icon

Nedokážem sa vyrovnať so stratou zvieratka

kingus
15. máj 2023

Momentalne papagaja…prosim,nepiste mi utocne veci,potrebujem pochopenie…nedokazem dychat,existovat a asi ani dalej pisat

slovakboy
15. máj 2023

@kingus minuly rok som našiel na ceste vypadnuté mláďatko sýkorky jazdili ponad neho autá a ono sa len gúľalo od tlaku vzduchu a snažilo postaviť na nôžky. Nedalo sa vrátiť do hniezda. Vzal som ho a tri dni sme ho kŕmili červikmi pinzetou. Také bolo krasne každých 40 minút si zapýtalo nové červíky aj húsenice, no potom sme ho museli odniesť do záchrannej stanice. Tam ho ďalej kŕmili a keď sa naučilo lietať pridalo sa k iným sýkorkám. Spomínam ako sme po tých troch dňoch doma plakali s manželkou. Ostali nam na stolíku po ňom okakané handričky, kvapkátko a pinzeta. Nechápal som, ako som si dokázal za tri dni vybudovať s tým hladným 10 gramovým krpcom také pripútanie citové. Od vtedy ešte viac milujem všetky vtáčiky dokonca aj vrany.

andreatytler
16. máj 2023

@slovakboy Uzasne.

elmivelmi
16. máj 2023

@mergimar ol ale je rozdiel mat zdravu lasku k zvieratam a chorobnu a od neoamati zvierata dochnu,umieraju ludia.Inak my sme tiez ako deti vyrastali na farme,a vztah k zvieratam bol ok,mam rada zvierata ,neublizim ale nie som z nich psycho a nebudem ich davat na miesto,ktore patri ludom.Autorka je troska mimo.No mech si kupi dalsieho papagaja-ale na jej mieste uz ziadne zviera lebo to nevie odkontrolovat -tieto city a jej zial za zdochnutym papagajom nie je tak uplne v poriadku.Aby dospela zena,matka deti pomaly mala vyhladat osychologa ze jej umrel papagaj nie je tak uplne asi ok.Lutovala by som jej a priala uprimnu sustrast kebyze jej jej umre dieta alebo sa anrodi mrtve, ale toto je uz troska na nepocbopenie.

slovakboy
16. máj 2023

@elmivelmi písala to v deň keď sa to stalo. Je to čerstvé a normálne čo cíti. Napísala to síce tak fatálne, že nevie existovať, ale nemyslím, že to bude dlho trvať. Po niekoľkých dňoch ten pocit sa začne zlepšovať. Áno, ak by to trvalo pridlho tak to treba riešiť a nie je to normálne, ale takáto reakcia citlivého človeka v prvý deň po strate je vporiadku.

andreatytler
16. máj 2023

@elmivelmi Ma iny postoj k domacim zvieratam. Nie su to pre nu "len" zvierata. Su sucastou rodiny. To ty nedokazes pochopit. To ze mas rada zvierata sa s tou jej laskou neda porovnat. Nerozumies co citi. Tvoj postoj je fajn. Nerobi z teba zleho a bezcitneho cloveka, ale skus pochopit ze ona to ma inac. Ma to tak, lebo to tak chce mat. Tvoj postoj nie je ten jediny spravny. Kazdy ma ten svoj, ktory mu vyhovuje. Aj ked to cloveka velmi boli ked umru, je ochotny do toho ist znov a znovu, lebo tie dni so zvieratkom davaju lasku ktora vyvazi tu bolest, ktora pride pri ich smrti.
Prosim ta, prestan pouzivat slovo zdochol v tejto teme. Je to nanajvys nevhodne.

karolinakr
16. máj 2023

Raz tu zomrel jednej psik, tak strašne milo a zlato, to opisovala, že to bol jeden z najmilšich prispevkov na MK, doteraz si to pamätám, ako ho zobrali na veterinu uspať a on sa zrazu prebral, behal hore- dole oňuchaval a veterinarka prekvapena-že prečo ho chcu uspať 😽 tak ho ešte zobrali domov naspäť 🙂

mergimar
16. máj 2023

@elmivelmi Je to este cerstve. Stalo sa to dnes(vcera). Ak s niekym travis cas dlhsiu dobu denno-denne, ba! aj 24hod. denne (to sa malokomu podari s clovekom ) nehovor, ze by si ho neoblubila, ze by ti nechybal. Ja som si tiez nevedela predstavit oblubit si papagaja. A predsa. Postupne zistis, ake su to inteligentne tvory a ze aj ony maju city. A ako sa vedia hrat, vesat sa po vsetkom moznom a robit pre nas nezmyselne veci... Odkedy ich mam, vsimam si aj volne zijuce vtaciky. Neuprednostnujem zvierata pred ludmi a ani nedavam ich na miesto, ktore patri ludom. Ako som pisala, je to iny vztah. Neporovnatelny so vztahom clovek-clovek. A nemyslim si, ze toto je psycho stav u autorky. Ono to casom odoznie. Potrebuje cas. Je to prilis cerstve.

