icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

ellise
21. sep 2013

@mawiya mnohokrát děkuji za odpověď. Věděla jsem z tvých přechozích přípsěvků že si konvertovala před svadbou, právě proto jsem se na to ptala, co tě k tomu vedlo. Protože jsme vyrůstali v podstatě stejně, já byla jen pokřtěná, moje slovenská babička chodila do kostela, otec jako dítě taky, ale my se sestrou nikdy. Spolužáci na ZŠ chodili na náboženství, křestˇanství se o mně otíralo, dokonce jsme byla na nějaké oslavě ( žeby vysvěcení), když se jeden kluk stal farářem. Ale já tu potřebu věřit v něco nebo spíš někoho nikdy neměla. Beru život tak jak přijde, nezaobírám se tím jestli bude něco po smrti, užívám života, teď a tady. Byť by se zdálo že se řídím 10 božími přikázaními ( kromě asi 2) řekla bych že je to spíš slušnost, než boží přikázání. Nemám potřebu se někomu zpovídat a nejspíš ani nepotřebuji nějaká pravidla, zodpovídám se jen sama sobě a svému svědomí. Nejspíš proto je pro mně jakékoliv náboženství nepřijatelné. Teď zase nechci aby si se naštvala ty.
A teď mám ještě nějaké otázky, které možná budou kontroverzní, a některé budou třeba na dlouho. Pokud nechceš nemusíš odpovídat.
Dodržuješ korán důsledně? myslím modlení s hlavou k Mecce, dodržování ramadánu? A nemáš s některými pasážemi z koránu problém? Nemáš u některých pocit že to není celkem v pořádku?

ellise
21. sep 2013

@ mawiya, až teď jsem četla tovje odpovědi, co si psala alize, tak už nemusíš na tu první odpovídat.

erjona
21. sep 2013

@eva8 No tak citaj lepsie, uznavaju mnohozenstvo 🙂

erjona
21. sep 2013

@eva8 Aku cokoladu teraz myslis?

alice107
21. sep 2013

@eva8 nie preto ich neunesie,ze vie ,ze s tebou je im lepsie.ale preto,ze chce zostat na sk. 😉
ale mas pravdu,za zachranu ´´cti´´ svojej a teda pomyselnej rodiny ci klanu je ochotny urobit hocico. aj obmedzovat vlastne deti v ich beznom zivote ay zivotnom style. ve to vies.skym si telefonoval? rozpravas sa so spoluziakkmi? ......ved to vies.a uplny suhas. ti muzi to maju v povahe.mentalita nepusti.zial. 😝

mawiya
autor
21. sep 2013

@ellise vždy sa nájde niečo, s čím nie úplne súhlasím, alebo lepšie povedané nerozumiem. či je to v Koráne alebo Biblii. Mňa moja viera napĺňa a uspokojuje. Ale aj keď s niečím nesúhlasím (a samozrejme, že pri čítaní sa mi niečo také stáva a dosť často) nemôžem hneď povedať, že je to zlé. niekedy čítam veľa krát jednu vec a vždy nájdem nový a hlbší význam. Ja som muslimkou veľmi veľmi kratúčko a tak mi neprislúcha hovoriť o tom, či je niečo dobré alebo nie. Ale áno, našla som veci, ktoré sa mi nepáčili. Ale na mnohé z nich som našla neskôr odpovede a pochopila som, že to nebolo myslené tak, ako je to striktne napísané. Páni to som vysmolila vetu 🙂. Dúfam, že aspoň trošku zrozumiteľnú. hhhhhh :D. Keď budem mať viacej času, tak skúsim napísať aj príklady, ale momentálne si na to netrúfam. V práci blázinec, doma ešte väčší (začala škola) a popri tom stále moji chlapi hladní. 🙂.

