom množstve správ o medveďoch úplne prestali a to bývame v blízkosti hôr, okolo domu nám idú tri turistické chodníky. Ale nejako nemám odvahu :-/ Každý rok sme chodili na huby, ani na to si netrúfam.

mooonika1975
29. máj 2025

Je rozdiel les a les, v luznom lese nájdete medveďa ťažko, tak môžete chodiť na prechádzky v pohode samé, ale sú take lesy , kde sú. Od mala sa bojím, i keď chodím do lesa, ale bojím sa vždy. Minule vedľa mna vlk, predtým zase sme utiekli ledva pred diviacicou . A bratranca medveď naháňal.

natalka13
29. máj 2025
@gerrwie_girl

Bože ake ste niektoré múdre 😀. Normálne ste smiešne. Tie medvede útočia aj na miestach, kde sa ľudia bežne prechádzajú po dedine. Tak čo tu trepete kraviny o tom ze idu sami na miesta kam nemajú?

@gerrwie_girl pos💩 by sa len ich vidiet na fotopasci 15m od svojej chaty, ale ved citas nesleduje media, tak medvede neexistuju🙈

mooonika1975
29. máj 2025
@vespertine

@simca06022011 Medvede chodia za ovcami?? Kde...a čo s nimi robia...zas už fakt nevymýšľajte bludy.

@vespertine to sa pýtaš vážne? Že čo s ovcami medveď? Veď medveď je všežravec a ovcu zožerie . Preboha . 😳😳😳😳 si do školy nechodila?

chillibubble
29. máj 2025

my sme uz davno neboli na nejakej ture v horach, ale na normalnom turistickom chodniku by som sa asi nebala(tie najhorsie utoky sa stali tam, kde clovek "nemal co hladat"). nemam rada extremy co sa tyka medvedov. tzn. ani si nemyslim ze su nejake premnozene(vnadiska, ubuda im ziv. priestor, stracaju plachost atd.) lebo strety s nimi su stale, pricom za posledne mesiace ich vyzabijali extremne vela. ani si nemyslim ze to treba zlahcovat. ja osobne by som niekde "pri nich" nechcela byvat. tiez by som sa velmi bala o dieta, pretoze kvoli ludskej hluposti uz chodia kade tade.
a za mna ak to takto bude pokracovat tak sa kludne moze stat, ze ich vyzabijaju uplne. teraz je to povoleny odstrel tusim 350, potom povolia dalsich, potom dalsich. lebo strety aj nadalej budu. ked si pozriete nejake zoo a pod. kadzu chvilu pridavaju osirele mladata. a to su len tie co sa nasli. kolke uhynuli v lese od hladu lebo im zastrelili matku. za mna je situacia s medvedmi jedna katastrofa, ktora sa neriesi len sa prijalo rozhodnutie ktore velmi vyhovuje nasim nicitelom prirody. a to nevravim ze regulacia nema byt, ale odtial potial...

btus
29. máj 2025

@zuzulienocka78 nie, prestala som behávať z roboty, lebo v tej hore sú asi 3 medvede ( to je tam, kde v Detve pred mesiacom zabil medveď človeka - bol mi to kamarát), prestala som venčiť v hore psíkov, pretože sú tam 2 medvedice. Takže, ja keď chcem venčiť, musím sadnúť do auta, previezť sa 6 km a tak ísť vyvenčiť, pretože bývame na lazoch a do hory sa už neodvážim chodiť. A to nie je tak, že počula som, raz som jedného pri venčení aj stretla. Tak sme obmedzili pohyb v lese.

