icon

Nevhodné otázky kňaza pri spovedi

24. apr 2025

Ahojte, je normalne, ak sa farar pyta pri spovedi od 11r dievcata, ci m.sturb.je a od dospelej zeny, ci pouziva pri styku ochranu?

Dakujem.

terezka1947
15. júl 2025
@luciade

A to sa este pytal, ci sme nerobili nejake sadomaso. Vynadajte mi teraz vsetci, lebo som blbec. Este ma povzbudyzoval, aby som si pospominala, ze Boh ma chce uzdravit. Ale keby som nebola taka naivna idiotka, tak mi mohol dosjt, ze ak uz take otazkly, tak jedine pod sviatostou a aj to inak formulavane. Ked som potom naliehala, ze predsa som mu porozpravala vsetko, co bolo v mojom zivote tazive, tak napokon uznal, ze dobre no, ze chape a ked sa vrati, tak sa teda dohodneme na spovedi, tak ca. 2 hodiny bude trvat, tieto rozhovory trvali 5 hodin. Najprv som hovorila vsetko svoje co ma trapilo a opakoval, ze mam tazke veci zazite a potom zacal s tou sexualitou a tam som uz nechcela zachadzat do detajlov, ze mi je to neprijemne, ale ked som odchadzala, povzbudil ma nad vsetkym este premyslat a ja samozrejme som si aj na nejake tazsie veci pospominala a pytala som sa, ci mu to mozem vyznat a hned sa vyspovedat...ale vraj este na rozhovor. Ja som zacala sipit, ze je daco nedobre, ked mi rozpraval moj psycholgicky profil, s ktorym sa aj tak nestotoznujem, lebo za par hodin o mne nic nevie iba pocul o mojich celozivotnych problemoch, ale chodilo mi hlavou, ze ved ty nie si psycholog ale knaz a ja nepotrebujem posudok ale zmierenie. A ked som to hned povedala sestre, ktoru som stretla cestou domov, ta len klipkala ocami a doma mi zacali chodit hlavou vsetky veci a az rano po zobudeni som v tom mala jasno, ale uz v noci som mu napisala, ze sa citim vyuzita, ze uz nepriem a ze nech ma ani nekontajtuje.

@luciade veľmi zvláštny pribeh

luciade
15. júl 2025

takze 5 hodim rozhovorov a vyspovedana nie som a aj ked vlaste toto bola priprava na generalnu spoved, na konci tri razy zopakoval, ze uz sa mozem ist spovedat inde... Tam mi uz vela veci vadi, co povedal, nielen tie otazky o sexualnom zivote. Cele zle to je.

luciade
15. júl 2025
@terezka1947

@luciade veľmi zvláštny pribeh

@terezka1947 aj tak uplne so vsetkych problemov vinil len mna, a opakoval, ze mam problem s hodnotou a to co som pisala vyssie, proste len to stale dokola, manzelove chyby boli vlastne moje chyby a to som tam nikomu nenakladala. Uz tam ma napadlo, ci nema problem so zenami.

maja22
16. júl 2025
@luciade

@terezka1947 aj tak uplne so vsetkych problemov vinil len mna, a opakoval, ze mam problem s hodnotou a to co som pisala vyssie, proste len to stale dokola, manzelove chyby boli vlastne moje chyby a to som tam nikomu nenakladala. Uz tam ma napadlo, ci nema problem so zenami.

@luciade Cele zle toto… Tento kňaz má problém sám so sebou a myslím si, že by si o týchto rozhovoroch mala informovať svojho/jeho biskupa. Hoci aj anonymne. Generálna spoveď vyzerá inak a žiadne extra rozhovory k nej nie sú potrebné. Nečudujem sa ti, že máš z toho traumu, je mi to ľúto, ten kňaz sa nesprával dobre.

luciade
16. júl 2025
@maja22

@luciade Cele zle toto… Tento kňaz má problém sám so sebou a myslím si, že by si o týchto rozhovoroch mala informovať svojho/jeho biskupa. Hoci aj anonymne. Generálna spoveď vyzerá inak a žiadne extra rozhovory k nej nie sú potrebné. Nečudujem sa ti, že máš z toho traumu, je mi to ľúto, ten kňaz sa nesprával dobre.

