Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum
Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...
takze baby co sa tyka kravskeho mlieka, myslite ze to neni tiez tak, ze vsetkeho vela skodi? tiez sa mi nepaci nahradit KMliekom materské mliečko, pripadne UM.... Samozrejme ak vsetky sposoby dostať do dieťaťa UM/MM nepomozu.... ale myslite že dať dietatu KM v krupicovej kaši, alebo v osenych vlockach je zle? Ja som toho nazoru, ze pokial kojim je dobre zoznamiť dieta so vsetkymi alergenami... a ak mu dám 2x do tyzda KM v jedle neverim tomu, ze mu zzlyhaju oblicky, naopak, oblicky zistia, ze musia zafungovat a zamakat trosku viac a vysporiadat sa tym....
a co sa tyka kojenia, cely tyzden som davala UM na veceru, lebo krpec ani za nic nechcel cez den papat cecík a vecer jedy..... vcera sme sa krasne kojkali cely den a vecer spapal obe prska a spal len z MM 7 hodin vkuse!!!!!!!
@zuzkat1
@weverka11
Caute baby, tak moj maly spi od minuleho tyzdna 9hod. vkuse. Budi sa rano cca o piatej, nakojim ho a spi dalej. Takisto si myslim, ze UM/KM/MM/kase nemaju vplyv na spanok. Je to jednoducho v dietati a to moje spi pekne od narodenia. 😉 Inak, po tej burlivej diskusii o KM/UM fakt neviem, co bude pre moje dieta dobre. Na obidvoch stranach vidim dobre aj zle. Skor sa asi budem priklanat k UM, lebo riesime oblicky. Kedze ja na dr. vela nedam, rozhodnutie bude na mne. 😅 Tomi ma styroch dr., ktorych sa mozem opytat na nazor - som veeelmi zvedava, ako sa budu zhodovat. 😀 Kazdopadne nechcem jeho telo zatazovat, preto som v prikrmoch viacmenej "tabulkova." 😉
@zuzkat1 nooo, ved sa vooobec nestazujem. 😀 Je to uuuzasne babo. 😵 Ja napr. od prveho prikrmu priadavam do jedla olej - repkovy alebo olivovy. Odporucila mi to aj nefrologicka, nakolko ma tomi zvysene pecenove testy. Bola som u inej dr. a sestricka mi povedala, ze to na pecen nema vplyv - ale tak ju beriem s rezervou. Ked niekto chodi len k jednemu dr. a berie ho za svateho, co by potom bolo pri viacerych? 😅 Ved si vsetci protirecia! A este ked zacnu jeden na druheho... 😅 😀 Tak si zoberiem nieco od nich, nieco z netu a nieco z vlastnej hlavy a hotovo! 😉
Uz som to pisala skor, ale ja som na stravovanie v detstve pekne doplatila. 🙄 Moja mama bola super, ale ked sme boli 2mes. na prazdninach u babky-jednej aj druhej, by ste videli tie orgie! 🙄 Taaake mam na to nervy. 🙄 A potom som mame doma revala, ze som este hladna a chcem duplu. 😖
@mireag to poznam. nam tiez babka robievala take porcie a potom sme doma mamine vraveli, ze aj doma chceme rezen cez cely tanier 😀
@weverka11 ta logika, ze "oblicky zistia, ze maju zamakat" je nespravna - onlicky nic nezistia, to je proste akokeby si ty vypila naraz flasu vodky - myslis, ze tvoje oblicky a pecen jednoducho "zamakaju" a vsetko bude dalej v pohode? V druhom polroku su niektore vyrobky ok ako jogurt, syr - lebo tieto sa konzumuju vo velmi malych mnozstvach.
Tiez, co sa alergenov tyka, tak toto sice po tych prvych 6 mesiacoch nie je tak zavazne ako ten vplyv na oblicky a pecen, ale tych prvych 6 mesiacov (a hlavne u atopickych deti) radsej nic neskusat - priepustnost criev je este velmi vysoka a lahsie sa "alergen" dostane do tela, kde moze byt prijaty ako ohrozenie. Tiez niektore deti nie su este zrele na prijimanie rozlicnej potravy tych prvych 6-8 mesiacov - proste nemaju trebars vyvinuty nejaky enzym a mozu to zle znasat.
@skeptik kym nevymysleli UM, z coho asi tak nase stare, prastare, praprastare matere asi tak tie kase varili? 😉 treba s mierou vsetko... 😉
to ako som tuna niekde na stranke (alebo na inej? 😒 😅) postrehla, ze cerstvo tehotna hystercila, lebo si dala mrkvu, jednu ci dve... a hystercila preto, ze mrkva obsahuje vit. A a ze nadbytok tehu skodi... no bohove... uz len ta mrkva bude mat tolko toho nadbytku vitaminu 😖
takisto uz len ta jedna kasa tyzdenne bude extremne skodit krpcovi... ze jo? 🙄
@riana12 tak ty mas asi inu telesnu konstrukciu a pre teba asi treba iny priklad - ja by som po flasi vodky urcite potrebovala transfuziu.
Neviem ako tvoje stare matere, ale moje kojili. Deti boli kojene bud matkami alebo sluzkami.
