icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

mawiya
autor
3. jan 2012

@juliagregor uniesol zo Slovenska? to ako sa mu podarilo vybaviť víza? Ako prešli cez pasové kontroly? To nepotreboval pasy detí? A kedy ich dal urobiť? bez povolenia matky? toto naše úrady dovolia? ja mám iné skúsenosti. Ak odišiel s povolením matky, tak urobila chybu. Ak odišla s ním a vrátila sa bez detí, tiež urobila chybu. Na druhej strane poznám Slováka, ktorý tiež uniesol deti. zdržiava sa v zahraničí. tiež ho hľadá interpol. a najhoršie je, že možno on a deti ani nežijú 😢

nela82
3. jan 2012

@juliagregor ved prave..tie ich zvyky a zena je..sluzka..nic-nema hodnotu ☹

mirka285
3. jan 2012

@mawiya ked si sem napisala svoj pribeh,musela si ocakavat,ze to nebude len o tom,ze ako ti drzime palce a ze super,ze si stastna...podla mna si naivna,dufam,ze sa neurazis,ale ty si naozaj myslis,ze bohaty,zabezpeceny,studovany,mlady,bezdetny moslim by si len tak bez dovodu vzal starsiu,rozvedenu europanku s dvoma detmi???proste z lasky??ja by som ti velmi priala aby to tak bolo,ale ver,ze to by ste boli asi unikatny pripad ☹

mawiya
autor
3. jan 2012

@lodgermaniacka nie nežijeme spolu dva roky. Hovorim že som zamilovana dva roky 🙂

juliagregor
3. jan 2012

@mawiya deti mali pasy...ostatne nie je otazka na mna

aliza
3. jan 2012

@tea333 presne tak, synovia si ctia matky, ale nie manzelky. A je tam stredovek, to bez debaty. Ja som pracovala aj s pakistankami tu v UK, boli to vsetko dovezene manzelky z pakistanu, negramotne, zaostale....boli to zeny s uz odrastenymi detmi, az vtedy ich muzi pustili aspon na kurz anglictiny, dovtedy boli zavrete medzi svojimi, nechavane umelo v nevedomosti lebo vzdelana zena je pre muza problem. Takze aj po desiatkach rokoch zivota v UK tieto zeny zostali negramotne...ved to je normalne obmedzovanie osobnej slobody. A celkovo, pakistanec narodeny tu v UK si zoberie iba zenu z Pakistanu lebo iba to je zaruka toho, ze zena bude poslusna a zostane pri nom dokonca zivota. Poznam aj ojedinele pripady, kedy sa taketo zeny postavili svojim muzom a rozviedli sa, ale nemozu sa vratit domov, vlastny otec by ich zabil za hanbu sposobenu rodine.
Tu naozaj nejde o odsudzovanie alebo nejake strasenie, ale o realitu, ich mentalita je uplne ina, takisto kultura a tradicie. Zeny to tam neriesia lebo ich vydaju a that's it, musia prijat toho, koho im urcia, musia opustit vlastnu rodinu a zit s rodinou manzela, kde nie vzdy s nimi zaobchadzaju dobre, castokrat ich aj biju a nielen vlastny muz a ony to znasaju lebo inu volbu nemaju. Uprimne, ta satka na hlave by ma trapila uplne najmenej.

nela82
3. jan 2012

@mawiya vsak stale pocut,ako unasaju deti..nehnevaj sa,ale ako pise
@mirka285 zrejme si tak velmi zamilovana,ze ani velmi nevnimas realitu-drzim prsty

mawiya
autor
3. jan 2012

@mirka285 😀 no nahnevana naozaj nie som. mam dovolenku, tak trosku rozptylenia 😀 . ja pracujem v mojej praci s ľudmi a hocičo ma nevytoči. Takže ja som práve rátala s takýmito názormi a hlavne ma utvrdili v tom, že Slovensko je xenofóbna krajina. Možno ma to nakopne a začnem sa angažovať v nejakej organizácii. 🙂 Ale je fakt, že ak mi niekto povie, že som naivná a nepozná ma, hm čo ja viem 😀

mawiya
autor
3. jan 2012

@juliagregor len som bola zvedava na detaily 😉

tea333
3. jan 2012

@mawiya ani na koniku to nie je uplne nove. skoda ze si nepamatam nick. babenka ma take nadherne dievcatko- mulatku. momentalne sa snazi vysudit, aby jej muz nebral malu do cudziny. tiez bola psychicky tyrana, utlacana..

