Neškodné - dobre mienené poznámky
Och, udrel si sa? No musis davat vecsi pozor.
Spadol si, lebo si bol nepozorny.
Taketo su muzove reakcie kazdy jeden raz ked sa nas 3 rocny pri hre alebo behu/chodzi udrie, alebo spadne, alebo zakopne a mna neskutocne vytacaju a opakovane ho ziadam aby s tym prestal. Teraz je to uz tak daleko ze syn sam ked spadne pride za mnou a vravi: Mami spadol som, lebo som sa nepozeral kam idem.
Chapem ze muz to mysli dobre, ze chce aby syn co najmenej trpel a tak sa ho snazi naucit aby bol viac opatrny a aby daval viac pozor, ale podla mna ho tym iba uci ze je neschopny. Umocnuje v nom vinnu za nieco co su uplne bezne kazdodenne male nehody co sa stavaju aj dospelym ludom.
Je ine ak sa udrie, preto ze sa blazni aj napriek tomu ze ho poziadame aby sa blaznit prestal. Vtedy mu ja sama vysvetlim ze ho ta ruka boli preto lebo sa blaznil.
Co si o tom myslite? Muz sa brani tym ze prehanam, ze su to len neskodne dobre mienene rady.
@annm81 to je fajn, ja má 3 deti... Prostredná tancovala od troch rokov, naozaj nepadla, najstaršia sa narodila chorá, začala chodiť až ako 14 mesačná, nepadla, nemala samé modriny a posledný chlapec, zdravý, detto. Ono, chceš mi povedať, že keď pri športe správu niečo zlé, najmä lezecká stena, buchne sa, tak ho neupozornil, že peto, keď sa nebudeš pozerať, zopakuje chybu, môže sa stať niečo vážne? Ci ma tréner čas bunuskat, že to nie je tvoja vina, že sa onzeras kade tade a šmyk es sa a visis?
@andreatytler nezovseobecnovala som, ak to bola nestastna nahoda, tak poviem, ze sa to stava. Ak sa stane nieco napriek mojmu upozorneniu, ze sa moze nieco stat a dieta skusa a stane sa, tak vtedy podotknem, ze som ho na to upozornila a malo davat pozor. Mozno to manzel robi podvedome, mal to to tak mozno napocuvane on.
@slovakboy Tak, tak... na prvy pohlad je to len neskodny povzdych ale v skutocnosti je to zaklinadlo. Ja som sa citila vzdy trochu zahanbene po tej poznamke a najhorsie je ze mi pride neustale na jazyk ked idem zo synom na prechadzku a pozorujem ho ako on musi ist vzdy inakade len nie po chodniku.
@senta_sofia Ano, myslim ze to ma naucene od rodicov. Moj muz neznasa taketo skumanie naucenych chybnych vzorcov, alebo celkove hladat pricinu preco to vravi. To ani skusat nejdem. Ale je to skoda, lebo to cloveku castokrat otvori oci.
@maciatkolulu Niektorí ľudia majú väčší sklon k modrinám, niektori zas menši. Či chceš povedať, že tvoje deti sa naučili v roku chodiť a od roka a pol sa neudierali hoci boli aktívne? Tak to teda gratulujem, máš veľmi výnimočné až geniálne deti, keďže typické aktívne dieťa chodí s modrinami a odretými kolenami. Aj ja tak bežne chodím, a to som dospelá a celkom športovo zdatná. Jednoducho ak človek ide na hranu vlastných schopností, teda skúša, čo ešte zvládne, nevyhnutne narazí na svoje limity a potom padne, udrie sa atď. Neviem si predstaviť, že mi na stene partner okomentuje každý škrabanec.
Rovnako, aby tréner na športovom krúžku každému dieťaťu opakoval, že má dávať väčší pozor zakaždým, keď sa nejaké dieťa udrie. Veľa iného by nestíhal.
@annm81 Ale jasne ze padali. Ak nepadali, boli to take deti co ich niekam posadis a tam budu.
To ja toto vobec nejdem ani riesit ze ci je normalne ze 2-3 rocny 8x za den spadne/udrie/narazi/potkne sa. Aj tie modriny su uplne normalne.