@maja22 ja som to v noci pochopila, sa mi to celé pred očami prehrávalo, ja som v noci napísala na biskupský úrad, presne ako hovoríš, pochopila som, že keď zažívam čím ďalej tým väčšie zúfalstvo a mám problém sa aj pomodliť tak Boh s tým nemá nič spoločné, a ak nie Boh tak kto, strom poznáš podľa ovocia. Ja som zažila v zivote viac ráz zneužitie nielen emocionálne ale aj pokus o fyzické a mala som potom presne tieto pocity. On sa mi celý čas díval priamo do očí, vôbec nezmurkal, jeho výraz tváre sa vôbec nemenil, ja som pár krát odvracala tvár a hovorila, že toto nedokážem počúvať a prečo mi to robí, ale som sa pozbierala, ale on neprestával a rozprával o mne tie psychologické veci bez mihnutia oka, ktoré má až tak netrápia, lebo viem vo svojom veku kto som a čo uz nie je pravda.... Ale na konci som mu povedalaz že ja som prišla s rozhodnutím prijať všetko čo mi povie, išla som tam s tým že som prosila Ježiša aby tam sedel a chcela som mu dať celý život aj celej svojej rodiny .... Ja som si uvedomila, že ak takto položil mňa ,tak čo tie deti a dospievajúci.... Na konci som počas toho čo on rozprával prosila Ježiša aby mi dal dar Ducha Svätého a aby som mu mohla povedať niečo, čo som mu povedať mala. A ja som mu povedala, že som teda prišla s rozhodnutím prijať čo mi povie aj keď sa mi to počúva ťažko (doma som pochopila že musím rozlišovať) a že láska to je v prvom rade zodpovednosť, aj ja som zodpovedná za neho a on za mňa. A vyznala som, že Boh je pravda a nech on zjaví svoju pravdu v tomto celom nech je akákoľvek, lebo som zároveň nechcela odmietnuť jeho slova. A teda som sa opýtala, že či sa ho môžem niečo osobné opýtať, lebo už som cítila, že túto situácii poznám (ja som šla na túto spoveď aj preto, že som zažívala ťažké veci od ľudí, ktorí nás doslova prenasledovali a cítila som podobnosť, akoby tu situáciu už som zažila). Spýtala som sa, ci verí v zlo a či verí v demonov. Odpovedal áno, verí v zlo a démoni pokúšajú len svätých. Celý čas sme si asi 10 aj viac minút pozerali priamo do očí, ja očí otvorené doširoka on v pokoji bez zmeny výrazu, očí sklopil iba keď povedal o tých democoh a keď som mu prečítala v očiach čo si o mne myslí a povedala som mu to do očí (vyzval ma na to). Aj toto je divné, že ma na to vyzval.

luciade
16. júl 2025
@maja22

@maja22 Ked sa postavil a začal sa strojit na odchod, ja som sedela a pozerala nanho, lebo ako mi opakoval, ze ide na dovolenku a už môžem ísť na spoveď aj k inému kňazovi, tak som sa tam doslova cítila vyzlečená, zahanbena a odkopnuta a aj som ho vyzvala, že prečo to hovorí, veď sme sa dohodli l, že ma vysppveda a preto som mu všetko 5 hodín o svojom živote povedala .... No už by som sa opakovala, ale každý mozog začne v tejto situácii hľadať dôvody, prečo to on určite nemyslí zle, lebo si chcete dokazat, že toto by vám predsa neurobil ....

luciade
16. júl 2025
@maja22

@maja22 A napokon mi je divné, že sme sa ani raz nepomodlili, a že keď som ho na konci konfrontovaná, že prečo mam ísť na spoveď inam, veď ma ten kňaz nepochopí, tak ako to teda uznal, tak povedal, že dá také požehnanie, už som vôbec nedokázala vnímať čo povedal, len som sa našla s rukou na čele, že za idem prezehnat, ale nič také ako "v mena otca i syna i ducha svätého" nepovedal, takže ja ani neviem, ako také niečo celé má vlastné vyzerať, chcela by som vedieť priamo od kňazov, či to tak môže byt

maja22
16. júl 2025
@luciade

@maja22 Ked sa postavil a začal sa strojit na odchod, ja som sedela a pozerala nanho, lebo ako mi opakoval, ze ide na dovolenku a už môžem ísť na spoveď aj k inému kňazovi, tak som sa tam doslova cítila vyzlečená, zahanbena a odkopnuta a aj som ho vyzvala, že prečo to hovorí, veď sme sa dohodli l, že ma vysppveda a preto som mu všetko 5 hodín o svojom živote povedala .... No už by som sa opakovala, ale každý mozog začne v tejto situácii hľadať dôvody, prečo to on určite nemyslí zle, lebo si chcete dokazat, že toto by vám predsa neurobil ....

