icon

Nechcem očkovať psa

26. júl 2020

mame asi rocneho psika ktoreho sme si doniesli od majitelov. Ked bol stena prve ockovanie mal. Nas veterinar vravi,ze ho uz ockovat netreba no vsetci ma oznacuju za tyranku a svinu a ja nechapem preco? Ved aj Vy matky si neockujete decka ked viete,ze im to moze ublizit. Mali sme viacero psov. Zaockovali sme iba proti besnote a uz sme ho viac neockovali a pes sa dozil uctihodneho veku. Je to ozaj taky problem?

Strana
z2
0silvia0
26. júl 2020

@lenqua_12325 kralika som ockovala 2x do roka a dozil sa 11 rokov😉

hipuska
26. júl 2020

A ty akože čo psa porovnavas s deťmi?

panelacikova
26. júl 2020

@miskaska vidíš, tiež som netušila, že pre psy existuje očkovanie proti borelioze, aj ja by som dala za to majland 🙂 čo už...
@0silvia0 vieš, ja sa v tom nevyznám, ja psa nemám. ale ten "náš" - cháp, ten, čo kmasol dcéru, tak mal podľa preukazu nejakú takú vakcínu, ktorá mala byť po roku preočkovaná a nebola. dátum bol už až 2 roky starý. písala som o konkrétnom prípade ohľadom dcéry. našťastie, pes prežil tie dva týždne, nemal besnotu a stretli sme ich nie raz ešte aj o polroka, o rok... ale tie prvé chvíle, čo som zažívala, to neprajem nikomu. a to sme ho ešte hľadali po panelákoch, lebo som nevedela, že ju kmasol až "do krvi", proste prenikli sliny dcére do krvi, myslela som, že to bolo len povrchové škrabnutie zubami, no nebolo. takže aj ja som zažívala poriadne stresy :( ale všetko dobre dopadlo...

0silvia0
26. júl 2020

@panelacikova poznam, mojho syna pohryzol na chalupe hrabos, infikoval mu ranu a syn chudak lezal na infekcnom. Ockovali ho proti besnote (syna), nakolko to bolo divo zijuce zviera... rana sa mu nehojila, odumieralo mu maso na prste ruky, cernalo mu to, prst ma doteraz poruseny, hrozila amputacia, nastastie to tiez dobre dopadlo, prst sa po cisteni zacal konecne hojit a je to ok...

panelacikova
26. júl 2020

@0silvia0 preboha..... našťastie infekciu nedostala. nebolo to hlboké, ale vytieklo trošičku krvi a lekárka hneď povedala, že je potrebné nájsť psa a zistiť, či má očkovania. takže to bola tiež sranda... ešteže lekárka bývala vo vedľajšom paneláku, že som začala hneď konať a daný pes bol už na druhý deň na veterine a podávali mi nasledujúce 2 týždne správy. ale s majiteľkou som sa poriadne dohádala, tá nemala záujem to vôbec riešiť, musela som sa jej povyhrážať políciou, potom sa rozhýbala. krava jedna. a to očkovanie ľudí proti besnote, to je tiež poriadna pálka. vraj je to nepríjemné a má množstvo vedľajších účinkov. ako to znášal syn?

0silvia0
26. júl 2020

@panelacikova uz je to 10 rokov, syn ma 18, mal odvtedy strasnu fobiu z lekarov, ale musel to znasat...ani neviem ake vedlajsie ucinky ta vakcina ma, dufam, ze nic az take hrozne...

panelacikova
26. júl 2020

@0silvia0 to som len čítala. ak sa aj prejavia, tak nepredpokladám, že po 8 rokoch 🙂 a verím mu, že to mal ťažké. muselo to byť strašné aj pre neho... ja som mimochodom veľmi háklivá aj na psie hovná v tráve, lebo zas pre zmenu ja, ako dieťa, som mala nechutné hnačky z toho, že som si zrejme po umytí psieho hovna na schodoch nejakým nedopatrením zaviedla nejakého parazita alebo čo. mala som také horúčky a hnačky vtedy... vzali mi rôzne vyšetrenia krvi, výtery a vyšlo mi zo stolice akýsi psí parazit. a jediný kontakt bol, že som umývala po susedovom psovi hovno zo schodov. on ho síce zotrel, ale ešte tam bola šmuha... no a pár dní potom konečná... také hnačky som mala, že som myslela, že si aj hlavu vytentím. odvtedy neznesiem ani psie záležitosti v tráve a keď vidím, že majiteľ nezdvihne, tak to hneď okomentujem. prichádzam kvôli tomu do konfliktov, čo už....