btus
29. máj 2025
@chillibubble

my sme uz davno neboli na nejakej ture v horach, ale na normalnom turistickom chodniku by som sa asi nebala(tie najhorsie utoky sa stali tam, kde clovek "nemal co hladat"). nemam rada extremy co sa tyka medvedov. tzn. ani si nemyslim ze su nejake premnozene(vnadiska, ubuda im ziv. priestor, stracaju plachost atd.) lebo strety s nimi su stale, pricom za posledne mesiace ich vyzabijali extremne vela. ani si nemyslim ze to treba zlahcovat. ja osobne by som niekde "pri nich" nechcela byvat. tiez by som sa velmi bala o dieta, pretoze kvoli ludskej hluposti uz chodia kade tade.
a za mna ak to takto bude pokracovat tak sa kludne moze stat, ze ich vyzabijaju uplne. teraz je to povoleny odstrel tusim 350, potom povolia dalsich, potom dalsich. lebo strety aj nadalej budu. ked si pozriete nejake zoo a pod. kadzu chvilu pridavaju osirele mladata. a to su len tie co sa nasli. kolke uhynuli v lese od hladu lebo im zastrelili matku. za mna je situacia s medvedmi jedna katastrofa, ktora sa neriesi len sa prijalo rozhodnutie ktore velmi vyhovuje nasim nicitelom prirody. a to nevravim ze regulacia nema byt, ale odtial potial...

@chillibubble ono, vystrieľajú.Ale kusy, ktoré sú vysoko v horách a sú exemplárne, napr ako teraz na Poľane, najväčšieho medveďa, ktorý ani dolu nechodil, ale bol to statný macko, hodný na výstavu, ale tie mladé, ktoré sa potulujú po okrajoch a v dedinách, tie nechajú, lebo tie im za úlovok nestoja. V okolí Poľany za posledný rok vystieľali asi 65 medveďov ( samozrejme na čierno, oficiálne asi 6) a napriek tomu sú medvede na cintoríne, na kraji hory. Čiže tá eliminácia vôbec nie je taká aká by mala byť.

chillibubble
29. máj 2025
@btus

@chillibubble ono, vystrieľajú.Ale kusy, ktoré sú vysoko v horách a sú exemplárne, napr ako teraz na Poľane, najväčšieho medveďa, ktorý ani dolu nechodil, ale bol to statný macko, hodný na výstavu, ale tie mladé, ktoré sa potulujú po okrajoch a v dedinách, tie nechajú, lebo tie im za úlovok nestoja. V okolí Poľany za posledný rok vystieľali asi 65 medveďov ( samozrejme na čierno, oficiálne asi 6) a napriek tomu sú medvede na cintoríne, na kraji hory. Čiže tá eliminácia vôbec nie je taká aká by mala byť.

@btus ak myslis nie je taka ako by mala byt v zmysle, ze nestrielaju osmelene jedince, tak suhlasim. plus si myslim, ze ta eliminacia nema taky "ucinok" aky by mala mat pre tie vnadiska atd. ak im bude ubudat zivotny priestor a budu ich ludia lakat, budu stale chodit, budu ich stale strielat a nakoniec ich zostane ktovie kolko....

bibina27
29. máj 2025

Chodím už 12 rokov sama ďaleko do hôr a určite budem aj naďalej, nedám sa vylákať touto divnou propagandou proti medveďom. Človek musí byť v lese opatrný, ale jasné, že kedykoľvek sa môže niečo stať, nech mi nikto nehovorí, že ani v minulosti neboli takéto incidenty s medveďom 🙂

beronsche
29. máj 2025
@zana134

Chodím do lesa celý život, beriem návštevu lesa, ako návštevu chrámu. Bohužiaľ v dnešnej dobe je tento chrám spľundrovaný jedincami, ktorí si myslia,že zemeguľa je ich. No nie je , máme ju v dlhodobom prenájme. Medvede sú menej nebezpeční, ako ľudia. Na ceste každý deň zažívam situácie, ktoré smrdia nebezpečenstvom. V lese tieto pocity nemám. A mackov tu máme hojne. Chodia na vnadiská, na odpadky za plotmi, naučili sme ich to, tak sa nečudujme. A okrem toho u nás zažívame najväčšiu eko katastrofu, smrekové plantáže postihol lykožrút a medvede už nemajú kam ísť., tak stretnutí pribúda. Myslím, že ani on nie je nadšený so stretnutia s nami. Súdruhovia zvolili cestu eliminácie. Mne osobne sa to nepáči. Nemyslím si, že máme na to akékoľvek právo.

