icon

Nesplnený sen

20. nov 2022

Ahojte, mám takú dilemu čo a ako ďalej
Mojím snom bolo vždy vyštudovať medicínu, a pracovať ako lekár. Proste už od mala som to chcela robiť,fascinovali má aj také seriály a dokumenty. Biológia aj chémia ,fyzika mi išli, chodila som aj po sutaziach. Ale v maturitnom ročníku ma odradila učiteľka chémie a nakoniec som vyštudovala technický odbor,statiku. Prácu mám fajn. Mám dve deti a ako som s nimi na rodičovskej a ako je teraz ťa kríza s lekármi,veľmi uvažujem že to bola veľká chýba vzdať sa svojho sna. Ze ako by vyzeral môj život keby som sa na to dala. Čo robiť a tým ? Ísť študovať ? (Finančné by nám to vyšlo ale neviem, popri deťoch a tak ? Alebo už to kašľať a dáko prežiť a pracovať v Tom čo mám vyštudovanú ? Alebo ešte mi napadla jedna možnosť, že vyštudovať externé zdravotnú sestru a robiť aspoň to ? Je to podobné aspoň trochu,že to uspokojí moju túžbu a môj sen ? )

autor
20. nov 2022

@miadi tak mám rozhodnutie a idem si za tým. Ale bolo zneistenie a vtedy som to brala ako že dobre robím,veď aj matika,fyzika mi šla a bavili ma a statika bola tiež krásny odbor. Naplno som sa jej venovala,využívam každú možnosť rastu a niečo nové sa naučiť. A v kútiku duše zas premýšľam nad tým,po 4 rokoch práce v statickej kancelárií. Že to bola aj chýba sa nechať odradiť,aj keď mi to veľa dalo.

autor
20. nov 2022

@marca12 možno aj ja to už nebude po čase ľutovať, k deti vyrastú do takého veku že budú môcť ísť do škôlky. Teraz mám minimálne 2-3 roky na premýšľanie že čo a ako

autor
20. nov 2022

@sisa_s ďakujem za informaciu, samozrejme maturitu mám z gympla. Cize asi nič z toho.
Ale biológii a chémii sa venujem aj teraz doucujem.obcas niekoho,cize toto je ok. Ale ak by som sa už rozhodla že medicína,tak sa budem na to pripravovať veľmi a aj tie kurzy si zaplatím čo sa robia

ninusa221
20. nov 2022

Tak si daj prihlášku aj na medicínu aj na zdravotnú sestru. Uvidíš kde urobíš primačky. Ja som tiež nevedela či chcem ostať v mš učiteľstvo zo strednej alebo ísť študovať predškolskú. Na predškolskú ma nezobrali a bolo po probléme…

autor
20. nov 2022

@deti95060810 o odbore po.medicine mám ako takú predstavu, čo by som vybrala

miadi
20. nov 2022

@deti95060810 Ja viem ze to nemusi vediet prve roky studia len ten cely sen znie nespecificky nerozhodne aj sestriciek je viac druhov . Ale zas nema 18 aby Isla do toho tak nejak na slepo kde clovek este nema deti a moze si vybrat potom prax kde bude xxx hodin v robote.

miadi
20. nov 2022

Ked nie si spokojna stym co robis urcite je cas na zmenu a ty sa teda nechces k tomu po materskej do office vratit.. Daj si prihlasku a vyhladaj nejakeho profaka niektori robia konzultacie za poplatok. Alebo nejaku studentku co by ta mohla pripravit na prijimacky.

anjelicek26
20. nov 2022

Vystudovane mas nieco solidne, s cim vies zarobit dnes a do buducna...snivat je pekne, ale uvedom si, ze toto pojde neskutocne na ukor rodiny - financii a casu, hlavne toho casu. Deti su male lan raz a mama bude xy rokov zalezena v knihach a otec nervozny, ze to cele financne taha sam, okolo deti beha sam, lebo mama sa uci, mama praxuje, mama si robi atestacie...pritom mama uz svoj cas na vyske mala... prijde mi to nefer voci celemu tvojmu okoliu, je za tym len jedno velke JA... odkedy mam deti, nie som schopna uz takto ist za povodnymi snami... proste sa zmenili, museli sa zmenit a je to tak v poriadku.

