icon

Neplatila som si zdravotné poistenie počas práce v zahraničí.

20. jan 2020

Ahoj dievčatá, prv než mi začnete písať, aká som nezodpovedná, odpovedám: Áno, viem.
Od septembra 2014 do februára 2016 som pracovala v zahraničí na riadnu pracovnú zmluvu, teda odvádzali za mňa aj zdravotné a sociálne. Potom som pracovala ako au pair, ale bez zmluvy, dostávala som len vreckové. Neplatila som si zdravotné. Od septembra 2016 do apríla 2017 som si platila zdravotné v Rakúsku. Potom zasa nikde. Teraz pracujem od januára riadne a na zmluvu, platím si zdravotné aj sociálne. Teda vzniklo mi obdobie, asi 2 roky a pár mesiacov, ktoré nemám pokryté. Ako občianka Slovenska som to mala nahlásiť na zdravotnej poisťovni.
Keď to tak počítam, tak som dlžná okolo 2000 euro na zdravotnom. Chcem to priznať poisťovni, nechcem, aby sa to dostalo do rúk exekútorom. Som strašne v strese kvoli tomu a hlavne som nahnevaná na seba, že som bola tak blbá a nezodpovedná. Myslíte, že mi vyjdú v ústrety so splátkovým kalendárom?

Čo sa týka dokumentov, mám pracovnú zmluvu aj ukončenie, ale výplatné pásky už nemám. Mám ale účet, kde je vidieť, že mi tam chodila výplata od zamestnávateľa, bude to stačiť?

Strana
z4
autor
11. feb 2020

@simca06022011 V zahraničí som žila v Anglicku a v Rakúsku. Doniesla som na SK ZP pracovnú zmluvu a na základe nej ma odhlásili aj som im vrátila kartičku. Odvtedy som žila len v zahraničí, ale mala som nekryté obdobia napríklad keď som dala výpoveď a než som si našla novú prácu ubehol mesiac a ten mesiac by som mala dolatiť na Slovensku podľa zákona. Tak aby to nevymáhali..

autor
11. feb 2020

@simca06022011 Potvrdenie mi nechcela dať.

maciatkolulu
11. feb 2020

V zahraničí si vieš rovnako platiť zdravotné aj ako samoplatca...

autor
11. feb 2020

@maciatkolulu Nemohla som si platiť ako samoplatca, lebo tam nemám trvalý pobyt.

kikaaa444
11. feb 2020

Pozri neivem čo hovorí zákon , ale keď ty žiješ a platíš poistenie v zahraničí , v našej poisťovni si odlhasena tým pádom nemôžeš byt dlžná nič . Dlžná môžeš byt len zato čo si pracovala v zahraničí ale v našej poisťovni si odlhasena nebola . Ale odo dňa kedy si sa odhlásila si neni dlžná nič . Kazdooaodne tu nevyriešiš nič , chod do poisťovne a pýtaj sa tam my ti tu neporadíme nevidime im do systému 🤷🏽‍♀️

autor
11. feb 2020

@kikaaa444 No veď už som tam bola a tá pani mi povedala to isté. Lenže aj keď som bola v zahraničí, tak som mala nekryté obdobie a pritom som povinná platiť, či už v zahraničí alebo v cudzine. No a nikto mi nevie poradiť. Ešte sa na tej poisťovni dohadovali, krútili sa tam okolo mňa 5-6 ľudia a nevedeli.

kikaaa444
11. feb 2020

Ja nechápem čo ty riešiš a čo vlastne máš za problem nejak som sa stratila . Veď to je úplne jednoduche. Bud máš poistenie v zahraničí alebo na Slovensku vybavené 🙈 rozhodni sa v ktorej krajine ho teda chceš 🤷🏽‍♀️

vroni
11. feb 2020

Musíš byť poistená, kým si na SK. Ak odídes a odhlásis sa z poisťovne (napríklad predlozenim nového poistenia v zahraničí), zostaneš odhlásená až do ďalšieho prihlásenia na SK. Ci si celú tú dobu poistená v zahraničí alebo s bez poistenia, to je slovenskej poisťovní úplne fuk a nijako to neskumaju. Takže ak si mala hluché mesiace v krajine, kde poistenie povinné nie je (v Rakúsku nie je, v UK netuším), tak je to fuk úplne všetkým, ak si mala hluché obdobie v krajine, kde poistenie povinné je, bude ta naháňať ta krajina, nie Slováci. A nelutuj, že ti tetuska nedala potvrdenie, že nemáš dlhy. Priamo na potvrdení je text, že neplati pre prípad, ak poisťovňa nejaké tvoje dlhy zisti neskôr. Takže ak nechceš brat pôžičku, je to úplne zbytočný zdrap papiera.

autor
11. feb 2020

@vroni To by tak urobil každý nepracujúci, že sa odhlási a nebude musieť platiť. Ale dobre, asi zbytočne stresujem 🙂

vroni
11. feb 2020

To by nešlo, na odhlásenie sa potrebuješ mat doklad od novej poisťovne, že budeš platiť tam. A nová poisťovňa ta na pekne oci tiež neprihlásil 😉

autor
12. feb 2020

Ja to chápem, že nemôžem byť nič dlžná keď som odhlásena od 2014. Lenže čo keď mi príde výzva od poisťovne aby som vydokladovala kde som bola od 2014 poistená?

liny74
22. jún 2020

Ahoj, poprosim o radu. Dcera studuje na VS a chysta sa do Rakuska na 2 mesiace ako summer au pair /bude pracovat na zmluvu/. Potrebuje sa odhlasit z poistovne na SR, ako to funguje v Rakusku? Alebo staci EU zdravotny preukaz?

whatever1
22. jún 2020

Nečítala som všetky komenty. Pokiaľ žiješ v zahraničí a si riadne odhlásená z vzp tak ozaj s tebou nic nemajú. Premlčacia doba je tuším 5 rokov(nie som si úplne istá) . Tak ak sa raz vrátiš na sk tak budú po tebe pytat zdokladovanie len tohto obdobia. Pokiaľ ostávaš mimo tak by ta nemali otravovať. Ďalšia vec, keď sa vrátiš žiť na sk tiež ta vôbec nemusia vyzvať. Znameho po návrate zo zahraničia vyzvali asi až po 3rokoch(Čech ale myslím ze na sk to funguje podobne). On musel zdokladovať kde pracoval a zato ze nemal potvrdenie z jedného zamestnania v zahraničí, trvalo im to pol roka kým si to preklepli. A nakoniec mu prišlo vyúčtovanie. Napísal odvolanie, niečo ako ospravedlňovaci list, kde tvrdil ze nevedel ze nie je poistený keďže bol na úrade, že momentálne nemá peniaze a bla bla bla, a poprosil o úľavu. Znizili mi to tuším o tretinu ak nie viac, tuším len na tu chýbajúcu sumu bez pokuty. Na splátky to dali, nechcem klamať ako presne, len si pamätám ze tie penále bolo nehorázne v prípade omeškanej splátky.

whatever1
22. jún 2020

@liny74 Ak bude pracovať normálne na zmluvu, tak jej zamestnávateľ za nu bude odvádzať zdrav poistenie. Zo zákona nemôže byť poistena v dvoch poisťovniach naraz. Ci sa na to príde neviem...ale mala by sa radšej riadne odhlásiť zo sk poisťovne krátko pred tým než nastúpi v tej práci.

Strana
z4