@zana134 a akú cestu by si zvolila ty?
Konkrétne ma zaujíma, čo by si robila v prípade medveďov, ktorí už sú naučení chodiť do dedín...

beronsche
29. máj 2025
@vespertine

@simca06022011 Medvede chodia za ovcami?? Kde...a čo s nimi robia...zas už fakt nevymýšľajte bludy.

@vespertine ze čo robia medvede s ovcami? No, hmm.. žeby ich zrali? Alebo aj ty veríš pamatnemu vyhlaseniu, že medveď je vegetarián?
Áno, je to vsezravec, ktorého veľkú časť stravy netvorí mäso, ale to neznamená, že to nie je dravec, ktorý v pohode ovcu strhne.
Ak neveríš, zajdi na nejaký salaš a porozprávaj sa s bačom, budeš oči otvárať..

lucopeda
29. máj 2025

@zuzulienocka78 kto sa boji, nech nechodi do lesa. Viac by ste sa mala bat politikov, ktori siria turo propagandu. Skoda ze nevidite, ze je to ucelove. A oni Vas dostali. Schvalne ked zijete pod horami, kolkokrat ste videla medveda?

lucopeda
29. máj 2025
@btus

@btus citala som o tom a je to viac ako smutne. A pritom Polana mala najviac medvedov. Zial dnes uz asi ani jedneho

lucopeda
29. máj 2025
@majka35

@7miriam77 ako môžu vystrieľať všetky medvede 🙏

@majka35 nemusia vystrielat vsetky,staci ze populaciu zminimalizuju na tolko,,ze sa nebudu dalej rozmnozovat a potom nasledne vyhybie cela populacia. Ved aj teraz najradsej loviasamice v reprodukcnom veku.

zana134
29. máj 2025
@beronsche

@zana134 a akú cestu by si zvolila ty?
Konkrétne ma zaujíma, čo by si robila v prípade medveďov, ktorí už sú naučení chodiť do dedín...

@beronsche bohužiaľ nie som odborník na etológiu divokých zvierat, len milovník prírody. Takže na takéto otázky si netrúfam kompetentne odpovedať. Možno, keby sme nechali skutočných odborníkov na ich miestach a nevyt´lkali politický kapitál z ľúbivých tém a nechali ľudí, ktorí sa zvieratám rozumejú a dali im aj prostriedky a kompetencie, mohlo by to byť inak. Ja len viem, že moje deti budú musieť splatiť náš dlh prírode, inak ďalšie generácie neprežijú.

beronsche
29. máj 2025
@zana134

@beronsche bohužiaľ nie som odborník na etológiu divokých zvierat, len milovník prírody. Takže na takéto otázky si netrúfam kompetentne odpovedať. Možno, keby sme nechali skutočných odborníkov na ich miestach a nevyt´lkali politický kapitál z ľúbivých tém a nechali ľudí, ktorí sa zvieratám rozumejú a dali im aj prostriedky a kompetencie, mohlo by to byť inak. Ja len viem, že moje deti budú musieť splatiť náš dlh prírode, inak ďalšie generácie neprežijú.

@zana134 to s tebou súhlasím.
Napriek tomu jednoducho nechcem medveďa pri detskom ihrisku a to aj za cenu jeho likvidácie.

lucopeda
29. máj 2025
@zana134

Chodím do lesa celý život, beriem návštevu lesa, ako návštevu chrámu. Bohužiaľ v dnešnej dobe je tento chrám spľundrovaný jedincami, ktorí si myslia,že zemeguľa je ich. No nie je , máme ju v dlhodobom prenájme. Medvede sú menej nebezpeční, ako ľudia. Na ceste každý deň zažívam situácie, ktoré smrdia nebezpečenstvom. V lese tieto pocity nemám. A mackov tu máme hojne. Chodia na vnadiská, na odpadky za plotmi, naučili sme ich to, tak sa nečudujme. A okrem toho u nás zažívame najväčšiu eko katastrofu, smrekové plantáže postihol lykožrút a medvede už nemajú kam ísť., tak stretnutí pribúda. Myslím, že ani on nie je nadšený so stretnutia s nami. Súdruhovia zvolili cestu eliminácie. Mne osobne sa to nepáči. Nemyslím si, že máme na to akékoľvek právo.

