icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

luy
4. jan 2012

@juliagregor nie nepokračujeme,to bolo len tak okrajovo

mawiya
autor
4. jan 2012

@juliagregor nerozoberám vieru ako takú, teda jednotlivo. Len som napísala, že porovnávam. Nikoho nenahováram na kresťanstvo, islam, budhizmus. Toto je normálna diskusia a nechápem, prečo by sa na diskusii mal niekto škriepiť. Ale chápem. Každý má svoj názor. a sú ľudia, ktorí si budú presadzovať len vlastné názory. Pekný dníček 🙂

zuzi2
4. jan 2012

@mawiya myslim si, ze tu bolo povedane uz asi vsetko. Moj nazor: si strasne naivna. Som 10 rokov vydata za nemca a zijem tu uz 11 rokov. Keby som sa mala este raz rozhodnut, tak to nikdy nespravim, i ked mi tu nieje zle. Mam super robotu, zlateho syna, celkom normalne manzelstvo, veliky dom, auta..... ale ti poviem, ze tie rozdiely (kulturne, spolocenske) si uvedomujem aj po tych 10tich rokoch..... a to je LEN Nemecko - skoro "za rohom". Muz je katolik, takze mame este viac spolocneho, ale ja aj tak kazdy den tieto rozdiely vidim a citim - v manzelstve, v robote, jednoducho v zivote!
A hlavne, co som ti chcela napisat: tu v Nemecku zije vela turkov a aj inych.... ako to mam nazvat 🙂..... podobnych cudzincov. Poviem ti, ze je to hrozne!!! To su proste ludia, ktory sa neprisposobuju. Oni ziju svoj "moderny" zivot tu, ale podla svojich pravidiel. Je tu kopec muslimov+turkov, ktori sa tu narodili a aj napriek tomu ziju muslimsky zivot! Boze, dievca, je mi ta luto, never mu a uz vobec nechod s nim do jeho krajiny. Ako baby vraveli, oni su herci a nevzdavaju sa svojho zivotneho stylu a uz vobec nie muslimskeho.... Kazdy den su u nas v televizii spravy, varovania a dokumenty, co muslimovia dokazu urobit zene a so zenou. Vcera ukazali 2zeny: jednu muz mucil niekolko rokov - ona nemala tvar, len jazvy, nemala nohu..... az mi zle, ked ti to pisem a druhu zavrel niekde a pripustal ju - nechal chlapov, aby si na nej robili dobre. Tak casto su tu afery a dokumenty o muceni muslimov dokonca v Nemecku..... a vzdy to konci tym: preco sme to nevideli skor, a zeny, nebojte sa udat takychto muzov, vsak ste v Nemecku.....
Zeny pre muslimov nemaju hodnotu.....
Prajem ti, aby si sa co najskor zobudila - prosim bez urazky!

juliagregor
4. jan 2012

dievcata ved ja nechcem zle, len vas snazim trosku posunut inde
@mawiya ak ozaj hladas maminky s rovnakym zivotom, tak pouzi vyhladavac, treba pisat bez diaktritiky a najde ti temy, kt. by ta zaujímali
ty si začala diskusiu a vtedy treba ratať aj s negatívnymi nazormi a teraz zase ruku na srdce, ty si tiež presadzuješ svoj nazor 😉

mawiya
autor
4. jan 2012

@juliagregor ale ved som začala diskusiu, tak jasne že presadzujem 🙂 Ale naozaj berem všetky názory, až na tie urážajúce - ako naivná, a podobne. Dá sa to predsa napísať aj inak

juliagregor
4. jan 2012

@mawiya vitaj v babinci 😀

mawiya
autor
4. jan 2012

@juliagregor Ďakujem, celom sa bavím 🙂 Už ma nejak nebavil môj nudný život, tak som šupla na modrého koníka 🙂))

