Nemôžem byť krstnou mamou😭
Baby poradte ako ste riesili .....mam sa stat krstnou mamou ale kedze zijem s rozvedenym vo volnom vztahu a mam s nim dieta ....neexistujeee ako ste riesili vy?
Pozri ja nemam birmovku a nikdy nebudem moct byt krstna mama ale to mi niako nebrani ľúbiť neterky a synovcov a venovat im cas. Nejde o to ci budeš stat hodinu v kostole a niekto ta otituluje ale ako sa k tomu ty postavis...
To nie je o akceptovani knaza. To su veci prisne dane a dlhe roky vedene v Kodexe kanonickeho prava. Ziadny knaz si v tomto nemoze robit, co chce. Ako ti niekto pisal, usporidaj si zivot, zi podla Bozich prikazani a bud prikladom. Ja nekazem, len mam vystudovane nabozenstvo a mam aj brata knaza.
@terezka1947 obávam sa, že niektorým sa to jednoducho nedá vysvetliť. Tiež som sa snažila, ale vidím, že to nemá význam.
@fifa14 chapem tvoj nazor aj argumenty ale ide o to ze ze laici malokedy tusia ze kanzi su zaviazany tzv.cirkevnym pravom.nemozu si naozaj robit co chcu a ako chcu.principialne napr.ak chces vstupit do armady musis mat dobry zrak.dajme tomu ze je tam akasi mensia vada tak lekar ta odmietne s tym ze jednoducho musis splnat kriteria.ano,mozno najdes lekara ktory prizmuri ocko a si tam.rozumieste co tym chcem povedat.nikto nemoralizuje ze autorka zije horsie ako iny,moze mat lepsie vztahy a pevnejsi charakter ako pobrate pary ktore su kazdu nedelu v kostole.to je uz ina tema,bavime sa skratka o tom ze podla kanonickeho prava nesplna poziadavky.ani svetske pravo neriesi ci si dobry alebo zly clovek.ak nemas 18 nemozes soferovat a basta.je to pravny system ktory kazdy musi respektovat.tak preco robite rozdiely pri cirkevnych pravnych pravidlach?naviac clenstvo v Cirkvi je dobrovolne .ad dalsia vec: ak ide o vieru bez cirkvi tak načo chcete obrad v kostole?- s predstavitelom cirkvi knazom?
@bobricek1979 práve preto, ja neosudzujem slobodnú či rozvedenú mamičku......nikdy nevieme čo nám osud prinesie.......a ani žiadny človek či kňaz, verieci či neveriaci, nemá právo odsudzovať....preto som písala, že ak aj bude krstnou mamou, musí to robiť podľa svojho svedomia, lebo ako tu už mnohé písali,a to si treba uvedomiť, nie je to len oslava - paráda pri krste, krstný rodič berie na seba veľkú zodpovednosť a s ňou povinosti najmä čo sa duch.stránky týka.
@matkamirko
treba hľadať ďalej KKC
1255 Aby sa krstná milosť mohla rozvíjať, je dôležitá pomoc rodičov. To je aj úloha krstného otca alebo krstnej matky,(1311) ktorí majú byť presvedčenými veriacimi, schopnými a ochotnými pomáhať novopokrstenému, dieťaťu alebo dospelému, na jeho ceste kresťanského života. Ich úloha je skutočnou ekleziálnou službou (officium). Celé cirkevné spoločenstvo nesie časť zodpovednosti za rozvinutie a zachovanie milosti prijatej v krste.
@izabela000 Netuším ako by som to riešila ja, ja by som v prvom rade nevstupovala s rozvedeným do zväzku a už vôbec nie do voľného zväzku, lebo by som sa obávala, že sa neskôr rozvedie aj so mnou. Tieto prikázania nie sú pre srandu králikov, sú pre to, aby nás ochraňovali. Aby tu na koníku nevypisovali zúfalé ženy, ktoré ostali samé s 3 deťmi, každé s iným chlapom.
Moja krstná mama to riešila takto: ako rozvedená si našla rozvedeného muža a keďže obaja sú veriaci, žijú spolu v celibáte, chodia na sväté prijímanie a milujú sa tak, ako máloktorí veriaci manželia.