@zana134 uplne suhlasim.

lucopeda
29. máj 2025
@michaela329

@marsmykkok súhlasím s tými vnadiskami-nenormalne ich pribudlo , aj posledny smrtelny stret bol pár metrov od vnadiska tuším, my chodíme hodne do lesa, medveď nám chodí aj na slivky do záhrady. Ja som behávala lesné trasy a medveďa som len sama stretla dvakrát - odišiel ešte zdiaľky, keď som hvizdla. Od malého decka, keď sme išli do lesa, sme vedeli, že si treba dať pozor a že tam môžu byť, no vtedy ešte nebol politickou témou. Tri roky dozadu nás poľovník v lese strašne upozorňoval, že chodia vlci, nech do lesa nechodíme radšej - muž mu ukázal pekné zábery vlčej rodinky, čo sme mali vo fotaku, že hej, videli sme 😄 A vtedy nám napadlo, že ďalší nepriateľ bude vlk...no a už to začalo, aj tie sú vraj "premnožené" už.

@michaela329 a možno vás len polovnik chcel upozornit, aby ste mu neliezli do reviru. Ved sa predsa nebude delit o korist.

lucopeda
29. máj 2025
@zafir01

@zuzulienocka78 vzdušné 500 m od nášho domu .fotka z fotopasce .najviac dnes mali 5 ks naraz v zabere . Do lesa chodím, 4 roky dozadu dom denne 10 km behavaka cisto v horách . Dnes idem ken s manželom, sama s deťmi nechodím. Po tom, čo som bola na vychadzke s dcerou v nosici ,a tesne som sa minula s medvedica stromami mladými..cca 15 minút nas delilo ,co mi pipla sms s fotkou ,ze tade prešli . V lesoch som cely život. No teraz tu mam za domom bandu vlkov a nie jedného či dvoch medveďov ako zvyčajne. Ale cca 12-15 . Nebojím sa ,ale zbytočne neriskujem

@zafir01 "krasne" vnadisko. Bodaj by sa tam nezdziavali

michaela329
29. máj 2025
@lucopeda

@michaela329 a možno vás len polovnik chcel upozornit, aby ste mu neliezli do reviru. Ved sa predsa nebude delit o korist.

@lucopeda nám to bolo jasné 🙂 Hlavne je zároveň aj lesník a akurát tam začala aj ťažba, vtedy tam tiež neradi vidia ľudí.

sidicek
29. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub presne u nás tak človek dostal pokutu a ešte ho popotahovali , ze nepoužil pri braneni sa správny postup.Medved je len dive zviera, ti co ho stretli a utiekol mali šťastie.

gerrwie_girl
29. máj 2025
@lucopeda

@zuzulienocka78 kto sa boji, nech nechodi do lesa. Viac by ste sa mala bat politikov, ktori siria turo propagandu. Skoda ze nevidite, ze je to ucelove. A oni Vas dostali. Schvalne ked zijete pod horami, kolkokrat ste videla medveda?

@lucopeda jaj, tak aj ti napadnuti si to vlastne len myslia 😀. Aj u nás v dedine sa objavil medveď co tam nikdy neboli. A nie, nemám to z médií 😀

ravehami
29. máj 2025

Nam vliezol medved aj do kempu v noci, nebolo mi vsetko jedno ked som pocula ten hurhaj..na turistikach kazdu chvilu nejake medvedie stopy…chodime ale urcite niesom uplne uvolnena a tiez mam strach 🙂

la_dolce_vita
29. máj 2025
@btus

@zuzulienocka78 nie, prestala som behávať z roboty, lebo v tej hore sú asi 3 medvede ( to je tam, kde v Detve pred mesiacom zabil medveď človeka - bol mi to kamarát), prestala som venčiť v hore psíkov, pretože sú tam 2 medvedice. Takže, ja keď chcem venčiť, musím sadnúť do auta, previezť sa 6 km a tak ísť vyvenčiť, pretože bývame na lazoch a do hory sa už neodvážim chodiť. A to nie je tak, že počula som, raz som jedného pri venčení aj stretla. Tak sme obmedzili pohyb v lese.

