icon

Nepitná voda

michaella94
21. mar 2018

ahoj...prestahovali sme sa pred rokom na dedinu a dnes sme si dali skontrolovat vodu....hodnoty dusicnanov maju byt do 50 n my mame nieco cez 200...pani nas upozornila ze v ziadnom pripade vodu nepit ani z nej nevarit...vodu mame cast dediny zo spolocnej studne ale ide cez pole a tam je problem...ludia tu v dedine to velmi neriesia vraj su na zlu vodu zvyknuty lebo a obecna mala zle hodnoty....no ja ju svojim detom nechcem davat no tiez nechcem po zvysok zivota kupovat balenu vodu....co robit??? do akej miery je ta voda nebezpecna?? ci len zbytocne stresujem?? moj mladsi syn 1,5 rocny ma posledny pol rok zdravotne problemy nechcem panikarit no nemoze to mat z tej vody?? prosim rady ako postupovat ci sa s tym nieco da robit...dnes chcem zistit ako to je v skolke kde chodi starsi syn kedze cela dedina ma vodu s vysokymi hodnotami....

Strana
z2
liv1
21. mar 2018

@michaella94 neviem poradiť, akurát či nejaký filter ešte nenamontovat na kuchynskú batériu. Ale naozaj neviem či by to na dusičnany zabralo. Podľa mna je veľmi dobre že to riešiš. Prosím ešte prezraď meno tej dediny?

0silvia0
21. mar 2018

@michaella94 mala by si sa obrátiť na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva:
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...

http://pitnavoda.enviroportal.sk/casto-kladene-...

shades3
21. mar 2018

@michaella94 ahoj, no nechcem ta strasit, ale podla mna kludne moze mat zdrav.problemy z vody. my sme mali tiez zvysene hodnoty, ale oznamili nam to neskoro (Hainburg), ja som bola zrovna tehu, a mala som priserne krce, az som v nemocnici skoncila, nevedeli, co mi je - ja som este ani netusila, ze som tehu, asi to bola nejaka mierna otrava z vody.. a o babo sme aj prisli.. tak to urcite nie je sranda.

michaella94
autor
21. mar 2018

@liv1
@0silvia0 baby dakujem...nasla som na nete stranku kde nam vedia urobit podrobny rozbor vody...a podla toho sa da namontovat filter...ale chlapik sa zhrozil ked som mu povedala hodnoty....byvame v Petrovanoch no studnu mame spolocnu len pre cast petrovany močarmany...zvysok dediny si vrj urobili vlastne studne lebo obecnu nechcu ta vraj aj zle chuti.....som zvedava co mi povedia v skolke ale neverim ze pravdu no verim ze maju nejake filtre namontovane....teda oni by mali mat kvoli kontrolam....

michaella94
autor
21. mar 2018

@shades3 to ma velmi mrzi viem cim si si presla ☹ presne to som citala ze pitie takej vody sposobuje potrty...a tiez problemy s krvou a astmu a vela dalsich problemov...byvame tu od leta a od decembra ma maly uuuplne zle vysledky krvi...a nevieme s tym rady...

adalea
21. mar 2018

@michaella94 my nemáme mestkú vodu, ešte nám ju nezaviedli. Máme vlastnú studňu, aj filtre máme a podľa rozboru máme veľa železa a mangánu. Nepoužívame ju na pitie ani na varenie. Máne taký dávkovač pitnej vody prenajatý a berieme od tej firmy aj 20 litrové barely. Dovezú nám plné a prázdne barely berú späť. Veľa železa a mangánu spôsobuje ochorenie pečene, až rakovinu. Na tvojom mieste by som ju určite nepoužívala

shades3
21. mar 2018

@michaella94 ja som to nevedela, ale mala som silne podozrenie, ze to mohlo to sposobit, ale kedze to bolo na zaciatku tehu, a prvy potrat, tak to neriesili, ze co je dovod.. :( ale ja odvtedy mega pozor, a vodu len z flias, aj ked je to otrasne, a pre zivotne prostredie total zle, lebo plastove flase su pliaga... nechcem teraz prist znova o babo, varit sa u nas z nej mohlo, ale to znamena, ze u vas je to este ovela ovela horsie!!! ja by som aspon docasne presla na flasovu vodu, a riesila naozaj asi s obecnym uradom..

michaella94
autor
21. mar 2018

@adalea este dnes som musela navarit z nej obed lebo nemam ako ist do obchodu ale uz muz nakupim balenu a budeme varit aj pit len tu.....je smutne ze to vedela zenska co nam dom predavala a ani necekla....a tiez sme sa dozvedeli ako paradne tu maju ludia riesene zumpy....to tazke sa usadza v zumpe ale to ostane tekute co ide do odpadu ide do pody.....to nam akosi tiez nikt nepovedal.....nebyvame tu ani rok a tolko problemov co sme uz riesili to je neskutocne.....
@shades3 ano lebo dusicnan sa nevyparuje cize ak sa vypari vod tak sa este zvysi koncentracia dusicnanu vo vode....mna ani len nenapadlo ze syn moze mat problemy z vody...az teraz ked sme sa to dozvedeli sa nam to pospajalo....

