Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum
Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...
@zuzana581 ja som bola z inej planety, kym mi neotvorili oci - podla tabulky som postupne pridavala zeleninu, maso, ovocie,... vazila som, vsetko konzultovala s lekarkou.
oci mi otvrila moja mama, krstna a kamoska, uz "druhomatka". prve dieta mala podla knizky - chorlavy. druhe dieta podla svojej intuicie - na mensie prechadnutia zdrave.
takze my prvomatky bude vzdy vsetko robit podla kniziek, minimalne do 1 roka 😒 , potom dostaneme zdravy sedliacky rozum 😀
Najlepsi je podľa mna zdravý stred a hlavne individuálne podľa každého dieťaťa. Ja som v niektorých veciach teraz pri treťom dieťati menej uzkostliva ale v niecom zase prísnejšia.
Najstaršieho syna som kojila " len" 9 mes lebo potom uz nechcel, tak sme prešli na beba ha lebo mal ekzem a ja som tiež alergik. Jasne že po MM to nechcel pit lebo HA mlieka majú hnusnu chut a smrdia. ( sorry to je moj nazor) aj kasu som mu robila do UM Skúšali sme to do 1roka a potom sme prešli na KM. Ale nechcel ani to ( ani s cukrom, kakaom, studene, teple, s flase, hrnceka ani slamkou) a tak nepil mlieko kým nešiel do škôlky. Nejedol ani jogurty ani syr dokonca ani korbaciky ktore ma väčšina deti rada. Vlastne nejedol nic okrem kukuricnych chrumiek (slanych) a pil denne 3-4 litre horkeho caju. Skúšali sme všetky finty ako do neho niečo dostať. Vraj ho nemám nútiť a ked bude hladký zje. Ked nejedol nic 3 dni s krikom a nasilu som do neho niečo natlacila( možno 5-10 lyz.) začal jesť v škôlke ( sila kolektívu) a teraz ma 8,5 a ide nás zjest
Druhé dieťa - dcéru som kojila 16 mes a potom prešla rovno na KM a pije ho doteraz 2-3x denne fľašu "kakauka" Jedenie som nemala kedy riešiť pri dvoch malých deťoch a malá jedla celkom o. k
Najmladší ma teraz 1 rok zatiaľ sa kojime a je to najlepsi jedák zo všetkých.
Nejako som to poslala pred dopisanim sorry 🙂
Takze podľa mna netreba nic prehanat lebo priveľa starostlivosti môže byt na škodu.
Ale všimla som si že čím staršia je mamička ( hlavne prvorodicka) tým uzkostlivejsia je a naopak mám skúsenosť že niektore mladé maminy su niekedy trochu lahkovazne. Tým sa nechcem nikoho dotknut len sa mi zda že to tak je. Inak dnes som videla jednu asi 20 rocnu maminu ako dala žuť cca 6 mes bábätku hranolku - skoro som odpadla.
Ešte sa vrátim k mojim deťom: dcéru som kojila 16 mes a je často chora a najstarsieho syna 9 mes a býva a aj vzdy byval chorý len občas , hoci podľa "tabuliek" by to malo byt naopak. Ale to neznamená že nie som za podporu dojcenia skôr naopak. Najmladsiemu určite nedam kravske mlieko skôr ako pred 1,5 rokom hoci joguty uz papa a aj do varenie ho používam. A čo sa týka toho čo môže a čo nemôže dojciaca matka jesť s tým mám tiež " super skúsenosti" podľa mna treba vyskúšať čo bábätku nerobí dobre a topotom nejest a nie vylúčiť vsetko " pre istotu". mojim deťom nevadilo ked som jedla hrach ktorý milujem ani iné strukoviny.
Ale ženy prosím Vás nedavajte deťom do 2-3 rokov popkorn alebo orechy (myslím celé) lebo sa nimi môžu začať dusit. Na toto som fakt prísna az uzkostliva a vždy aj budem a stojim si za tým. V tomto ma nikto nepresvedci že to nemám prehanat! Viem prečo to hovorím.
Ale som sa rozpisala čo? Sama pozerám! Sorry ale tak to cítim ja 🙂
@ilona3 s tými orechami ti budem trošku oponovať. Môj malý papá orechy od jedného roka, lebo ich proste jedávame často a mávame ich na stole. Jedáva vlašské, para aj malé arašidy... Zo začiatku sme pri ňom stáli a hovorili "pekne poriadne pokúsaj" a nikdy žiadny nezhltol, vždy pokúsal. Zato paradoxne, piškoty sa dávajú do ruky už polročným deťom a s tou sa mi dusil 🙂 Ale dávala som mu ich aj tak a nikdy by som kvôli tomu netvrdila, že nedávajte deťom piškoty. Veď nato sme my rodičia, aby sme mali oči na stopkách a ak sa niečo deje, tak zakročíme.