0silvia0
26. júl 2020

@panelacikova no chudak syn vytrpel si vtedy dost, ale uz je to davno a aj fobiu z lekarov davno prekonal.
No veru aj medzi psickarmi sa najdu nezodpovedni ludia, ktorych vobec nenapadne pozerat aj na inych ludi, vidia len seba.. Ale takychto ludi je zial vsade vela...

ancovicka21a
26. júl 2020

@panelacikova
@0silvia0 mna pohryzol pes kamaratky,neockovany proti besnote,ked som mala 10-11rokov..dva tyzdne na infekcnom,inekcie do brucha..kurnik,este teraz citim tu strasnu bolest..tiez ockovanie proti besnote,ale nemala som ziadne problemy,aspon si nepamatam..ale neprajem to nikomu..naozaj,aspon to ockovanie proti besnote ma velky zmysel,,ked uz nie pre psov,tak pre ludi,ktori mozu byt psom uhryznuti

yasmeena
26. júl 2020

akoze netreba ockovat,vsak ked som nedavno musela volat inemu veterinarovi,nez co bezne k nemu chodime,tak prve,co mi oznamil bolo,ze ak pes nie je ockovany a cipovany,ze ho ani nemoze osetrit..a ked ho mas cipovaneho,co je tusim povinne,tak musis aj ockovat,lebo tam sa posielaju udaje do centralnej databazy,a mozu vas z nej vyradit...

ckatka
26. júl 2020

Psa zaočkovať treba. Minimálne tie povinné. A vôbec nezáleží či máš psa dnu alebo von...dvorovy pes sa môže nakaziť barsako...rovnako ako vnútorného ti môže na venceni rafnut hocičo...A potom nariekat bude neskoro.

Ja som okrem povinných dala aj boreliu. Fakt by som nechcela riešiť boreliu u psa...A tým že máme miliardu kliešťov...každý deň aj dva (a to len z domáceho trávnika...nemusíš ani do lesa ísť)...tak neriskujem fakt.

judar
26. júl 2020

Jak len moze byt niekto takto sprosty a mysliet si ze sak psa staci 1x zaockovat a dost....pes sa ma ockovat kazdy bohovy rok lebo medved - keby niekoho pohryzie tak mas na svedomi riadny pruser....moj pes uz takto niekoho pohryzol - vnik na pozemok a ruka v sadre a stastie bolo ze ma knizku s kazdorocnym ockovanim aj zo stitkom z vakciny z onoho roku a keby nie tak sa nedoplatim na uhrade a bola by som krizom krazom vlacena a psovi by mohlo hrozit aj utratenie

jajka78
26. júl 2020

Toto nepochopím.akoze už aj psa riešiť či zaočkovať?👿

millky
26. júl 2020

Naša dostáva 2 vakciny, proti besnote a potom proti vírusom (aby nedostala zápal, aby nedostala chorobu od človeka, ktorá sa vie preniesť aj na psa atď) tým, že sú dnes čistokrvné psíky prešlachtené, sú náchylnejšie na kadečo. Neviem ti povedať čo je správne a čo nie. Naša má 15,5 roka a je to stále aktívna pani v rokoch. Geneticky má špatný pankreas, čiže hnačku a zvracanie máva tak raz za 3 mesiace a to liečime humanoidnými liekmi. Nemá nádor, nemá polypy, nie je slepá, nie je hluchá, zuby jej len 3 chýbajú. Myslím si, že je to len na tebe čo so psíkom budeš robiť ☺️ mojej maminy sa veterinár nikdy nepýtal čo chce a čo nechce. Proste pichol a hotovo.

jana_eyre_2
26. júl 2020

No a prečo ho vlastne nechceš očkovať?

judar
26. júl 2020

@jajka78 ...a ide to porovnavat decko a pes :D ...to su taki milovnici jak slak ....ale sak nech si nezaockuje nech je humanna potom sa zbada jak humanny pristup bude mat dajme tomu nejaky ten pohryzeny a ona len tak humanne bude tasit stovak eura na tahanice a naklady na liecbu a lieky a vselico mozne, mozno aj sudne tahanice kedze ludia zvyknu vymahat este aj riadne odskodne ....nezaockovane decko je omnoho mensi problem nez nezaockovany pes

83lenka83
26. júl 2020

Ja som svojho nedavala očkovat, a ak sa predsa rozhodneš očkovat tak ho stále daj očkovat do stehná, nikdy nie ku krku.