autor
20. nov 2022

@anjelicek26 áno, aj nad týmto uvažujem,že to bude mať veľký dopad na moju rodinu. Preto skôr asi keď deti budú väčšie,budú sami na strednej ,vysokej. Ale či sa to oplatí už takej staršej to neviem.
A áno,máš pravdu,že ja už som svoj čas na výške mala a rozhodla som sa takto a tie deti za to nemôžu a ani muž.

anjelicek26
20. nov 2022

Ked budu deti starsie, bolo by to ine. Ale teraz proste potrebuju hlavne svoju mamu. Ty by si mala aj tak stale pocit - ze sa nevenujes ani jednemu ani druhemu poriadne, lebo sa to ani neda pri tak narocnom studiu. A deti su male len raz, co si s toho zoberu? Mama 6 rokov zila paralelny zivot popri nas? To totiz nie je o tom, ze do prace - a domov, ale do skoly, doma sa ucit a zasa do skoly, na rodinu, vylety, dovolenky, cas, smiech, hry - pramalo casu... ja som dokoncovala vysku s dcerou na nohe, viem, co to je. Dodnes ma mrzi, ze to bolo ako to bolo. Nelutujem - ale ostatne deti to mali podstatne lepsie, kludnejsie, intenzivnejsie. Vedome by som sa pre tuto cestu nerozhodla, mala bola prekvapko.

twinflame
20. nov 2022

@autor Nenechaj sa nikym a nicim odradit. Ak citis volanie po tomto povolani, chod za tym. Ja som dcera lekarky, ked som sa narodila, mama bola v 2. rocniku na medicine. Ano, starala sa o mna viac teta a babka ako mama, lebo medicina je narocna. Vzdy som bola hrda na to, ze som dcera lekarky. Sukromna ambulancia je nieco, co si urobis podla seba ked si vyberies tuto cestu. Aj ja dnes lutujem, ze som sa nedala na tuto drahu. Bola by som po mame prebrala "zezlo". Vtedy som si neverila, ze by som mala na to vystudovat jednu z najtazsich VS. Nerob kompromisy, chod do toho. Logika, ze lekar nemoze byt zaroven rodic, ktory tu je pre svoje deti, vobec neplati

autor
20. nov 2022

@twinflame tak ale reálne,kedy sa ten absolvent na tú súkromnú ambulanciu dostane. Rátam 6 rokov výšky a aj 5 rokov atestácii minimálne. Toto s tým nertam že budem si riadiť sama ambulanciu tak skoro.

suge
20. nov 2022

Na tvojom mieste by som do toho išla, za pokus nedáš veľa. Ak to nevyjde, jednu školu už máš, ak to vyjde, môžeš doktorovať aj do osemdesiatky.🙂

miadi
20. nov 2022

@twinflame starala sa o teba viac teta a babka ako mama - to si dost protireci s tou poslednou vetou. To ozaj bude autorka potrebovat po ruke ochotnu babku ci segru to nema kazdy v dnesnej dobe. Tvoja mama mala velke stastie ze jej tak pomahali.😉

janka_266
20. nov 2022

Ja by som do toho nešla, neviem koľko máte rokov, ale medicína sa nedá študovať externe, takze by ste museli dať výpoveď, Resp dosť okresať svoj zárobok, 6 rokov stráviť nad knihami, bez istoty dokončenia školy, deti vyrastú ani nebudete vedieť ako, následne ďalšie roky, kým budete ako tak schopný lekár, skôr by som zvážila iné možnosti

twinflame
20. nov 2022

Samozrejme, je to dlha cesta. Vela sukromnych lekarov ordinuje aj vo vyssom veku, pokial vladzu. Chybaju aj mladi vseobecni lekari, po tych starsich nema kto prebrat ambulancie.

twinflame
20. nov 2022

@miadi ano, po narodeni a v prvych rokoch sme mali pomoc tety a babky. Neskor to uz nebolo potrebne tak intenzivne.

aurinia
20. nov 2022

Ja mám v rodine doktorku a pracuje v nemocnici. Musí jej mama pomáhať inak by to nezvládli. Koľko krát má aj 24h služby. Deti chodia na základnú školu, dryhy stupen. Každý máme iné túžby. Ja by som na tvojom mieste dopriala deťom kvalitné vzdelanie, jazyky, veľa s nimi cestovala, chodila na chaty, ukázala im Slovensko. Prípadne zahraničie. Tým keď pôjdeš na výšku svoje deti v mnohom ochudobnis. Ja som síce neštudovala ale veľmi veľa pracovala. Jedine čo som docielila že som vyhorela, ochorela a deti ochudobnila.

