Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo
Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂
Vyzerate krasne🙂 moc vam fandim. Zial svet je xenofobicky a Slovensko este ovela viac oproti ostatku sveta. Nedostatocne informacie a bludy z medii servirovane den co den ludom bez toho aby sami patrali po pravde. Vsetko hltaju bez rozumu. Zeny tu pisu akoby manzelstva so slovakmi bolo dokonale. Ja som maximalne za zmiesane manzelstva, lebo cez ne sa mozu ine kultury viac spoznavat a zabranovat tak sirenie bludom o tom aky strasni su napriklad moslimovia a to vacsinou od ludi ktory ich osobne nepoznaju, ani nezili v ich krajine. Chyba u nas ci uz v skolstve, alebo u rodicov, vychova k tolerancii. Takze ja ta osobne podporujem v takejto krasnej koexistencii a prajem vytrvalost v boji s predsudkami.
@slniecko2 ked raz poviem ,ze nie som vyznavacom ziadnej viery,tak to aj myslim a vyprosim si aby ma niekto vyznavacom viery nazval! 😠 verim tomu comu verit chcem,zijem podla vlastnych idealov a ziadne zo svetovych nabozenstiev vsak nezachytuje to comu verim,resp v kazdom som nasla nieco s cim nesuhlasim.to,ze som si akoze vytvorila vlastnu vieru,nie je viera ako taka,citaj medzi riadkami,su to moje idealy moje presvedcenia. a ked raz poviem,ze konvertovat na hocijaku vieru bez toho aby som poznala tu danu vieru a rozumela jej je unahlene,tak si za tym aj stojim.ked tak chce niekto spravit,prosim,ale unahlene to podla mna je.ako mozes verit niecomu,comu nerozumies? 🙄 inac skvele ako si krasne rychlo zaskatulkovala bahai.lebo ujo google povedal ze je to sekta? lebo vsetky mlade nabozenstva su za sekty povazovane?to hovori samo za seba....
@alice107
ja mam manzela araba krestana, tak to je zas troska o niecom inom 😉
ruku na srdce dievcata,kolke z vas by sa v Mawyia -inom pripade tak ako ona zosobasili a konvertovali na islam???
@mirka285 - to nikdy nemozes vediet, pretoze je ine pozerat sa na to zo svojej vlastnej pozicie, s vlastnymi zivotnymi skusenostami a s vlastnym zivotnym pohladom, a ine by to bolo, keby si bola v "jej kozi" 😉 Proste z Tvojho pohladu je to nepripustne a z toho jej je to prirodzene vyvrcholenie jej vztahu. Ale to je proste zivot 😉 Nekoname vsetci ako stroje automaticky rovnako - kazdy sme iny a kazdy robime svoje rozhodnutia na zaklade vlatnych skusenosti, poznatkov, situacii, ktore sa nam stali atd. 😉 Mozno by si aj Ty konala ako @mawyia, keby si bola zamilovana - mozno ano, mozno nie - ked si zamilovana, rozmyslas proste inak, ako ked si iba pozorovatel 😉 V takychto pripadoch je vsetko relativne, vsetko sa stat moze, ale ani nemusi.
@fidka79 No ved to je fenoxobia. Ina kultura rovna sa ine zvyky a to ze ich odsudzujes, pretoze tvoja kraijna ma ine zvyky je xenofobia. Co sa tyka Koranu, nemyslim ze si opravnena sa k nemu vyjadrovat. Si jedna z tych ktore siria jednostranne bludy. To iste by si mohla hovorit o predstaviteloch hociktoreho ineho vierovyznania. Ci kazdy krestan dodrziava desatoro? Pozerat sa na vec len jednym oknom pomahat sirit fenoxobiu a nevrazivost..to aj vdaka tebe.