Okrem toho v tej dobe nejake skody na peceni alebo oblickach nikoho nezaujumali, nakolko polovica potomstva do 4 rokov umrela na tbc, cierny kasel a pod.
@skeptik ja som este flasu vodky nestiahla a staci mi aj za stamprlik... ale pride mi to dost blby priklad, nech to na kohokolvek akokolvek zaposobi 😉
@mireag no tak niekto zomrie... poznam aj cloveka, ktory ma flasu vodky len ako cistu vodu... 😝
ale snad nechcete povedat, ze spravim decku z deci mlieka kasu a ze to tak hnusne a sprosto napisem, ale ze mi z toho kopytka raz otrci? 😖
@riana12 presne to som sa chcela spýtať, kým sa vymyslelo UM tak čo sa dávalo deťom ak žena zrovna nekojila do 3 rokov dieťaťa a to možno ani nekojila keďže mala tých deti viac a po roku... skrátka jedno odstavila, druhé porodila :D - prehnané ale tak no. inak netvrdím že dieťa má denne vypiť 3 flaše KM to nie, ale ak je uplne zdravé nemá problémy a v malých množstvach môže to tak zásadne uškodiť alebo spôsobiť problémy? Hej a s tým vitamínom A som tiež čítala že ak sa snažíte otehotnieť nemali by ste mať veľa vitamínu A lenže podľa mňa sa to týka skôr výživového doplnku ako je betakarotén, ktorý je v koncentrovanom množstve a nie že keď zjem 3 mrkvi denne, tam je toho vit. A zanedbateľné množstvo.
Vybrate z linku pod textom a toto ma zaujalo:Dobrý den. Jeden velký nesmysl. člověk je také jediný savec, který jezdí autem a létá na měsíc. Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí výživy člověka od dob, kdy přestal lovit mamuty a začal chovat skot. V dobách středověku a dále bylo mléko a výrobky z něj jediným zdrojem bílkovin pro chudé vrstvy obyvatel, protože maso bylo vzácností. Mléko a mléčné výrobky jsou nenahraditelným a nejlépe využitelným zdrojem vápníku a kvalitních, lehce stravitelných bílkovin. Zvlášť dobré výživové vlastnosti mají zakysané mléčné výrobky, které mohou konzumovat i osoby s nesnášenlivostí laktózy, protože obsažený mléčný cukr (laktózu) za ně naštěpí bakterie mléčného kysání. Mléko nezahleňuje!!! Již naše prabáby veděly, že teplé mléko s minerální vodou pomáhá při nachlazení a po teplém mléku s medem že budou dobře spát. Takže, s chutí do mléčných
a dalsie veci:
http://lesk.cas.sk/clanok/94903/odbornicka-na-v...
necitam tuto celu temu. je tu toho vela, ale o detoch som mala nastudovane dost, vlastne od kedy som otehotnela o nicom inom ani necitam a to ze to prahanaju je pravda.keby som vsetko mala robit ako sa pise, asi by som to osobne nezladla, a mozno aj zvladla, ale mojej dcere by som nevenovala tolko pozornosti a bola by som nervoznejsia.to sa tyka hlavne toho, ako pisu ze ma byt vsade ciste, ako vsetko dezifikovat, sterilizovat atd.dieta prvorade potrebuje lasku a pokojnu maminu,ostatne veci su uz pomimo.
@denisekkk v pohode, je to trošku matuce, priznávam 😉 a dakujem.
@beruska.zuzanka dakujem, chcela som tým len povedať, že nemusime robiť vsetko správne podla najnovšej príručky. 😉
@titkovamiriam len k tom u zahlienovaniu-ono sa hlavne mysli zahilenovanie traviaceho traktu a s tym musim suhlasit,lebo to mam na sebe otestovane-ked pijem mlieko mam hlienovu stolicu,ked si ho par dni nedam tak je bez hlienu.Vsimam si to už takmer 2 roky.vždy hlien vymizne po vysadeni mlieka.takisto male deti maju niektore hlienovu stolicu a po vysadeni mlieka hlien mizne.A co sa tyka vapnika, tak lepsie vstrebatelny je z inych zdrojov.-napr mak,brokolica,cervena sosovica ci morske riasy-stači malinky kusok do polievky vyvarit a mas o vapnik postarane.Moj starsi syn kravske mlieko nikdy nepil-fakt nikdy- a mliečne vyrobky zacal jest hadam v 8 rokch-aj to len syry a nikdy netrpel nedostakom vapnika,ani nebyval a nebyva casto chory.Takže ja si myslim,že nech sa riadi každy tym ako sa pri a po piti mlieka citi a ci mu chuti.k životu ako takemu ho ale nepotrebujeme-mne inak chuti.
@kaja73 ved jasneže že keby mi mlieko nerobilo dobre tak ho nepijem 😉 a zahlienovanie neviem posudit ako som pisala par stran dozadu my sme doma mliekari 😉
baby aky mate nazor na BKM tu odplienkovaciu metodu?

@ani_sama_neviem asi sa minuli všetky NIE SUPERMATKY ktoré chceli vyjadriť svoj názor 😀