icon

Nepríjemná skúsenosť v MHD

26. jún 2025

Ahojte, som tehotná - v 5. mesiaci a mám celkom komplikovane a náročné tehotenstvo, často mám závraty, stále zvraciam, často mám veľmi nízky tlak a pod.. Dnes na ceste za mamkou sa mi stala veľmi nepríjemná situácia. Cestovala som MHD. Mám zastávku blízko pri dome, takže idem vlastne od prvej zastávky. Prišla som a sadla som si dopredu akokeby vedľa vodiča, na to miesto, kde ste samy. Na druhej zastávke nastúpila približne 75r stará baba. Celý autobus bol voľný, boli sme v ňom možno zo 10 ľudí. Miest mala až až, no ona si zmyslela, že chce práve to moje. Prišla a namiesto toho, aby sa ma slušne opýtala, na mňa začala vrieskat, že čo si dovoľujem sedieť na JEJ mieste, že mám okamžite vypadnúť a použila dosť hanlivé slova. Ostala som, akokeby mi dala po pysku. V podstate aj dala, ale nie po pysku, ale palicou po mojom bruchu, kde nosím babo dosť veľkou silou. Podotýkam, že vidno, že som tehotná, keďže bruško už nemám najmenšie. Tu pani celkom poznám a viackrát takto bila malé deti v MHD a každý vie, že je sibnuta, ale toto som od nej nečakala. Samozrejme som ju konfrontovala, že som tehotná a vyprosim si, aby ma mlátila ako malé dieťa, na čo mi ona povedala, že jej je jedno, že nosím malého “fagana”, a že jej mám okamžite uvoľniť miesto pretože ho potrebuje ako ja. Uvoľnila som jej ho a odišla som preč úplne pobúrená a neviem, či to mám nejako riešiť či nie. S manželom som sa o tom ešte nerozprávala pretože je v práci. Máte podobnú skúsenosť so zlými dôchodcami? Riešili by ste to nejako? Ďakujem

jana_eyre_2
27. jún 2025
@marsmykkok

A prečo skúsenosti zo zlými dôchodcami? Ideme len na nich kydať? V každej vekovej kategorii sa nájdu zlí ľudia, či zlé deti, či zlí teenegeri, či zlí mladí ľudia, či zlí 50tnici, či zlí dôchodcovia.

@marsmykkok to nemyslíš vážne, dôchodkyňa napadne tehotnú ženu a ty hovoríš o kydani? Ja sa nestačím čudovať čo si tu denne čítam!!!! Veď tu sa normálne denne schvaľuje agresívne správanie..

vevesh
27. jún 2025

Autorka, na policiu mozes ist este stale a doniest im aj lekarske potvrdenie o tom. Ze ta ta situacia sokovala a nevedela si spravne zareagovat.

alica110
27. jún 2025

Autorka ja tomu rozumiem, niekedy clovek nevie zareagovat spravne, ked sa nieco take stane, az potom spatne si clovek uvedomi co mohol povedat/urobit. Kazdy zostane prirodzene v soku z toho co sa to vlastne odohralo. Mas to ako skusenost do buducna, aj tak som v soku, ze sa ta nik nezastal. Hlavne ze si aj s babatkom v poriadku ❤

alica110
27. jún 2025
@vevesh

Autorka, na policiu mozes ist este stale a doniest im aj lekarske potvrdenie o tom. Ze ta ta situacia sokovala a nevedela si spravne zareagovat.

@vevesh Ano, mas pravdu a kamery v autobuse urcite su.

jana_eyre_2
27. jún 2025

Na pani by som šla podať trestné oznámenie! A je mi jedno či by ma niekto povazoval za precitlivenu, toto je normálne napadnutie a nemôže jej to len tak prejsť.. ak by to bol psychicky narušený 30r chlap ľudia by postupovali rovnako, ale za to že má nejaký vek tak by jej to malo prejsť?? No to ani náhodou.. a skúsila by raz zbiť moje decko.. mňa toto normálne rozčúlilo, čo si ľudia dovoľujú.. a nie nikdy som nemala podobnú skúsenosť našťastie..

alica110
27. jún 2025
@jana_eyre_2

Na pani by som šla podať trestné oznámenie! A je mi jedno či by ma niekto povazoval za precitlivenu, toto je normálne napadnutie a nemôže jej to len tak prejsť.. ak by to bol psychicky narušený 30r chlap ľudia by postupovali rovnako, ale za to že má nejaký vek tak by jej to malo prejsť?? No to ani náhodou.. a skúsila by raz zbiť moje decko.. mňa toto normálne rozčúlilo, čo si ľudia dovoľujú.. a nie nikdy som nemala podobnú skúsenosť našťastie..