@luciade Dobre si urobila, že si napísala na biskupský úrad, mali by to vedieť. Je to ťažké, keď nás sklamú ľudia, ktorým veríme, o to viac, ak oni majú reprezentovať milosrdného Boha. Ten človek potrebuje tiež pomoc a veľa modlitieb. Boh ho miluje rovnako, ako miluje teba. Bol pri tej situácii, ale rešpektoval slobodnú vôľu toho kňaza. On vie, prečo to nechal plynúť, aj keď to my teraz nevieme. Ale On zároveň posilňuje človeka, ktorý trpí a volá ho na pomoc. Tebe dá silu to spracovať, pomôže ti to zahojiť, časom, ver tomu, že aj s tým kňazom pracuje, že možno bolo dôležité, aby si to zažila, aby sa o tom dozvedeli ďalší ľudia a aby sa dali veci do pohybu… Budeš potrebovať ešte veľa času, aby sa to v tebe zahojilo, ale o to viac sa pripútavaj k Ježišovi, On tvoju bolesť už vyniesol na Golgogu. Drž sa.

terezka1947
16. júl 2025
@luciade

@luciade ty si v noci písala kňazovi a potom ešte na biskupský úrad?lebo v jednom príspevku píšeš toto a v inom iné.
Ak je toto pravdou,tak je to neuveriteľný príbeh. Ak si vymýšľaš,ublizujes kňazovi....ak si nevymýšľaj,tak rovno podaj sťažnosť na konkrétne meno s celým popisom.situacie.
Lebo generálnej spovedi často predchádzajú rozhovory,prípravy.....toto nie je neobvyklé.
Neobvykle je tvoje podanie celej situácie.

luciade
Autor odpoveď zmazal
luciade
16. júl 2025
@maja22

@luciade Dobre si urobila, že si napísala na biskupský úrad, mali by to vedieť. Je to ťažké, keď nás sklamú ľudia, ktorým veríme, o to viac, ak oni majú reprezentovať milosrdného Boha. Ten človek potrebuje tiež pomoc a veľa modlitieb. Boh ho miluje rovnako, ako miluje teba. Bol pri tej situácii, ale rešpektoval slobodnú vôľu toho kňaza. On vie, prečo to nechal plynúť, aj keď to my teraz nevieme. Ale On zároveň posilňuje človeka, ktorý trpí a volá ho na pomoc. Tebe dá silu to spracovať, pomôže ti to zahojiť, časom, ver tomu, že aj s tým kňazom pracuje, že možno bolo dôležité, aby si to zažila, aby sa o tom dozvedeli ďalší ľudia a aby sa dali veci do pohybu… Budeš potrebovať ešte veľa času, aby sa to v tebe zahojilo, ale o to viac sa pripútavaj k Ježišovi, On tvoju bolesť už vyniesol na Golgogu. Drž sa.

@maja22 Ďakujem ti zo srdca, ako som písala, vyznala som už pred kňazom, že Boh je pravda a nech je akákoľvek, tak nech ju nám zjaví. To znamená, aj keby som sa mýlila ja.

adreena
16. júl 2025
@luciade

@maja22 Ďakujem ti zo srdca, ako som písala, vyznala som už pred kňazom, že Boh je pravda a nech je akákoľvek, tak nech ju nám zjaví. To znamená, aj keby som sa mýlila ja.

@luciade veľmi zvláštne, mám z toho nepríjemný pocit. Ja som generálnu spoveď absolvovala, a vyzerala ako normálna spoveď. Len z celého života. Žiadne psychologické omáčky. Vyznanie, ľútosť, rozhrešenie. A ty si za ním prišla, že chceš generálnu spoveď, a on povedal, že ale najskôr treba takéto rozhovory absolvovať? Ina mne príde aj čudné, že 5 hodín ťa dokázal počúvať, naši kňazi sú vytazení, a na takéto omáčky čas nemajú, prepanajana, aby každého človeka 5 hodín rozoberali jeho psychologický profil. A tie otázky ohľadom sexuality, no neviem, mám nepríjemný pocit, ako pri spovedi, keď sa vyznávajú hriechy, treba stručne a jasne vymenovať, že áno, bolo tam toto bolo tam sebaukajanie, a pod. Ale hentaku sa v tom vŕtať mi príde od neho, že mu to robilo dobre, keď to opisujes. Naozaj zvláštne. A ešte po tom celom že na spoveď máš ísť inde? Ale však tebe šlo o tu spoveď, nie?

