icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

stardust
21. jún 2011

@andika10 ja som mohla nastastie jest a pit, kolko som potrebovala, PA hovorila, ze to nie je problem, keby som musela ist na cisarsky, ale co iny kraj, to iny mrav.

exupery
21. jún 2011

@zuziatko nehovorim,ze kaslem na vsetko ,tiez som bola uzkostliva mama ,ked sa mala narodila,ale pochopila som,ze tudy cesta nevede...proste to nie som ja...a tak je to tak ako to je.Niekedy vazne zasnem nad niektorymi ludmi ,ze dokazu deti brat tak sterilne a ja neviem,nic im nedovolia,neukazu,nezoberu,lebo by sa im mohlo nieco stat,ale ved aj mi sme sa kupali v jazere,a splhali po stromoch,valali sa v trave a behali bosi...poznam jednu mamicku,odmala dievcatko zilo totalne v sterilite,kazdu chvilu umyt ruky,nechytat zvierata,v zivote nevidelo ziveho zajaca a sliepku,lebo moze nieco chytit,a podobne..a teraz ma mala 6rokov a stale zdravotne problemy....na vsetko hakliva.
Nezatracujem maminky,ktore su uzkostlive a su ake su,maju asi nato dovod,ale ja taka nebudem,dieta ma zivot zit,a nie pozerat na ine deti,ako ho ziju oni..urcite mam aj ja svoje zasady,ktore nepopustim,ale to ma kazda mama 😉

andika10
21. jún 2011

@stardust to bolo potom super, vonku bolo okolo 30c a mne len tak krúžili melony okolo hlavy, akú chuť som mala na ne.

andika10
21. jún 2011

@exupery maš pravdu, nech si robí každý tak ako si uzná za vhodné, to že niekto sa nespráva ako z knihy to ešte neznamená že je to zlé, a podla mňa saimunita posilňuje práve tým že občas dieťa ochutná aj niečo špinavé ako piesok, hlinu trávu

exupery
21. jún 2011

@andika10 presne,moj nazor....ja neodsudzujem take mamy a ony nech neodsudzuju mna...kazdy je nejaky.

andika10
21. jún 2011

teraz som si prečítala otázku v akej vode variť jedlo ročnému babetku, 🙂

koniarova
21. jún 2011

@andika10 Si mi to z pera ukradla. 😉 No v dažďovej asi? 😝

andika10
21. jún 2011

@koniarova už tu bola raz aj otázka či treba prevárať vodu na kúpanie babetka, skoro som odpadla, odkial to berú, nechcem byť hnusná ani nikoho uraziť,

kaja73
21. jún 2011

myslim že tato tema by mala byt o tolerancii a to nielen k tym, čo robia veci "podla seba" a odporučaniami sa moc neriadia,ale aj k tym co sa snažia robit "vsetko spravne" Takže ak niekto chce davat vodu z vodovodu novorodencovi-je to jeho vec,ked niekto prevara 2r dietatu tiež je to jeho vec. 😉 Prehanat sa da aj opacnym smerom- nielen snahou o dokonalost.

koniarova
21. jún 2011

@kaja73 Máš úplnú pravdu, je to v podstate každého osobná vec. Len mi to niekedy príde dosť uletené. 😉

andika10
21. jún 2011

@kaja73 maš pravdu, každá robí niečo čo tej druhej sa zdá byť nepochopitelné,

cmulinko
21. jún 2011

nechcem nikoho urazat,ale niektore mamicky by zalozili aj temu ci otazku,ze odkial zobrat ten sedliacky rozum 😀 velmi vela otazok je tu absurdnych a uplne zbytocnych...keby sa to vsetko vymazalo,tak by tu bol poriadok a vsetko by bolo priehladnejsie aj pre tie mamicky,ktore naozaj hladaju konkretnu odpoved na velmi aktualnu a nie nezmyselnu otazku.casto sa musim prehrabat otazkami o strave 1,2 3,4 rocneho dietata az po x krat polozenu otazku ci som ci nie som tehotna 😀 😀

koniarova
21. jún 2011

@cmulinko Naozaj, veľa, veľa opakujúcich sa a zbytočných tém.

