Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum
Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...
@weverka11 no ved moja mala necele 2 mesiace a podla neho malo priberala - bol to lekar... dosli sme tam a otvoril svoje tabulky a tam mal tolko a tolko by malo dieta pribrat a hotovo ... ak nepriberie tolko treba UM! 😠 nasla som si inu lekarku a sme spokojne...mala mi malo priberala cely cas ale podla tej druhej dr bolo vsetko OK...rposte patri medzi mensie deti aj ked sa narodila dost velka... k tomu aby mi bolo jasne ze svet sa nema riadit tabulkami som nepotrebovala medicinske vzdelanie 🙄
@kvetinqa
@weverka11 ahojte, plne s vami suhlasim co sa tyka kojenia. ja som mala velky problem uz v porodnici, sestricky neochotne, dieta po tazkom porode, navyse ako bonus zltacka. moj maly celu dobu v nemocnici prespal. nevladal sa prisat, mne sa nerozbehla laktacia. primarka ma tam deptala akoze ho nekojim, ziadne vysvetlenie nechcela pocut. ja som tam bola na prasky. prisla som domov skusala som kojit-ved vsade nam tlacia do hlavy ake je to super pre dieta. ja nevravim,ze nie je. ale ked sa neda tak sa neda. styri mesiace mi trvalo kym som si to v hlave akotak zrovnala,ze svojho syna nekojim a verte mi stale ma pichne pri srdci ked si spomeniem na to,ze som ako matka v tomto smere zlyhala. a nieto este pocuvat od "mudrych" ze som sa malo snazila a podobne hluposti. moj syn ma polroka je na umelom mlieku, moje mal dva tyzdne kym sa mi uplne nestratilo aj to malo co som mala a zatial nebol vobec chory a zvladame to aj s umelym. myslim si,ze je neskutocny tlak vyvijany na matky, ktore nekoja a je mi to luto, lebo ja nekojim a nie preto,ze by som nechcela
@luciaq Lucka, kazda to prezivame podobne. Mna tiez este obcas pichne, ked si tu precitam, ake obrovske puto vznika medzi matkou a dietatom ked sa dojci a podobne. Ale uz viem, ze je to hlupost. Tak isto ako prehnane nazory na to, ze vdaka mm bude dieta zdravsie a stastnejsie a neviem co. Medzi mojim dietatom je puto obrovske, je stastny a aj zdravy. klop klop. Myslim si, ze ziadna normalna matka si sama dobrovolne nevyberie UM, uz len kvoli tomu, ze to lezie riadne do penazi. Ale ako som povedala, nie kazda mame moznost dojcit.. Aj ked snaha a chut boli velke. Tak sa tym vobec nestresuj, tvoje dieta je spokojne a stastne aj ked je na UM, tak bud tiez a vykasli sa na predsudky, ktore v tejto krajine este vladnu..
@zuzkat1 suhlasim s tebou 😉
@skeptik sama mavam obcas panicke ataky, takze viem o com je rec. to ze je niekto viac opatrny pri starostlivosti o dieta este neznamena, ze ma automaticky uzkostnu poruchu. To sa neda na zaklade jedneho prispevku v nejakej diskusii hned povedat. Takze s urcovanim diagnozy by som bola opatrnejsia. Ved ked si prejdes vela inych tem, tak vela mamiciek je presne takych istych a podla mna je to uplne normalna reakcia.
v tejto krajine? Ked odpoviem, ze kojim, pocujem i, juj, uz by ste nemali, uz treba odstavit. Ale i opacne nazory, ale mne je fuk, kto co, tu ide o moje dieta a nam kojenie vyhovuje. Mesiac som odsavala, ale po prichode z nemocnice som povedala dost, ideme sa kojit. V nemocnici vraveli, ze nikdy kojit nebudem, lebo lebo lebo, ale nastastie som tu nadabila na @annag a bolo vyriesene. Prepacte, tu to nie je o kojeni, tak uz som tisko a ideme s oliv radsej von, je tam pekne. Maminy, pamatajte, ,,spokojna mamina-spokojne babo'' to je najdolezitejsie
@kvetinqa suhlasim s @olifcek ...mna ma kazdy za exota ze este kojim, myslim ze tato krajina je dost naklonena UM... tak do polroka sa kojenie mozno ocakava po pol roku snad "toleruje" ale po roku je to nieco co sem nepatri..ale tiez mi je to jedno, obom to vyhovuje aj muz je tomu rad tak ma nezaujima co si o tom myslia ini...