juliagregor
3. jan 2012

@mawiya a este jeden pripad a už ta nechám...znamej dcera sa na dovolenke zamilovala do Egypťana, po roku a pol ako ho navstevovala a boli v netovom kontakte vybavili svadbu tam na konzuláte a sa zobrali, prišli na Slovensko a chlap zmizol, po 2 rokoch vybavovania je šťastne rozvedená...

užívaj si zamilovanosť ale hlavne mysli na svoje deti...

už idem, dobru noc...

mawiya
autor
3. jan 2012

@aliza manželove sestry majú vysoké školy a pracujú. v oboroch:psychológia, učiteľka angličtina a geologička 🙂 to ale asi bude tiež vymyslené

mawiya
autor
3. jan 2012

@tea333 skusim aj ja pohladat 🙂

nikak23
3. jan 2012

@mawiya ahoj, nechce sa mi citat celu diskusiu, sorry, ale ma nazov zaujal🙂 iba som chcela, ja mam manzela z indie, je cisty Ind a hinduista. Mame celkom dobre manzelstvo, ale iba chcem upozornit, ze je straaaasne vela veci, ktore jednoducho musis prekusnut a zmierit sa s tym. neviem odkial tvoj manzel pochadza, alebo co robi. Moj muz je advokat v Indii a nechel by tu zit, z jednoducheho dovodu a to ind = rom/cigan, bez urazky. My sme jednoducho zadubeny narod a naozaj ma vela ludi predsudky o veciach, ktorym absolutne nerozumie, resp. ma info z casopisov a telky. Ale realita je casto krat ina. Teda aspon co sa tyka Indie. Ale naozaj by som bola ostrazita v o vychove deti, kulture, nabozenstve a pod. Su urcite veci, ktore v moslimskej rodine funguju a ocakavaju sa a su nemenne. Nebudem to rozoberat, ale davaj si bacha. Aha, no a este moj muz nechce zit na slovensku preto, lebo podla neho len "loser" odchadza z Indie a robi hanbu Indom, chce pomahat svojej krajine doma🙂 ja som v Indii spokojna a stastna a myslim si, ze India je omnoho dalej vo vela veciach ako Slovensko. Ale mame hrozne vela hadok a nakoniec prideme na to, ze on sa na tu istu vec pozera z ineho uhla ako ja. Treba by tolerantna a ustretova a snazit sa ho chapat ale nikdy sa ho nesnazit menit a upozornovat na jeho chyby ( myslim zasadne veci)🙂 moj muz mi vzdy povie " zlatko, you are so good in eating my head"🙂 drzim palce ale davaj si bacha. Moslimstvo je styl zivota a ma silne zaklady vo viere a to je komplikovane. ich zakony su proti zenam ( viem to robim s domacim nasilim a ludskymi pravami zien). ale dufam, ze to nebude vas pripad.

diid
4. jan 2012

@mawiya precitaj si aj toto. Preniest cez hranice deti asi neni velky porblem a hlavne ked ste este manzelia.

http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/krimi-a-nehody...

eri28
4. jan 2012

@mawiya okej ja mam kamosku tiez je vydata za moslima, ale myslim, ze rozumie, tomu skusim sa jej opytat 😉

digysa
4. jan 2012

@mawiya Ja mam 2 krute pripady v rodine a bohuzial, je to taka blizka rodina, ze sa sem verejne nemozem vyjadrit.
Ale, davala si tu sarkastice poznamky, ze asi si vsetko vymyslel, aj skolu, aj jeho sestry......a pod. Chcela si tym naznacit, ze to by uz asi bolo privela, keby vsetko oklamal.
Ver mi vsak, ze to skutocne moze byt cele podvod.

Viem, ze si zamilovana, ale "ked vtacka chytaju, pekne mu spievaju" a o muslimoch to plati 100 nasobne.