miadi
20. nov 2022

@twinflame a mala len teba alebo viac deti?

twinflame
20. nov 2022

@miadi sme dvaja, sestra sa narodila v poslednom rocniku 🙂 po jej narodeni prisli atestacie 🙂.

autor
20. nov 2022

@aurinia no v tomto máš pravdu, aj keby skončím medicínu či sestru,mala by som aj služby,nočné a kadejaké a to by si vyžadovalo veľa pomoci od iných a samozrejme by som deti ochudobnila o zážitky a iné veci,lebo ak by som študovala,financie by šli tam a aj by sme žili z jedného platu. Jediné čo mi z toho vychádza ,je že asi musím myslieť viac na deti a nie na seba a čo chcem. Čo už, deti sú prvoradé

miadi
20. nov 2022

@twinflame aha super

autor
20. nov 2022

Ďakujem baby ,asi ste mi pomohli vyriešiť moju dilemu. Asi to nechám tak, možno keď deti už budú veľké, na vysokej porozmýšľam. Keďže ani sestru externé nemôžem študovať,lebo nemám zdravotnú strednú a ani nepracujem v nemocnici. A deti sú pre mňa momentálne topka, chcem im dopriať pekne detstvo a aj vzdelanie a iné veci,čo sa popri štúdiu asi nebude dať,s jedným platom.

miadi
20. nov 2022

Nemas ty len nejaku krizu ? Stredneho veku ? Kolko mas rokov ? Mozno by ti ku stastiu stacilo zmenit pracu alebo profesiu kde netreba dalsiu VS vystudovat . Mozno by ta potesil job v zdravotnictve niekde v office ?

alanko20
20. nov 2022

Naposledy som skúšala 3 dni po magisterských štátniciach. Potom som si našla prácu a nejak sa s tým zmierila. Teraz si to už neviem predstaviť, kto by mi to financoval. To je 6 rokov platiť štúdium hypo, stravu, financovať celú domácnosť, rodinu, dieťa, všetky základné potreby. Bohužiaľ, už nie. Ale rozumiem Ti. Aj mňa to stále štve a asi vždy bude. Sme v tom spolu ❤

autor
20. nov 2022

@miadi 30 rokov mám, robím občas aj popri rodičovskom, po večeroch,len momentálne malo. Popri práci som to neriešila, nebolo kedy. Ale teraz na RD mám veľa času a premýšľam, deti sú ešte malé. Neviem či kríza stredného veku alebo vyhorenie z doma
Aj keď aj u mňa v profesii statik si viem doplniť vzdelanie, statické skúšky a mať pečiatku napr.

autor
20. nov 2022

@alanko20 veď toto, ako nasýtené na štúdium máme ale muž by financoval všetko,čo by vychádzalo tak akurát,žiadne vyskakovanie. Ja som to nikdy neskusila,ani len prijímačky.

autor
20. nov 2022

@alanko20 ale som rada ,že aspoň niekto to tak cíti. Uvidíme čo prinesie budúcnosť.

miadi
20. nov 2022

Zase si sa nechala odhovorit. Vyber si tak aby si to nikdy nelutovala. Ak mas babky po ruke tvoj muz suhlasi a naozaj to chces a potrebujes ku stastiu - vies aku cenu za to zaplatis ( nebudes mat cas uzit si deti) zas nie je dobre zit s pocitom ze koli detom si obetovala svoj sen. Lebo to nie je koli nim ale koli tebe ze chces snimi byt mat na nich cas. Ak je to nieco co naozaj chces potrebujes ku stastiu Tak si za tym chod Aj ked sa to zda egoisticke. No ked zvazis pre a proti ak mas pocit zeby si tomu musela obetovat privela tak to vzdy bol len sen ktory si nikdy nesplnis no zit budes stastne Lebo snou mas este kopec. Za mna chod aspon na tie prijimacky inak ta to bude žrat roky rokuce a Mozno zbytocne . A ked ta prijmu potom sa rozhodnes .

alanko20
20. nov 2022

Ja som skúšala 2x. Potom neskôr aj PhD na fakultu. Ani to mi nevyšlo.