michaella94
autor
21. mar 2018

ale viete co ma mrzi?? ludia tu to vedia a neriesia...spokojne svojim detom davaju tuto vodu pit....spokojne nechavaju splasky aby sli do pôdy kde potom pestuju zeleninu a jedia ju....

shades3
21. mar 2018

@michaella94 tomu fakt nerozumiem. ked viem, ze mi to skodi, tak bojujem! verim, ze sa ti to nejako podari, al ebude to tazky a dlhy boj :(

michaella94
autor
21. mar 2018

@shades3 ved nad tym premyslam....mam 2 moznosti ja si dam urobit rozbor a filtre a budem spokojna ze mam dobru vodu a na zvysok ludi sa vykaslem alebo sa budem snazit zlesit situacii v nasej casti dediny ale ci to vobec bude mozne ked nemam podporu ludi...ide o to ze teraz za vodu neplatime ani cent vsetci ti co mame vodu z tej studne....potom by ju mohli spoplatnit ked bude pitna a s tym nebudu ludia suhlasit....takze asi sa na to vykaslem a porieisime si to len my...

adalea
21. mar 2018

@michaella94 nechapem, že sú ľudia takí krátkozrakí! Však keď je zadarmo, tak nech aj s dusičnanmi! Potom sa čudujeme, že je toľko nádorových ochorení. Ach jaj. Treba sa opýtať na obecnom úrade. Držím palce. A čo je synčekovi?

michaella94
autor
21. mar 2018

@adalea ma problemy s krvou zatial sa risi anemia ale ta nema s vodou nic spolocne no ma stale zle vysledky krvi skoro pri kazdej polozke ma hviezdicku cize mimo normy ale dr vravela ze zatial sa to nebude riesit...a teraz sme zacali na alergo chodit lebo maly mi vkuse kasle ale je to taky skaredy dusivy kasel...a celkovo je dost apaticky od decembra....

adalea
21. mar 2018

@michaella94 to mi je lúto🙁. Apatický je asi z tej anémie. Ale skutočne môže byť priotrávený z tej vody. Držím palce, nech je skoro fit.

alobalka
21. mar 2018

@michaella94 taká voda je nebezpečná najmä pre malé deti a myslím, že sposobuje zlé okyslicovanie krvi, skúsim to pozrieť

iizzaa123
21. mar 2018

mOZEM sa spytat kde si idete dat urobit podrobny rozbor? Tiez toto riesime..dik

alobalka
21. mar 2018

@michaella94 Tak je toho viac, poruchy CNS, zaostavanie vo vývoji, riziko rakoviny. ..ale najmä to zlé okyslicovanie krvi. ..

liv1
21. mar 2018

@michaella94 no dievca, na tvojom mieste by som okamzite zahajila alternativnu liecbu a necakala kym sa nejaky dr vyjadri. Neviem ci je to ten mensi ci vacsi co ma problemy s krvou, ale so starsim by sa v tomto lepsie pracovalo. Ja nie som ziadny dr, ani alternativny, ale napisem ti co by som robila ja. 1. Okamzita vymena vody, 2. Homeopatika, 3. Zelenina/ovocie z dobreho zdroja. 4. Zihlavovy caj (zatial sypany, hned ako bude tak cerstvy/davkovanie podla veku poradila by som sa). 5. Biorezonancia. Uprava stravy - pokial zje, hlavne cviklu, spenat.. atd. ziadne sladkosti. Ziadne sladke vody, dzusy, sirupy. Tolko odo mna, nevyziadana rada, drzim velmi palce 😉. A urcite by som navstivila nejakeho poradcu ktory by mi skrz tu krv poradil vhodnu vyzivu a doplnky stravy.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
miriam11
21. mar 2018

@michaella94 filter na vodu, je ich velmi vela na trhu.

martinoocka
21. mar 2018

Keď tam maju ľudia na odpadovu vodu iba "trativod" tak tam nebude kontaminácia len dusicnanmi....treba si dať spraviť kompletný rozobor, tento zadarmo nestanovuje všetko. Môžte tam mať napríklad aj fekálne baktérie atď.....či je taká voda vhodná vôbec na umývanie rúk neviem. Ak predošlá majiteľka vedela o takomto probleme, ktorý znemožňuje bývanie a zatajila ho tak by ste mohli vysúdiť buď nápravu(pripojenie je na vodovod) alebo odstúpenie od zmluvy, spýtala by som sa na vašom mieste právnika, je to kopec peňazí.......My máme dom po starých rodičoch, ale práve pre rovnaký problém ( kontaminovaná studnicna voda, v obci nemajú kanalizáciu ani žumpy....) dom nie je na trvalé bývanie, jedine tak na chalupu....