@btus ako sa to stalo tomu kamaratovi?

beronsche
29. máj 2025
@gerrwie_girl

@lucopeda jaj, tak aj ti napadnuti si to vlastne len myslia 😀. Aj u nás v dedine sa objavil medveď co tam nikdy neboli. A nie, nemám to z médií 😀

@gerrwie_girl ten medveď to má z médií. Preto tam išiel.. 😂

Ale nie, vážne, aj u nás rozpravaju starí ľudia, čo tu žijú celý život, že takto blízko k ľuďom medvede nikdy nechodili.. vždy tu nejaké boli, ale v hore. Teraz nam chodia poza ploty.

zafir01
29. máj 2025
@lucopeda

@lucopeda tak ja teraz neviem ..ak by tam nebolo predpísané množstvo sena ,soli ,liečiva ktore sa na jar primiesava do krmiva ,tak by dostali od ochranárov pokutu ,v tom čase to tam fotili a splnilo to vsetko ,co malo spĺňať. Keby to nesplnilo, zas by sa skladali na pokutu ,ze si neurobili polovnici svoju povinnosť . Ja nemienim uz diskutovať s ľuďmi bez vzdelania v oboru a problematike ,ked nevedia rozoznať vnadisko .
Teraz co ..zrušte všetky prikrmovacie miesta pre vysokú zver a necháme pozretie hladom a zomrieť na choroby vsetko ostatné? U nas bol este týždeň pred urobenim fotky sneh . Zo zákona sa liečivo zamiesa do jadroviny , seno je tiež potrebné, solisko rovnako . Vilovej s kukuricou bol skontrolovanie úradmi. Keďže na určitú výmeru musia byť v revíroch tieto velice, koli kvótami na odpoveď diviacej zverí ( nik nechce aby ludi naháňali prasatá s morom po sídliskách však? ) .
Za posledných 10 rokov sa u nas strojnasobil počet medveďov, hoci počet poľovníkov klesol na minimum . Poluju tu vlastne len mladí ,ktorí na to majú, kedze to lacne nie je . A medvede tu stále su ..keby chcú, ich tu vystrielaju a nik ani nevie . Ale žijeme si tu s nimi ,sledujeme ,kocháme sa ,neprovokujeme. Ani zasahivemu tímu nik noc nepovedal a nedoviedol ich na dane miesta ,hoci tu stále pobehujú. A tých pár miestnych chlapov by ich najradšej niekam do ... poslalo .
A potom príde niekto .kyp z fotky povie ..no jasne ..vnadisko . Gratulujem k hrdinstvu .
Týmto štýlom nikdy spoločnosť nebude vedieť fungovať ako celok . Vždy budú tábory, ktore budú vydávať rozsudky bez toho ,aby mali informácie pravdivé, úplne a reálne. Nie to ,čo povie niekto na internete . A vedz ,ze ani jeden tu ,nechce týchto bumbašov strieľať. Ale hold ... Vyžratý huliak v zelenom niečo povie ,to znamená, ze všetci su takí.... to je uvažovanie skôr voličov našej koalície. A potom v tichosti idem adsej rozviesť liečivo pre jeleňov, ktore im zamiešame do krmiva ,aby dalsi neuhynul

zafir01
29. máj 2025
@lucopeda

@lucopeda a strašne rada by som vedela ,odkiaľ vieš z fotky ,ze toto je vnadisko .lebo samotní ochranári tu boli a a vsetko bolo v poriadku. Ak by na tomto konkrétnom mieste nebolo vsetko ako ma ,dostal by revíroch pokutu za nesplnenie povinných kvótami pre primrmovanie a stavanie sa o lesnú zver . Podľa tvojej logiky sa teda zrušia všetky krmoviska v lesoch a po zime si tu nájdeme tisícky uhynutej zvery . To by uz bolo ok ? Vieš čo robí zver ,ked nema jadroviny a seno v zime a skorú jar ? Zozere stromy .o hrúza ich a stromy vyschnú .tie stromy ,co sa majú tiež chrániť a my si ich tu chránime.

