Neplatila som si zdravotné poistenie počas práce v zahraničí.
Ahoj dievčatá, prv než mi začnete písať, aká som nezodpovedná, odpovedám: Áno, viem.
Od septembra 2014 do februára 2016 som pracovala v zahraničí na riadnu pracovnú zmluvu, teda odvádzali za mňa aj zdravotné a sociálne. Potom som pracovala ako au pair, ale bez zmluvy, dostávala som len vreckové. Neplatila som si zdravotné. Od septembra 2016 do apríla 2017 som si platila zdravotné v Rakúsku. Potom zasa nikde. Teraz pracujem od januára riadne a na zmluvu, platím si zdravotné aj sociálne. Teda vzniklo mi obdobie, asi 2 roky a pár mesiacov, ktoré nemám pokryté. Ako občianka Slovenska som to mala nahlásiť na zdravotnej poisťovni.
Keď to tak počítam, tak som dlžná okolo 2000 euro na zdravotnom. Chcem to priznať poisťovni, nechcem, aby sa to dostalo do rúk exekútorom. Som strašne v strese kvoli tomu a hlavne som nahnevaná na seba, že som bola tak blbá a nezodpovedná. Myslíte, že mi vyjdú v ústrety so splátkovým kalendárom?
Čo sa týka dokumentov, mám pracovnú zmluvu aj ukončenie, ale výplatné pásky už nemám. Mám ale účet, kde je vidieť, že mi tam chodila výplata od zamestnávateľa, bude to stačiť?
Ak si bola riadne odhlásena, nemáš žiaden dlh voči zp. Moja mamka je USA, tu ju odhlásiť nechceli, riadne dlho to trvalo, dlh rástol a ja som sa len natahovala s nimi vyše roka. Nakoniec stačil jeden jediný papier potvrdený notárom z USA že si mamka riadne platí zp v USA plus cestné prehlásenie. Dlh jej zmazali a odhlásili ju. Ale boli to nervy riadne, lebo stále že sa to nedá a treba to uhradiť atď atď ...
Oni ti žiadnu výzvu posielať nebudú,ty si pre nich od roku 2014 odhlasena a evidujú ťa,že žiješ v zahraničí,preto pokým sa ty opätovne neprihlásia u nás na ZP tak ťa nemajú dôvod riešiť,si pre nich človek žijúci mimo SR...keby si sa prihlásila zasa na SR budeš dokladovať iba posledné ukončenie tvojho pracovného pomeru..a tým dňom kedy tí skončil PP v zahraničí ..tak ťa nahlásia u nás...ale tie roky dozadu už oni neriešia či a kde si bola poistená,pokiaľ si teda celú dobu bola v jednej a tej istej v krajine,ktorú si nahlasovali,keď si prvýkrát odišla zo SR.Takze pokým ty nebudeš chcieť byť opäť poistencom SR oni ťa nikdy riešiť nebudú...a ak áno opakujem dokladá posledné ukončenie PP nič iné..pracovala som v Anglicku cez 4roky..za tú dobu som tam vymenila niekoľko zamestnaní..tiež tam boli dáke dni keď som bola bez práce...ale keď som sa vrátila sem...tu som nič za tie roky dokladovať nemusela
@bubuzu aj známi tak potreboval operáciu...a keďže si neplatil zdr. poisť. - mal tam nejaký dlh a nebol v ohrození života - operácia sa musela odložiť na neurčito...😉
@deginko Ty si im nemusela zdokladovať všetky tie roky, keď si sa hlásila naspäť u ZP na Slovensku? Iba posledný papier o ukončení pracovného pomeru?
@deti95060810 No ktovie, s rodičmi nie som v kontakte, ale trvalý pobyt u nich mám nahlásený.
Samozrejme,že nie dokladovania som už len posledné zamestnanie teda ukončenie PP s ročným zúčtovaním čo mi poslal môj posledný zamestnávateľ,keby mal človek čo žije roky v zahraničí,nahlasovať tu u nás na ZP všetky zamestnania v ktorých pracoval,každé začatie PP aj ukončenie tak by ich trafilo.Oni dostali odo mňa keď som sa odhlasovala zo SR prvú pracovnú zmluvu,keď som začala pracovať ...s tou má odhlásili odtiaľto a keď som sa vrátila tsk som zasa doniedsla papier z posledného zamestnania
@deginko Aj mňa tak odhlásili, doniesla som zmluvu, odovzdala kartičku poistenca a bola som oficiálne odhlásena.