laila22
16. júl 2025
@anonym_autor

@falbala132 ale co ich do toho, ja nechapem

@anonym_autor tebe sa to zdá vhodné? Nevieš to sama posúdiť, keď sa tu pýtaš?

luciade
16. júl 2025
@adreena

@luciade veľmi zvláštne, mám z toho nepríjemný pocit. Ja som generálnu spoveď absolvovala, a vyzerala ako normálna spoveď. Len z celého života. Žiadne psychologické omáčky. Vyznanie, ľútosť, rozhrešenie. A ty si za ním prišla, že chceš generálnu spoveď, a on povedal, že ale najskôr treba takéto rozhovory absolvovať? Ina mne príde aj čudné, že 5 hodín ťa dokázal počúvať, naši kňazi sú vytazení, a na takéto omáčky čas nemajú, prepanajana, aby každého človeka 5 hodín rozoberali jeho psychologický profil. A tie otázky ohľadom sexuality, no neviem, mám nepríjemný pocit, ako pri spovedi, keď sa vyznávajú hriechy, treba stručne a jasne vymenovať, že áno, bolo tam toto bolo tam sebaukajanie, a pod. Ale hentaku sa v tom vŕtať mi príde od neho, že mu to robilo dobre, keď to opisujes. Naozaj zvláštne. A ešte po tom celom že na spoveď máš ísť inde? Ale však tebe šlo o tu spoveď, nie?

@adreena ten kňaz robí takéto rozhovory, tak som ho oslovila, že či by som mohla prísť prosím na tejn ozhovor a spoved, totiž ja som nebola na spovedi niekoľko rokov a na krátkej spovedi pred omšou by som to nezvládla, takže sme tak dohodli, lebo som mu napísala, že mám zložitú situáciu a on mi sám napísal že bude potrebná možno aj generálna spoveď a ja som súhlasila. Bola som tam rozcitena, mnohé veci má pri rozprávaní boleli, ale ja som bola v Tom, a aj som mu povedala, že sa chcem dobre vyspovedať a vyznala som všetko v najlepšej viere, a není to jednoduché sa postaviť veciam, ktoré človeka trápia aj celý zivot. Ani by ma vo sne nenapadlo, že namiesto zmierenia dostanem psychologický posudok psychickej labilnosti a že odporučí ďalej na iného kňaza. Proste, niet čo vysvetľovať, nie je to vôbec až take zložité. Ano, pochopila si to správne ,na konci si sa opýtala presne to, čo sme nikto nepochopili ani doma

luciade
Autor odpoveď zmazal
luciade
Autor odpoveď zmazal
luciade
16. júl 2025
@terezka1947

@luciade ty si v noci písala kňazovi a potom ešte na biskupský úrad?lebo v jednom príspevku píšeš toto a v inom iné.
Ak je toto pravdou,tak je to neuveriteľný príbeh. Ak si vymýšľaš,ublizujes kňazovi....ak si nevymýšľaj,tak rovno podaj sťažnosť na konkrétne meno s celým popisom.situacie.
Lebo generálnej spovedi často predchádzajú rozhovory,prípravy.....toto nie je neobvyklé.

@terezka1947 Terezka, neobvykly sa mi zdá tvoj pohľad na vec, ja som urobila presne to čo píšeš ale nepodala som žiadnu sťažnosť, nejdem mu predsa škodiť, len sa chcem porozprávať s niekým kompetentným. Ja som si už niečím podobným prešla. Ale máš veľké šťastie a Chvála Bohu, ak sa to také dačo nestalo

maja22
16. júl 2025
@terezka1947

@terezka1947 Keď všetko vyznala, mala dostať rozhrešenie… Ten kňaz ju 5 hodín počúval a odporučil jej ísť na spoveď inde? Tento postup je divný a aj tie podrobné otázky ohľadom intimity. Kňaz má usmerniť, nie vypočúvať a najmä má byť citlivý k penitentovi. Toto sa nestalo. Ja jej verím, že má z toho zlý pocit.

luciade
16. júl 2025
@maja22

@terezka1947 Keď všetko vyznala, mala dostať rozhrešenie… Ten kňaz ju 5 hodín počúval a odporučil jej ísť na spoveď inde? Tento postup je divný a aj tie podrobné otázky ohľadom intimity. Kňaz má usmerniť, nie vypočúvať a najmä má byť citlivý k penitentovi. Toto sa nestalo. Ja jej verím, že má z toho zlý pocit.