@olifcek no ja som sa stretla s opacnym pristupom a kazdy mi nadava, ze preco nekojim. aj tu si staci precitat par diskusii a zle su tie matky, ktore nekoja a nie tie, ktore koja dlhsie ako je bezne..
@zuzkat1 ja ti napriklad zavidim, ze mozes kojit, lebo nemusis riesit termosku, vodu, mlieko, kde to zohrejes, schladis, zamiesas a podobne... takze drzim palce, aby si mohla kojit tak dlho ako budes chciet
@kvetinqa Myslim ze zuzka to vystihla-do pol roka sa to považuje za najspravnejsi,do roka za -no ved OK- a po roku to mnohi odsudzuju.Zažila som to na vlastnej koži-oba pripady-st.syn bol kojeny 2 roky a to pred 12 rokmi bola fakt rarita a boli blbe reči,mladsieho som ledva rozkojila-mlieka bolo,no on sa dusil a nevedel sat,tak som nakoniec odstriekavala 5 mesiacov a kombinovala s UM-odsat som tak dobe nevedela potrebne mn.mlieka- a aj na to boli reči-že UM už od 6 tyždnov-a to som pritom aj odsavala a davala mm.Potom som to od 6m do 7 a pol mesiaca zas ako tak rozkojila a zas boli reči,že na co už 😒 takže ozaj je to tak, že ked niekto chce kritizovat dovod si vždy najde.
@kvetinqa dakujem🙂 inak maminy ktore kojit nemohli alebo sa im nezadarilo tak tie zavidia...ale take co kojili to povazuju uz za prehnane dlho,lebo uz povazuju za zlozvyk a co ja viem co... proste v mojom okoli sa cuduju vacsinou maminy ktore kojili (max 9 mesiacov) a nie tie co kojit nemohli... ja viem ze je tu kopa diskusii kde sa docitas ze kojit treba a je zle ked to nerobis ale je tu aj takych prispevkov dost kde zistis ze si divna ak dlho kojis... ale hlavne aby si matka s dietaom nasla svoj rytmus... a obaja boli spokojni tak ako to je...ci uz mama koji alebo nie...
@kvetinqa moc sa tym netrap. Ja sama som tiez priamo nekojila. Odstrekovala som mliecko do drobcovych 9 mesiacov. Bohuzial zijem v krajine, kde je materska po porode 10 alebo 12 tyzdnov, takze to inak ani neslo. Po 9 mesiacoch som musela prestat, lebo som bola strasne moc chorlava a nevladala som uz odstrekovat. Kazdy reaguje na moj pristup inak. Niekto povie, ze nechape ako som to mohla tak dlho vydrzat, nietko mi povie, ze som sa mala zatat a vydrzat. Takze z toho si naozaj nic nerob. Dolezite je, ze ste s drobcom spokojni a mate medzi sebou vytvoreny krasny vztah.
Inak s tou naročnostou-pri starsom synovi nebolo nič jednoduchsie ako kojit,pri mladsom nebolo nič tažsie ako kojit a zarobit UM bola vedla toho malina.
@cestovatelkaandrea
kolko ludi, tolko chuti, nikdy neulahodis vsetkym...(zalezi na tom?)
ono kazda krajina s tym kojenim to inak riesi..a trapne je ozaj to, ze ked kojis menej ako rok, tak odsuduzuju, ked viac ako rok, tak zas odsudzuju, lebo u nas je optimalny rok..no aby sme vsetky na 1 narodeniny dali ku torte mamine prso naposledy..a presunme sa o par kilomentrov dalej do inej krajiny a tam uz je hranica inde a idealy inde..a ludia posudzuju a odsudzuju..