@santeema pozri sa. Napusem to tvojim jazykom. Uradnici su tiez plateni z nasich dani. Ked raz prides nieco vybavit tak musis mat vsetky k tomu potrebne dpkumenty alebo splnat podmienky ktore urcuje stat. Ak ich nesplnas mas smolu. A mozes sa aj o zem hodit a vykrikovat ze mas na to narok lebo platis dane. Vsetko ma nejake pravidla. Ja mam velmi vela dobrych kamaratov, skvelych ludi neveriacich alebo nezijucich podla pravidiel cirkvi. Viem ze si ich za krstneho rodica brat nemozem. Tak isto ako viem ze ked pojdem ziadat o podporu a nebudem mat odrobene dva roky ze ju nedostanem, alebo ze nedostanem vodicak bez toho ze absolvujem kurz, skusku a nebudem mat potrebne dokumenty. A teda aj tu autoskolu si platim nemalymi peniazmi a to neznamena ze mi ten kurz daju len tak. Musim akceptovat pravidla tak ako vsade. Nezijeme v anarchii kde si mozem robit co chcem. Toto su pravidla cirkvi. Nikto ta nenuti do nej vstupit. Tak ako ta nikto nenuti vybavo at podporu ci ine veci. Ked raz niekto podmienky nesplna tak nesplna. Nerobi to z neho horsieho cloveka co by nemal rad to dieta. Len sa rozhodol zit svojim sposobom. Alebo mu momentalna situacia nedovoluje zit inak. Musi sa vsak zmierit s tym ze nie na vsetko je tym padom vhodny.
@matkamirko nebudem to ani komentovat, pretoze ja nikoho nemienim presviedcat. Kazdy sa musi sam rozhodnut o viere aj neviere.
@izabela000 cooze? To je aka blbost. Najdite inu farnost. Sestre odmietol farar pokrstit dieta,lebo neboli manzelia. Isli do inej farnosti a ziadny problem
@mamkabeika Toto je nazor. Ked ta chlap odkopne,tak do smrti ostanes sama? Alebo si budes hladat neposkvrneneho zajaca? Smola,budes rozvedena koniec akehokolvek zivota. Som veriaca,ctim si rodinu,zvyky,tradicie,ale taketo nazory ma dokazu zaboliet. Veriaci ludia su neskutocne necitlivi a sudia. Kto sme my,aby sme sudili rozvedenych?
Čo je na tom? Keď som bola panna, hľadala som si sebe rovného, nepoškvrneného. Rozvedených som veľkým oblúkom obchádzala. A keby som už bola niekým odkopnutá, tým duplom si treba dávať pozor na takých chlapov. Už by som málokomu verila, ale nechcela by som byť do smrti sama, určite by som čakala na dobrého, veriaceho muža. Ak by taký neprišiel, radšej by som bola sama.
@marca12
@rakahaka tebe uz zjavne dochadazaju slova a aj myslienkove pochody asi🙂. nenavist je to posledne co je vo mne. ja si zijem tak, ze sa viem pozriet kazde rano sama sebe do oci a robim viac veci charitativnych aj bez krestanstva. ale ty sa chytas uplne inych slovicok🙂, ako je pointa toho tu. ja som pisala, ze ziju z mojich penazi a neposkytuju suzby, ktore su povinni poskytnut aj mne ako niekomu kto ich plati. tebe to zjavne unika, vsak? lebo pises vsetko okolo, len k veci nie🙂. ale uz ta necham, lebo ako vidim...tebe to do tej krestanskej hlavicky nevojde zo ziadnej strany...
@lucia147852 pointa je to, ze u niekoho tie podmienky splna a u ineho nie. maju to nastavene ako sa im hodi. a mozes kludne aj inym jazykom, hovorim troma🙂)
@rakahaka zlatko mne ublizene nebolo, do kostola som nechodila nastastie. a co myslis, ako zneuzivaju knazi deti?? citaju im rozpravky??? nie fyzicky ich zneuziju, ale vidim, ze si rada zakryvas oci prd realitou. ved to priznal aj terajsi papez a ospravedlnil sa tym obetiam. ale to je take krestanske a pokrytecke u vas, nerozpravajme o tom = nedeje sa to. to ze napisem realitu, co sa deje, este neznamena, ze sa mi to stalo. ale ty to vies pekne zahovorit, ked o tom takto pises...smiesne, ale smutne, ako o este aj ty popieras, ze to daktori robili., tych deti ti asi ani nie je luto, ze?
@santeema a ja som ti pisala, ze povinni su ti prd, ked neptris do cirkvi, ako ti to tu viac bab pisalo 🙂
Luto mi je jedine teba a tvojho pohladu. Osobne nepoznam ziadneho knaza ktory by zneuzival deti, a nepoznam ani realne obete, a to mam zaber na siroke okolie knazov a poznam osobne neskutocne vela psychologov, ktory sa danej problematike venuju. Tvoj pohlad je mylny a chytas sa slamky, lebo nemas coho ineho. Tebe sa to vysvetlit neda, lebo si oci otvorit nechces a a si zaslepena. Tato tema je tak citliva, ze na pripad znauzivania, by sa prislo okamzite, ale nemas paru o danej problematike asi vobec. Neviem co zle sa v tvojom zivote stalo ked mas takyto nazor, ale je to tvoja vec, hlavne nesir bludy. Prajem ti pokoj v dusi 🙂 a venuj sa temam ktorym rozumies.