mk22
16. máj 2023

@kingus neboj, čas je liek.
Každým dňom. Bude lepšie.
Nam tak ochorel zajo, miláčik rodiny. Musel sme ho dat uspať.prve dní sme non stop plakali normálne som ležala a rolovala jeho fotky.
Bolo mi ľúto ze musel ísť na injekciu, mal nádor, odišli mu zadné labky.
Keď som ho dávala synovi, on išiel, ja nie.. Som. Nevidela cez slzy on bol cely mokrý od sĺz.. Do dnes vidim ako smutné sa pozeral.. Týždne sme plakali za ním..

karolinakr
16. máj 2023

@mk22 kolko mal rokov zajko?

viky173
Odpoveď bola odstránená
mk22
16. máj 2023

@karolinakr mali sme ho 5rokov.. Tak úžasný mojkácik.. Behal kade tade, vyšiel z klietky.. A chodil si ako kráľ..
Deťom tak chýbal.. Ja som nežila, týždeň som plakala, že musel ísť na injekciu ze ochorel.. To ma bolelo najviac.. Ale on trpel mal bolesti ocka mal tak smutné.. Tak viem ako sa autorka cíti.
My sme si o rok kúpili druhého.. To je taky divocak povahovo úplne iný by sa nechal hladkať celý deň..

kingus
autor
16. máj 2023

@slovakboy uzasne … wow ❤️❤️❤️ velmi krasny pribeh.

kingus
autor
16. máj 2023

@mergimar mozem sa spytat,po akej dobe si mala novych?a ten isty druh? A ty ich mas viacerych?my sme mali len jedneho a bol na nas naviazany :( … a ked umreli tie tri andulky,to bolo nejako naraz? Neviem,co je spravne…on spieval stale a teraz tu je take ticho,ze to az boli…

kingus
autor
16. máj 2023

@mk22 a porovnavas ho s tym prvym?alebo pomohlo ze mate dalsieho? Ja neviem,aky je spravny cas…niekto tu pisal,ze si mame hned zaobstarat druheho,ze to pomoze…ja som pisala aj chovatelom ohoadne umrtia,ci nemaju skusenosti s niecim podobnym a jedna pani ktorej sa narodil malinky ,s cim ani neratali,nam ho ponuka,ze nam ho daruje aby sme neboli smutni…no neviem ci to je spravne uz teraz…aj ked to ticho je neznesitelne

mk22
16. máj 2023

@kingus vieš čo, dcéra sa veľmi hnevala ze chcem nového a idem nahradiť maxa, to bol ten co ochorel.
Ona nesúhlasila.. A dobre sme urobili.. Kúpili sme také klbko maličké.. Mali sme aj výčitku, ale my sme na prvého nezabudli spomíname stále, príhody co urobil, vedel.. A áno aj porovnávame.. Povahovo sú odlišní, tento je taky mojkac len všade liha a čaká na mojká ie..
Ale kúpili sme ho po 1.5 roku, nie hneď.

kingus
autor
16. máj 2023

@mk22 je to asi individualne,nevieme,co je spravne…tazko sa rozhodnut v tomto a ja ani neviem,co citim, lebo teraz prevazuje smutok a ten zakryje vsetko ostatne…

mk22
16. máj 2023

@kingus ja ti verím, ja som sa prvé dni zadusala plačom deň, noc..uplne ma vyplo.. Starú babu kvôli zajacovi..srsnda, že.. Ale bolo to šialené.
Chce to čas. Neboj, to prejde.
Uvidíš neskôr sama, možno budeš chcieť opäť nového papagája..