marecek1
4. jan 2012

@mawiya 😀 "nudný život" ty určite nemáš 🙂 len jednoducho každý má svoj názor, každý je iný, a keď počujeme/vidíme niečo, čo je iné, nie bežné - ako sú aj vzťahy ľudí, pochádzajúcich z rôznych krajín - tak to vidíme každý inak. myslím, že baby ťa určite nechceli urážať, len jednoducho vidia len tie rozdiely, vyplývajúce z rozdielnych kultúr, mentality, a islamská a naša sú naozaj dosť rozdielne - takže si tu asi ešte vypočuješ viac nie pozitívnych ohlasov. ty to vidíš aj z tej inej stránky: našla si si odtiaľ muža, ktorého ľúbiš, on teba, ste si vzájomne oporou. asi každá by sme sa na to pozerali inak, keby sme mali aj tvoju skúsenosť - s láskou, takto sa skôr pozeráme na vec opatrne. ja dúfam, že tvoj životný príbeh bude pokračovať aj naďalej len takto rozprávkovo, a že vaše manželstvo bude dôkazom toho, že aj tieto "neobvyklé" manželstvá môžu byt šťastné.

mirka285
4. jan 2012

@mawiya a co je urazajuce na tom,ze podla mna naivna si?ved to nie je hanlive slovo?si zalubena a s tym suvisi aj tvoja naivita...hovoris,ze poznas v okoli vela zmiesanych manzelstiev,co ziju dobre...ja tiez poznam par moslim,slovenka,tiez ziju dobre,ale ta kombinacia co si napislala ty,ta je v jeho svete nepripustna...ja sa nebudem s tebou dohadovat,mne su dokoca tvoje argumenty smiesne,a je mi luto,ze uz si jeden zly vztah zazila a isla si do niecoho takehoto ☹ az mam obcas pocit,ked to citam,ze nie,to nemohla svojim detom urobit,ze ona si tento pribeh urcite vymyslela 😖

mawiya
autor
4. jan 2012

no niektorí ľudia nepochopia čo je urážajúce a čo nie 🙂 A hlavne si pripadám ako totálny tupec, lebo tu je toľko "odborníkov" na muslimov, čo je prípustné a čo nie, že ja mám pocit, že som jediná, ktorá ešte v islamskej krajine nežila

mirka285
4. jan 2012

@mawiya vies co,a ty si odbornicka na moslimov???ved si v tej krajine ani nezila...stale si hudies len to svoje,baby ti tu napisali viac nez dost,je mi jasne,ze sa nedas peresvecit,jedine co ma mrzi,ze ty nato prideskto mal pravdu,az ked sa to stane ☹ ☹ my ziadna s tvojim rozhodnutim nespravime nic,mozme ti akurat tak zazelat vela stastia 😔