Urcite to ries,podla zakona musis byt poistena zdravotne a skor ci neskor si to vypytaju.A ak nebudes vediet dolozit,ze si to platila inde,budes to musiet zaplatit.Ja viem, ze je lakave sa na to teraz vykaslat ale naozaj za nenechaj ucicikat,oni sa ozvu a potom to bude pre teba tahsie,ak budes mat rodinu alebo hypoteku,cokolvek.Aj keby si navzdy ostala v zahranici,dobehne ta to.
Pozri,ak sa bojíš toho tak jednoducho choď tam,dones ukončenie PP z februára 2016...nahlas sa za to obdobie u nas až do septembra 2016,toto obdobie si výplat,a takisto toto druhé obdobie čo si mala si výplat a evidujú sa opäť od januára 2020 s novou prác zmluvou v Rakúsku...jednoduché ako facka...prinesies tam 4 papiere a vybavené zaplatíš si to..úroky ti rátať nemôžu za tú dobu,lebo si stále vedená v zahraničí..
ono to funguje tak, ze po tebe budu chciet potvrdenie ze si bola registrovana v zahranici. Budu chciet formular P - nieco. A budu to chcet az vtedy ak im nieco nebude sediet. Ved sa prihlas a oni sa uz ozvu, keby nieco. Zenskej povies, ze si to stratila, tak ti vypocita na tie mesiace na ktore to nemas = zaplatis a cau. Nebudu to vobec riesit. Neboj, niesi prva ani posledna.
Zamestnavatel dava ku konci roka vzdy formular o potvrdeni zamestnania - je tam vypis ze mas vsetko zaplatene. Ja som to dokladala v poistovni. A mala si karticku ze si bola registrovana v zahranici? Ked prides do poistivne v zahranici kde si bola - tak ti vytlacia potvrdenie, ze si tam bola registrovana. A to potom dolozis u nas v poistivni.
@kittykat22 Ja mám papier o tom, že som registrovaná v Anglicku, je to také číslo NIN. Ale zamestnávateľ mi nič neposlal, len ukončenie pomeru.
Nečítala som všetko tak ak sa budem opakovať sorry. Neviem akú máš poisťovňu ale napr. mojmu manželovi vznikol nedoplatok keď bol na materskej a neplatil odvody lebo nám to tak prezentovali. Keby sme vedeli tak sa platia. No a VSZP ti dá splátkový kalendár ale musí sa zaplatiť nejaká výška nazvem to "akontácia" a vycházdalo to z 2400 Eur nejakých 1200 a potom 8 splátok sa rozdelilo na pribižne rovnakú čiastku.
Treba tam co najskor ist a riesit to. Uz to neodkladaj, si si vedoma chyby to je super ale treba aj nieco spravit preto aby sa to vyriesilo. Myslim, ze sa s nimi bude dat dohodnut. Pre nich je to tiez lepsie ked sa dohodnete na splatkovom kalendari ako keby to mali davat exekutorovi, to trva ovela dlhsie kym sa to vyriesi a je to komplikovanejsie
no tak super. Mas kartu NIN - ja som tiez bola v anglicku. Takze keby po tebe chceli ze si robila v UK, tak sa pani v poistovni na SR spytas, aky formular potrebuje - pojdes do Anglicka, predlozis NIN kartu a tam, ti na ten formular ktory jej povies, vytlaci, kedy odkedy dokedy si bola registrovana v UK, a mas to. A neboj sa, ja som takto tiez mala kadejake zamestnania a dali mi registraciu od-do ako som priletela az dokedy som odletela 🙂 neresia to tak hrozne ako u nas. Mala som tam tiez nejake prodlevy a hluche miesta - tiez som sa triasla ako osika a bolo to v poriadku 🙂 Neboj - to bude ok. Ja si myslim ze ziskavas NIN na zaklade toho ze mas tie dokumenty ktore po tebe chcu. Je to tam inak ako u nas.