@andreatytler ano. Otec to myslí dobre. Áno. Chlapcovi nechtiac hovorí že je neschopný a za všetky problémy si môže sâm. A nie. Ty to nezmeníš len budeš za divnú .
@andreatytler iste, najmä prostredne, sedelo na zadku počas tanečných lekcii od troch rokov🤪, do 18 kde končila tanečné konzervatórium, garantujem ti, že nesedela.. A tie tie trojročné deti sa učili, ovládal základy tanca a nepadli,nirmalne držali rovnováhu, normálne chodili, Iste, keď by neposluchali, naháňali sa robili čo nemajú, tak by padali, učiteľka nedovolila. Ooooo, poslapala ich volne detské duše.ked ich posadila, keď neposluchali. Takže ono keď učiteľka povedala, Katka, na lavičku, nerobíš co mame.....tak to bolo zle?. Radšej ju mala nechať, nech padne, ublíži si? Alebo teda keď padla, tak jej povedala, vidíš, kebyže robíš to co máš, sa ti to nestane, tak bude mať Katka traumu??? Nie. Neboj sa. Je to dospelá zdravá, mladá, sebavedomá, pekná žena. Staršia je tiež ôk, nebadam na nej nejaké následky toho, že bola upozorňovala pri nesprávnej veci, že keď ju zopakuje, tak sa proste udrie. A malý, ten si žije svoj pohodovy život bez modrin a to som bola v strehu, bol chudokrvny. NEMAVALI MODRINY po bežných pádoch a ani nechodili poobtlkane. Ani jedno 😉Ja by som dala aj krvný obraz urobiť a teda kvôli adhd navštívila odborníkov. Plus by som asi začala čítať aj inú literaturu, napríklad ako udržať manželstvo... Treba sa trochu uvoľniť. Dieťa narastie raz, dva a....
@doriiis ja normálne neverím... 8 strán... O tom, že pomaly 4rocnemundietatu otec povie, že buchol si sa, musíš si dávať pozor. Koho iného je vina, keď sa dieťa jasi a nedáva pozor a buchne sa??? Mamičkina asi. Treba zvýšiť opatrnosť. Vzdávam to. A celé to píšem bez "vo všetkej úcte" 🤣🤣🤣fakt neverím.
@andreatytler inak by ma zaujímalo, čo by si robila, kebyže tvoje ročne dieťa slahne trojročné, čo tu bola kauza. A videla by si, že mamička by reagovala nejako v štýle, ja viem, že ty si to nechcel, máš zlý deň, si frustrovaný, bábätká sa nebojí. By som ta chcela vidiet🤣🤣alebo naopak keby tvoj anjelik strhol nejakému bábätku, áno, tvoje dieťa už nie je bábätko. Tak čo? Ale vieš co, nemusíš písať, kľudne sa tu tlapkajze po pleci, podporuje sa. A potom na záver sami uvidíte. Ja len ľutujem učiteľky, vážne a úprimne. Toto je už cez čiaru. A samozrejme pána manžela.
@maciatkolulu ...autorke želám veľa síl, psychickej pohody a sily do budúcna...dieťa bude rásť,problémov pribúdať.Citam to len tak zbežne iba ale nepríde mi normálne,že 3 ročné dieťa padá 8 krát za deň.Mojkanie a utesovanie nekomentujem.Je to opicia láska,ktorá k ničomu nevedie.Vztah matka- otec je tiež na zváženie,keďže zjavne otec ako rodič je kontrolovaný,každé jeho slovo,reakcia musí byť schválená helikoptérovou matkou.
Nuž vieš ako sa hovorí.....každý si svoje šťastie buduje alebo dupe sám.
@maciatkolulu no neviem, podľa mňa sú modriny u detí úplne bežné a nemusia mať vôbec zlý krvný obraz.. moje deti majú dosť modrín a veru aj dosť padajú, nemyslím že je to niečo nenormálne.. ešte aj ten 11r je dosť modrinovy, napr.vcera šiel na bicykli proste ako sa naháňal s kamošom, šmykol sa na blate a udrel sa na kameňoch.. že robil to čo nemal? No hej asi áno, mohol ísť aj ako dospelý človek pekne na bycikli rovno a nič by sa nestalo.. hold je to ale proste ešte stále chalan čo si užíva detský život.. krv má v poriadku..