@maja22 Ano, ja som si po všetko veľmi vydýchla, že už to mám za sebou a bola som ozaj rada. A potom prask, môžem ísť za iným každom. Ale to čo som hovorila jemu, to sa nedá hovoriť znova a znova, zneužitie je hrozna rána (nie zneužitie od toho kňaza) ,ťažké reálne má vyzval ísť to celé absolvovať odznova

luciade
16. júl 2025
@maja22

@maja22 A to som ho ešte prosila, či mi pro spovedi pomôže, ak niečo nebudem robiť dobre, lebo znova som mala na spovedi všetko vyznať a konkretizovať, čo je v pohode, ale spoliehala som, že už pozná o čom hovorím a nebudem to vedieť len ja, proste bude to význany hriech so všetkým vsude

maja22
16. júl 2025
@luciade

@maja22 A to som ho ešte prosila, či mi pro spovedi pomôže, ak niečo nebudem robiť dobre, lebo znova som mala na spovedi všetko vyznať a konkretizovať, čo je v pohode, ale spoliehala som, že už pozná o čom hovorím a nebudem to vedieť len ja, proste bude to význany hriech so všetkým vsude

@luciade Neviem, kto ti toho kňaza odporučil, ale mala vy si ho informovať, že to nebolo ok. Mrzí ma tvoja zlá skúsenosť. Aj ja som zažila zlé veci na spovedi. Ale modlila som sa potom za toho kňaza, aj za seba, aby som mu to dokazala odpustiť a Boh bol nad všetkým, ošetril to, uzdravil mňa a možno aj toho kňaza, to už asi nikdy nezistím, ale Boh je verný, neopustí…

luciade
16. júl 2025
@maja22

@luciade Neviem, kto ti toho kňaza odporučil, ale mala vy si ho informovať, že to nebolo ok. Mrzí ma tvoja zlá skúsenosť. Aj ja som zažila zlé veci na spovedi. Ale modlila som sa potom za toho kňaza, aj za seba, aby som mu to dokazala odpustiť a Boh bol nad všetkým, ošetril to, uzdravil mňa a možno aj toho kňaza, to už asi nikdy nezistím, ale Boh je verný, neopustí…

@maja22 Ja som už pár rokov prosila Boha aby mi poslala kňaza do cesty, kôry by ma pochopil a počúvala som svedectvá, hľadala odpovede a sama som si ho našla. Tomu kňazovi som napísala hneď v tu noc , keď som došla domov po poslednom rozhovore, napísala som tak, ako som to cítila, že sa cítim vyuzito a ze už neprídem atď.A aj túto noc keď som písala otcovi arcibiskupovi. Napísala som mu to, čo som cítila lebo ma hrozný nepokoj ovládol, napísala som mu ze mi veľmi ublížil a že ja som hľadala Boziu lásku a nie jeho ego atď. Aj keď to znie ostro, ja som nechcela byť arogantná, len som musela vyjadriť čo cítim, už sa neviem ďalej zapierat, ak to cítim inak. A keď som to urobila, už sa cítim slobodnejsia v Tom, hoci na spoveď ešte tak skoro nepôjdem. On stále môže vyjadriť svoj postoj, nebude to nikto vedieť, len on, ja a arcibiskup . Ja nechcem aby také niečo zažívali ľudia ,ktorí prídu za kňazom špinaví a ubiti s prázdnymi rukami (tak som mu to sama povedala v rámci rozhovoru) a toto zažijú. Je mi ľúto, ale viem, že pravda nebude nikoho bolieť ak ju dáme do rúk Boha. Ďakujem ti veľmi pekne, ja to cítim tiež tak ako píšeš. Mne veľmi pomohlo toto aj pozdieľať, ten hrozný nepokoj som spoznala, nebolo to dobré ovocie. Ja som v noci Bohu najprv hovorila, že ma už musí zatratit, že ja sa už nedovazim počúvať ani kázne takto a potom som pochopila, že nemám sa s tým dusiť a takto to je, vyrieši sa to určite. Ja verím, že áno. Ak ma ten kňaz čisté srdce, tak sa nemusí báť. Všetci sme hrisieni ale sme aj tak milovaní a máme sa navzájom milovať. A vysvetlenie si takého niečoho patrí k tomu. Ak by som mala mať trpkú skúsenosť, nebolo by to uzdravenie ale ďalšie zranenie. Nech to dopadne tak, ako je pravda.