@jana_eyre_2 Vidis, este sa ten starej pani budu zastavat, ze je chora. Tak ked je chora, niekto ju musi mat na starosti. Hrozne, ze miesto pomoci, podpory a pochopenia ideme kydat na obet.

no1990
27. jún 2025

Ber to ko školu. Priprava na život. Čas naučiť sa bojovať sama za seba. Staneš sa matkou. Začni pracovať na aserivite, aby si vedela brániť svoje dieťa. Vyznieva to tak, že bez mamy ani za doktorkou.. postav sa sama za seba. Nikto iný to za teba neurobí. Máš čas spoja, poznáš pani, dopravný podnik stotožní šoféra. Polícia a ideš. Aha, sorry. Si typ, ktorý s nerád hada. No tak potom trp, no

princezna_bosorka
27. jún 2025

ak ju poznas, aj ked len z videnia, podala by som trestne oznamenie - urcite nie je psychicky ok, mozno sa takto dostane k odbornikovi.

ps: a snad nestihne nikomu naozaj ublizit...

motylik2559
27. jún 2025

Ahoj, mala som asi o 10rokov menej, ked vtedy asi 60 rocna spravila mne v MHD-cke podobné. Mala som nohu v gypse az po koleno a barle a tak som si sadla na miesto co je hned pri druhych dverach tiez samostatne a vedla mna cez ulicku volna 4-ka. Tato 60rocna zenska zmachlena ako kinder vajco, namiesto obocia fixkou nakreslene obocie ako svedske vyhybky...a zacala za jazdy,ze nech si laskavo presadnem, lebo je to jej miesto, tak som jej povedala s kludnym tonom, ci ma VIP karticku na dane miesto a nech mi ju teda ukaze a potom pouvazujem vzhladom na moj stav, ci sa presadnem inde. Okolity ludia - tích zopar co to poculo (bol poloprazdny autobus) sa zacali smiat, ze co som jej naspät trefne dala...Henta zacala saliet hulakat a tak som jej povedala, ze ked sa doma dokaze tak zmachlit, tak si dokaze v buse ked nastupi sadnut na volne miesto kde je a ze nie je az tak stara na to, aby urobila o 2 kroky dalej. Neprestala s tym jej skreklavym hlasom, tak uz aj ja som zvysila ton hlasu a povedala jej, ze ocividne sa nema doma s kym porozpravat a hadat, ked to riesi na verejnosti a ze nech si kupi papagaja, s ktorym moze doma pokecat a ze prave za toto jej chore spravanie ju nepustim🤷‍♀️ Na to jej povedal jeden stary dedko-podotykam vyzeral o hodne starsi od tej skatule, ze pani vy ste riadna krava a nevidite,ze ma zlomenu nohu a potrebuje byt co najblizsie k dveram, nech nema daleko pri vystupeni?! Tak som sa mu podakovala, henta sklapla a co bol najväcsi gol, tak isla len 1 zastavku. Kvoli jednej zastavke takyto cirkus. Takze co z toho vyplyva? Nie kazdy starsi clovek je drzy...su aj takí aj onakí ludia v kazdom veku🤷‍♀️ Druhy krat sa nedaj, normalne povedz soferovi, on je povinny, ked tam ona takto niekoho napadne na najblizsej zastavke toho cloveka upozornit a ked neprestane vyhodit alebo zavolat policiu, zvlast ked ide o tehotnu zenu. Raz skonci v policajnych pazuroch a pockaj ako skrotne aj pre dalsie razy.

kikapop
27. jún 2025

Určite zájdite na Políciu. V autobuse sú aj kamery a záznam poslúži ako dôkaz. Niečo neskutočné čo sa deje.