mata1001
21. jún 2011

@andika10
@koniarova a myslite si ze je ta otazka cudna ci co?ona sa normalne opytala nas ostatnych a pytala si radu ci uz moze varit a dat pit vodu svojmu dietatku z vodovodu.nikto uceny z neba nepadol a myslim ze mk je tu na to aby sme si radili...

weverka11
autor
21. jún 2011

@mata1001 som tej kočke aj odpovedala... sak sa cudujete ze chudera uz nevie ci ma prevarat ci nie??? o tom to je ze clovek uz je nacisto pomyleny... mama hovori niečo ine, babka niečo ine "najnovšie vyzkumy" niečo ine a "americky vedci" uz asi odporucaju nepit vobec... presne jak hovorite, tolko zbytocnych informacii a tem, ze toto bol dovod zalozenia teto temy a toho ze uz mi to leze na palicu....

mata1001
21. jún 2011

@weverka11 ved to..a podla mna je lepsie sa opytat mamiciek ktore maju rovnako stare deti alebo starsie...a tu ju hned odsudzuju...a ked sme uz pritom ja som este na to ani nepomyslela ze by som malemu dala pit vodu z vodovodu...to je moj nazor a nech si kazdy hovori co chce.je to moje dieta...a budem sa opakovat ale ona si len radu pytala...no nemam pravdu?

katarinamamina
21. jún 2011

@teddynko tak toto je úplne vystihnuté. Ja mám 8 ročného syna. Keď som čakala druhé dieťatko, naštudovala som si všetko, čo treba o kojení, kúpaní, neskoršieho prikrmovania (až od 6. mesiacov) a podobne a takto nabytá vedomosťami, to aj tak robím ako pred tým pri synčekovi - teda po svojom. Tiež malú kúpem každý deň. Stále kojím, prikrmujem od 4 mesiacov, kravské mlieko príliš nemusí, zato už dlho robievam puding, krupicovú kašu a to každý večer. Viem, že mlieko je pre kravičky, ale ani my nie sme kravičky a pijeme ho. Prečo teda aj mi nepijeme umelé mlieko? Beriem UM ako náhradu materského, ale pri zavedení ďalších potravín, prečo nie aj mlieko? Však s tým sa bude dieťatko tiež stretávať celý život, teda ak naň nebude nakoniec alergické. Malá nemá žiadny monitor dychu. Aj keď som sa dušovala, že ona už bude spať v postieľke "lebo tak je to správne", aj tak spí so mnou - lebo nám to vyhovuje. Jediné, čo sa zmenilo je, že tak úzkostlivo nedbám na hygienu ako u syna. On býval dosť chorý možno malá taká chorá nebude. To uvidím až neskôr. Takže ja si myslím, že dobrá rada nad zlato, len nie každá rada je dobrá. Každý by si mal vybrať to, čo vyhovuje jeho životnému štýlu, rodine a hlavne bábätku.