3petka
29. máj 2025

@zuzulienocka78 Ja osobne by som sa nebála kebyže ideme nejaka partia. Ale sama veru nejdem ani tu doma, tiež sme skoro pod lesom. Ešte s prvým synom som chodila do lesa ale teraz pri druhom sa veru bojím, často u nás hlásia že sa tu pohybovali mackovia.

bielasovicka
29. máj 2025

Ja by som sa určite netrepala do lesa tam, kde viem ze sú medvede. To urobí len samovrah.

simca06022011
29. máj 2025
@vespertine

@vespertine 😂 bludy? Ja som nepísala ze chodia, ale ze neviem.o.tom ze by nechodili ... A teda treba sa spýtať "bacov"... ty blud 😂 stava sa ze strhnúť ovce, napadnú zvieratá... však si pozri spraviť kým.

bosorkabb
29. máj 2025
@zafir01

@lucopeda tak ja teraz neviem ..ak by tam nebolo predpísané množstvo sena ,soli ,liečiva ktore sa na jar primiesava do krmiva ,tak by dostali od ochranárov pokutu ,v tom čase to tam fotili a splnilo to vsetko ,co malo spĺňať. Keby to nesplnilo, zas by sa skladali na pokutu ,ze si neurobili polovnici svoju povinnosť . Ja nemienim uz diskutovať s ľuďmi bez vzdelania v oboru a problematike ,ked nevedia rozoznať vnadisko .
Teraz co ..zrušte všetky prikrmovacie miesta pre vysokú zver a necháme pozretie hladom a zomrieť na choroby vsetko ostatné? U nas bol este týždeň pred urobenim fotky sneh . Zo zákona sa liečivo zamiesa do jadroviny , seno je tiež potrebné, solisko rovnako . Vilovej s kukuricou bol skontrolovanie úradmi. Keďže na určitú výmeru musia byť v revíroch tieto velice, koli kvótami na odpoveď diviacej zverí ( nik nechce aby ludi naháňali prasatá s morom po sídliskách však? ) .
Za posledných 10 rokov sa u nas strojnasobil počet medveďov, hoci počet poľovníkov klesol na minimum . Poluju tu vlastne len mladí ,ktorí na to majú, kedze to lacne nie je . A medvede tu stále su ..keby chcú, ich tu vystrielaju a nik ani nevie . Ale žijeme si tu s nimi ,sledujeme ,kocháme sa ,neprovokujeme. Ani zasahivemu tímu nik noc nepovedal a nedoviedol ich na dane miesta ,hoci tu stále pobehujú. A tých pár miestnych chlapov by ich najradšej niekam do ... poslalo .
A potom príde niekto .kyp z fotky povie ..no jasne ..vnadisko . Gratulujem k hrdinstvu .
Týmto štýlom nikdy spoločnosť nebude vedieť fungovať ako celok . Vždy budú tábory, ktore budú vydávať rozsudky bez toho ,aby mali informácie pravdivé, úplne a reálne. Nie to ,čo povie niekto na internete . A vedz ,ze ani jeden tu ,nechce týchto bumbašov strieľať. Ale hold ... Vyžratý huliak v zelenom niečo povie ,to znamená, ze všetci su takí.... to je uvažovanie skôr voličov našej koalície. A potom v tichosti idem adsej rozviesť liečivo pre jeleňov, ktore im zamiešame do krmiva ,aby dalsi neuhynul

@zafir01 presne. Už môj dedo chodil do hory prikrmovat zver. Robilo sa to vždy. Len teraz je to senzácia.