ja som tiez zla matka a nemam puto s dietatom hlavne preto lebo:
- rodila som cisarskym ( neprilozili mi dieta, najdolezitejsich je prvych par minut a najlepsie s puzujucim pupocnikom este..akoby som ja za to mohla, ze maly nechcel vyjst von a museli ma rezat)
- po 4 tyzdnoch sme museli zacat prikrmovat UM a MM dostaval len do 6 mesiacov( story okolo dojcenia a neskutocnych problemov so spustenim mlieka a placucim hladnym babom uz ani nechcem zazit- ale to puto vytvorene dojcenim na prsniku je to najdolezitejsie, tak zas chudak dieta)
- nas maly spi sam v postielke od narodenia.(.pri mne ani nikdy spat nechcel, ani dojcit sa po leziacky, len v sede..a teraz spava tak, ze zakyve papa, dam pusu a spi..stale vo svojej postielke - ale teraz ma odsudzuju vsetky, ktore spia s detmi v posteli, lebo to zacina byt trend, to ja nechavam dieta same chudatko, zas nemam puto)
- maly sam zaspava ( odjakziva som ho polozila a spal..a aj teraz sa sam vypyta spat, vypije mliecko, umyje zuby, ide do postielky, povie mi papa, obcas sa tam porozprava a spi..ziadne hladkanie, uspavanie, spievanie - ale zas som zla..ze ako to dietatu mozem robit)
- na rodicovskej je otecko a ja pracujem ( podotykam robim z domu ana PC, teda sme doma obaja s malym dennodenne)
nas maly je najuzasnejsie babo ake som mohla mat..lubime ho nadovsetko, je to maznacik, tulka sa, keca..ma nas oboch pri sebe..je to vyrovnane, uzasne zdrave dieta...a mame take puto ako aj ine mamicky, nic mu nechyba..ved nech ci kazdy robi ako chce...kto ma ake podmienky - ci uz financne, zdravotne, socialne, pomoc rodiny..kazdy sme inak vyrastli, inak zijeme, inde zijeme a mame rozne podmienky...preto mame ine nazory a inak sme si zariadili zivot..mame dary - nase milovane deti - a aj oni budu kazde ine, vdaka nasim genom a nasej vychove..ved hadam nechcema by boli vsetci rovnaki🙂
@zuzkat1 ja myslim co sa kojenia tyka, ze @skeptik to myslela tak, ze lekarka odporucila UM kvoli alergii. Um su aj hypoalergenne.. teda ja som to tak pochopila, ze ked moj manzel je alergik a ja takistoi, nase dieta ma 75% sancu alergikom byt, preto ze vhodnejsie pre dieta UM hypoalergenne.
ja osobne budem kojit, kym babatku nepojdu zubky a kym kojenie bude prijemne pre oboch. mne sa napriklad nepaci ked babo pomaly je rezne a medzitym ho mam kojit. to bolo obrazne. ale ked to niekomu vyhovuje, nech koji kym uzna za vhodne. a vobec to nie je zial pravda kojenie a iminuta. mam tri kamosky. dve kojili obe deti , tretia zial nekojila lebo stratila mlieko kvoli maleho problemom. nekojene dieta je podstatne menej chore ako 4 deti ktore kojene boli... ale to zase nie je vypovedna hodnota, jeden priklad...
ja si myslim napriklad ze dietatku treba davat vsetko postupne a adekvatne k tomu ako sa vyvija. nie ho do 3 rokov od vsetkeho chranit a pride do skolky a skolabuje, lebo sa soli, koreni / aj ked minimum/ je tam prach, deti, zachody atd...
este som tu na forach stretla s nazormi supermam, ake nechutne je dieta odkladat.. k rodicom jednym, druhym. mas dieta, mas sa starat... to moze ale napisat asi len matka ktora ma skvele dieta, ktore ju v tom nepravom zmysle nevycerpava, ktora ma uzasneho muza ktory pride z roboty a babatku sa tri hodiny venuje a ty mas cas nas osobny relax... ale to sa nepatri davat dietatko varovat niekomu, ani mame, ani kamoske... to si zla mama...