Taku alternativu, ze dieta si vyberie, akej viery bude, na to zabudni. Dievca zlate, uz teraz sa o teba bojim, ked vidim, ze veris takejto veci. To som este v zivote nezazila, ze by si dieta mohlo vyberat vieru, ak ma jedneho z rodicov muslima

Dalsia vec- musis si dat dole ruzove okuliare....naozaj mi nejde 1+1 dokopy. Ten dovod preco je tu tvoj manzel je zatial neznamy. On je Pakistanec, keby bol aspon Turek... Ja by som si dobre prestudovala vsetko o Pakistane.

Jednu z najvacsich chyb, aku urobis je....ze odides zo Slovenska....tvoja sloboda sa zatvori hned, ako nastupis na lietadlo. Ak uz zit, tak urcite tu, kde mas aspon zazemie a nie si cudzinka v moslimskom svete...to je brutalna kombinacia

A posledna vec....ja mam manzela cudzinca, sice sme uz 11 rokov spolu...vsetko funguje (je katolik, vzdelany a pod...) ale tiez je citit kulturne a spolocenske odchilky (vacsinou dobre, ale predsa) Nase manzelstvo tiez prechadzalo roznymi uskaliami... Ale ako sa mozes cudovat, ze cely svet ma averziu voci muslimom? Ich kultura sa nepohla dopredu tisicky rokov.... Vsetka technologia, umenie a spolocnost je predsa nasou zasluhou...

Bola by som rada, keby si nas presvedcila o opaku.....zelam ti to z celeho srdca. Ale jedno dobre zrniecko v hnoji sa tazko vidi na svetle sveta... ☹

monika15
4. jan 2012

@digysa
juuuuj aka pravda... ja mam rovnaku skusenost....

zial ruky prec...... ak nechces plakat v jojke.... :((((((((

mawiya
autor
4. jan 2012

No baby vidim, že naozaj rasová a náboženská nenávisť je obrovská. Ja ale naozaj mám vo svojom okolí muslimské polovičné manželstvá a sú šťastné. A @digysa - vieš sarkastické poznámky: zamyslela som nad tým, čo napísala : mirka285 @mawiya ...podla mna si naivna,dufam,ze sa neurazis,ale ty si naozaj myslis,ze bohaty,zabezpeceny,studovany,mlady,bezdetny moslim by si len tak bez dovodu vzal starsiu,rozvedenu europanku s dvoma detmi???proste z lasky??ja by som ti velmi priala aby to tak bolo,ale ver,ze to by ste boli asi unikatny pripad - no len ma zaujíma, prečo sa s ňou oženil jej manžel. ak nie z lásky, tak prečo?

luy
4. jan 2012

Ahojte,v mojom okolí mám hned tri známe,Afganistan,Egypt,Bolívia.Afganistanec - láska veľká,dvorenie,až som žasla nad nimi,úcta,zobrala si ho ,už pri prvom dietati mal milenku,má s ním tri deti,je nešťastná,vkuse strieda každú čo mu dá /mimoriadne krásny muž/,kričí na ňu a peniaze čo jej nedá mama tak nemá,hlavne že seba oblečie tip top,všetko je na nej,domácnosť,deti.................Egypt - prišla z dovolenky zamilovaná,pokračovalo to,skončilo to sobášom,on robí v len v lete roznáša lehátka,našťastie je to také ,že jej neubližuje,v lete je tam a púšťa ju domov nemajú dieťa,má problém otehotnieť,láska ju prešla,akosi im to nejde,uvažuje nad rozvodom.Bolívia - tak toto je príklad krásneho vzťahu,ostal tu,zoznámili sa keď bol študent,nemal peniaze,nebol z bohatej rodiny,ona rozvedená 2 deti,pomáhala mu finančne,starala sa o neho,obliekala ho,všetci sme si mysleli že zošalela,doštudoval,vzali sa,ke´dže ovláda viac jazykov dostal mimoriadnu pracovnu ponuku,teraz kámoška nepracuje,postavil dom,nosí ju na rukách,do Bolívie chodia raz ročne,majú spolu dieťa,je to neskutoče krásny príbeh.Tak to je z môjho okolia.