m.i.r.i
4. jan 2012

ahoj @mawiya. Velmi sa mi paci ako pises o svojom manzelstve a velmi ti fandim..uprimne som si na zaciatku povedala, ze zas nejaka slovenka co sa dala oblbnut moslimom, lebo mam pocit, ze toto je uz teraz postrach nejednej mamy hlavne ked sa dievca vyberie do sveta-do Anglicka, Holandska atd..
Ale po precitani tvojich prispevkov mam pocit, ze si rozumna zena, mozno zalubena, to je super, ale triezvo zmyslajuca a urcite by som nehadzala vsetkych moslimov do jedneho vreca..ja som tvojmu pribehu uverila a myslim ale, ze hlave je ze manzelovi veris aj ty...nie si prvykrat zalubena 18tka, ktoru opantal prvy muz, co jej lichotil...(lebo v tom su hlavne arabski muzi neprekonatelni na rozdiel od slovaciskov🙂, ale si zrela zena, mamina a podla mna to ten tvoj ozaj mysli uprimne.
Paci sa mi, ze si zalozila tuto temu a chapem aj nazor skeptickych diskutujucich, vo vseobecnosti ho mam taky isty, ja by som si tiez asi s muslimom nezacinala, ale nepozname tvojho muza, nepozname tvoju situaciu, nemame tvoje pocity a je tazko na zaklade vlastnych ci cudzich skusenosti posudzovat zas tych druhych
Ja tiez nemam rada, ked ma niekto prirovnava k inym, ked mi moja mama povie, ze tym, ze zarobim viac ako moj manzel spejem k rozvodu, lebo s jej sestrou sa preto muz rozviedol a este ktovie s ktorou, lebo muzi toto neznesu..ja mam uplne ineho muza, mame uplne iny zivot a neznamena to hned ze ked ini tak aj ja...to som uviedla ako priklad. Je vela zlych prikladov so vztahov s muslimami/cudzincami, ale su aj dobre, tak nemozeme na zaklade niekoho ineho posudzovat seba.
Velmi ti drzim palce
A na zaver - ja som toho tiez dost precestovala, aj sukormne, ale aj vela vdaka praci...ked som v zila v Nemecku, ziskala som velku averziu voci mnohym narodom, ktore tam vyciciavaju stat od socialnych davok a vecer ist po meste znamena mat pocit, ze ste niekde prinajmensom v Istambule..v Londyne ma strasne sklamali Arabi a az som z nich tiez mala strach..ked sa blizila moja prva sluzobna cesta do Maroka, nebolo mi vsetko jedno...aj som rozmyslala, ci tam sama ako zena mam vobec letiet...letela som sama, potom taxikom do hotela...do prace...a poviem ti, ze ma ti ludia neskutocne prekvapili...tym aki su moderni, tym aki su neskutocne inteligentni a tolerantni.....zalezi kam clovek ide a s kym sa stretne..takze mne sa tiez otvorili oci a uz ich ani nahodou neposudzujem vsetkych rovnako...mam v Casablance uz teraz mozem povedat aj ozajstne kamaratky...moderne zeny, karieristky, ktore som aj ja v rozvoji podporovala a vobec nemam pocit, ze su to nejake moslimske utlacane zeny..
takze mozno kazda krajina je ina..oni sa tam vyjadrovali, ze Saudska Arabia je najhorsia, ze tam musia chodit zeny zahalene, ze su tam pristne zakony, ale ze oni v Maroku uz nie. a napriek tomu, ze vo francuzsku pristahovani Marokanci robia hlavne riaden bordel a zneuzivaju stat, ti vzdelani a "moderni" su uz niekde inde..to len taky moj postreh

zelam vela vela stastia

mawiya
autor
4. jan 2012

@mirka285 prepáč ale dotýkať sa touto tvojou reakciou mojich detí, to sa mi nepáči. Neurobila som svojim deťom nič zlé. Sú to šťastné deti, ktoré sú najlepšie vo svojich ročníkoch, vysoko inteligentné, poslušné a naozaj úžasné deti. Myslím, že každá matka vie, čo je pre jej deti dobré a ja sa o ne starám príkladne. Pomáha mi v tom manžel a aj môj ex. Naša prvá spoločná dovolenka bola to najkrajšie čo som v živote zažila. Celý život prispôsobujem potrebám mojich detí. Takže toto je naozaj veľa - povedať, že toto som svojim deťom urobiť nemohla, že som si ten príbeh vymyslela. Myslím, že máš naozaj ťažký život, keď ti niečo takéto je smiešne a dokážeš byť taká krutá a v tejto diskusii spomínať moje deti - v podstate ako rukojemníkov zlej matky.

bodka70
4. jan 2012

@mawiya , ja si tiež nemyslím, že slovo "naivná" je urážajúce, aké iné rovnako výstižné slovo by si namiesto neho použila? Ja sa do problematiky moslimov až tak nerozumiem, poznám ich len zopár, v moslimskej krajine som v živote nikdy nebola, preto nejdem hodnotiť, či si alebo nie si naivná 😉.
Len som chcela podotknúť, trocha si sa oháňala tým, že koľko už máš rokov (33), máš za sebou už nejaké skúsenosti s partnermi, si rozvedená, niečo si si o svojom manželovi pozisťovala.... a na základe týchto skutočností máš pocit, že naivná nie si 😉.
No ja osobne poznám zopár žien, vekovo 40, 50 ničky, tiež majú za sebou nejaké tie vzťahy, rozvody a niektoré z nich napriek tomu bohužiaľ naivné sú. Iným slovom sa to nedá označiť, bez nejakého urážania, len konštatujem fakty. Naivita nie je výsadou len mladých zaľúbených "pätnástiek".