@jana_eyre_2 myslím, že pri bežných pádoch keď má dieťa veľa modrin je kontrola krvného obrazu na mieste, píšeš, že tvoji majú dobrý, takže ho mali s kontrolovaný. A našťastie v poriadku, čo je na to zle, dat skontrolovať krvný obraz? Podľa mňa nič. Nuž aj dospelý, keď ide po blate a smykne sa na kameňoch a padne, tak si poviem, dofrasa, 2. x dám pozor, rovnako ako dieťa. Musí si uvedomiť, že robí niečo nesprávne, či? Treba ho podporovať do XY rokov, že to je ok, lebo.... Je to vina všetkých naokolo, lebo hapal, len nie dieťaťa. Ak mu tata povie, že počuj chlapina, keď sa budeš nabudúce pozerať dopredu, tak sa neudries, tak tým utrpí Decke ego? Podľa mňa najskôr utrpí manželstvo. Ale ved nech si každý koná ako uzná.
Ja som prvý rok života môjho dostať videla toľko diagnóz, hrozných z maličkých deti, že by som proste ten krvný obraz dala urobiť. Nemyslím, že sa tým niečo pokazí, teda okrem psychiky matky, že jej bábätku sa ide pichať ihla.
@maciatkolulu vyjadrovala som sa čisto len k modrinam deti, nesudim autorku ona si pozná syna aj muza a vie ako s ním komunikovať.. my s nimi nebyvame a nevieme ako reálne ich komunikácia prebieha..
Vyjadrovala som sa len k tomu, že u deti bývajú modriny bežné, pretože kto sa udrie, má modrinu. A kto sa hýbe, môže sa udrieť.. nie, urobiť krvný obraz nie je nič zle, avšak nejaké podozrenie by som skôr mala ak by sa modriny robili vtedy keď sa dieťa neudrelo, vtedy je to namieste.. ja mám v rodine bohužiaľ aj deti z vážnymi diagnózami (bohužiaľ aj nevyliečiteľnymi), preto aj viem že z bežných modrin po udreti človek nemusí stresovať 😉
No a hej, aj mojim deťom rozbiehajú krvný obraz každý rok, pretože nie sú úplne zdravé, nesúvisí to ale s modrinami..
@andreatytler asi ako ktorým. Mám 3 deti a v tomto veku sme synovi vysvetľovali dennodenne. 😃
@klsmat A tym druhym dvom nie?
@maciatkolulu
Hned v uvode som napisala ze je ine ak sa syn udrie, preto ze sa blazni. Vtedy mu ja sama vysvetlim ze ho ta ruka boli preto lebo sa blaznil.
Ty si moje slova prekrutila a tvrdis ze je tu 8 stran o tom ako sa rozculujem nad tym ze moj muz komentuje synove pady ked sa syn jasi. Citujem ta: "ja normálne neverím... 8 strán... O tom, že pomaly 4rocnemun dietatu otec povie, že buchol si sa, musíš si dávať pozor. Koho iného je vina, keď sa dieťa jasi a nedáva pozor a buchne sa???
Naco prekrucas moje slova?
Moj syn ma 3 roky a 2.5 mesiaca. Pisem ze tento problem zacal davnejsie cize sa bavime o 2-3 rocnom dietati. Zase, neviem preco prekrucas vek dietata.
Tvoj priklad s tancom? To naco si sem dala ? Ako to potvrdzuje tvoje tvrdenia?
Lekcia dajme tomu kde sa ucia piruetu. Ziaci sa miesto tanca nahanaju a spadnu. Suhlasim ze tu je kritika na mieste kazdy jeden raz co dieta spadne. Ale ked trenuju piruetu, tak im ucitelka ukaze techniku a deti zacnu skusat. Musia to skusit, neviem, mozno 100x kym sa im to podari zvladnut. Ucitelka pozoruje a ked vidi ze niekto robi tu istu chybu znovu a znovu, tak vysvetli kde je chyba a necha ziaka skusat dalej. Ak by vysvetlovala chybu za kazduckym jednym neuspesnym pokusom (to robi moj muz), tak by sa ti ziaci po case zacali citit ako uplne nemehla a bolo by po tanci.