demo
Autor odpoveď zmazal
lauricka
21. sep 2013

dva roky su este take zalubene obdobie, to sa este neda uplne hodnotit, ale prajem ti urcite, aby to vydrzalo take dobre aj dlasich x rokov

erjona
22. sep 2013

aha, co som nasla, aj krestania sa musia zahalovat je to povinnost, nie len moslimky - su to extremisticke skupiny, ktore sa riadia bibliou od slova do slova 😀

https://www.youtube.com/watch?v=_bwvPboc93w
demo
22. sep 2013

@erjona tak to je ohromne zistenie, gratulujem. len tak dalej. ved preco asi byva Panna Maria zobrazovana so zahalenou hlavou a devy pochybnych mravov s vlasmi rozpustenymi?

erjona
22. sep 2013

@demo To je len pre tie, ktore sa tu rozcarovavali nad tym, ze sa berie moslimkam sloboda, ked sa zahaluju 😉 No a ze sa ich boja a podobne hlasky 😉

demo
22. sep 2013

@erjona ved sa aj berie

erjona
22. sep 2013

@demo No tak aj krestankam v tom dokumente sa potom berie 😉

erjona
22. sep 2013

Kuk, dalsi dokument od extremistickych krestanov, ktori si zalozili vlastnu boziu armadu 😉 To len na margo dzihad 😉

https://www.youtube.com/watch?v=7jqOFSxuZHc
erjona
22. sep 2013

Tu je jasne vidiet, ked niekto berie bozie pismo od slova do slova - ci koran, ci biblia, ake je to nebezpecne. Extremizmus je problem, ktory ma ludstvo. Clovek sa musi naucit chapat dane pismo a pochopit, ze niektore veci v nom su obrazne povedane a nie od slova do slova ich presadzovat 😀

erjona
22. sep 2013

No a tato razia bola pred nedavnom v dalsej extremistickej skupine krestanov, ktore vychovavaju svoje deti - mlatia ich pokial nepocuju to co chcu od tych deti pocut - socialka vzala vsetky deti z tejto sekty.

https://www.youtube.com/watch?v=eiTUqbk6aZk

Bohuzial taketo veci sa deju, ked ludia nechapu, co im Boh svojimi odkazmi chcel povedat .... 😢

ellise
22. sep 2013

@mawiya to budu ráda, když uvedeš nějaký příklad, i to jak je to myšleno

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
22. sep 2013

@demo Ja som to tu uz niekde spominala, dufam, ze sa toho dozijeme, ked prestane byt v tychto krajinach diktatura, nastolia sa zakony pre ochranu zien, tak to bude uplne inak vyzerat, vid Turecko. Jednoducho je to nabozenstvo, ktore sa vyvinulo o 600 rokov neskor - pozri, co sa dialo u krestanov este pred vyse100 rokmi. Tieto videa som sem nedala pre statisticku vahu, myslim, ze vies, preco a presne som to tam aj napisala (dovod). 😀 😀 😀 😀 😀 😀

erjona
22. sep 2013

@demo Inak v biblii je od boha prikazane si v pritomnosti muza dat satku na hlavu, presne povedane v starom zakone, ze mi to nerobime, to je uz druha vec - co nerobime a co by sme mali robit 😉

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
22. sep 2013

@demo Ja som vecny optimista, budem aj napriek tomu dufat, ze sa to podari 🙂
No s tym eurom nie si daleko od pravdy, tu musim s tebou suhlasit, ci sa mi to paci, alebo nie 😉

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
22. sep 2013

@demo Tak si porovnaj Turecko a Arabiu - je tam rozdiel? 😎

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
22. sep 2013

To je to co hovorim, treba demokraciu a zakony 😉 Dufam, ze jeden dikator za druhym padne 😉 To je ten vyvoj, ktory som spominala 😎

ellise
22. sep 2013

@erjona obávám se že arabskému světu nepomůže ani 600 let k demokracii, protože demokracie se neslučuje s náboženstvím

erjona
22. sep 2013

@ellise To by si ani o Turecku nepovedala a pozri ako sa to da zlucit, ako rychlo nastal vyvoj, ja stale pevne verim, ze sa im to podari 😉

demo
Autor odpoveď zmazal
demo
Autor odpoveď zmazal