maminuska
4. jan 2012

@mawiya ale ty si v nej reálne nežila a písali ti aj dievčatá čo si muslimov vzali alebo ich mali v rodine.
Ja osobne som si prečítala Korán , len zo zvedavosti . Ale poviem ti Korán je Korán a jeho rešpektovanie v moslimskom svete je druhá vec.
Dosť sa podobáme čo sa týka niektorých vecí - Môj muž je Čech , som od neho o dva roky staršia, bral si ma ako rozvedenú s dvoma deťmi . Napriek tomu že sme tak kultúrne blízko, rozdiely pociťujem a nejedná sa o kuchyňu ale o spôsob myslenia, podania humoru, ironiu .
Príklad : Československo hladá talent -vystupoval tam ten český klaun s tým sobom a pre mňa primitívnym spôsobom niečo komentoval , pre Jara Slávika to bolo tiež stupidne, ale môj muž a celá jeho rodina sa rehotali ako blázni a ja som nechápala že čomu.( ani moja sestra, ani môj brat a ani moje deti )

mawiya
autor
4. jan 2012

@m.i.r.i Veľmi pekne ti ďakujem za tvoj názor. Píšeš, že ty by si si z moslimom nezačala, no úprimne pred tým som mala ten istý názor. 🙂 A hlavne toto nie je láska z egyptskej pláže. My dvaja sme si prežili veľa. Radosti, smútku, prežili sme smrť blízkych a boli sme si oporou. Možno v tom to bolo a preto som sa zamilovala. ďakujem a prajem pekný deň.

mawiya
autor
4. jan 2012

@maminuska ale ja chápem kultúrne a náboženské rozdiely. Ale preto, že máte rozdielny humor ho hádam neopustíš 🙂

mawiya
autor
4. jan 2012

@bodka70 no ja som nereagovala hlavne na slovo naivná ale na celý príspevok. Proste napísať do príspevku - čo si ťa zobral z lásky? sa mi zdá divné. Prečo nie? prečo si Vás vaši muži brali. Pre niečo iné? z lásky? alebo pre benefity?

prasiatko30
4. jan 2012

sledujem diskusiu uz od jej zaciatku a su veci ktore vo mne vyvolavaju usmev na tvari - prinajlepsom. na jednej strane si myslim, ze tak ako mawiya uz niekolko krat napisala, mawiya sa nudi a vymyslela si peknu juhoamericku novelu - teda azijsku - lebo mawiya ak si tak ako pises rozumna a obozretna zena s dvomi detmi ktore su tvojou prioritou a zodpovednostou -tak absolutne nechapem ako si schopna priradit si vo FB do priatelov uplne neznamu osobu zacat sa s nou rozpravat uplne o vsetkom, vyklopit niekomu absolutne cudziemu vsetko o sebe a svojom zazemi - prinajmensom to o zodpovednosti a obozretnosti moc nehovori 😅 a tiez zobrat si muza o ktorom nic nevies - v realite ho nepoznas, spolu ste nezili este je aj z uplne inej kultury tak to sa ako zodpovedne konanie nemoze nazvat - ja nehovorim ze nemoze fungovat vztah medzi dvomi kulturami - ale obycajne sa ti dvaja aspon poznaju v reali. ja mam tiez deti a neviem si to dost dobre predstavit 😅

dalsia vec je, ze stale rozpravas ze on by nebol mal problem dojst do EU a teba na viza nepotreboval - preco ta potom neprisiel aspon raz - dva razy pozriet este pred tym ako ste sa rozhodli sa zobrat - nemusel prist na sk ak hovoris ze ma vela priatelov v nemecku, uk mohli ste sa stretnut aj na "neutralnej" pode a tak aspon vidiet ci aj v realnom zivote si tak vyhovujete ako aj po skype 😅

doklady a univerzitne diplomy - ze sa nedaju sfalsovat - ja teda nemam info o pakistancoch a afgancoch - ale viem ze juhoamericania ti mozu bezne doniest vodicak urobeny asi tak ze si ho zaplatia a donesu a nejake skusky alebo ucenie sa dopravnych predpisov im nehrozi - dtto marokanci - za prve korupcia v tychto statoch je taka ze si to ani nedokazeme predstavit a za druhe naroky na ziskanie VP napr v maroku su urcite nizsie ako v hociktorom EU state. a universitne diplomy - tiez z juznej ameriky ti donesu diplomy ake len chces - nechcem povedat ze vsetky universitne diplomy z inych kontinentov su podozrive len ze ak chces tak falosny najdes a dostanes len treba vediet kde hladat a mat cash.