Ja osobne by som mala ostražitosť,prajem ti veľa šťastia,dúfam že aj tvoj príbeh o láske s cudzincom dopadne dobre,mysli na svoje deti,ktoré máš,hlavne na ne......nech netrpia

mawiya
autor
4. jan 2012

@eri28 Ďakujem, opýtaj, ale... Ja svojho manžela milujem. To že v každom manželstve nastanú problémy je absolútne normálne, ale myslím, že to v každom. Ak niektorá z vás nemala problémy v manželstve, tak klobúk dolu. To, že v zmiešanom manželstve treba robiť kompromisy, je absolútne normálne, zvlášť keď ide o manželstvo ako to naše. A hlavne, Žiadna z vás sa nezamyslela nad tým, či sa mi islam ako náboženstvo nepáči viac ako ostatné, a či som v ňom nenašla niečo viac, ako mi kto doteraz dal. PS: Islamom som sa začala zaoberať skôr ako som sa zoznámila s manželom. To, že sa v ňom ešte nevyznám, je pravda. Je to ťažké a náročné pochopiť. Tak teraz ma už asi fakt ukameňujete 🙂

mawiya
autor
4. jan 2012

A ešte poznámka k vízam. Niekoľkokrát bol v USA, kde má tetu, maminu sestru. Toto by asi už bolo ťažko vymyslieť, keďže víza má vlepené v pase. Tak ak sa potreboval cezo mňa dostať do europy, bol by vyslovený debil. No ale - som zaslepená láskou. Našťastie.

luy
4. jan 2012

@mawiya no riešiť náboženstvo na MK je veľmi ťažké,tu sa vadia dojčiace s nedojčiacimi,tu sa vadia o očkovaniach a nastolit tému náboženstvo je asi čistá samovražda,mimochodom pochopiť islam je náročné a učia sa to celý život,pochopiť jednotlivé časti sa nedá..................ale neviem nechcem to rozoberať,bola si ateistka?

mawiya
autor
4. jan 2012

@luy pokrstená evanjelička, nevedená k viere.

luy
4. jan 2012

@mawiya máš 33 rokov za ten čas si si už musela niečo vybrať či si bola vedená či nie?Je pekné ak sa snažíš pochopiť jeho náboženstvo,ale pochopila si tie naše?či už evanjelické,rímokatolícke,ateizmus?Nechcem hovoriť o tom prečo nemáš nijaké vierovyznanie,len ma zaujíma prečo práve islam?je to len zvedavosť,ale je tam niečo čo ťa natoľko zaujalo,že začneš verit?

mawiya
autor
4. jan 2012

Inak ja som čakala serióznu diskusiu, čo teda niektoré baby - klobúk dole. Negatívne názory ale zo skúseností. A to sa mi páči. Čo ma ale prekvapilo, niektoré vyslovene nepríjemné a odsudzujúce odkazy od žien, ktoré nemali nikdy skúsenosť s muslimami. Ale čítali knižky a pozerali filmy alebo mám jednoducho pocit, že sa chceli len zapojiť.

mawiya
autor
4. jan 2012

@luy ja som verila vždy v Boha, modliť sa viem. Nehovorím, že islam je ten pravý. Ja len porovnávam. Veľakrát som prekvapená, že veci, ktoré bežne hovoríme sú z koránu, alebo z islamu. myslím také bežné veci ako napr. Vykroč pravou nohou. Je toho strašne veľa, niekedy sa naozaj nasmejeme na tom, že veď toto robíme aj my. 🙂

luy
4. jan 2012

@mawiya nonech je to už akokoľvek,držím palce na ceste ktorú si si zvolila,len ešte raz opakujem chráň seba a svoje deti ,ktoré máš 😉

juliagregor
4. jan 2012

@mawiya ak nechces, aby ta nezamkli, tak nepokracuj v teme viera...na MK je to zakazane a vzdy to skonci hadkami...
pozri v sukromkach, su tu maminky, s ktorými by si si rozumela, poziadaj o vstup do skupiny... 😉

mawiya
autor
4. jan 2012

@luy Ďakujem. Ja nie som naivka. A moje deti sú pre mňa najdôležitejšie. Všetko robím pre ne. A keď sú šťastné s ním aj oni, nemám čo riešiť. A ostražitosť? Tá mi už nikdy nebude chýbať, pretože už jednu skúsenosť za sebou mám. 😢 . napriek tomu, že som šťastná a užívam si to, už nikdy nebudem absolútne oddaná ako som bola prvému manželovi. Keď raz zažiješ také sklamanie, už nikdy si nikoho nepripustíš, aby ti ovládal svet. PRajem ti pekný deň