maminuska
21. jún 2011

Ahojte, keby som ja písala podobnu tému tak by mala názov " Ako jedna mater dozrela"
Prvá dcéra sa mi narodila v 20 rokoch , starala som sa ako som najlepšie vedela a ako povedala doktorka, kojila som do pol roka lebo som ešte chodila na vysoku školu , od roka som dávala kravské mlieko a inak dcéra celkom prospievala až na atopický ekzém na lícach , ktorý jej postupne zmizol.
V 26 rokoch sa mi narodil syn, bola som plne vyzbrojená informáciami z časopisu Dieťa, striktne som dodržiavala všetky rady, výlučne som kojila do šiestich mesiacov , lepok až od osmich mesiacov, tvaroh od roka , nadalej som kojila syna do 2,5 roka, celé noci nosila na rukách a vo vaku lebo nechcel spávať, dostávala som hysterické záchvaty ked niekto mu podal rožok v siedmom mesiaci - lebo však ešte mal mesiac času - dvakrát za den umývala dlážku savom lebo skoro chodil a liezol, donekonečna mu čítala knihy, strihla na každý jeho krok ......
Pred jedenástimi rokmi by som vás tu všetky zotrela ako malých Jardov aké ste nezodpovené a hrozné, v tom období som sa pohoršovala nad matkami ktoré nechali na pieskovisku sa svoje deti hrat v klude a sustavne im nezasahovali do hry, nevysvetovali a nerozvíjali ich , plienka v dvoch rokoch bola pre mna katastrofa svetového významu, nekojacie matky boli extrémne blízko krkavčím ...... no bolo by toho veľa.
Výsledkom toho všetkého je že napriek tomu že som syna tak dlho kojila, má atopický exém, rozprával až v 2,5 roka, plienky nosil do takého istého obdobia vrátane noci, prekonal viacnásobne hnisavé ťažké angíny a určité obdobie bol viac chorí ako zdraví.
Medzitým prešlo 10 rokov a mne sa narodila dcéra Romanka a ja som priamo v pôrodnici si prečítala článok - ako to vlastne s tým lepkom je ? Bola som totálne v rozpoložení, tu odporučali lepok zaradovat už v 4 mesiaci ,
že by všetko čo som robila dovtedy bolo zle ?
To ma riadne naštvalo,že som zo seba urobila taku kravu .Dcéru som kojila výlučne šest mesaicov, potom som začala zaradovat a kojila som dalej , nerobila som už žiadne hysterické výstupy, neumývala dlážku 10 krát za den savom , ale pozametala raz , niekedy ja umyla a to mám dvoch psov, dcére s kludom vyberala psie granule s ust, pretože tie je náramne chutili, vysvetlovala že voda zo záchodu sa nepije 😉 a ani z psej misky. Psi malu miluju , pretože jej ruky s jedlom su na urovni ich hláv, takže asi ked neustriehnem tak jej to aj jemne odryznu alebo obliznu. Vonku ju nechám v pohode zašpinit, vyhrat a nebežím k nej hned ako spadne, len jej poviem hopa na nohy, oprášime ručičky a ide sa dalej.
V deviatich mesiacoch na cicku povedala eee a ja som sa mohla aj rozkrájat a to som bola v kojení skusená , naštudované som mala aj neviem čo ale raz ked povedala ee, tak som ju k tomu nedostala ani párom volov. Takže od deviatich mesaicov nekojím - som zlá mama ? Ja myslím že nie, urobila som pre to maximum, teraz pijeme sunar, ale len do dvoch rokov, neskôr to už považujem za tvrdý biznis.
Dcéra doteraz mala len sople, exem žiadny, je živá , zvedavá a hravá , spáva s nami v posteli, behá po byte s holým zadkom , vôbec ju vela neobliekam, v zime som ju omylom vyvrela na balkone uplne nahu , hladala som ju potom a našla ako si prekladá štipce do kôpky, išli sme sa práve kupat.
Myslela som že bude prechladnutá , ale ani nezakašlala.
Túto malu vychovávam najvolnejšie,možno je to tým že mám už tretie, možno tým že som dozrela a pochopila určité veci , možno že som sa naštvala na to ako sa všetko neustále mení vo výhove, výžive, ako sa všetko komercionalizuje a ako sa zo všetkého chcu vytlct peniaze.
Teraz som čítala knihu - vedľajší učinok Smrt, doporučujem , mna to posunulo hodne dopredu v pohľade na farmaceutický priemysel, na lekárov niektorých .....