a potom dva domy v pakistane - ono dva domy moze byt vela a nemusi - dva domy delitelne medzi kolkymi? pripadne ake je tam pravo na dedenie - dedia vsetky deti rovnako alebo je rozdiel medzi muzmi a zenami - co urcite je alebo dedi len prvonarodeny syn a ostatni si musia zaobstarat svoje zivobitie - cize dva domy je velmi vela ak je na to on sam - ale velmi malo ak je ich zo desat surodencov 😅

a nakoniec - dufam ze ti to vyjde - teraz po dvoch mesiacoch spoluzitia je velmi tazke hodnotit ake to spoluzitie je - lebo ako pises si zamilovana a vsetko je namalovane v ruzovych farbach - dufam ze koli tebe a aj tvojim detom to tak ostane vela stastia

m.i.r.i
4. jan 2012

@mawiya no ano, vravim, ze nie, ale ja tiez uz viem, ze "nikdy nehovor nikdy"..tolko veci v zivote som povedala, ze nikdy nebudu🙂 Takze to je len taky subjektivny pocit z mojej terajstej konkretnej situacie a pocitov, ale samozrejme, nikto nemozeme vediet co by nas v zivote postretlo🙂

@maminuska hehe...no s tym klaunom Albertikom mas pravdu🙂 My sme tiez hned s muzom skonstatovali, ze to len Cechom sa take nieco moze pacit, ze to je hrozne, co je na tom humorne..trapny klaun co tam nemal co hladat, ze vo finale...a ked sme videli ako sa Bila a Dejdar bavili, tak no comment🙂

Celkovo vztahy s cudzincami su ovela viac skusane..Ale su to problemy ineho charakteru. Preco sa na Slovensku pomaly 50% parov rozvedie a su to manzelstva Slovakov...je tu aj nevera, alkoholizmus, tyranie..kadeco...pri vztahoch s cudzincami to moze byt to iste, ale este mnoje kulturne a nabozenske rozdiely..a zvlast ked zena odide byvat do muzovej krajiny...kde na zaciatku je super, lebo je zalubena a ved pojde s nim aj na kraj sveta, ale potom pride kazdodenny stereotyp, chybaju priatelia, rodina, zacnu sa prejavovat rozdiely..su to velke zivotne skusky, ale neznamena to, ze su neprekonatelne a ze kazde take manzelstvo je zle..ten partner cudzinec moze byt 100x lepsi ako akykolvek Slovak a vsetky problemy sa daju prekonat....preto naozaj neposudzujme niekoho podla seba a svojich kamaratok....nezalezi len od nabozestva a krajiny v ktorej clovek vyrasta,ale aj od povahy, vychovy, tolerancie...od toho aky je clovek a to ci uz ten cudzinec ci my same..to co by zvladla jedna, nevzladne druha...jedna by s niekym bola stastna, druha nie..

mirka285
4. jan 2012

@mawiya no ak som ta niecim urazila,tak prepac...momentalne som v stadiu,ze slovko naivna,by som zamenila za ine,ale to uz by bolo hanlive 😖 a neviem preco,cim viac pises,tym mam pocit,ze si si tento pribeh cely vymyslela 😔 😔

amexa
4. jan 2012

ono to je jasne ze sa tato diskusia zvrtne na rozdiely medzi narodami...moji velmi blizsky su zmiesane manzelstvo slovak/juzna amerika. Jedna vec je ze povahovo su velmi odlisni (co sa zisti az ked s niekym naozaj byvas, a k tomu sa najprv "museli" zobrat) druha vec je ze kamaratke neskutocne chyba domov a mentalita ludi lebo slovaci su pre nu strasne chladny. Nemaju problem co sa tyka viery, vyzera ako slovenka, s pracou nemala ziadny problem ale aj tak - vidno ako ju slovac vycerpava a aj na slovensku sa stretava najma s "jej ludmi". Ale zasa maju pevne a tolerantne manzelstvo.
Inak uz si bola aj s nim v Pakistane alebo stale vsetci len cez net?

