Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum
Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...
@zuzkat1 - ja mam Maxa za odmenu, Saska byvala v noci hore kazdu hodinu do vyse roka, prvu prespatu noc sme mali, ked mala 2,5 roka... deti su take rozdielne... vidim to na vlastnych...
Monitor dychu sme mali, snuzu na plienocku, pouzivali sme ju kym nemal tusim 7 mesiacov a nenaucil sa otacat tam a nazad v postielke, potom mi to uz prislo ako zbytocne. Narodil sa ako 2,5 kg nic a mne to dovolilo lepsie spavat 🙂 A pravdu poznam pripady, kedy dietatko fakt dychat prestalo a ten monitor prebral rodicov vcas... aj u nas v junovciatkach sme ten pripad mali. Takze nepodcenujem.
Pupocnikovu krv hm, uz som to tu niekde pisala a aj baby vyssie... 70% pupocnikovej krvi prepadne pri testoch do verejneho registra, sukromne odobratu krv netestuje nikto. Ak ju raz bude mamina potrebovat pre dieta a zisti, ze roky platila za uschovanie nevhodnej krvi (napr. ak dieta do dvoch rokov dostane rakovinu, zarodky su uz v pupocniku), tak si to poriadne odplace. Navyse vyuzitelnost je momentalne fakt nulova. Zatial za cely cas existovania verejneho registra sa zo slovenska vyuzili dve vzorky, jedna sla do usa, druha do ciech. A ani tam nevieme, ci bola liecba uspesna. Je to cisto velky biznis. Ja skor dufam, ze keby bolo treba raz dietatu pomoct, darujem svojmu dietatu kostnu dren ja alebo surodenec. Ja som bola rada, ze do mojho dietata dotepal pupocnik a tie tak uzastne krvne bunky sli priamo jemu, nie niekam do mrazaku.
Ja neviem,co sa tu hadate a riesite-mas monitor,namas...ved je to volba kazdej matky,ci ho bude pouzivat alebo nie.Neznamena,ze ak ho nema,je horsia ako ta,co pouziva....ja to beriem ako vymozenost dnesnej modernej doby,a pouzivala som,a preco nie?Pre svoj istejsi,pokojnejsi spanok urcite...a len tak mimochodom,pred par mesiacmi sa susedom udusilo dievcatko dvojrocne vlastnymi zvratkami v postielke,...mozno by ho zachranili,keby mali monitor,keby mali vysielacky,...keby...
@pici hej je naozaj super🙂 odporucam🙂 ani sme nemali falosny poplach,lebo to ma 2 tie platne a je naozaj velmi citlivy staci ze sa drzis postielky a uz to reaguje tak ako by v nej niekto spal... proste ta registruje teda postielku urcite dalej od tvojej lebo by to zachytavalo tvoj dych 😉
@anjelicek26 tak moja spinkala celu noc dva mesiace ... 2hy a treti mesiac zivota... prvy mesiac bola hore sice len raz ale tri hodiny vkuse preplakala☹ a potom tie dva zazracne mesiace ked spala celu noc... potom sa zacala budit...naprv len raz potom 2x a od 5teho mesiaca kazdu hodinu a pol... teda v priemere 7-8x🙂 a to jej vydrzalo asi do 14ho mesiaca a potom asi 1,5 mesiaca vstavala len 3x🙂 a teraz zas 5-6x🙂 takze mame veselo🙂
inak pupocnikova krv...my sme to zvazovali ale ked som si zistovala veci o tom tak naozaj vyuzitelnost preukazanu som nikde nenasla
ahojte, aj ja sa pridám,čitala som par stranok a ja už take problemy ako kojenie a minitor a očkovanie už pri druom nebudem riešit. priprvom som nemohla kojiť, lebo maleho som videla len na sale ked sa narodil a potom uz len na intenzivke...lebo dostal zapal pluc...a akosi nahýnať sa nad vyhrievane lozko sa neda alebo len velmi tazko...a kedze som ho nemala pri sebe, tak sa mi mlieko ani nespustilo☹, odsávala som jak dábel, a ked mi maleho konecne dali tak bradavku ani videt nechcel, lebo ho naucili tety sestričky na flašku a nutrilon...takže naša prvá cesta z nemocnice bola priamo do lekárne....pri druhom sa nedám odbiť a dieťa si budem chodit krmit striekačkou aj keby som nemala spávat, nejako mu to mojemlieko do tela dam, ale ak ma byt hladne, taku mu upne kludne dam aj umele 🙂 v dnesnej umelej dobe, ked jeme umele potraviny tak ani to materské nieje velmi kvalitné. a HLAVNE NEBUDEM POCUVAT "múdre tety,mamy a svokry, ktoré kojili svoje ratolesti do 5 rokov🙂))
mimochodom moje dieta je od 6 mesiacov vyhradne na kravskom mlieku a je zdravé, živé, vysmiate a za ten čas bol chorý len raz lebo od nejakého iného dieťaťa chytil šiestu chorobu(infekčné ochorenie detí)... 😵
@michaelka5 - od pol roka na kravskom mlieku? Co mas doma teliatko? Tie problemy s travenim mozu prijst az neskor, ze si toto da niekto na triko... o zlyhani obliciek ani nehovorim.... ale v tejto teme zi a nechaj zit...ze ano...
