Nechutná skúsenosť na vianočných trhoch s dcérou
Mám 19m dcéru s ktorou sme sa dnes vybrali na vianočné trhy, kde bola aj vonkajšia hernička. Išla k stolíku s drevenou dráhou a začala sa pekne hrať (nič nerozbíjala, neorozhadzovala). Ja som zatiaľ pozerala nejaké ozdoby a keď som sa otočila, videla som že ju odstrčili dvaja chlapci, ona spadla a začali do nej plnou silou kopať. Malá vôbec nechápala čo sa deje a začala plakať. Pribehla som k nej, zobrala ju preč a povedala som chlapcom že No no, toto sa nerobí. Vtedy prišlo, čo som vôbec nečakala - vyleteli na mňa 2 ženy, že čo sa starám do ich výchovy, veď tí chlapci postavili tú dráhu a nepáči sa im že tam prišla malá. Tak som povedala, že nestarala by som sa do ich výchovy keby sa nás to netýkalo. Potom povedali že a čo, veď aj ich deti boli malé a tiež ich bili. No vtedy mi z toho prístupu normálne prišlo zle, zobrala som dcéru a išli sme preč. Odvtedy nad tým rozmýšľam či vychovávam dceru správne, lebo stále jej hovorím že nikomu nesmie ubližovať, ani zvieratkám a teraz sa bojím či sa bude vedieť ubrániť. Čo myslite? Vy čo Vašim detičkam hovorite? Zobralo ma to oveľa viac ako som čakala, tak asi budem musieť na sebe popracovať.
Samozrejme, že starším chlapcom sa nepáčilo, že malá im kazila hru. Ale neútočiť na slabších by malo byť automatické a deti by to mali ovládať. Teda matky mali vynadať svojim deťom že ubližujú o dosť menšej ako sú oni a zároveň tebe dohovoriť, že nemala by si malú nechávať takto bez dozoru lebo kazí iným deťom hru. Ale teraz je taká (ne)výchova že deti môžu všetko a takto to potom v praxi vyzerá.
@lenkulenku123 chalani v puberte strieskaju svoje matere a tie sa budú čudovať. Ale nepochopia, že to je výsledok ich výchovy.
@lenkulenku123 Hrozne toto!👿
@lenkulenku123 keby začali kopať do môjho dieťata tak to určite nevyriesim len "no no,to sa nerobí" To by teda tie deti zažili cirkus a následne by som to patrične vysvetlila aj ich matkám. V dnešnom svete ľahostajných rodičov, ktori svoje dieťa nechajú robiť čo chce nieje iná možnosť ako naučiť moje dieťa nech sa bráni. Vysvetluj mu to v zmysle "neubližuj nikomu cielene ale keď začnú ubližovať Tebe riadne sa bráň"

Normálne si neviem predstaviť nič z toho, čo autorka píše.
1. Neviem si predstaviť spustiť oči z tak malého dieťaťa na verejnom priestranstve. Stačia sekundy, niekto ju zdrapí, potom už bude neskoro nariekať… a nielen to, deti sú často nevšímavé, v zápale hry do takého malého dieťaťa môže niekto neúmyselne sotiť, zvaliť dieťa, nechtiac mu ublížiť…
2. Ešte som sa nestretla s tým, aby malé deti kopali do maličkého dieťaťa na zemi, našťastie mne sa niečo také nikdy nemohlo stať, keďže som také malé dieťa mala vždy pod dozorom.
3. Reakcie matiek tiež zvláštne, nie som na také správanie zvyknutá, neviem si predstaviť, že by nejaká matka obhajovala kopanie jej dieťaťa do dieťaťa ležiaceho na zemi.