mawiya
autor
4. jan 2012

@prasiatko30 začnem od začiatku 🙂
1)na fb , si ťa pri hrách pridávajú cudzí ľudia, lebo inak by si tie hry neuhrala - ale ak máš rozum a si trošku zručná, tak si ich dáš do kolonky - napr hráči a nevidia tvoje fotky, tvoje súkromie a pod.
2)nevyklopila som mu svoje súkromie po týždni, mesiaci ale naozaj po dosť dlhej dobe
3)stretli sme sa, bol tu za mnou na Slovensku samozrejme že pred svadbou
4)žili sme spolu aj pred svadbou, tie víza som spomínala už ako vybavovanie trvalého pobytu
5)doklady žiadalo ministerstvo priamo z univerzity a prešlo to naším konzulátom, ale beriem aj u nás sa dajú diplomy kúpiť 🙂
6)on je najstarší súrodenec, domy sú trojposchodové, ale možno si ich len prepožičali na svadby, áno najstarší dedí ale ja ich nechcem. A musel to dokladovať, nášmu veľvyslanectvu, keď žiadal o víza nielen k nám ale aj keď bol v USA
7)od nášho manželstva už ubehlo 6 mesiacov nielen 2 a ako som už spomínala, už predtým sme bývali spolu
pekný deň

maminuska
4. jan 2012

@m.i.r.i ano presne to, Bílej a Deidarovi sa to páčilo , no my slovač sme pozerali ako pribrzdení.

@mawiya samozrejme že manžela neopustím kvôli humoru , ale to nie je len v tom , ide aj o spôsob myslenia a to podotýkam sme veľmi blízske kultúry a žili sme v jednom štáte.

mawiya
autor
4. jan 2012

@maminuska chcela som len troška odlahčiť 🙂

veve39
4. jan 2012

@mawiya otazne je, do akej miery si ochotna robit kompromisy, v pripade tvojho manzelstva myslim si koli kulturnej a hodnotovej rozdielnosti naozaj velke...ak si typ. ktory bez problemov ustupi a prisposobi sa, pokial nedojde k nejakym zasadnym zmenam - napr. odchod do jeho rodnej krajiny, mozete snad vytvorit harmonicke manzelstvo
ak jeho kultura nepodporuje prisposobovanie sa muzov zenam, priprav sa na to, ze to v sebe nema (teraz iste nejde o obdobie ruzovych okuliarov, kedy sme vsetci ti najlepsi a najprisposobivejsi) ale o skutocny vzah so vsetkymi problemami a starostami, ktore zivot v manzelstve prinasa...

ja mam manzela cudzinca, europana, sme v dlhorocnom vztahu, aj ked je len z inej europskej krajiny, katolik ako ja, tie rozdiely ktore ine obcianstvo prinasa su vzdy a v spoluziti ich treba "brusit"

mawiya
autor
4. jan 2012

@mirka285 no asi musim hodit svadobne fotky 🙂

amexa
4. jan 2012

@nikak23 ja mam vela kolegov indov a samozrejme vzdy ked mame moznost tak sa rozpravame a kulturnych rozdieloch- dohadovane svadby hlavne. A ono ked sa to vysvetli a pochopi zmyslanie v Indii tak to docela dava zmysel, az sa mi to zacalo pacit. Ved tam ide prave o tu toleraciu v ktorej su podla mna indovia vychovani.

mawiya
autor
4. jan 2012

@veve39 áno do tohto vzťahu som išla s tým vedomím, že budem musieť robiť kompromisy a samozrejme aj on. Zatiaľ to funguje, možno o rok nebude. Ale nevidím do budúcnosti

mawiya
autor
4. jan 2012

@amexa ja mám tiež veľa priateľov v indii a mne sa zdá, že sú s tými manželstvami - myslím dohodnutými - spokojní.