Aha takže ak tomu rozumiem ty si saodhlafovala zo SR s tým,že si išla pracovať do Anglicka,ale teraz si už v Rakúsku?tak jasné,že budeš dokladovať najskôr odchod z Anglicka a teda ukončenie posledného PP v Anglicku,aby si sa mohla potom nahlásiť,že teraz si v Rakúsku...takže jasné,Hento budeš musieť dokladovať že od kefy do kedy si bola v Anglicku a potom odkedy dokedy v Rakúsku...takže ak ti medzi týmito dvoma krajinami vznikla ťa medzera čo si bola nezamestnaná tak to musíš doplatiť u nás...takže áno to by si mala ísť nahlásiť...ja som bola v tom, že sa bavíme o Tom,že tie všetky zamestnania sa týkajú v jednej krajine
No pekne,tak už tomu rozumiem,takže áno všetko musíš spätné vydokladovať,čiže ukončenie PP v Anglicku musíš priniesť Formulár P45-to je formulár,ktorý ti musel vystaviť tvoj zamestnávateľ,keď si ukončila PP s ním a neexistuje,aby ti ho nedal,s týmto formulárom sa odhlásiť u nás ,že už nie si v Anglicku,potom nahlásis prácu v Rakúsku prvou pracovnou zmluvou a ukončis takisto formulárom odtiaľ o ukončení pP tam...a nakoniec dáš novú prác zmluvu,že si teraz v ČR,ktorá stále trvá...a všetky medzi obdobia čo ti vznikli ti vyrátajú a samozrejme doplatis to,ale neboj sa útoky ani nič ti rátať nemôžu,pretože tebe nevznikol dlh..a keby si tam dobrovoľne nešla tak ani nevedia,kde si a vo robíš...ale teda mením názor s určite choď a ries to,keďže ty si menila krajiny,kde sa nachádzaš...kebyže si iba v jednej je to iné...tam nemajú ako zistiť,ktoré obdobie si tam pracovala s či si bola dáku dobu bez práce..
@deginko Vôbec mi ten formulár nedal, ja som mala problém od neho dostať ukončenie pracovného pomeru a na P45 vôbec nereagoval.
Skús ho ešte kontaktovať a urgovat nech ti to pošle v maily,poprípade kobtaktuj HM revenue oni ho mať od neho musia,keď ťa odhlasoval,alebo teda možno ti bude stačiť doložiť iba to písomne ukončenie PP to sa už informuj u nas na zdravotke či im to bude stačiť
Moja mama pracuje v zahranici vzdy sezonne, cca 2 mesiace z roka je na sr zbytok mimo. Ona ked je tu sa vzdy nahlasi ako samoplatca a ked odchadza sa odhlasi s tym ze im posiela pracovnu zmluvu zo zahranicia, ked si pracovala v zahranici bez zmluvy, si zrejme dlzna zahranicnej poistovni, nie u nas....

Ahoj,pracovala som v zahranici a ono je to tak,ze vzdy musis byt niekde zdravotne poistena.Bud to plati zamestnavatel alebo si samoplatca.Myslim,ze v zahranici mozes byt samoplatca,ak tam mas nejaky oficialny pobyt,asi zalezi od krajiny,ale predpokladam,ze najskor trvaly.To,ze ti pani v poistovni povedala,ze voci nim nemas dlh,je samozrejme preto,ze si tam nebola prihlasena.Ale,ak to nezacnes riesit,poistovna si od teba skor ci neskor vypyta vydokladovanie toho,kde si si v case odhlasenia platila zdravotne a to hluche obdobie budes musiet zaplatit,aj s urokmi,co sa tam zatial nabalia.Kamosovi sa tak ozvali po desiatich rokoch.Nastastie este mal zmluvy,na ktore pracoval v zahranici.Takze sa urcite neutesuj,ze tam o tebe nic nemaju a ries to.Mam kamarata,ktory sa na to vykaslal a teraz nemoze nikde poriadne oficialne robit,pretoze mu z platu hned velku cast zhltnu exekutori.Ziadne vyhliadky do buducna.