icon

Nebezpečné prechádzky v lese - strach z medveďov

zuzulienocka78
27. máj 2025

Chodíte ešte do lesa? 🏕

My sme po tom množstve správ o medveďoch úplne prestali a to bývame v blízkosti hôr, okolo domu nám idú tri turistické chodníky. Ale nejako nemám odvahu :-/ Každý rok sme chodili na huby, ani na to si netrúfam.

Strana
z5
slniecko5
29. máj 2025

Môjmu bratovi sa na chatu nasťahovala srnka, úplne stratila plachosť, normálne tam žije s s mláďatami, lebo sa boji medveďa, to nikdy nebolo. Nie je to výmysel.

slniecko5
29. máj 2025

Keby som nevidela video, ako v daždi stojí a pozerá na neho asi meter od neho, ako obedujú na terase, neuverila by som..
Trošku psycho inak.

ismarela
29. máj 2025

Áno bojíme sa. Moja kamoska sa bola prejsť so svojou mamou kúsok od vlastnej chaty v 7. mesiaci a z kopca na nich pozeral medveď. Našťastie sa nerozbehol. Takže za to, že to niekto nezažil si asi mysli že jemu sa to nestane 🙄

slniecko5
29. máj 2025

Ono je obrovský rozdiel v tom, kto žije v nížinách a horách v SK, juhozápad si to nevie predstaviť a majú asi pocit, že je to politika, zvyšok Slovenska tomu rozumie.
Mrzí ma to, ale v tomto sa exminister Budaj, hoci ho inak zbožňujem, proste sekol a ten blb Huliak, hoci ho neznášam, ma pravdu.

anickabasnicka
30. máj 2025
@beronsche

@gerrwie_girl ten medveď to má z médií. Preto tam išiel.. 😂

Ale nie, vážne, aj u nás rozpravaju starí ľudia, čo tu žijú celý život, že takto blízko k ľuďom medvede nikdy nechodili.. vždy tu nejaké boli, ale v hore. Teraz nam chodia poza ploty.

@beronsche a nejsou ted vic ti medvedi za plotem nez driv jen proto, ze ty baraky jsou nove postavene bliz k lesu? vesnice z minulosti o par cisel je ted rozrostla do sirky a nove domy stoji pomalu az v lese. se pak muzeme divit,ze driv medvedi nechodili do dediny, proc taky, kdyz do ni bylo z lesa daleko. ted jim staci vystrcit cumak zpoza stromu a uz maji pred sebou plot u baraku....vsak tady jen ctes-byvame u lesa, pod lesem.

beronsche
31. máj 2025
@anickabasnicka

@beronsche a nejsou ted vic ti medvedi za plotem nez driv jen proto, ze ty baraky jsou nove postavene bliz k lesu? vesnice z minulosti o par cisel je ted rozrostla do sirky a nove domy stoji pomalu az v lese. se pak muzeme divit,ze driv medvedi nechodili do dediny, proc taky, kdyz do ni bylo z lesa daleko. ted jim staci vystrcit cumak zpoza stromu a uz maji pred sebou plot u baraku....vsak tady jen ctes-byvame u lesa, pod lesem.

@anickabasnicka to určite nie.. medveď prejde za deň desiatky km, tak výrazne sa hádam žiadna obec za pár rokov nerozrastla.
Veď tu už behajú medvede po mestách - Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina..

mamutka
31. máj 2025
@ismarela

Áno bojíme sa. Moja kamoska sa bola prejsť so svojou mamou kúsok od vlastnej chaty v 7. mesiaci a z kopca na nich pozeral medveď. Našťastie sa nerozbehol. Takže za to, že to niekto nezažil si asi mysli že jemu sa to nestane 🙄

@ismarela a kde majú tu chatu? S medveďom nemá nič spoločne či kamoska bola tehotná a či ma chatu prenajatú alebo je jej vlastná. Ja som tiež videla pod chatou medveďa. Dvadsať rokov dozadu.

iv1rozali
31. máj 2025

No.... v Detve pred pol rokom medveď roztrhal včelára 300 metrov od domu. Išiel nakŕmiť včely. Kolegyňa má dom.... pár metrov od nich. Možno by pomohlo systémové riešenie ....predať niekoľko jedincov napríklad štátu ktorí má rozsiahlejšie lesy...napr. Kanada. Myslím, že lesní pracovníci majú odsledované...... ktoré jedince sa pohybujú okolo obydlí a sú najnebezpečnejší...Možno uvažujem naivne....ale riešenie sa vždy nájde pokiaľ je snaha...

simca06022011
31. máj 2025
@iv1rozali

No.... v Detve pred pol rokom medveď roztrhal včelára 300 metrov od domu. Išiel nakŕmiť včely. Kolegyňa má dom.... pár metrov od nich. Možno by pomohlo systémové riešenie ....predať niekoľko jedincov napríklad štátu ktorí má rozsiahlejšie lesy...napr. Kanada. Myslím, že lesní pracovníci majú odsledované...... ktoré jedince sa pohybujú okolo obydlí a sú najnebezpečnejší...Možno uvažujem naivne....ale riešenie sa vždy nájde pokiaľ je snaha...

@iv1rozali preco by mali nejake staty kupovat medvede? v kanade ich tiez maju dost :D
celkovo vo vela statoch je dost medvedov, roznych, bezne chodia ludom do dvorov, chodia okoo ciest a tak... to zase nie je len "u nas".

ika02
31. máj 2025

Ahoj, ja som už minule riešila, prečo samce nekastrujú. Doteraz nemám jeden rozumný argument.

bosorkabb
31. máj 2025
@iv1rozali

@iv1rozali len ono štáty tie medvede nechcú. Ani okolité.

iv1rozali
31. máj 2025

Ja proste odmietam uveriť tomu, že by kompetentní lesníci, enviro. alebo ostatné dotknuté strany nevymysleli nejaké rozumné riešenie...A len tak mimochodom, jedna moja známa 90 ročná pani....povedala takú zaujímavú vec ...že kedysi mali medvede max jedno mláďa...prečo je to zrazu inak...!!!

Strana
z5