maminuska
21. jún 2011

no a čo som tým vlastne chcela povedať, že aj matky sa vyvíjaju a možno tie ktoré podobne ako ja vehementne obhajuju niektoré veci sa o 10 rokov budu na veci pozerat inak, triezvejšie.
Žákladom všetkého je nesúdit a pripustť že aj môj názor je možno mylný

ewellina
21. jún 2011

@maminuska "v zime som ju omylom vyvrela na balkone uplne nahu" - Uff-uff.... 😉

maca_p
21. jún 2011

@maminuska vynikajuci prispevok 😀

maminuska
21. jún 2011

@ewellina ano chápem tvoje zdesenie, bola som aj ja zdesená, boli to hádam tri minuty, ktoré si ona užila nerušene so štipcami kým som ju hladala prelaknutá po byte že kde sa mi potvorka schovala, ale prežila to 😉

nice202
21. jún 2011

@maminuska chi chi, dobre a vtipne 🙂

elbe
21. jún 2011

Ahojte, prispejem aj ja do tejto fajn témy. Priznám bez mučenia, že pri prvom synovi som bola takou tabuľkovou mamičkou, ale po čase mi prišli divné otázky mojich kamošiek a známych, ktoré donekonečna riešili preváranie vody, biomäso v prvotriednej kvalite a ešte lepšej cene, kupovali len pampersky a výhradne značkové oblečenie, obúvali detičky do značkových topánočiek z certifikovanej predajne za 50 Eur - načo sú dieťaťu v kočíku také topánočky, nezdá sa vám to choré? - a robila som si po svojom. Dojčila som 18 mesiacov, kym som neotehotnela. Ale nikdy by som si nedovolila odsudzovať mamičku, ktorá nedojčí. Malý papal domácu stravu podľa odporučenia lekárky, ale nerobila som z toho vedu. Pri druhom synovi som už bola oveľa uvoľnenejšia. Viaceré mamičky boli zhrozené z toho, že máme psa. No a čo? Od malička sa s ním deti hrávali, aj sa im podarilo uchmatnúť mu z misky - nie som na to pyšná, ale stalo sa... 🙂 Včera sa ma jedna známa pýtala, akú vodu dávam svojmu 4 roč. synovi, či mu ju preváram. Skoro som odpadla. Poznám mamičky, ktoré dezinfikujú deťom ruky, hned ked vyjdú z pieskoviska, jedna pani nosí deťom komplet oblečenie na prezlečenie - ked vyjde slnko, vyzlečie im vrstvu - dve, ked slnko zájde, znovu ich oblečie...Ja nechám chalanov, nech sa vonku vyblaznia, kludne si mozu lahnut do trávy - len pozor na hovienka! - mozu skakat po kalužiach, ked majú čižmy , a sú ok. A ked im padne na zem napr. rožok, stalo sa už, že som ho len ofúkla a dala som im ho. Starší má 4, chodí do školky a antibiotiká mal 1. raz pred mesiacom kvoli zapalu uška. Mladší bude mať 2 a ešte ho pred spaním kojím, lebo nám to tak vyhovuje. Tak a teraz do mňa.

ani3012
21. jún 2011

@maminuska no ty si to 100% vystihla a ani nemusím nič čítať...každá maminka robí pre svoje dieťa to čo je najlepšie (alebo lepšie povedané : v danej chvíli je o tom presvedčená )
pozdravujem všetky maminky - tie čo sú pre (a je mi jedno čoho) aj tie čo sú proti (a tiež mi je jedno čomu ) 😉

maminuska
21. jún 2011

no v uplnej podstate ide o to nájsť rovnováhu aj vo výchove, nezanedbávat dieta ale ani zneho neurobit modlu, predovšetkým sa snažit aby obidve strany boli spokojné - matka a aj dieta, aj su tak je všetko v poriadku , bez ohľadu na to či sa tabulky dodržiavaju alebo nie.
Pritom je fakt nutné sa vyvarovat extrémom -ako kža zo slaniny v ustach trojmesačného dietata ked mu idu zuby udajne alebo dvojročné dieta, ktoré ešte neokusilo šunku (ani detsku ) lebo je to údenina.
Moja sestra je vegánka a popravde už sa ani nestýkame lebo sa nemôže dívať na to ako trávim svoje deti - to znamená dám im aj mäso, aj maslo, aj občas upečiem koláč kde použijem samozrejme cukor - pre nu najväčší jed v živote, deti piju kravské mlieko a jedia vajíčka nie z biofariem, to mi vyhadzuje na oči vždy ked tu bola že podporujem velkochovy a klietkové chovy,
Sama deti nemá

mamabiba
21. jún 2011

@anjelicek26 babuľky ako sa len máte, keď si musíte dávať robiť korekciu 🙂 ja som pred prvou mala číslo"-1", po pôrode 5, tak som sa tešila, že mi tam dačo ostane. A 😝 , nič. teraz dúfam znova 🙂

