icon

Nenosenie rúšok

12. sep 2020

Ahojte, ako sa správate? Nosíte zodpovedne ruska? Priznám sa, že som sa pod tlakom tiež prispôsobila. Bola som na kurze s polročným dietatom, ktorý som si zaplatila na konci júla, keď korona nebola. Hodiny sa normálne konajú. Lektorka by mala nosiť štít, všetko dezinfikovať. Keď som došla na hodinu, všetky Maminy aj lektorka mali ruska dole a bolo mi oznámené, že ruska mat nebudeme, lebo sme sa tak dohodli, že sme na materskej a určite nikam nechodíme(určite Ani otcovia deti, ani rodina, ktora deti navštevuje,..). Takze pod tlakom pohľadov som si rúško dala dole. Manzel si dorába skolu a dnes v nej bol a vraj z 20 ľudí nikto nemal rúško v triede, ani učiteľka. Tak nemal ani on. Vycitat mu nemam čo, lebo tiež som podľahla tlaku väčšiny, keď rúško nemali a dala som si ho dole. V nedelu som mala ist pozriet mamu po operácii. Ale rozmyslam, že to nie je vhodne. Je aj po ožarovaní tento rok, nad 60, tak tá imunita nebude teraz asi nič moc. Len teraz za nou nemam ist niekoľko mesiacov, lebo nikto nedodržiava opatrenia a ešte udáva, že sa dodržiavať nemajú? My sme sa s mužom dohodli, že ich už nosiť budeme, aj keď druhí nie... vy ako? Dodržiavate ruska v interiéroch? Deti v školách?

Nenosenie rúšok
zuzana2910
12. sep 2020

@lienocka2808 lepšie porovnanie rúško kryje a chráni nos a dýchacie cesty pred infekciou A nohavice chránia pohlavný orgán aby moč ostal zachytený v nohaviciach (viď priložený "inteligentný"obrázok)..iná ochrana tam predsa nie je v tomto zmysle (covid) podstatná..preto prirovnanie HRÔZA a bez akéhokoľvek princípu..

nenne27
12. sep 2020

@sunny8 kde?zijete v nejakom zapadakove alebo co?u nas nepredstavitelne

queen_mary
Odpoveď bola odstránená
queen_mary
Odpoveď bola odstránená
queen_mary
Odpoveď bola odstránená
rdi
12. sep 2020

Niektorym ako vidim nie je pomoci. Ja viem, ze to ludi proste uz otravuje, no podla tych cisel, chranit sa proste ma zmysel a nemali by to brat ludia len tak na lahku vahu

fiona203
12. sep 2020

Dobrý deň. Ponúkam iný pohľad na danú záležitosť, môj názor, s kt. sa nemusíte stotožniť: 1.nie sú dôležité počty nakazených, ale závažnosť ochorenia. 2. Treba zvážiť dosah používania rusok po 10 rokov hlavne na imunitu deti, čím sa budovanie imunity úplne naruší. 3.ucinnost ruská je max 3 hod.,potom sa len vdychuju namnozene baktérie na používanej ruske (petriho miska) . 5. Hystéria, kt. bohužiaľ strašenim médiami vedie len k strachu a nenávisti medzi ľuďmi. 6.je naivne si myslieť, že ruskami sa vírus prestane šíriť. 7. Nebola v médiách, z nejakého dôvodu, žiadna odborná diskusia, kt. by ponúkala oba názory na danú problematiku. Zaver:ruská ma význam u chorých a imunodeficientnych ľudí. Bohužiaľ ruskami nezastavíme šírenie, kým nedosiahneme premorenie väčšiny obyvateľstva vírusom, event. "účinnou" vakcínou. A treba média s rezervou brat 🙂.

sunny8
12. sep 2020

@queen_mary vidno kultúru 👍

queen_mary
12. sep 2020

@fiona203 a ja ti udelujem titul doktorky vied z univerzity google. 🙌

queen_mary
12. sep 2020

@sunny8 zrazu sa staras o kulturu 🤣 tam sa radsej staraj o zdravie, ked uz nie tvoje a tvojich deciek, tak aspon o zdravie ohrozenejsich ludi. Vola sa to ze tolerancia, poznas?

jjohanecka
12. sep 2020

Rúška sú na niečo tomu kto má oslabenú imunitu, ale zdravého človeka rúško o tú prirodzene vytvorenú imunitu oberá. Čím viac ich bude zdraví človek nosiť, tým bude mať horšiu imunitu. Asi tak to vnímam ja.

sunny8
12. sep 2020

@queen_mary a kto sa stará o to moje ? Musím mať rúška aj keď som silná alergička musím si v každom obchode dávať dezinfekciu a mám z toho do krvi popraskané ekzémy ktoré samozrejme bolia mňa nie ich .. viac škody ako úžitku to ma hlavne že hygiena. Keď už by to chceli brať naozaj poctivo tak dajú rúška deťom všetkým nie len druhý stupeň dajú rúška všade od kedy človek vyjde z domu až dokiaľ domov príde. Aký význam má mať rúško v obchode a škole keď v reštike a na plavárni nemusí byť ? Kde je hygiena teraz ? Nechápem ľudí čo to berú tak kŕčovito že vyjdú von a hneď ich chytí korona. Dobre zo začiatku sa človek bal lebo to bolo niečo nové. Treba sa s tým naučiť žiť keď to tu je ak to tu je ... Jasné človeka nič nestojí dať si to rúško ale zmysel to nemá žiadny. Netreba to všetko tak prežívať.