@pici s tim kojenim maš pravdu sme tri sestry a len najmladšiu kojila naša mama rok a pol a ja so sestrou sme boli kojené zo zdr. dôvodov asi 2tt. mi sme oproti najmladšej sestre ovela menej chorlavé, 8 rokov v zakladnej som nebola chorá, najmladšia sestra je aj alertgička, ma ekzem, a mi so sestrou nič, možno náhoda neviem, tym neodcudzujem kojenie, len neako sa týmm nepotvrdzuje to že kojené dieťa má lepšiu imunitu, ja som deti kojila asi 6tt a už 1 a pol sme neboli u dr len kôli ovčim kiahňam, ale keby som mohla určite kojim dlhšie
@pici presne každého je to osobná vec dokedy chce kojiť, a keď som nemohla kojiť, často som aj plakala a mala som zlé svedomie kôli tomu, veď keď hociktorý časopis otvorím, všade sa píše len o kojení, úplný nátlak, určite to robili aj hormony ale velmi zle som to prežívala, a hocikam som išla každý sa ťa pýta či kojiš a prečo nie a bla bla
baby kojenie vie byt tak užasne až mi idu slzy do oči,ked si spomeniem na prveho syna a jeho dojcenie.Nerobila som to pre imunitu-aj ked ju ma teraz dobru-ale pre ten užasny pocit,ten nadherny pohlad ne neho,na to pritulenie sa pri kojeni.Mal takmer 2 roky ked som ho odstavila,ale aj to len pre bolesti v prsnikoch,ktore sa mi zrazu objavili,inak by som este kojila.Možem povedat, že to bolo to najkrajsie čo som so st.synom v tej dobe prežila. 🙂 Ale poznam aj druhu stranku-druhy syn sa kojit proste nechcel,bol to dennodeny boj,stresy,plac,mykal sa, vzpinal,reval a reval ked zbadal cici a ja som revala s nim. ☹ Boli to tie najhoršie chvile s nim stravene.Takže ja plne chapem jednu aj druhu skupinu mamičiek a fakt kto nezažil jedno a druhe nevie sa vžit do tych opacnych pocitov-aspon ja som to nevedela,kym som nezažila.A to som kojila dlho prve dieta a nie naopak,že by som bola skusenejsia pri druhom , tak sa lepsie dari-prdlajz.Skusena "kojomama" zlyhala.
@pici ked ti mam pravdu povedat prerevala som preto dost noci-brala som to tak, že ma maly odmieta a že ja nie som schopna ho nakrmit a citovo uspokojit.Ale nie pre reči a rady na internete,ci na ulici,ale preto že som sa na to hrozne tesila-po skusenostiach so st.synom.Tie krasne intimne chvilky som si chcela zopakovat a neslo to a neslo,bola som z toho sklamana a aj frustrovana.Ale ako hovorim,nie pre dacie nazory-bol to moj vnutorny postoj. a vntorne sklamanie.Dodnes ma to žere. 😖 😲 ale zas nie som preto v depke.
@m.i.r.i baby, ja som netusila, ze nekojace matky "to maju take tazke." 😅 Mna by v zivote nenadlo sa nad tym zamyslat, ze niekto dava UM. Som prekvapena, ze okolie takto reaguje. 😠 Mam kamosku laktacnu poradkynu, ale tak ta je uplne v pohode. Vztah dieta - rodic si myslim je uplne niekde inde. Kojit je krasne, ale nie svate. 😉
Moj syn tiez spi od porodnice sam v postielke. Inak si to ani neviem predstavit. Spal so mnou v posteli asi 2x, ale preniesla som ho do postielky. Nemohla som jednoducho spat a vkuse som sa trhala, ci nema na sebe perinu. Okrem toho sme mali monitor. Niekedy zaspava super, niekedy trochu pomrnka, obcas rici. Beriem to tak, ze ma svoj priestor na spanie a nema problem spat aj u kamosky v postielke, ked sme na navsteve. 😀

@zuzkat1 ja osobne by som tiež nekojila len z toho dôvodu, že posiluje imunitu, lebo to nie je vždy záruka. ja by som ju kojila, lebo by chcela, lebo to bol nádherný pocit mať ju v náručí a dojčiť ju, lebo vyhadzovať peniaze na umeliny, keď mám prírodnú mliekáreň je zbytočné 😀 lebo lebo lebo. ja by som proste dojčila. dúfam, že sa mi to aspoň pri druhom dieťatku podarí 😒