michaella94
autor
21. mar 2018

@liv1 ahoj dakujem 🙂 maly berie uz 5 mesiacov maltofer no zial sa to nezlepsilo velmi lebo nam casto kaslal a vtedy ho brat nesmel....stravu sme upravili no nie je velky jedlik ale berie pyridoxin na chut do jedla..ku kazdemu jedlu pocas dna ku ktoremu sa to hodi davam veeela zeleniny na to som bola zvyknuta aj ja odmala 🙂 .sladke detom nedavam len vynimocne tiez vody nepijeme sladke ani my s muzom ani deti len cistu vodu alebo caje....berie vitamin C ale to mu davam stale preventivne....starsi syn je uplne v poriadku s nim sme nikdy nebehali po lekaroch a mladsi ide aj zanho ☹ zihlavovy caj nepijeme ale skusim...mozem sa opyat preco prave zihlavovy?? vodu sme hned menili dnes muz nakupil dojcensku uz budeme varit aj pit len tu

michaella94
autor
21. mar 2018

@lenkakravcova dakujem 🙂 ano vsetko som si dnes nacitala....deticky do 6 mesiacov su najviac ohrozene my sme tu nastastie prisli byvat ked mal maly skoro rok a je dojceny takze sme ani um nemuseli zarabat do tej vody astastie 🙂 no to dusenie a skaredy kasel mame u syna uz od decembra tak asi vieme preco

michaella94
autor
21. mar 2018

@martinoocka uz som dnes volala do jednej spolocnosti poslala som udaje oni pridu urobit rozbor...chceli sme ten podrobnejsi kde uz zistujeu uuuplne vsetko....dufam ze sa bude dat namotovat nejaky filter a budeme vediet vodu pouzivat....lebo ako pises ak tam budu fekalne bakterie netusim ci je aj na to nejaky filter....predosla majitelka nam zatajila aj to ze ma prasknute potrubie pod domom a na to sme prisli po mesiaci byvania ze pod domom mame koopec vody....no neviem preco ale sa mi zda ze po takej kupe sa do pol roka moze odstupit od zmluvy alebo ziadat odskodne neskor uz nie....a ked sa nad tym zamyslim majitelka bola stara zena na dochodku ktora by nam aj tak nemala ako preplatit cokolvek a dokonca bezdetna takze nasa smola ☹

martinoocka
21. mar 2018

Je tam v zákone doba až tri roky sa mi zdá a dá sa od zmluvy odstúpiť to znamená, že vy by ste jej vrátili dom a ona vám peniaze....ale museli by ste preukázať že v tom dome sa nedá bývať a že ona o tom pri predaji vedela, je to určite naťahovanie po súdoch, ale ak ste mali aj vodu pod domom, nie je narušená statika alebo tak? Držím palce nech sa vám to podarí vyriešiť tak aby ste boli spokojní. Možno taký filter na baktèrie je, to som nezisťovala....a nezabudnite že ten rozbor treba potom robiť pravidelne, kvalita vody sa môže rýchlo meniť....k lepšiemu aj k horšiemu

liv1
21. mar 2018

@michaella94 paci sa. Len zisti ci aj tak male dieta to moze pit 😉 http://www.klubharmony.eu/sk/clanok/9/1513/zazr...

michaella94
autor
21. mar 2018

@liv1 dakujem 🙂

michaella94
autor
21. mar 2018

@martinoocka presne ako pises bolo by to na dlho a vlacili by sme sa po sudoch a stara by nam aj tak nemala ako dat tolko penazi ved z jej vekom by ani uver nedostali...ju by nahanali exekutory a my by se peniaze aj tak nevideli...no ak sa vo vode potvrdi este nieco napriklad tie fekalne bakterie to ma asi nastve...mozno skusim nieco zistit.....my sme uz aj tak zvazovali dom predat nie kvoli jeho stavu ale kvoli vztahom s rodicmi no to je o inom....ale myslim ze toto by bolo tauke dokazat...ona moze tvrdit ze o tom nevedela...slovo proti slovu....

katrin21
21. mar 2018

@michaella94 pre dieta je to zivotne nebezpecne... pre dieta je normaln 25 ! pre dospeleho 50.. fakt, bohuzial, ine riesenie ako balena voda, nevidim.....
nasi maju tiez vela dusicnanov, no.. oproti vam je to nic. oni maju hodnotu 75, piju to, ale moze to sposobovat traviace problemy. ( co napr. ja uz teraz v strednom veku aj mam, vyrastla som na tej vode) . ale su starsi ludia, detom by som to pit nedavala, ide im o zivot, ked mate 200 hodnoty....

katrin21
21. mar 2018

a pozor, zihlavovy caj sa nesmie dlhodobo, max. 2-3 tyzdne a prestavka musi byt dlhsia

apropos.. jedna sa o studnu? ci vodovod?? lebo aj o vodovod, tak to sa da riesit za celu obec.. ved nemozu zavadnu vodu davat. alebo mozu, ale so zakazom pitia...
moj byvaly svagor v Markusovciach mali tento isty problem,cely zivot su na vodach balenych, tam voda nie je pitna vobec u nich a neviem, ci je to studna ci co, uz so nepamatam, ale aj vysoke spodne vody maju, je tam Hornad kusok od nich.. takze fakt cely zivot, esze za socika, kupovali a to pili, lebo inak by nemohli.

Strana
z2