@fidka79 zijes 21 storoci, je to cas globalizacie. Je to to iste ako ked slovac ide zit do zahranicia a zaklada si tam vlastne kulturne obce. Su to zakladne ludske prava. Ty si tiez xenofobicka pretozte hadzes vsetkych moslimov do jedneho vreca. A aj ked tam ziadny kostol nenajdes, co je hlupost, lebo v takom Pakistane moslimskom su aj krestanske kostoly! Vies vobec kolko moslimskych statov je? A pokial niekde nie je, tak preco asi? Pretoze tam bud krestania nie su, alebo je ich tam nizke precento. Ja netvrdim, ze urcite extremisticke skupiny moslimskej viery nerobia zlobu, ale hadzat vsetkych moslimov do jedneho vrweca to je ciste zlo. A s tou dovolenkou..si totalne mimo..videla si napriklad v Egypte zahalene turistky? Nie, zahalene turistky nenajdes v ziadnom turistickom centre v moslimskych krajinach. Vsetci turisti v centrach chodia obleceni rovnako ako doma. A len maloldobrodruhov chodi na potulky naozajstou krajinou. Je to tak aj napriklad v prevazne hinuistickej Indii (v niektorych castiach napr. v Radzastanskom state je vacsina moslimov) tiez tam ziadaju turistov o uctu co sa tyka oblecenia, pretoze tamojsie zeny chodia oblecene v krasnom sari ktore im neodhaluje nic intimne. Ja som toto dodrziavala. Chodila som vo volnejsom obleceni, a normalnom tricku s rukavmi kratkymi a volnymi tureckymi gatami. A vies kolko krat som videla turistky oblecene vyzyvavo v krataskoch a s napasovanym trickom na ramienka kde im bolo krasne vidiet do vystrihu? Vyjadrujes sa opat k niecomu o com nemas ani tucha. A to je najvacsi problem, ze ludia nepoznaju ine kultury, v podvedomi sa ich boja a reaguju odmietavo. Pritom podla mojho osobneho zistenia na cestach..som zistila ze v podobnych krajinach najdes ovela viac moralnosti ako v "civilizovanom" svete na zapade.
A to respektovanie nasich zvykov..to je co? Akoze nech sa odhaluju? :D a necdh si nestavaju mesity? Dievca stredovek je za nami. Brany do sveta sa otvorili, cely svet sa migraciami premiechal a ovplyvnuje tak svojou kulturov kazdy kut sveta, vratane slovakov. Ked uz zijeme v globalizacii, bez ktorej by tak Slovensko bolo stratene, je nutne riesit multikulturizmus s ohladom na ludske prava. Ked pojdes do tzv. vracieho kotla kultur do New Yorku, najdes na jednej ulici mesitu, kostol, asram, ci havalu.
inak baby toto video je robene s jasnym cielom,proste odkaz je tam jasny.je to robene zaujatym clovekom,tam niet pochyb.uz pred casom obletelo fb napr. ak su statistiky spravne a nie je to len ako protiislamska reklama,tak je to teda riadne zaujimave .podotykam,ze nie som protiislamky zalozena,v podstate ak sa ma to priamo netyka,tak to neriesim(to je len vysvetlenie pre tie damy,co by mali tu chut sa do mna za video obut 😀 ) ale na videu ma zaujali tie statistiky a mozne prognozy,preto to sem davam kedze k teme to je.
https://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU.
@slniecko2 jasne, ze konvertovat moze kazdy, o tom tu rec nebola. A porovnavat islam s katolickou vierou je dost od veci. Katolicka viera je aj o nasich zvykoch, tradiciach, je to aj nasa kultura a nie je problem sa k nej vratit alebo do nej vstupit. Takisto islam vychadza zo zvykov, tradicii a kultury jednotlivych narodov, Koran nasleduje maloktory z nich a hlavne krajiny ako Afganistan, Pakistan, kde je vacsina obyvatelstva stale negramotna a Koran je iba v arabcine, ktoru tieto narody neovladaju a ucia sa slovam Koranu len ustnym podanim....preto treba do danej krajiny ist zit a zazit to tam, ale nie cez internet na zaklade chatovania s muzom a jeho krasnych reci, popripade na zaklade par precitanych stati z Koranu, to je naozaj velmi, velmi malo, viem, o com hovorim. A konvertovat len na zaklade tohto je velmi velka nerozvaznost, najma preto, ze z Islamu sa oficialne neda vystupit a celkovo, obnasa to velmi vela zavazkov, ktore su pre nase zeny, aj ich deti neprijatelne.
