icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

zuzkap2
20. jún 2011

ja monitor dychu mam a uz raz zachranil malej zivot
@weverka11 ta kliestacia chripka sa mi paci 😀 😀 este nik nevymyslel na nu ockovanie? mnozno by sa nasli ludia, ktory si to daju pichnut s radostou 😀 😀 😀 😀
aj ja este kojim a nikdy som si nedavala pozor co zjem a tu sme 😅 malej nic nieje, zje vsetko aj to co by nemusela 😕 a najradsej chodi olizovat dlazku, no hadam ju nebudem stale umyvat 😕 este by bublinkovala 😀
mala stvornozkuje a stavia sa na nohy uz od 6 mesiaca, a tie pohlady a vycitky ze preco jej to dovolim 😝 no co ju mam uviazat? alebo prilepit aby sa nepohla?

bambi2
20. jún 2011

@riska nie je to tazka odpoved... v japonsku sa ockuje tusim az od 2 rokov. tam SIDS syndrom vymyzol... nie je to zvlastne?? myslim, ze to hovori za vsetko... 😉 na SK by ti hned po narodeni pichli vsetky vakciny a naraz!!!!!!

weverka11
autor
20. jún 2011

@zuzkap2 mne tiez furt olizuje dlazku a najnovsie si zvykol olizovat psa...
a tiez som toho nazoru, ze clovek prechadza evoluciou a my sme take dokonale organizmy, ze sa prisposobime... ved clovek uz presiel kdečím a nevyhynul, narozdiel od inych tvorov... A zoberte si švábov tí žiju len v bordeli, špine a humuse a su tu najdlhšie!!!! a nezničí ich ani postrek kolko krat...

ianitka
20. jún 2011

ono to uz niekedy zacina vyzerat tak, ze "svet je zuzeny na internet" pripadne len "na konika"....

ako pise @weverka11 riesi sa tu to, ono, hento -
test v tehu 10 alebo 25, sono odmietnut uplne, alebo ziadat o neho kazdy tyzden pre istotu, rodit s porodnym planom alebo bez, a tak dalej prikrmy, kojenie, plienky, monitor, kocik, pridavky, ockovanie, materska, DNP...
... ved kazdy spravi svoje nakoniec, vsetko ma svoje plusy a minusy...
mna strasne unavuje a rozculuje, ked niekto svoje jednostranne nazory prenasa do kazdej jednej diskusie bez taktu a nejakeho zakladneho ludskeho respektu...
a ako pise @pici - niekto si na internete precita A, ale B si uz nevsimne a riesi, riesi a najviac tych, ktori ani o radu neziadali....

kaja73
20. jún 2011

@zuzkap2 S tou stravou pri kojeni je to take diskutabilne-v prvom rade-podla mna-ide o reakcie babena.Ak mas stastie na babeno,čo nereaguje na tvoju stravu-ani traviacim problemami,ani napr. kožnymi tak sa stravuj ako chces,ale ak babeno reaguje je to o inom.Viem o čom hovorim-mam 2 deti a pri jednom so mohla jest- čo dom dal- a kojila som 2 roky bez problemov,pri druhom synovi -atopikovi-ekzematikovi- som bola 7m na ryži,morcacom mase-ani kuracie som nemohla- a mrkve.Inak reagoval otrasnym zhoršenim ekzemu.Ale pausalne sa držat dakych diet pri kojeni-to nie-treba otestovat a riadit sa tym 🙂

veve39
20. jún 2011

@katecameron keby ti zomrelo 2mesacne úplne zdrave donosene babo v spanku na SIDS ako sa stalo nedavno v mojom blizkom okoli, inak by si hovorila....

kvetinqa
20. jún 2011

ja na monitor tiez nedam dopustit. Maleho sme si domov niesli s vahou 2600 gramov a ja som veru spala ovela lepsie. A nepipal ani raz..

veve39
20. jún 2011

@katecameron za to ze ani jedno z tvojich deti nemalo priznaky SIDS je monitor zbytocmy ???? fakt zvlastna logika...a btw pohyb dietata po postielke nesposobuje alarmy....