nini1010
26. júl 2020

Neviem ci to tu niekto spominal,nechce sa mi to citat ale medzi ludmi a psom existuje jeden veeeelky rozdiel a tym je poistenie.Teda ak sa stane nieco cloveku osetria ta prakticky zadarmo.Ale ak dostane nejaku chorobu pes,tak sa priprav na to ze bud ho nechas rovno skapat alebo si veeeelmi slusne zaplatis za vsetky vysetrenia nehovoriac ani o liecbe,to su stovky a stovky eur.Takze by som si to 2x rozmyslela s tym neockovanim.Inak takyto blud som este nepocula 🤦‍♀️

denisa098
26. júl 2020

No keď ho pohryzie nejaká líška, tak budete mať po psíkovi, veď ho daj normálne zaočkovať, neochorie,keby niekoho rafol nemáš problém,že neni, nerob z toho tragédiu. Nech je zdravý pred očkovaním, myslím žiadne grcanie a hnačky.

lindusss2016
26. júl 2020

@denisa098 prepac, ale aka je pravdepodobnost, ze ho pohryzie liska, ak to nie je zrovna polovnicky pes polovnika? 😃

monika225
26. júl 2020

@lindusss2016 no záleží či s ním chodia do lesa na lúky na prechádzky ,ja s mojimi často vidím líšku na lúke ,tak sa radšej otočíme a ideme inde ,lebo keby ju zbadali asi by to dobre nedopadlo 😉

jajka78
26. júl 2020

@judar ja uznaozja dakedy nechápem kam to tutu mutu voci psovi zajde 🤨

cervenaruza123
26. júl 2020

Ockuje sa proti roznym chorobam, niektore mozu psa zabit. Vydavky na liecbu su vacsinou dost velke a pes dost trpi, vyhodnejsie je ockovat. Horsie je to s besnotou, musi sa ockovat pravidelne. Problem je ak pes hoci v sebaobrane niekoho kusne a nebude zaockovany, tak mas obrovsky problem. Nehovoriac o tom, ze bude ohrozene zdravie dotycneho cloveka. Besnotou sa samozrejme nemusi nakazit len v lese, rozne zvierata sa dostanu aj do zahrady ci hocikde kde ho ides vencit. Neriskovala by som to s neockovanim, ked kvoli nicomu inemu, tak kvoli vlastnej rodine, chore zviera ohrozuje vzdy aj zdravie cloveka.

catherine1989
27. júl 2020

Autorka, prosím ťa, prečo vlastne nechceš dať psa zaočkovať? Nechápem, čo sa mu môže stať? Momentálne psa nemáme, ale mali sme, dožila sa 13 rokov a bola očkovana pravidelne každý rok. Rovnako svokrovci ockuju každý rok ich labradora, môj brat ich fenku tiež očkovali a aj sesternica svoju shi-tsu. Ja som ešte ani nepočula o tom, že psa neockovat 🤦

tilko
29. júl 2020

mňa od autorky zaujala táto veta: Ved aj Vy matky si neockujete decka ked viete,ze im to moze ublizit.
Nemyslím, si, že je správne porovnávať deti a psy....teda zvieratá a ľudí...ide o rozdielne organizmy a aj choroby...
Treba si poriadne naštudovať proti čomu sa pes očkuje...a nie len názov ochorenia, ale dôkladne odporúčam preštudovať, čo dané ochorenie spôsobuje zvieraťu a čo hrozí pri prenose na človeka...a potom sa treba zamyslieť nad tým či ozaj nechcem očkovať z nejakého vnútorného presvedčenia...možno sa popýtať majiteľov, ktorým sa podarilo niečo takéto so svojim psíkom zažiť...ako to vnímalo zviera, ako pri ochorení trpelo a následne aké príjemné bolo jeho umieranie či ako majitelia zvládali to rozhodnutie, že treba dať psíka uspať...dokážeš potom stáť pri svojom štvornohom kamarátovi až do jeho posledného výdychu? a čo svedomie?...dokážeš rozdýchať, že si tomu mohla zabrániť?
Ja očkujem a tým nechránim len naše psy ale aj seba, moje deti a ľudí či zvieratá okolo nás. Môžem so psami chodiť medzi ľudí (okrem toho že sú očkované sa vedia aj správať), môžem cestovať aj za hranice....môžem dopriať svojim psom šantenie s inými psami, či pravidelný obľúbený cvičák (tam, ťa bez očkovania tiež neprivítajú s otvorenou náručou)...a nemusím sa báť, že moje zviera nebude v prípade potreby ošetrené veterinárom, pretože nemá čip a očkovanie...
Nechcem sa autorky dotknúť, ale ak si raz domov privediem psa (a aj iné zviera) som za neho zodpovedná...a aj za všetko čo taký tvor môže spôsobiť...pes je živý tvor a nikdy nemôžeme vedieť čo nám za tých 10, 11.....15, 16 rokov život s ním prinesie...

Strana
z2