A kojila som iba 8 mesiacov, pretože sa mi už fakt nechcelo, chcela som si oddýchnuť, vypadnúť aj na 1 noc niekam, bez malej...proste zapojiť sa znova do života. A nemám pocit, že by jej dačo ušlo. Tak isto to plánujem aj teraz.

m.i.r.i
21. jún 2011

@maminuska pekne si to napisala..preto ja tvrdim, ze maminky s viacerymi detickami to vidia uplne inak.. prve dietatko je takmer vzdy inak vychovavane ako druhe ci tretie...aj my sa musime naucit byt maminkami a prave tym, ze chceme aby vsetko bolo spravne, stavame sa uzkostlivymi....a to je v pohode....najlepsie je sa ucit sama..ja sa uz teraz tesim na druhe babo...uz teraz viem, ze to bude ine...od zaciatku...
a co sa tyka sestry - no..u nas je to skor opacne..ja som taka opatrnejsia maminka a vela doma riesime co maly spapa napriklad...ale moja sestra zas dava malej uplne vsetko uz hadam od 9 mesiacov..mne sa rozum zastavuje..ale ja som odsudzovana vzdy ked sa stretneme, stale aspon male poznamky musia byt, ze preco toto nedam a hento..a ako malemu nedoprajem a somariny..tiez sa nezhodneme v tomto vobec..si uz normalne predstavujem ako nase deti ( rozdiel len 3 mesiace) pridu k babke ktora nebude vobec vediet co im dat jest, lebo my mame diametralne rozlisne stravovanie u deti....ale mne vadi len to - netolerancia a kazdy mudry...

mamabiba
21. jún 2011

teraz som si prečítala príspevok od maminušky a veľmi som sa pobavila. A myslím to v dobrom. Ja som tabuľkovou maminou prestala byť dosť skoro. Na ihrisko som si radšej nosila knihu ako počúvať mamičky typu moja dcéra už mala také hovienko a môj syn používa 5 plienok za deň a dobre že im nezačali chodiť už v brušku a boli to tie "najšikovnejšie" deti na svete. Priznám sa mňa to nebavilo, pretože som si chcela oddýchnuť a nie sa ešte aj vonku rozprávať o deťoch. Potom som si tam našla kamošku, s ktorou sme mali prísny zákaz na ichrisku o našich ratolestiach hovoriť 😀 . Keď bola staršia lozila po preliezkach a neraz sa ma ustráchané mamičky pýtali...a to bola asi na druhom schode... či sa nebojím...na to som mala jednu odpoveď ktorou som sa začlenila medzi krkavčie matere: do neba nespadne a na zemi ju nájdem. Ako sa mala naučiť pudu sebazáchovy? je pravda, že som bola v úplnom strehu a pripravená okamžite vyskočiť, ale nedávala som to najavo. malá bola spokojná a pyšná kam až vyliezla, ja síce srdce v hrdle, ale tie šťastné očká... Teraz pri druhom som zvedavá ako dopadnem. Dúfam, že sa zo mňa nestane naj mama roka 😀 😀 😀

miruska15
21. jún 2011

@maminuska uplne s tebou suhlasim.Ja som bola presne taka ista kr...a sory.Teraz neviem či je to rokmi alebo skusenostami ale vela vela veci nerobim tak ako predtym.Prveho som tak hyčkala až som ho dohyčkala do astmy dceru som tak chranila pred chorobami že bola vkuse chora.A mojho maleho vychovavam v pohode a nerobim s komara somara a je v pohode.Aj ked občas ma trapi že nema vahu ako ostatne deti v jeho veku je menši ale zase ma teši že sa usmieva a nepišti pre každu somarinu a spinka tak že sa vyspim aj ja. 🙂