My sme dnes odmietli ockovanie a taka som na seba hrda 😅 😅 😅 Toto jedine jedno nedostane a nenechala som sa ukecat 😉 Tak som happy na dnesni den si davam cerveny bodik sama pre seba 😵
@michaelka5 na kravskom mlieku????? to ako namiesto sunaru? :O preboha ako sorry ale toto je uz aj namna silne kaffeee 😅
názor???? Stačilo by keby sa niektoré maminy namiesto drahých vecí a prenádherných vecičiek radšej starali o dieťatko aj po 1 roku života a venovali sa mu... darmo budú remcať o deťoch, plienkach a pod, ked príde domov nevie čo má s ním robiť... toto je to čo mna vytáča do nepríčetna 😖
akosi som nemala na vyber, maly mi z umeleho grckal a grckal...a to som skusila aj tie drahsie moznosti, to kravske mu zachutilo a je spokojný...poradila mi to jedna detská pani dotorka, ktorá nieje este tak podplatená dnešnou dobou a velkými spoločnosťami čo produkujú umele mlieka..doktorka co nás sledovala na rizikovej ambulancii ma len upozornila nech mu dávam 3,5% mlieko. takže tak.
ale baby 😕 vy sa fakt este nad niektorymi vecami pozastavujete?mna uz neprekvapuje nic,nech si robi kazdy ako chce,kazda matka je zodpovedna len za svoje dieta 😉
@michaelka5 - este raz, je tvoje dieta teliatko? No fakt mam dost. Idem radsej malej precitat malej rozpravku na dobru noc, lebo toto som asi v zlom sne. Ja kravske mlieko z dovodu jeho zlozenia nedavam ani mojej 5 rocnej PIT, lebo je to zataz na jej telicko, ale 6 mesacnemu dietatu?
ako ja neviem, myslim si ze ked kravske mlieko dieta znasa tak by som dala aj ja radsej to ako UM... proste uz ten nazov ze "umele" 😖 teda po roku uz iste KM... pred rokom by som zvazovala ale asi by som mala vacsi problem s tym umelym....
@anjelicek26 na mlieko ma kazdy iny nazor 😉 ani lekari sa nezhodnu na jednom fakte... ja proti KM nemam nic
@ani_sama_neviem
@anjelicek26 jaaaaj baby, akom keby bolo kravske mlieko jed ... ja som tiez velmi skoro dostala kravske, nebola som dojcena a tu som, zdrava ako repa ... nic mi nie je ... kolko generacii tak vyrastlo a tu su ... ja zacnem tiez postupne kravske do varenia pridavat a od roka aj pekne pit pocas dna a noc necham UM ... a vec poriesena 🙂
zi a nechaj zit..aj o tom je tato tema 😉 ..moja prvorodena bola tiez na normalnom mlieku, ..kojenie mi neslo..UM sme skusali postupne..presli sme snad vsetky a vecne bol rev..tak sme presli na normalne mlieko a svet div sa..dieta vesele, spokojne..je tu, chora nie je ako je rok dlhy, nema alergie nic..len je viac papulnata, ale to asi nema suvis, ze? 😀 ..ostatne deti som kojila a ked sa odstavili, tak som tiez presla na normalne mlieko..matko ho miluje, doteraz mi vypije do 2 litrov na den..a to papa aj inu stravu..nie , nie je teliatko..je to krasny zdravy chlapec... 😀
@zuzanockamt - jaj myslis tu nasu zdravu generaciu astmatikou, ekzematikov a alergikou? No zabit ich to nezabilo...
tak nejako som to aj ja zacala, striedala som UM s KM, lenze ked sa inak nedalo tak co ho necham vyhladovat...
moj muž tiež nebol kojený, a v tej dobe bol na trhu len sunar, jeho mama na to nemala peniaze, tak davala KM...je to statný chlapík, dnes ma 100 kg🙂 a vobec nieje chory...moja neter bola tiez na KM, od 3 mesiaca !, lebo v tej dobe neboli supermarkety a segra prisla o mlieko zo dna na den ,cez vianoce...takze nemala inu moznost.