Čo sa týka kojenia, tak dcéru som tiež kojila dlhšie a taktiež bola chorlavejšia. Respektíve chorlavá nebola, len štyri päť krát do roka mávala silné záchvaty laryngitídy ale iné choroby nie. Malého som kojila menej a ten je zdravý jak repa. Ani ja nechcem týmto znehodnocovať kojenie, ale myslím si, že kojenie má význam tak prvých 6 mesiacov a potom už ide skôr o to, že mm je zadarmo. Ale na imunitu dieťaťa už potom podla mňa nevplýva.
@katka.ott pekne si to napisala ... ja mam tiez prve dieta, dost dlho som sa riadila tabulkami, ale chvalabohu ma to rychlo preslo, krpec bude mat rok, ale jedava uz takmer vsetko s nami ... osobitne uz pre neho nevarim, jasne, ze nedochucujem pre neho tak ako nam
kubko sa narodil pred 2 mesiacmi. sara este nema ani dva roky. so sarou som sa dost trapila. chcela som, aby bolo vsetko "dokonale". ako som trpela, ked plakala. ze co jej je. teraz s kubkom? nuz, nech si poplace, aspon vieme, ze je 😉
Ahojte. ja som z týchto vecí dosť popletená ešte.
Tiež si myslím, že každý je iný. Sú rodiny, kde sú alergici, tak je jasné, že mamičky sú ostražitejšie.
Ja osobne budem dávať svojim deťom ,,dospelácku stravu(aj to neochutenú) od takého roka a pol - až dvoch rokov.
No ono je iné, keď davajú deťom mamy sami od seba ,,zakázané" alebo dieťaťu len jedia oči a tiež si prosí to čo maminka, ocko, braček - sestrička či babička, tak mu dajú ochutnať.
@ilona3 -Súhlasím, tiež som za ten stred. A to dieťaťa, čo spomínate, čo mu dala 20ročná žuť hranolku možno ani nemalo 6 mesiacov, možno bolo len drobné, no aj tak je to trošku prehnané. 😖 Ale každý nech sa riadi svojim srdcom, len nech priveľmi neriskuje. Oriešky u nás by nehrozili, lebo ja ich nemám rada, takže nemám dôvod ich kupovať 😀
A ešte som aj take mamičky, ktoré nemajú toľko peňazí, a tie rôznemliečka, a kašičky sú dosť drahé, tak musia dať dieťaťku to, čo majú doma=( hoci to nie je pre ne zdravé
@lussy23 suhlasím že je rozdiel dať ochutnať dospelácku stravu a tlačiť do dieťaťa v roku párky.
s tým hranolkový dieťatkom: jasné že neviem presne kolko malo to dieťa mesiacov len som to tak odhadla lebo ešte nevedelo samo sedieť.
@zuzana581 ja som na tie orechy vysadená, ale to je asi moja profesionálna deformáciia. 🙂 bud rada že sa ti nimi malý nedusil, ale keby si videla kolko detí skončí kvoli tomu v nemocnici lebo sa dusia a orechy treba potom pracne vyťahovať z dýchacích ciest, a tie komplikácie potom... radšej nejdem ani pokračovať.
a jasne že je to každeho vec ale my nebudeme riskovať, ved orechov sa može neskor najesť do sýtosti alebo mu ich pridám do jedla pomleté, no nie?. 🙂
súlasím s dospeláckou stravou pomaly po roku ale bez prílišneho solenia, korenia a glutamanu. hoci moja cica ked mala 11 mesiacov tiež jedla sáčkovu glutamanovú polievku, 🤐 nie som na to moc hrdá ale boli sme na dovolenke, nič tam nechcela jest 2 dni a jediné čo mi potom zjedla bol tanier našej polievky. držala som sa hesla: radsej trochu glutamanu ako zomrieť od hladu a povedala som si že pre jeden raz sa jej nič nestane a ani sa nestalo. dokonca nemala ani atopický ekzém, ktorý niekedy máva.