simsalabim
12. sep 2020

@zuzana2910 nie, nerozumies tomu ty. Pochcanek totiz nemusi byt viditelne chory.... a ze nerozumies prirovnaniu cikanie vs infekcia - no covid sa siti kvapockami, ktore sa siria do priestoru podobne ako vystreknuty moc. Rusko, ktore nosis ty, chrani druhych - nie teba. Ak rusko nosi niekto iny, chrani tym teba. Co je na tom nepochopitelne?

viestta
Odpoveď bola odstránená
zuzana2910
12. sep 2020

@simsalabim ach jaj, ďalšia čo nerozumie..nič, pekný deň..

zuzana2910
12. sep 2020

@simsalabim nepochopiteľné prirovnanie nos a úd...u, chápeš? Neporovnateľne prirovnanie.

janinah
12. sep 2020

V noci mi zomrela teta,bola covid pozitívna......myslím,že ak by nebola,tak mohla ešte žiť....takže nie,nenoste rúška,načo....

simsalabim
12. sep 2020

@zuzana2910 asi nerozumies pojmu prirovnanie... no a podstatne je, ze presne vykresluje, ako ta v jednej aj druhej situacii moze zasiahnut to, co ten druhy vylucuje. Ale rkeativite sa medze nekladu - s cim inym na ludskom tele by si to teda porovnala ty - tak, aby to ilustrovalo sirenie a ochranu, ktoru rusko predstavuje?

nenne27
12. sep 2020

@queen_mary presne.mozno je korona nafuknuty medialny ulet.ale ak si to myslim ja, nemusi to byt pravda.proste neriskujem stres v praci, ak uz odmyslim svoje zdravie.neurobila by som to studentom ani kolegom

simsalabim
12. sep 2020

@janinah to mi je luto... uz asi bola starsia, vsak?

nenne27
12. sep 2020

@janinah uprimnu sustrast😔

janinah
12. sep 2020

dakujem,áno,stará aj chorá,ale chronicky chorá bola roky a vedela s tými chorobami normálne žiť,žiadne onko či podobné vážne dg....

@simsalabim
@nenne27

simsalabim
12. sep 2020

@janinah je mi luto, ze sa ta to dotklo takto osobne, clovek to vnima inak, uz to nie je cislo v statistike...

moonlight1210
12. sep 2020

@zuzana2910 ked ma pochcanek nohavice, neocura ta, ani ked si blizsie pri nom.
Ak ich nema, moze ta ocurat, ak si pobliz, lebo k tebe docura (nic mu nebrani).

Ak ma niekto rusko, znizuje sancu, ze ta nakazi, ak uz je chory a nevie to este. Aj ked si blizsie pri nom.
Ak ho nema, sanca je velka. Ked si k tomu este kychne v tvojej blizkosti.

@janinah velmi smutne. Uprimnu sustrast.

queen_mary
12. sep 2020

@sunny8 nema to ziadne zmysel? Eliminacia rizika, napriklad? Nebolo na marcovych aprilovych cislach vidiet, ze to zmysel ma? Ale jasne, precitala si si nejake oranzive stvorceky na facebooku od noname autora, ktory povedal ze ruska su bububu a hotovo. Ps: moj otec je silny astmatik a ruska mu problem absolutne nerobia. Ci ty si alergicka na rusko? Ps2: ak sa vies o ruky starat, tak ziadne krvave ekzemy z toho nemas.

simsalabim
12. sep 2020

@fiona203 k tvojmu bodu c.3 - som prekvapena, ze tolkych mesiacoch ruskovania nevies, ze ho po 3-4hodinach treba vymenit 🤷‍♀️

zuzana2910
12. sep 2020

@moonlight1210 to viem. Ale porovnávať čúranie a kýchanie??

moonlight1210
12. sep 2020

@zuzana2910

“@zuzana2910

Dnes o 06:19

Čiže keď sa pochcánek pociķá a on má nohavice, ja nemusím mať rúško - veď ma pochcánek predsa neociká stečie mu to do gati...toľko k obrázkom..strašne prirovnanie už - covid vs cikanie”.

Takze ked ty soferujes triezva, ja mozem jazdit opita. Vsak ty do mna nenarazis, nie? 😉

sunny8
12. sep 2020

@queen_mary aká múdra 🙏 áno ekzémy sú z toho že sa nestarám o ruky 😁 tak keď si myslíš že je to také jednoduché tak ti prajem vyskúšať si to. Keď človek až plače od bolesti a svrbenia keď to mokvá a nezaberá ti nijaká masť ani nič. Netrvá to nonstop sú dni kedy sú tie ruky úplne hladké ale ekzém sa vracia. Zatiaľ sa mi ho nepodarilo zbaviť a tak x ľudí trpí kvôli blbej dezinfekcii čo je aj tak k nicomu.
Nie nie som alergická na rúško ale na pele. A tým pádom si kýcham do rúška čo nie je hygienické. Keď kychnem mimo rúška už mám koronu. Proste ani tak ani tak ..

simsalabim
12. sep 2020

@zuzana2910 nuz, taky je princip priovnania, nie? Ze to akurat tebe nepasuje, neznamena, ze to nie je vhodne prirovnanie. Ilustruje to, ako sa moc aj covid siria do priestoru? Ano. Ilustruje to, ako rusko/nohavice, ktore mas len ty a pochcanek nie, chrani teba? Ano. A ilustruje to, ako sa ochrana zvysi, ked mate rusko / nohavice obaja? Ano. Tak co je na tom prirovnani zle?