weverka11
autor
20. jún 2011

@kaja73 jasne to plne chapem, ale o com to je??? nevylucovat zo stavy nic, pokial to nieje nevyhnutne a nato nedojdes inak ako ked to neskusis... v tvojim pripade to je samozrejmosťou, mne ide o to aby nebolo všetko jednostranné, mne vyhovuje to, tebe ine, jasne ze niektore deti napr. reaguju zle na orechy, ale zistis to ked si ich nedaš??? moj nič... susedin vyhadzany.... ale ja keby som ich popredu vylucila, tak by som ho trebars ochudobnila o vitaminy a mineraly ktore obsahuju....

weverka11
autor
20. jún 2011

@veve39 monitor je nevyhnutny pre matku, ako ty a to je v poriadku... Ja keby som nevedela spavat a stale pozerala na maleho, tak si ho kupim tiež, ja spavat mozem a preto niesom o nič horsia matka ked ho nemam a ty si rovnaka matka ako ja aj ked ho maš 🙂 ale niektore mamy si taketo veci pokupuju len do zasoby, lebo proste to do nich tlačia media.... tak isto to je s tym, ked si niektora mama kupuje chraniče bradaviem v 36tt a vobec nevie či ich použije.... to neznamena ze som zasadne proti nim... Moja kamoška nimi kojila do 14 teho mesiaca dietata, ja som ich nikdy nepotrebovala... tak je to so všetkym...

gubcikova
20. jún 2011

nikdy som sa neriadila extra tabulkamy,ale za to nie som zlá matka.počúvala som svoj vlastný inštinkt a aj tak rozhodujem o svojom dietati a jeho spôsobe života,len ja.dávala som mu jesť,tak ako som to určila ja.pekne postupne.mamičky sa zhrozovali,že moja 6mes.dcéra jedla kukuričné chrumky a žužlala rožtek.jedna maminka tu spomínala,že jej malý začal sedieť o dosť skôr ako mal.tak isto aj moja malá v 5mes.začala 4nožkovať a v 8 mes.chodiť za ruku a v 9sama.doktorka,len pozerala a pochválila no mamičky odsudzovali,že som dieťa pchala do beháku a pritom tam malá nebola.

veve39
20. jún 2011

@weverka11 jasne, uplne suhlasim...nebudem sa divat s uzasom na matky, ktore monitor nepouzivaju...je strasne vela zbytocnosti a prehnanych "bu-bu-bu" v babtkovskom "biznise"...monitor vsak ja osobne radim do inej kategorie...tym ze mam tragicku skusenost z blizkeho okolia o to viac...

atreyu
20. jún 2011

ja detičky ešte nemám, ale robila som opatrovateľku, robila som v detskom kútiku...nesúhlasím s kŕmením detí ako to praktizuje veľa veľa mamičiek v tejto dobe...samé bio či čo nemastné, neslané, nevyprážané také mlieko, nie takú vodu samé ťuťuli muťuli...je to trošku choré podľa mňa...akože si spomente keď ste boli malé čo ste jedli...ja som pila kravské mlieko nadojené u babky od kravy, od malička pijem vodu z vodovodu, od troch rokoch som jedla s otcom slaninu na večeru, vyprážané som jedla ešte skôr, soliť?veď soľ je nad zlato...ahaaa a som tu...cholesterol?na nule...nadváha?podváha skôr... :D alergie?žiadneeee...tak o čom to je 🙄

mima595
20. jún 2011

prispejem aj ja svojou troskou...
1. toto je presne ta konfrontacna tema, kvoli ktorym "nadavate" na MK a o chvilu bude zamknuta, lebo vecer sa to tu zvrhne 😉
a teraz k veci.....
@weverka11 ....jasne, že vela veci odsudzujes, lebo sa ta "zatial" priamo netykaju...
ale myslim, že kazda z nas je natolko rozumna, že si vie vybrat, co je pre jej dieta dobre a co nie...a hlavne, nepodsuvat svoj nazor za ten najpravdivejsi......
lebo kazda ma ine skusenosti, pri 2.dietati sa kazda mama tvari a robi veci inak, ako pri prvom....