napriek tomu sa glutamanu radšej vyhnem ale najlepšie je ked uvarím občas "zdravu sáčkovú" polievku bez glutamanu (deti maju pár oblubených 🙂 ) a moje mile velke detičky 😀 😀 hned si tam po vzore ocinka nasypu vegetu ☹ takže moja snaha o zdravie je v.... vždy mi to príde smiešne ale nespravím s tým nič 😀😀
@ilona3 asi mas zlu skusenost...............moj syn nemal problemy s jedenim cohokolvek.......🙂.a ak je to sudene, do tych dychacich ciest moze zapadnut aj kusok rozka, zemle, jablka.to mu nebudem davat do troch rokov nic? 🙂 btw.pre par rokmi jednej 18rocnej slecne, ktora utekala na elektricku zabehla do dychacich ciest zuvacka, upchali sa jej a ona sa zadusila..takze ono je asi jedno, ci dieta, ci dospely.proste, ked je blba konstelacia hviezd, je jedno, ci mas orechy alebo cokolvek........bud ti to ublizi, alebo nie.........ale verim, ze rozkusane hocico sa vybera tazko🙂
Tiež si myslím že keď sa má stať, stane sa. A čím viac sa budem triasť aby sa to nestalo, tým skôr sa mi to prihodí. Privolám si to. Aj sa hovorí - čím viac človek pred niečím uteká, tým skôr ho to dobehne 🙂 To je to isté ako keď niekto zatajuje že je tehotný až do troch mesiacov, lebo čo keď náhodou sa stane že o to príde- no tak to sa podľa mňa stane aj tak aj tak, ak to tak má byť tak je fuk či to vie celé okolie alebo len ona s partnerom. A tiež nie je nikde napísané že po 3 mesiacoch je už všekto bezpečné. 😖
@saxana123 jasne, ze tym ci povies alebo nie nezmenis to co sa ma stat, ale je fakt ze spontanne potraty v prvych troch mesiacoch su ovela castejsie ako v neskorsom stadiu tehotenstva a nehovorenim o tehotenstve vsetkym pred tym, ako sa prekona to prve kriticke obdobie si usetrim zbytocne bolestve otazky, ak by som nahodou potratila, preto sa podla mna o tehotenstve zmienujeme sirokej verejnosti az neskor
tak som to aj ja myslela, ze ked sa nahodou pritrafi take nieco mas toho uz aj tak dost a nie aby sa ta pytali zvedave susedy ze kedy sa to narodi ked je ti uplne najhorise. Ked nevedia, nepytaju sa nic a ty sa s tym sice musis vyrovnat ale nemusis to s kazdym riesit, ale mas pravdu je to smutne tiez som to nezazila, dufam ze ani nezazijem a samoska nikomu to neprajem... takze nieco veselsie 😉
@lizatko1009 vieš kolko som sa ja ako decko najedla langošou a aj s tatárkou , šišiek a bola som ako lunt štíhla.Milovala som to, lenže som sa hýbala , od rána do večera sme cez prádzniny behali , hrali vybíjanu , bicyklovali .
Je to hlavne v pohybe tam je problém , decká sa nehýbu , nebehaju , len čučia na televízor a hraju nezmyselné hry.
Môj syn má 70 kg , výšu 162 cm a 11 a pol roka. Má nadváhu a vždy mal, ale teraz ako je v puberte sa hýbe, hra florbal začal prudko rásť, menia s amu postupne črty, jednoducho dospieva 😀 .
Neznáša langoše, šišky, a celkovo vyprážané jedlá , je to fuj lebo to je masné.
ahojte,,,,no ja mam s týchto všetkých príspevkou zmiešané pocity,,,ani neviem ku ktorému by som sa priklonila,....lebo s každeho som vycitila že si mylsite že robite spravne pre svoje dieťa,,,tak asi aj ja sa budem riadiť len sa ma sebou......pôvodne som chcela napísať nieco ine...potom som preciltala vsetko bo som sa nudila a rozmyslela som si to.....tak držím každemu palce vo výchove..... 🙂
ahojte, tak som tu dlho nebola, trosku som to pocitala, ale kedze mam dieťa sataníka 😝 tak nemam vela času.... čo sa tyka jedenia, tak ja krpcovi aj varim osobitne, ale ked mame niečo take zdrave, alebo trebars omačkoidne, tak mu to dam... bez soli, ale korenie, rascu, papriku mu do toho davam po troske.... zas sa krasne kojkame, to som rada, ale mali sme aj dni, kedy bol aj 2x denne sunar, lebo proste cecik nechcel.... teraz sa v tom vyžíva 😀 kravske mliečko veselo davame trebars na ranajky do ovsenych vlociek, do bio ryzovej kaše, do obyčajnej krupicovej z tesca, alebo mu v nom rozmočim marinakeksy jak dezert 😀 snazim sa kupovat bio mlieko, ale ked neni, dobre mu je aj tescove... papame aj kašičky kupovane nutrilonove, aj vsetky mozne.... aj domace papánička, aj kupovane hocijake v poharoch sklenenych... jedine za čim si fakt stojim, ze davam na pite len čistu vodu a že sirup mu nedam ani za nič... teraz uz 2 tyzdne pije neprevarenu obyčajnu z vodovodu našeho krasneho mestského... a pekne z hrnčeka doma a vonku zo sosákového hrnčeka.... toť asi vsjo...