basska_b
27. jún 2025

No, neviem napriklad, kolko kil a centimetrov vysky mala dotycna pani a kolko mate vy, autorka, ale opovazila by sa siahnut na moje tehotne brucho (palicou, dobre citam??), tak by jej letela vychovna facka a vlastnorucne by som ju vyhodila z autobusu. Az mi krv vrie, ako toto citam. Vodic nic na toto nepovedal??

pulcinella
27. jún 2025

ja by som za nou poslala pána manžela, nech jej Vysvetlí, ze k jeho tehotnej manzelke sa takto spravat nebude. ja na vasom mieste, by som hned povedala vodicovi autobusu nech zastavi a vola políciu. To ze je stara alebo dusevne chora nie je váš problém a treba ju upratat, nech sa dalej takto nesprava...

martin96321
27. jún 2025

Či ma pani diagnozu,alebo nie,tak tu palicu by som na nej dolamal......Vodič mal zakrocit a nie nechat kohokolvek sikanovat ostatnych.

michaelka_
27. jún 2025

Mnohým starým ľuďom absolutne chýba empatia. Vidia len svoje potreby.

lienka.7
27. jún 2025
@anonym_autor

Všetky píšete, že som mala hneď volať políciu a podobne, ale ja som typ, ktorý sa nerád hada a sama som nevedela čo mám robiť.. Za doktorkou som samozrejme šla s mamou hneď, ako som k nej došla a oznámila jej to. Bábätko je v poriadku, iba mám modrinu na bruchu. Lekár mi tiež povedal, že som mala zavolať políciu či riešiť to s vodičom. Viem to, ale v tej situácii som naozaj ostala ako obarena..

@autorka stále to môžeš riešiť aj dodatočne, tak kde mas problém? Ak je to známa firma, nebude to také ťažké... a inak, riešiť to mal vodič, co robil???.

autor
27. jún 2025
@pulcinella

ja by som za nou poslala pána manžela, nech jej Vysvetlí, ze k jeho tehotnej manzelke sa takto spravat nebude. ja na vasom mieste, by som hned povedala vodicovi autobusu nech zastavi a vola políciu. To ze je stara alebo dusevne chora nie je váš problém a treba ju upratat, nech sa dalej takto nesprava...

@pulcinella zajtra sa mm chystá za ňou, keďže vie kde presne býva a ako sa volá. Neviem, či to niečomu pomôže ale ak nie, kamarát môjho mm je policajt, tak sa to bude riešiť cez neho. A aby som aj odpovedala na predošlé otázky, tak vodič nezakročil, neviem či vôbec niečo počul či videl, keďže ak sa nemýlim, mal slúchadla v ušiach. Ukážkový prístup

okm221
27. jún 2025

Keď čítam príbeh a nasledujúce iné skúsenosti sama neviem akí by som reagovala keďže som tiež v 6m... Masaker 🫣 ci je chorá ci nie, treba sa jej postaviť.. Chvalabohu mne sa vždy stavali počas tehu len pozitívne veci skúsenosti.. Môžem byť za to vďačná a to som 3ti krát tehotná

jana_eyre_2
27. jún 2025

Inak to, že autorka nereagovala je úplne prirodzena reakcia na stres.. to je zamrznutie, ma to mnoho ľudí a úplne by stačilo aby sa jej niekto zastal.. niekto je taký že zamrzne, niekto sa nahnevá, že krici, niekto zase v klude.. ľudia sú rozni.. ja som zase tá čo sa ozve, ale nie každý je taký..

slavka1988
27. jún 2025

Keď ju poznáš podala by som trestne oznámenie stará nestará hádam by skrotla....ohrozila tvoje babatko.Keby toto ja vidím by videla by som jej tu palicu vyhodila spolu s nou by letela ako špinavá handra.

david1202
27. jún 2025
@baboobchod

Nuž pani má zjavne nejakú diagnózu a možno za to ani nemôže 🤷🏼‍♀️

@baboobchod keby za tu diagnózu udrela moju zenu ,ktorá by bola tehotná, jej diagnóza uz by bola trvala pod zemou...to ze je jeb☆uta ,neznamená ze môže všetko.

simona19871216
28. jún 2025

Fuha až mne sa dvíhol tlak k...a stara to je zla povaha nie staroba ani diagnóza to je čert v ľudskej koži

simona19871216
28. jún 2025
@michaelka_

Mnohým starým ľuďom absolutne chýba empatia. Vidia len svoje potreby.