@anjelicek26 no ja neviem, ale ja vo svojom okoli medzi rovesnikmi nemam taketo pripady 🙂
@anjelicek26 inak ako nechcem rypat...ale nemyslim ze medzi detmi ktore teraz vyrastaju na UM je menej ekzematikov a alergokov...koniec koncov nove studie dokazuju ze pocet vyskytu alergii sa nijako nemeni...ani nerastie ani neklesa...
jej tak to my sme doma teliatka vsetci-
Milan ma spotrebu 2l,Michal min1l.Marek a ja pol litra -plus vyroba jogurtov acidka....u nas by krava mohla byt rovno na dvore-nikto nieje alergik,astmatik ,exem nepozname,mlieko piju alebo jedia aj moji rodicia otcovi by mozno chybalo viac ako cigarety 😀
neviem ci 6m by som dala mlieko neupravene na bielkoviny,kedze som kojila-neviem posudiť
Baby ja teda neviem davat za priklad deti, kde to dobre vypalilo a deti su OK, ale co tie, kde to ok nie je? Take maminy tu nic nenapisu, lebo sa hanbia (a poznam take) alebo este lepsi pripad "tym to urcite nebude"
A len tak na okraj, nie kazda alergia, neznasanlivost, ucinnok nespravneho stravovania v detstve vidno okamzite. Niekedy na to treba roky. Ved kto bude mamine vycitat, ak "dieta" v 50-ke dostane cukrovku, zlyha mu pecen, oblicky, to mi budeme mozno cuchat fialky odspodu, ale ja si na triko nedam, ze je to kvoli mne...
@zuzanockamt - lebo ma kazdy na cele nalepku som alergicky na to, to a hento? Neviem ja som tiez alergicka na par veci a nevytrubujem to do sveta, myslim, ze to ani nikto nevie... par tyzdnov v roku sa trapim a par veci nemozem jest, ale zijem.
nemam skusenosti, ale to kravske mlieko mi nepride pre mrnousov stravitelne... ale opravte ma ak sa mylim...
@zuzkat1 - no podla radu pred alergickymi ambulanciami musi byt ten pocet aspon 100 nasobny za poslednych 10 rokov 🙄
@titkovamiriam - to je strasne vela mlieka 😖 Myslis, ze im to fakt neskodi? Ved aj na fotkach vyzeraju bleducky (prosim neber to zle), to poukazuje na zle pracujucu pecen, oblicky. Moze to byt prave tymto pretazovanim zivocisnymi bielkovinami.
Mne nejako zostali v hlave rezonovat studie, kde sa porovnava kravske, materske a umele mlieko a ako z toho to kravske vyslo, hlavne to pasterizovane nieco, co my kupujeme v obchode. Proste nemam dobry pocit, ze by som ho davala pit dcerke (a drahy je tiez take teliatko co pije aspon dva pohare denne), nastastie to nevyzaduje. Kazda mame nieco, co sa jej akosi nezda a svojmu dietatu proste neda 🤐
@pici o nie je ...do pol roka by som urcite nedala a potom neviem...od roka by som uz dala urcite to keby som nemohla kojit...ten cas medzi 6tym a 12tym mesiacom je u mna co sa mlieka tyka zahada 😕 kedze kojim nemusela som to riesit...ale ja som velmi vysadena proti UM... pre mna je to proste umelina 😝 takze by som velmi zvazovala ci UM alebo KM
@anjelicek26 ja som bleda ako papier a vsetko mi funguje - aj pecen a aj oblicky, proste mam taku pokozku, s tym nic neurobim ... MM vypije tiez hrozne vela mlieka, liter za den vzdy padne 🙂

@pici hej ten...uja som si sice myslela ze mozem pouzivat zvlast vysielacku a zvlast monitor,ale to som sa mylila...no nevadi, ved sama je v izbe aj tak len vtedy ked je v postielke takze nevadi ze sa to neda oddelit... a teraz ideme v lete na dovolenku ale na izbe bude normalna detska postielka tak beriema j monitor, vysielacka ma dosah 500 metrov a my budeme na chatke tak mozem ist opekat pred chatku ked mi mala zaspi a budem ju v pohode pocut🙂