ale preco napr. obvinovat mamy, co davaju UM mlieko namiesto kravskeho od 6. mesiaca??? možno sa naozaj nestane nic, a možno hej...moja sestra pila mlieko v pohode a v 20.rokoch...stop....alergia na laktozu ako vysita, na svadbe musela mat ako jedina namiesto zemiakovej kase ryzu, lebo pri presedala celu svadbu na WC...tak ked ja, ako matka, disponujem takymi informaciami, preco by som mala davat malemu babu KM????

alebo napr.davanie dieta na nocnik...dvojicky som zacala davat v 18. mesiacoch...bol to boj, dievcatko sikovnejsie, chlapcek horsie...ale v 24. mesiacoch boli cez den bez plienky...ked sa mi narodilo 3. dieta...super, toto naucim na nocnik skoro......houby s makem 🙂...ma 18 mesiacov, na nocniku sedel 3x...stale z neho uteka, lebo ho "buba"""...nemam tolko casu ako pri dvojkach sediet pri nom, ked rano sa ponahlame s dvojkami do skolky, kde by som nasla cas sediet pri nom pol hodiny na nocniku 🙂
dtto umyvanie podlah...pri dvojkach som tiež nechapala akcne matky, co umyvali spinave podlahy kazdy den...teraz chapem.. 🙂 ./ja sice umyvam kazdy druhy, lebo viac fakt odmietam/...proste ked hned po umyti tu vyleju caj, tu rozsypu cornflexy.... a dalej nepokracujem.....lebo podlaha caka 😀 😀

pici
20. jún 2011

internet a rady na inernete su niekedy velmi skreslene.. .co zial niektorym mamickam nedochadza.... a slepo tomu veria , co im niekto skvewle poradi

zuzkap2
20. jún 2011

@kaja73 ja mam deti 3 🙂 takze viem ake to je mat kazde dietatko ine a dobre si pamatam ako som pri starsom synovi nemohla jest skoro nic,tak sme kojenie vzdali po 2 mesiacoch, ale to nie len koli strave. Je pravda ze kedbyze dcera ma problemi s bruskom po kojeni, tak stravu upravim ,ale ked to tak nieje a ani nebolo tak sa predsa koli tomu vsetkemu vyhybat nebudem. ale to je uz o inom 😀

piacere
20. jún 2011

@weverka11 😀 tak poviem svoj názor...

Môj malý mal 5 mesiacov, keď už sedel sám, bez opory, bez predkláňania... jednoducho sedel ako sviečka (nedajboh ho dať ľahnúť... to bolo revu, chcel len a len sedieť...)
V 6,5 mesiacoch sa postavil v postieľke...
Pokiaľ sa ti dieťa takto samo stavia, nemyslím si, že je potrebné mu v tom brániť... veď je to jeho prirodzený vývoj... pokiaľ by jeho telíčko na toto nebolo pripravené, tak sa postaviť jednoducho nezvládne...

Čo sa týka "obmedzovania" v jedle dojčiacej matky.... ak by sa tvoje dieťa po tom, čo si ty dopraješ napr. kapustu zvíjalo v kŕčoch dve hodiny... nabudúce by si si asi rozmyslela, či si tú kapustu ešte dáš, kým dojčíš 😉

Očkovanie.... ak by sa tvoje dieťa po zaočkovaní dva týždne tvárilo a správalo ako autista... tiež by si začala nad možnosťou neočkovania aspoň uvažovať a rozmýšľať....

To, že môjmu dieťaťu niečo chutí neznamená, že je to preň aj dobré... dám ruku do ohňa, že môj by si pošmakal aj na klobáse 😀

Čo som týmto všetkým útržkovitým "nič" chcela napísať?

Nie som za extrém... ani na jednu, ani na druhú stranu.... a nie vždy je pre moje dieťa správne to, čo mi našepkáva urobiť môj sedliacky rozum.... Pred rokom, keď sa syn narodil, som ho nevedela ani poriadne chytiť do rúk... sú veci, ktoré sa musí človek naučiť, naštudovať, ku ktorým potrebuje patričné množstvo informácií, aby vedel čo a ako....