ahojte, som sa normálne potešila, keď som zbadala túto tému, lebo naozaj som si už začínala myslieť, že som z inej planéty 🙂 nejdem sa rozpisovať, ale tiež zastávam názor, že netreba byť pri deťoch zo všetkého pototo, nedržať sa len knižiek a rád novodobých lekárov, podľa tých už za chvíľu nebudeme ani nič jesť, len si dáme tabletku 😒 mňa zbombardovalo xy mamičiek, keď som začala dcérke dávať od 6 týždňov šťavy, že sa to nesmie, lebo alergie a bla, bla, bla, podotýkam šťavu z mrkvy, jabĺčka, odšťavené spôsobom - postrúhať na umelom strúhadle a vo vreckovke vyžmýkať, dávala som tak 5ml vypiť malej a strááááášne jej to chutilo, žiadne umeliny to neboli, ale sprdnutá som bola, ako by som dávala otravu, pritom každá druhá proti kolike lieky, na kojenie homeopatiká, gél na zúbky, vždy keď je dieťa nervóznejšie, tak isto je to zo zubov, pritom zuby stále v nedohľadne 😒 , po očkovaní aj keď nemá teplotu , rýchlo niečo od bolesti a pod., tak čo je viac umelé?
riadne prikrmovať som začala od 6. mesiaca, ale malej som už dáááávno predtým dávala všeličo ochutnávať, ja zastávam názor, že hoci viaceré potraviny sú alergény, čím skôr s nimi dieťa príde do styku, tým skôr si na ne privykne, ale keď niečo neje 3 roky a zrazu to dostane, šup hneď sa vyhádže, tak isto aj pri kojení si nedávam nejak zvlášť pozor na to, čo zjem, keď uvidím, že niečo nezapasovalo, tak to viac nedám, ale keď je dobre, dám aj druhý krát 🙂
no stačí písania, najlepšia je vždy len tá zlatá stredná cesta, nič netreba preháňať 🙂
@lussy23 pozri toto, https://www.modrykonik.sk/forum/starostlivost-o-dieta/odkedy-ste-davali-detom-hranolky/
tak sa zda že ta "super hranolkova mama" asi nie je jedina. 😝
to neviem ani ja ale lutujem to dieta a som zvedava ake stravovacie navyky asi bude mat do buducnosti ked sa tlaci takymto nezdravym hnusom od malicka.
a potom sa čudujeme, že stúpa detska obezita 😖
@ilona3 to je proste zas jedna z tych, ktore sa riadia "zdravym" sedliackym rozumom... len v tomto pripade dostala asi zapal mozgovych blan 😀
Co sa tyka davania orechov: v ziadnom pripade! Je to hazard najmä s tymi arasidami, moj muz sa ako 2-3-rocny skoro zadusil. Ledva mu ich z tych bronchii povyberali. A okrem toho mi pediater vravel, ze orechy nedavat ani mlete, je to dost silny alergen. Ja som co sa tyka stravy dost uzkostliva a neznasam "hrdinky" typu: ja davam vsetko od 6. Mesiaca a nic mu nie je.... Hm, zatial...alebo nastastie

Tak aj ja patrím do tejto témy, lebo aj mne vadí, ak je niekto tak úzkostlivý, že by najradšej dieťa držal v nejakej antibakteriálnej bubline. Vodu som dávala z vodovodu (neprevarenú) už od troch mesiacov a keď začali jesť tuhú stravu, tak chvílu sme varili na vode, ale postupne jedli zo všetkého a nevarila som im zvlášť. Jedia aj čokoládu, aj langoše aj čipsy, zeleninu a ovocie lúbia len surové a najlepšie ani neumyté a v jedle sú tak vyberaví, že keby som varila dokola len špagety, tak by skákali 2 metre nad zem. Chudí sú obaja jak také stehlíky a ak si odmyslím dcérine laryngitídy, z ktorých už našťastie vyrástla, tak sú aj velmi málo chorlaví... Samozrejme vždy a všade sú výnimky, ludia žijú v mieste, kde nie je čistá pitná voda a tak musia dávať balenú a podobné prípady, ale keď sa niekto z BA napríklad opýta, že dokedy má variť dieťaťu stravu z balenej dojčeneckej vody a to dieťa má vyše roka, tak odpadávam. No.. každý sme nejaký a ja zas musím takej mamine, čo je prísne tabulková pripadať ako z iného vesmíru. Ale asi o tom to je, že sme každý iný. Asi by bola nuda, keby sme boli všetci rovnaký 🙂