alchemilkazltozelena
Odpoveď bola odstránená
kingus
autor
16. máj 2023

@mk22 presne takto aj ja…este je to moc cerstve,vsetko sa vynara,stale na neho myslim a je tazke sa do niecoho zahlbit a nerozmyslat…tiez sa na mna asi cudne pozeraju,nemam naladu a ani nedokazem konverzovat o beznych veciach,ked mam tuto zakladnu myslienku. Len cakam a dufam te sa to zmierni.

mk22
16. máj 2023

@kingus určite áno, držím palce.
Každým dňom bude lepšie 🍀🍀🍀🍀

karolinakr
16. máj 2023

Mne sa praveže pači, ako Boh vložil do srdca človeka tak hlboky cit k zvieratku.Je to uplne iracionalne je to len, len zviera, kusok prirody, niečo okolo nas a človek o tom netuši, a dokáže sa rozplakat aj kvôli chlpatému kamarátovi..Niekedy ani kvôli človeku tolko človek nevyvádza, ako ked zomrie maly chlpatý kamoš...Mojho otca som nikdy v živote nevidela plakať, ake ked nam zomrel škrečok, tak ho podozrievam, že sa mu niečo ligotalo pri oku..najprv bol velmi proti nemu, že ma s nim vyhodi, potom ho vychvaĺoval, že aky je zlatučký..

mk22
16. máj 2023

@karolinakr moji rodicia toho prvého, čo ochorel, si vzali jedno leto akoze na prázdniny, potom si ho nechali, kým sme boli na dovolenke a potom nám ho už nechceli vrátiť.. Otec ho zbožňoval mali ho na balkóne, slnil sa, mame po jedol bylinky, čo susila..no to mali kamoša, partaka, sedeli pri nom hocikedy.. Keď sme ho brali prvý x k veter ze xo mu je, plakali obaja.. My už sme vedeli ze to je zle.. Mal nádor, odišli mu labky a iba sedel a posúval sa.
Obaja tak plakali a teda zajo, obyčajný zajo..

karolinakr
16. máj 2023

@mk22 a čo to bol? baranček, levik, alebo s takymi dlhymi ušami? a akej farby?
nechxeli vrátiť haha tiež dobré😅

mk22
16. máj 2023

@karolinakr taky hnedý, akoby poľný zajo

karolinakr
16. máj 2023

@mk22 jéého, aj ja som mala takehoto s ovisnutými uškami a tiež bol miláčik 😍 zlatý je

mk22
16. máj 2023

@karolinakr to bola slečna, a volala sa maxo.
Teraz máme takého co sa všade vala a čaká kto ho bude mojkat hladkať

karolinakr
16. máj 2023

@mk22
tento tvoj ma postroj ako od policie..môžeš ho naučit vyňuchavať vybušniny 😂

mergimar
17. máj 2023

@kingus Tych troch sme mali naraz. Boli surodenci. Dal nam ich kamarat. Chceli sme parik, ale ostali mu tieto tri, tak sme ich vzali. Nevieme, co im bolo. Zacali postupne chradnut a akoby sa im zle dychalo. Ani veterinar nezistil pricinu. Prva(najoblubenejsia) mu zomrela v rukach. Ale to bolo z toho, ze jej sposobil stres kvoli dlhemu vysetreniu zobacika. Potom umreli dalsie dve. Myslim, ze asi po tyzdni sme brali dalsiu. A potom dalsiu. A potom este dve.

kingus
autor
17. máj 2023

@mergimar je mi to luto :( u na spodobne…podla sona mal dilataciu zaludka,dostal lieky ale doma vydychol…:( mali sme ho len 3 roky ,bolo to velmi malinko a dookola si to prehravame,ci sme nieco nepokazili my,je to hrozne,take krehke stvorenie,do poslednej chvilky bol v poriadku,az na posledne hodiny…srdce mi pukne. A pomohlo ked ste si kupili dalsiu? Este ma zaujima,ze ked ich mate viac,tak si s nimi dokazete vytvorit vztah?nakolko nas bol sam,bol naviazany na nas…

oblecenie99
17. máj 2023

@kingus čas... Ja som tak veľmi oplakala nášho psa, ako človeka, nenormálne ma to dalo dole.. Neviem, či to bola nejaká prirodzená obranná reakcia, ale odvtedy nemám takýto vzťah k žiadnemu zvieraťu, prirodzene ich k sebe až tak nepúšťam, je tam jednoznačne odstup z mojej strany, nie úmyselný, prišlo to samo. Pre mňa je to asi takto lepšie.
Tebe prajem veľa síl, čas pomôže.