Sedliacky rozum mojej tety jej hovoril, že môj polročný synátor si môže pošmakať na čokoláde... však už mal pol roka! Môj sedliacky rozum si toto nedokázal predstaviť a pripustiť... tak čí sedliacky rozum je "múdrejší" 🙂

Píšeš, že nenávidíš odsudzovanie, no touto témou ty sama odsudzuješ 🙂

Súhlasím, sú veci, ktoré sa preháňajú.... ale ruku na srdce... ktorá matka chce svojmu dieťaťu zlé? Každá sa snaží o čo najlepšiu výchovu, stravu, pohodlie.... a každá svojim spôsobom 🙂

Carpe diem 😉

yanni
20. jún 2011

Ahojte babule, mozem sa k vam pridat? Az sa musim popod bajuz uskrnat, ked to tu citam. Tak va poviem, zijem uz veeelmi dlho v Nemecku a tu je este väcsia hysteria co sa tyka hygieny, nejedenia toho ci toho, vselijakych blbosti pre deti atd. Mna uz fakt ide slahnut, ked to aj tu na konovi citam. Akurat rozdial badam v kojeni. Tak tu je to prave naopak, najradsej nekojit. Uz v porodnici vam daju vselijake vzorky UM a ked povies pediatricke, ze este stale kojis uz mesacne babo, tak sa na teba pozera ako keby si z jablone spadla. Tie ma dost poburuju reklamy. Ide ma fakt uchytit ako mame vsetko dezinfikovat, sterilizovat, umyvat, a neviem co este.
Tiez uz so tu na konovi takmer dostala vynadane´, ze si nemienim strpcovat zivot s latkovymi plienkami. A nech ma presviedca kto a ako chce, pampersky to istia. Kupis, vytiahnes z balika, hodit so babu na prdelku, babo si prden, prebalis, vyhodis. aby som ja plakala h...v...a, prala, vyvarala, vesala, alebo prehadzovala z pracky do susisky, popripade este aj zehlila, no dakujem. Ked som to povedala mame, ze aky osial putuje Slovenskom, tak sa len za hlavu chytala. Tu sa argumentuje ekologiou a neviem cim vsetkym. haha a ta voda, prasok, elektrika, moj vzacny cas na to sa velmi zabuda. No co babule, dalo by sa tu vela popisat. Najlepsie nemat deti alebo este lepsie vobec nezit.

ani_sama_neviem
20. jún 2011

@weverka11 jeej tak ty mi hovoris priam z duse! aj mna uz nebavi citagt niektore nezmyselne veci presne ktore si ty opisala.... pochopim ked jenejaka mamicka uzkostlivejsia a boji sa o babo ale fakt to netreba prehanat aj mne sa niekedy az rozum zastavuje co su schopne na ake veci sa pytat a riesit uplne banlity ako by babo bolo nejakystroj co presne v tu istu hodinu musi hent opresne na milimeter musi to a bla bla.. tkaze pripajam sa 🙂

nice202
20. jún 2011

Dobra tema, mne tiez lezie na nervy plno veci, ale neragujem na ne, ani ked mam uplne iny nazor. len taky priklad: minule som dala malej domaci kolac a jedna moja znama mamka, tiez tu chodi, skoro dostala nervove zrutenie z toho. okolo ockovania, kojenia, prikrmov, ci co budem diktovat doktorom sa ani nevyjadrujem. ja si precitam, ale urobim si po svojom. taky zlaty stred. nema to vyznam, ja sa nerada hadam a uz vobec sa nebudem na nejakom fore 😀. moje dieta je ako take "ciganca", nedezinfikujem zakazdym, nesterilizujem flasky, davam rozne potraviny. nikdy nebola chora, chodi a robi si co chce. je stastna, zdrava a hrava. netreba to tu brat za svate, ja viem, ze su to dobre mienene rady, lenze ja mam aj tak radsej nazory odbornikov.