@fidka79 nebud citlivka. Hadzes tu vsetkych muslimov do jedneho vreca, chybaju ti informacie no aj tak sa o nich vyjadrujes. Akoby si hovorila stale o Afganistane, ci Saundskej. Ako som ti uz napisala velaturistov nerespektuje uctu k inej kulture ani mimo turistickych centier. Vidis na konci si to sama priznala, ze myslis a furt hovoris len o extremistoch. Je to neobjektivny pohlad a zovseobecnovanie a tym siris bludy. Tebe najviac vadi to ze sa neodhaluju. Pokial zeny nosia burky a nevidis im do tvare, tak chapem ze to v tebe moze vyvolavat pocit strachu, tu mozme ale polemizovat o tom, do akeho sukromia ideme. Patri to k slobode obliekania a ona svojim obliekanim moralne nenapada ako napriklad nackovia a ine skupiny ktore ludi akosi netrapia. Pokial Zid moze nosit jarmulku, nemoze moslimka nosit burku? Ok zatrhneme im to, porusime ludske prava a jedine odovodnenie bude strach. Ok a ked uz tak, ja som sa stretla v cudzine vacsinou s tym, ze moslimky mali zahalene len postavy a vlasy, co beries ako? Aj Slovaci maju v kulture zahalovanie si vlasy cepcom. A btw Francuzsko zakazalo burky, rovnako aj Belgicko..na rade je Spanielsko. Nakoniec sa ti splni prianie a burky zakazu vsade, budes im vidiet vsetkym do tvare a co potom? Co ti bude vadit po burkach?
@mahalo ak si si celu temu precitala, tak by si vedela, ze ziadna z nas ju neodhovarala na zaklade info v mediach 😕. Ako prepac, ale mas osobnu skusenost? Za to, ze si videla nejaku cast Indie a bola na dovolenke v Egypte, tak vies o Moslimoch vsetko? ci ako? jasne, ze v turistickych stediskach nebudu trvat na zahalovani, ved by im tam nikto nesiel a je to ich najvacsi zdroj prijmu, by boli blbi a uprimne, vobec to tym muzom tam nevadi, prave naopak, uzivaju si slobodne sex, co by inak nemohli. A k tomu obleceniu, ty sa pozastavujes nad tym, ze zahranicne zeny chodia po takychto krajinach vyzyvavo, ale to, ze napriklad tu v UK chodia zahalene od hora az dole, trcia len oci, tak to je v pohode? mne to teda tiez pripada vyzyvavo, pretoze poznam vela moslimov, ktori su uzasni ludia a obliekaju sa europsky a nezahaluju sa a presne mi potvrdili, ze to, co robia ostatni, je len provokacia, nie uprimne vyznanie viery. Dievcata sa maju zahalovat az s prvou menstruaciou, ale tu? uz babatka v kociku maju satky, takisto spoluziacky mojej dcery nosia satky. Tak o akom respekte pises? zijes v zahranici, v komunite takychto ludi? ja ano a poviem ti jedno, tito ludia nerespektuju nikoho, maju vlastne zakony a vyzaduju od ostatnych, aby ich respektovali...zato anglicana v emiratoch zavru do basy za bozkavanie na verejnosti. Poviem ti jedno, vsetci na nich maju nervy, najma domaci..a aj inde, napr. vo Francuzsku. Kto nezazil, nepochopi.
Prepac, ale z tvojich prispevkov vidno, ze o Islame nevies vobec nic a ze viac moralnosti? to si snad nemyslela vazne!
@aliza Ja som v Egpyte nebola. V Indii som pobudla niekolko mesiacov a presla som ju celu. Zila som vo Francuzsku, hned vo vedlajsej stvrti s moslimami. O anglicku ani nehovorim. O skusenostiach s inymi kulturami mam pravo nieco povedat. Bola som v Australii, na Novom Zelande, po celej EU, Azia, Amerika. Mozem porovnavat ako to kde funguje, lebo vsade su ine podmienky a vsade to ludia beru inak. V EU to je najvacsi problem. V Bratislave som bola osobne v moslimskej komunite na obchodnej a konfrontovala som svoje otazky priamo s clovekom zo Syrie ktoru zalozil tuto "mesitku" v Bratislave. Koran som osobne drzala v rukach a citala z neho niekolko tyzdnov. Preberala som religionalistiku a zaoberala som sa viacerymi nabozenstvami, takze nie som vyhradena na islam a tak vidim prepojenost kulturnu a historicku ktora je neoddelitelna. Je to moj studijny obor.
Takze prepac, o islame nieco viem. A ano to s tou moralnostou som myslela vazne aj ked rozumiem, ze tomu nerozumies lebo som to nerozvinula. Mozme o tom popisat v internej poste, nech to tu nespamujeme. A moja reakcia bola ku xenofobii, nie odhovarani, ci prehovarani.