My sa proste na tejto teme nezhodneme lebo ty si myslis ze dieta si ma davat pozor a nepadat od momentu co sa nauci chodit. Moj nazor je ze: Chudak to dieta.
@doriiis Mojkanie a utesovanie dietata ktore spadne/udrie sa a place nie je opicia laska. Je to naplnanie jeho zakladnej potreby.
Opicia laska je vtedy ked rodia nenechaju svoje deti robit chyby a spravaju sa prilis ochranarsky. Ako napriklad ked si myslia ze ich dietatu treba vysvetlovat pri kazdom jednom pade ze spadol preto, lebo si nedaval pozor. Alebo idu dat robit krvny obraz akcnemu a teda casto padajucemu dietatu, lebo ma modriny.
@andreatytler ....ty máš neskutočný talent otočiť každú odpoveď tak,aby ti vyhovela.V jednom príspevku tvrdíš o reakciách svojho muža,že znižujú sebadôveru dieťaťa v sebe samom a v druhom príspevku ich označíš ako moc ochranárske.Ty si ten tip,čo musí vyhrať každú bitku aj za cenu toho,že si nakaka do úst,že?
A stále si mi neodpovedala na otázku.Si schopná nechať vaše dieťa nechať SAME bez tvojho dozoru s otcom alebo iným členom rodiny? Bez toho aby si mala možnosť kontrolovať ich?
@doriiis To prilisne ochranarske spravanie sposobuje ze dieta straca sebadoveru. Ide to ruka v ruke.
Ano som schopna ich nechat samych. V tomto sa mylis. Akurat som dokoncila prerabku domu (vsetky klasicke muzske prace okolo domu robim ja, lebo muz k tomu nema vztah). Posledneho pol roka som rano vstavala o 7:00, stravila so synom 1-2 hodiny. Isla do prace na 8 hodin (kancelaria) a po praci hned na prerabku. Cesta tam a spat mi trvala 3 hodiny, takze som sa domov vracala o polnoci. Toto bolo 5x do tyzdna. Muz bol so synom tak vela ze syn mi ku koncu povedal ze: Mami, ocko je moja mama. Pred prerabkou som chodila kazdu sobotu, alebo nedelu (alebo obe) na pol dna prec aby som vypadla z domu.
@andreatytler ...pardon ale podľa tvojich reakcií sa mi zdá,že ty si na toho svojho muža vo svojom vnútri tak riadne nasra.a,že až.
@andreatytler ostatným stačilo povedať raz a dávali si väčší pozor. Syn bol taký jedným uchom dnu a druhým von a tiež musel 1000x skúšať, preto jemu stále bolo treba opakovať. Najstaršej dcére stačilo povedať raz. Najmladšej viac krát. So synom to bolo najhoršie. Deti sú veľmi rozdielne.
@doriiis Akoze permanentne nastvana a nepriznam si to? Preco myslis?
@andreatytler presne tak, dobre to citis.. najhorsie je dietatu vtlkat do hlavy taketo uzavrete súdy.. nie je v poriadku muzova reakcia, ale robi tak 99% rodicov (preto tu mas tie prevazujuce odpovede), lebo tak boli zvyknuti od svojich rodicov, ktori im tym znizili sebavedmie a oni robia to iste.. co ich naucili.. preto je nas narod tam, kde je..
@aleilea Mozno sa to deje vsade vo svete, lebo muz je Kanadan. Ale zatial to vyzera dobre. Uz su to 4 dni co muz prestal uplne s tymi poznamkami a ani od syna som to uz nepocula.

@andreatytler zlatého máš synčeka
Tak ti mama hovorila? Že prečo nemôžeš ísť ako normálny človek? Čo si z toho dieťa zapamätá? Nie som asi normálny človek. To sú tie zaklínadlá.