@santeema to nie je pointa. pointa je to ze platia nejake zakony a tebe je prd platne sa hadat o tom ci ich ma niekto porusit. Tk isto ako vsade sa zakony porusuju. Aj niektori knazi. Ty sa ohanas tym ze knaz je povinny spravit vsetko co chces lebo ho platia z nasich dani. No nie. Nie je. To je to vysvetlenie. Najdes knazov ktori bud z presvedcenia alebo pre peniaze urobia hoc co. Urcite sa neda o nich povedat ze su to dobri a pokdokovi knazi. Dobri knaz je taki ktori je blizko ludom, ma pre nich otvorene srdce, nesudi ale primerane im vysvetli ake pravidla su.
@santeema keď obvinia pedofilného lekára, alebo úplatného lekára, budeme hádzať všetkých lekárov do jedného vreca a budeme ich nazývať mamonárskymi a pedofilnými lekármi? Keď poviem lekárovi, že si želám eutanáziu, a on nesplní o to, čo ho žiadam, budem ho za to obviňovať? Preto, že to nie je v súlade s našou legislatívou a lekárskym presvedčením? Neviem ako ti to už treba vysvetliť...
@mamkabeika kazda zena si hlada dobreho muza a preco by rozvedeny nemohol byt dobry a veriaci? Co vies,co si prezil,aku zlu zenu mal. Mozes sa akokolvek snazit udrzat vztah,ale ked druhy nechce,co mas robit? Nevravim o rozvodoch,kedy idu od seba kvoli malickostiam. Ale niekedy su problemy tak obrovske,ze to inak nejde. Preto netreba skatulkovat a treba rozlisovat
@marca12 To nikde netvrdím, ale je to nemalá komplikácia do budúceho vzťahu, rozvedený človek si so sebou nesie zranenia, ktorí sa ťažko spracúvajú, preto tvrdím, že by som do toho ako slobodná nešla. A ako rozvedená by som takého muža oooveľa viac spoznávala, nešla by som do toho proste hrrr. Presne tak, ako píšeš, treba rozlišovať a človeka dobre spoznať, netreba škatuľkovať.
@marca12 A ani nikde nepíšem, že rozvedený nemôže byť dobrý a veriaci. Zle si si prečítala môj príspevok? Napísala som, že moja krstná jedného takého super muža má, konečne našla muža, ktorý ju miluje a je veriaci. Obaja sú rozvedení, z lásky k Bohu žijú v celibáte aby mohli prijímať všetky sviatosti. A sú naozaj šťastní. Sú pre mňa vzorom skutočnej nesebeckej lásky.

Hm....taka opatsom ta ista otazka.
Ak cirkev je vymysel ludi....nema s bohom spolocne nic....naco chcete krst?
Ved je to tak ako cirkev,len vymysel ludi a biznis fararov,ci?
Lebo vsetko by som chapala....aj nazor na fararov,aj na vsetko.....
Ale ak boha od cirkvi selektujete,preco chcete ludsky vymysel,teda krst?
Lebo ako vravite....dobrym clovekom moze byt dieta aj bez krstu.
Ved ked niecomu verim,dodrziavam to,nie z donutenia,ale z presvedcenia. Ak neverim,nechcem bludy.
Ale co vedie neveriaceho cloveka,kt.veri v boha,no.cirkev odmieta,ze chce od vymyselnikov krst?
Ved krst dieta neochrani od zlych veci,nestastia,od nehod,chorob...jeho podststa je v inom.
Vladtne o com je tato diskusia?
Chcem a hotovo?lebo pekna fotka,kazdy to ma,no a ked si.zaolatim,preco nemat?
Co koho do mojho zivota,nech si kazdy zameta pred svojim prahom?
Lebo ostatni su.horsi ako ja?
Ved ked v nieco neverim,nerobim to....uplnea jednoducha matematika.
Nechcem mat nic s tymi zaostalymi ovcami,kt.vedu promiskuitni a zhyrali farari.
Som stastna,ze k nim nepatrim. A hrdo to poviem....a hrdo krst neriesim. Tiez z vnutorneho presvedcenia.
A toto je triezvy postoj:verim.....konam,chcem,potrebujem cirkev na ceste s bohom a k.bohu
Neverim,nic nechcem,ved naco...nepotrebujem cirkev na ceste s bohom a k.bohu