@mahalo pozri, jedna vec je, co ti ludia tejto viery porozpravaju a druha vec je zivot s takymto clovekom, cize realita a to su dve odlisne veci. Pokial zazivas islam len vo svojom okoli, mas kamaratov, kolegov, susedov....tak pohoda, ale my sme sa tu bavili o moslimovi-manzelovi a predpokladam, ze taku skusenost nemas. A co som sa dozvedela? nikdy never Moslimovi 😝
teleranka,poznam vela zmiesanch manzelstiev,ale ani jedno stastne..vzdy rozdiely mentality a kultury prevladli a to aj v opacnom garde..europsky muz a zena z moslimskej krajiny./ale takych manzelstiev byva uzatvorenych malo....babyinko,kedze pises ,ze si stasna uz 4 roky v zmiesanom manzelstve.,tak ti blahozelam.zatial......vies,poznam aj vzdelanych muzov z tej kultury,co sa narodili a vyrastali v eu.a vzali si europanky.ale ani v jednom pripade tie manzelstva dlho dobo nevydrzali.....takze tebe zelam,aby ste spolu sj zostarli,ako sa hovori......prepac mi moju skepsu,.ale vzdy v takychto pripadovh niekedy aj po rokoch zena zistila,ze vsetko bolo inak ,ako na zaciatku sa zdalo.....preto tebe zelam,aby si bola stale stasna..ale na zaklade mojich skusenosti si absolutna vynimka.a jedina...poznam manzelsvta,takehto druhu,co pretrvali.pretoze zena sa uplne prisposobila..alebo proste zatvorilaoci nad urcitymi vecami.. a<le ani jedna mi po dlhsej dobe nepovedla ,ze je stasna.......ja rada citam,ze ty si....vies,niekrtoe zeny az pocase poznali,ako ich manzel dodtal dlhodoby pobyt,ci obciansvo,ako to v skutocnostri je..alebo sa po mnohych rokoch dozvedeli,ze ma inu manzelku a mohe zeny.......preto vie,ze tie rozdiely mentalut a klulturneho ponatia vzdy urobili svoje.........mozem sa spytat,mate deti?a kde zijete?v anglicku?a ak mate deti,mate rovnaky nazor na ich vychovu?
slniecko 2o11.,ano mozem suhlasit,ze manzelstvo s muzom krestanom z moslimskych krajin.i je trosku o inom. 🙂 .....teda vo forme ponatia manzelstva samozrejme......ale ak budem uprimna,videla som na ja tychto manzelsvach,ze urcite prvky vvychovneho vplyvu prostredia krajiny manzela krestana tam boli spolocne ako u maslima........aj ked nie take vyrazne.a vmentalite rovnake.....ale videla som take manzelsva pretrvavat v ovela väcsej miere ,ako tie moslimom.....mozem sa spytat,ako dlho trva tvoje manzelsvo? zelam vela stastia .a dlhe trvanie...
mahalo,vies,ak by si zila v parizi v bliszkosti moslimskej stvrte tak musis vediet,ako sa tito ludia tam chovaju.....a misis vediet,ake nebezprcne podhubie je vtycto lokalitach..nasile ,co pachaju tito ludia z inej kultury v ramcoi vlasnej rodiny akomuty ,aj mimo nej..dufam,ze poznas vrazdy cti,nerespektovanie zakonov francuzka,nerespektovanie ludskej dodstojnosti vlasnych zien,dcer,sestier tymi muzmi.....oni sa musia prispodsobit nasim zakonom v eu..nie si vytvrat vlasne v naseich krajinach.....jasom toto vsetko videla vo francuzku,kde som zila..aj v inych statoch eu......a vidim,ako sa tyto ludia chovaju....ako chlaci skolopovini,z tych etnik pokladaju svoje biele spoluziacky za pobehlice.lebo ziju podla vlastnych eu noriem a moralky....ako sa vyjadruju,zeby zabili vlasne sestry,ak budu v eu zit podobne......cize podla prava a zakonov eu.....to ,co si videla v obchodnom centre v tej mosl.kulturnej ustanovizni/mesita to nieje ,pretoze na sk ziadne niesu podla zakona/ je nastastie len zarodok toho,co vypuklo v eu naplno.na sk nastastie pri politike nasho statu v danej problematike nedojde k tomu,problemu,co ma s moslimskou kulturou zapadna europa.....my v eu nie sme xenofobni.narabajj stym slovom oparne.......my sme v eu dosli uz tak daleko,ze si musime branit vlasnu klulturu ,branit sa pred poziadavkami moslimskej komunity zavadzat tu kich kulturua nebodaj zakony islamu....musime sa branit pred ich kri´minalitou,ktoru pachaju aj vo vnutri svojej komunity .muswime branit ich zeny pred nasilim a ponimanim rodovej nerovnosti,z ktorej to nasilie prameni ako ponatie prava muza bit a zabit vlasnu zenu ,sestru, matku.....
vies,ako napisala aliza......zit s nim ti okamzite ukaze,aka je realita.......