ikke
20. jún 2011

@bambi2 "preco si ludia nehladaju info na nete???" 😕 😅
asi najmudrejsiu vetu, co som na nete citala, znela asi takto: Ludia si casto zamienaju skutocne vedomosti so schopnostou pouzivat google...
takze asi tak - na nete nebyvaju ani zdaleka vsetky informacie hodnotne a spolahlive, obavam sa, ze v porovnani s TV je to mozno aj horsie. takze sa pripajam k vyzve z nazvu temy: Zapojme sedliacky rozum 😵 a k tomu materinsku lasku a doveru k ludom, ktori o veciach vedia nielen z tv a internetu 😉

bambi2
20. jún 2011

@ikke kazdy si aj tak vybere tie info co mu vyhovuju... ale napr. ako s ockovanim... ludia "slepo" doveruju lekarom!!!!! ja predtym, ako by som dala dietatu nieco pichnut, tak si nastudujem co v tom "niecom" aj je, kedze lekari sami tiez nevedia co vsetko nejaka vakcina obsahuje. urcite by som nehladala info na nejakych strankach ktore sponzoruje napr. Pfizer 😉 ale nejake nezavisle.. o tom to cele je...

svetlankat
20. jún 2011

@piacere pekne si to napisala uplne suhlasim,

Ja neodsudzujem mamicky ktore koja, ano tie co nekoja, ako komu vyhovuje, ale davat 6.mesacnemu dietatku kravske mliecko? no neviem, to je urcene pre kravicky nie pre babatka. Tiez mame monitor dychu, mala ma 16 mesiacov a ani raz sme nemali plany poplach a to mala spi vyhradne v postielke, aj denny spanok. Cize nedam dopustit.

Akurat by som chcela trosku oponovat ohladom toho sedenia, ked sa dietatko posadi uplne samo v 6. mesiaci je to ok, ale ked ho posadi mamicka, aj napriek tomu, ze dietatko sedi bez opori, neda sa povedat, ze moje dieta sedi. Dieta sedi, ked sa uplne samo posadi.

veve39
20. jún 2011

@bambi2 lenze pokial nie si odbornik, nemas moznost posudit relevantnost informacii a dovolim si vyjadrit nazor, ze ani im uplne porozumiet...myslim skutocne odborne, nezavisle studie...na nete nikdy nevies, do akej miery ide o odborny povod informacie...

gubcikova
20. jún 2011

nie je to len na tomto fore.proste ked sa vymykáte pravidlám a nedodržujete tabuľky ste zlé.moje dieťa podľa tabuliek by už malo sedieť na nočníku,vedieť sa pýtať.do 3 rokov nepiť kravské mlieko,ktoré tak strašne ľúbi a každý deň príde za mnou mama ce metko.nemala by mať zmrzlinu,nemala by jesť vyprážané,mala by byť bud zaočkovaná všetkými dostupnými vakcínami,alebo nezaočkovaná ničím .nemala by jesť všetko ovocie atd.je to na dlhé polemizovanie.každá mamička,ktorá nie je spokojná s niečim s čím ste spokojné vy začne odsudzovať.podľa fora na inej stránke,by sme nemali žiť v podnájme(zachviľu s 2 deťmi),ale mať už svoj byt na hypotéku(ktorú by sme nestíhali platiť).

ikke
20. jún 2011

@bambi2 vies, sranda je, ze ludia napr. teda konkretne s ockovanim, ked uz ho spominas, skor veria "nezavislym" informaciam zdruzenia, za ktorym stoja novinari a inzinieri z oblasti informacnych technologii nez skutocne nezavislym odbornikom (aj ked takych na slovensku asi treba hladat nie lupou, ale rovno mikroskopom) 😀 co teda mne osobne pride dost "vtipne"... 🤐

titkovamiriam
20. jún 2011

Moje deti vyrastali na vode z vodovodu,monitor dychu som nemala vobec a kedze som kojila ako sa starat o flase a sterilizovat veci nepoznam,su očkované,papierove plienky bol pre mna dar z nebies/pri marekovi/ za latkove by som ich nevymenila za nic na svete, decká behaju po vonku a rukou sa dotykaju piesku,hliny,konzujmuju kravske mlieko a maso vseho druhu,za ,,bio,,vyrobok by som ani cent nevyhodila a zeleninu co si vytrhnu zo zeme na 90 percekt otru a teplaky a konzumuju
A predsa:
-maju zdravý chrup
-prospievajuci vyvin aj vývoj
-niesu na nic alegrický,chorľvý a cinľavý
-antibiotika mal Milan asi 3krat,Michal 5 krat a Marek zatial len raz