@michaelka_ ta im chýba aj za mlada empatia za nevytrati v starobe

dragonhero
28. jún 2025

A šofér nič?

karmen118
28. jún 2025

Ja som už tiež mala česť s pár prepnutými dôchodcami, najhoršie bolo raz v MHD v BA, ostalo mi zle na odpadnutie, bolo jediné voľné miesto išla som si tam sadnúť a na pol ceste ma takou silou odhodilo až na podlahu, že som nevedela čia som a niekto po mne vrieskal, keď som sa pozviechala tak nado mnou stál starý dedo mával palicou vypúlené oči - iná zloba z nich šla, kričal na mňa neskutočne - až mu sliny lietali z úst - že či som slepá, jeb.nutá, neviem čítať, že to je miesto pre invalidov - topka bola, že on v tej električke ani nebol, ale keď som sa snažila dostať k sedadlu - tak vtedy nastupoval. Takou silou ma ten dôchodca "invalida" strčil, že som mala odtlačky od jeho rúk ešte tri dni na chrbte...a že mám byť rada, že ma nezmláti palicou...električka plná nezastal sa ma nikto. Stalo sa to už dávnejšie, ale nezabudnem na to nikdy.
Na tvojom mieste to riešim aj s políciou, máš modriny na bruchu, si tehotná, to nie je sranda. Raz tá ženská možno niekoho tak nešťastne buchne, že mu vážne ublíži na zdraví...treba ju riešiť a čím viac ľudí sa na ňu začne oficiálne sťažovať, tým skôr sa niečo zmení.

yosi
28. jún 2025

A o čo ide? Normálny konflikt. Keď mne niekto niečo povie, ja mu poviem tiež svoje a hotovo. Načo by som to mal riešiť s manželkou alebo na MK? Správny postup je poslať ju do p... a problém vyriešený

janamoto78
28. jún 2025

V buse je kamera. Riešiť s DPB, že vodič nezasiahol. Na babku podaj TO ak ťa úmyselne udrela do brucha a si tehotná. V tomto prípade, si rovnako ako tá chorá babka, chránená osoba. V tomto prípade by sa útok na teba samozrejme posudzoval oveľa prísnejšie.

candii
28. jún 2025

A čo chces akože teraz riešiť? Šancu na riešenie si už prepásla. Tetka aj zabudla že čo sa stalo. Mala si ísť za vodičom, po prípade volať políciu. Reálne teraz nevyriešiš nič, nijako ti neublížila, nemáš žiadne viditeľné stopy ani nič. Takéto situácie sa riešia na mieste a nie s niekoľko hodinovým odstupom

zazka666
28. jún 2025

Daj sťažnosť na mestský úrad, alebo údaj ju na políciu.

janica_
29. jún 2025
@jakubrianka

@janica_ hm… mýliš sa veru a veľmi. A ver tomu, že tie psychické problémy a agresiu by mala za tie roky už dávno spočítané niekde v ústave, keby to bolo demenciou. V každom prípade, ak niekto z akéhokoľvek dôvodu ohrozuje cestujúcich a vychcane si vyberá len slabších (deti, tehotné!!!), tak si dovolím tvrdiť, že pani zlatá dobre vie čo robí. Problém je, že sa jej to toleruje?

@jakubrianka to ma mrzi, ze sa mylim. Potom nerozumiem preco si myslis zeby babka nemohla zvladnut veci, ktore ma zauzivane uz roky, ak choroba neprepukla este uplne. V kazdom pripade co urobila je nepripustne.

jakubrianka
29. jún 2025
@janica_

@jakubrianka to ma mrzi, ze sa mylim. Potom nerozumiem preco si myslis zeby babka nemohla zvladnut veci, ktore ma zauzivane uz roky, ak choroba neprepukla este uplne. V kazdom pripade co urobila je nepripustne.

@janica_ lebo sociálne fungovanie a samoobslužné činnosti idú pri demencii ako prvé. Prejavuje sa to neupraveným vzľadom, neadekvátnym oblečením, roztržitosťou, zmätenosťou, neschopnosťou usporiadať si čas, dezorientáciou, zábudlivosťou, problémom s platenim... Agresia prichádza až ďaleko po tejto fáze. Keď sa vyznáš, mohla by si to vedieť. Prečo si to myslím som vysvetlila hore.