Baby, ked uz o tom zahalovani - ved ked idete do krestanskeho kostola, napr. v takom Taliansku, tak tam musite prist tiez zahalene (ziadne hole plecia, hole nohy) 😉 A zahalene hlavy? Ved ako to bolo donedavna u nas? Kazda vydata zena dostala satku a bolo (doteraz mnohe dodrziavaju tradiciu cepcenia neviest na svadbach - ved toto pochadza z oneho zvyku, ktory tu v podstate donedavna vladol cele starocia) 😉 A co sa tyka toho, ze krestania nasilim vieru nesiria... no, to je tiez diskutabilne, staci sa obzriet do historie a to nehovorom o zneuzivani knazmi. Ale to je ina tema. Chcela som tym povedat, ze kazde nabozenstvo vyznavaju ludia - preto ani jedno nie je dokonale 😉 Bijeme sa do prs, aky sme krestansky narod, aka sme krestanska Europa - ale ruku na srdce, naozaj nam - Europanom - tak velmi zalezi na krestanstve (nie kulturne, historicky, ale duchovne), alebo ide len o strach pred siriacim sa islamom? Podla mna nie je cesta v tom, ze sa budeme branit zakazovanim islamu, stavaniu mesit, zahalovaniu, ale cesta je v tom, aby sme ukazali, ze existuju rozne cesty, ktore dokazu ponuknut dobre moralne a duchovne hodnoty komukolvek a ktore budu stavat na laske, porozumeni a tolerancii.
@alice107 presne tak, suhlasim, ja niekedy nemam ani pocit, ze zijem v anglicku 😀. Teraz som si spomenula, prednedavnom som sa aj rozculovala nad dcerinou skolou, v ktorej je 70% moslimov, prevazne pakistancov, potom Somalci, jemenci, atd....tito rodicia nemaju ziadnu snahu podporovat svoje deti v studiu, deti si nerobia domace ulohy, neucia sa, proste tam chodia len preto, ze musia a brzdia tak sikovnych ziakov. Tieto matky tu ziju dlhe roky, su negramotne, maju v skole kurzy anglictiny zadarmo, kde ich ucia citat a pisat, ale chodit nebudu, proste ziadna snaha a potom bolo stretnutie s riaditelom skoly, kde prisli tieto matky a medzi ich hlavne poziadavky bolo prijat somalske ucitelky, uplne vylucit bravcove maso zo skoly, zamestnat viac tlmocnikov a bla bla....no mna to tak vytocilo 😠 , ved sme v Anglicku, preboha a ta skola je vladna, nie moslimska. Ziadna snaha o zaclenenie sa do spolocnosti krajiny, kde ziju, ktora im dala zadarmo strechu nad hlavou, ktora ich zivi, aj celu velku rodinu, kde maju zdravotnictvo zadarmo, skolstvo zadarmo a predovsetkym su tu v bezpeci..toto su veci, ktore doma nemaju a aj tak si to nevazia a nevytazia z toho maximum a to je podla mna velmi smutne, mat tolko prilezitosti zmenit svoj zivot a najma zivot vlastnych deti, dopriat im lepsi, kvalitnejsi zivot, ako len zit na prispevkoch a robit jedno dieta za druhym...a aj tak zostavaju pri tom svojom, zaostalom.

@bobocka sama si v prispevky predtym tvrdila ze, citujem: ......tak som si vytvorila vlastnu vieru...... tak ked to nenazyvas vierou to je jedno, ale myslim ze nie je objektivne ked tvrdis ze niekto nemoze konvertovat na nejaku vieru lebo ju pozna prilis kratko.... kolko potrebujes spoznavat urcite vierovyznanie? 10, 5, 1 rok? podla mna je to individualne. Niekto pride k napr. Bohu za jeden den, lebo prezje klinicku smrt, alebo nejake nahle osvietenie a niekomu to trva cely zivot. Ja netvrdim ze bahajovia ziju zly zivot- preco by mali (aj ked je to subjektivne lebo pre kazdeho je nieco ine dobry a mravny zivot). Tiez ti nepodsuvam ze patris k bahajom, len som chcela vediet ze ci vies ze su vedeni na Slovensku ako sekta- co je fakt. A naozaj toho neviem moc o nich, len to co som citala na nete zbezne ale to asi aj vacsina Slovakov nevie o katolickej viere (co je tiez fakt) az kym sa o tom nechcu sami dozvediet viac.