Do niektorých tém radšej nevstupujem a beriem ich s rezervou,lebo su tu typy čo sa budu hadať aj o tom že modra je modra s nadychom do fialova 😀 😀 a su témy nad ktorými mi ostava rozum stáť 😠 😠 a to si už poviem prepana kolko je tu snažiliek a maminiek co im zomreli detičky tak nieje čo riešiť 😔 hlavne že mám zravé deti 😉

bambi2
20. jún 2011

@veve39 ja ti poviem iba tolko. keby boli potrebne vakciny, tak sa s nimi uz narodime... 😉 to, ze niekto vystudoval medicinu, este neznamena, ze je boh 😉 a okrem toho, nemam rada, ked niekto rozhoduje za zdravie mojich deti a ak sa nieco stane, neni vynnika... aj doktori sa mozu mylit, len oni si chybu nedokazu priznat ;o)

teddynko
20. jún 2011

Ak dovolíte, pridám sa aj ja do diskusie.. mám doma tri deti - 15 , 13 ročné a trojmesačné bábo.. je to dosť veľký vekový rozdiel, ale ja sa o to maličké starám tak, ako voľakedy o dve staršie.. čo tým chcem povedať? Ak som voľakedy dávala deťom kravské mliečko od jedného roka, budem aj teraz..samozrejme, ak sa nevyskytnú nečakané problémy.. moja známa chúlostivo dodržiavala príkaz lekára - do dvoch rokov žiadne kravské mlieko! je to najväčší alergén! po roku jej povedal: nové výskumy hovoria - čím skôr zaradiť kravské mlieko - aby si telo zvykalo.. Ak som kúpala staršie deti každý deň, kúpem aj teraz .. napriek tomu, že "nové výskumy" potvrdili, že tým ničím imunitu dieťaťa - takže kúpať 1x 😲 do týždňa... povedzte mi, ako by to dieťatko smrdelo, keby som toto dodržiavala?! malého šupnem každý deň do vaničky, tak sa teší, kopká a smeje, že by som mu to nevedela odoprieť.. a potom aj lepšie spinká..malého krmim vždy, keď si to vypýta.. nie podľa toho, čo píšu tabuľky.. to je blbosť.. predsa každé dieťa je iné.. pritom ho dojčím, som z toho šťastná, ale mám v zásobe balík umelého mlieka a ak sa stane, že mu nestačí moje mlieko, nerobím z toho tragédiu a urobím mu fľašku.. nie je to viac, ako 1x za deň, ale napríklad včera ani predvčerom vôbec nepotreboval.. nenechám ho predsa napoly hladného..takto by som vedela písať ďalej.. ale hlavné je to, že mám pocit, že o dieťa sa starám na 100% svedomite.. a je kľudné, usmievavé, rado spinká, proste pohoda.. stihnem si popritom uvariť, upratať, porobiť čo to v záhrade..... smejem sa na tých matkách, čo majú jedno dieťa, postupujú podľa všetkých možných tabuliek a jajkajú celé dni, že nič nestihnú...

ani_sama_neviem
20. jún 2011

@titkovamiriam presne aj ja som vyrastala na sunare a moja mala tiez a v zivote by ma nenpadlo robit veci co ine mamicky robia ze kazdu minutu sterilizuju flasky,.hadaju sa co kedy a ako dat vobec nepocuvaju svoje citenie nic len stale sa riadia nejakym pravidlami a potom zue ich deti su chorlave atd atd.... esteze mam ten svoj zdravy rozum a nenecham sa ovplyvnovat nikym a nicim.. ja si nazory vypocujem ale neriadim sa nimi ibaked ma naozaj inspiruu a zaujmu lenze niektore maminy to tu na mk prehnaju chcu byt super matky lenze to nedosiahnut tym ze nedovolia dietatu pomaly sa ani pohnut bez toho aby pod nim nevychlorovali zem...