maja22
16. júl 2025
@luciade

@maja22 Ja som už pár rokov prosila Boha aby mi poslala kňaza do cesty, kôry by ma pochopil a počúvala som svedectvá, hľadala odpovede a sama som si ho našla. Tomu kňazovi som napísala hneď v tu noc , keď som došla domov po poslednom rozhovore, napísala som tak, ako som to cítila, že sa cítim vyuzito a ze už neprídem atď.A aj túto noc keď som písala otcovi arcibiskupovi. Napísala som mu to, čo som cítila lebo ma hrozný nepokoj ovládol, napísala som mu ze mi veľmi ublížil a že ja som hľadala Boziu lásku a nie jeho ego atď. Aj keď to znie ostro, ja som nechcela byť arogantná, len som musela vyjadriť čo cítim, už sa neviem ďalej zapierat, ak to cítim inak. A keď som to urobila, už sa cítim slobodnejsia v Tom, hoci na spoveď ešte tak skoro nepôjdem. On stále môže vyjadriť svoj postoj, nebude to nikto vedieť, len on, ja a arcibiskup . Ja nechcem aby také niečo zažívali ľudia ,ktorí prídu za kňazom špinaví a ubiti s prázdnymi rukami (tak som mu to sama povedala v rámci rozhovoru) a toto zažijú. Je mi ľúto, ale viem, že pravda nebude nikoho bolieť ak ju dáme do rúk Boha. Ďakujem ti veľmi pekne, ja to cítim tiež tak ako píšeš. Mne veľmi pomohlo toto aj pozdieľať, ten hrozný nepokoj som spoznala, nebolo to dobré ovocie. Ja som v noci Bohu najprv hovorila, že ma už musí zatratit, že ja sa už nedovazim počúvať ani kázne takto a potom som pochopila, že nemám sa s tým dusiť a takto to je, vyrieši sa to určite. Ja verím, že áno. Ak ma ten kňaz čisté srdce, tak sa nemusí báť. Všetci sme hrisieni ale sme aj tak milovaní a máme sa navzájom milovať. A vysvetlenie si takého niečoho patrí k tomu. Ak by som mala mať trpkú skúsenosť, nebolo by to uzdravenie ale ďalšie zranenie. Nech to dopadne tak, ako je pravda.

@luciade Boh nezatracuje a ani ty o sebe takto nezmýšľaj. Každá skúsenosť, dobrá aj zlá, nás má posunúť bližšie k Otcovi. Modli sa aj naďalej, hovor Bohu o svojich túžbach, pros, nech ti v živote pomáha Duch Svätý a bude sa to diať. Aj toto je súčasť nášho duchovného rastu, Boh vidí naše námahy, pády a pokusy vstať a ísť ďalej… On nás drží za ruku, niekedy citeľne, inokedy nenápadne. Posiela nám do cesty ľudí, ktorí nám pomôžu a niekedy sme my sami tými, ktorí pomáhajú iným. Lebo Boh koná cez nás, koná cez ľudí, my sme všetci jeho deti…

terezka1947
16. júl 2025
@maja22

@luciade Boh nezatracuje a ani ty o sebe takto nezmýšľaj. Každá skúsenosť, dobrá aj zlá, nás má posunúť bližšie k Otcovi. Modli sa aj naďalej, hovor Bohu o svojich túžbach, pros, nech ti v živote pomáha Duch Svätý a bude sa to diať. Aj toto je súčasť nášho duchovného rastu, Boh vidí naše námahy, pády a pokusy vstať a ísť ďalej… On nás drží za ruku, niekedy citeľne, inokedy nenápadne. Posiela nám do cesty ľudí, ktorí nám pomôžu a niekedy sme my sami tými, ktorí pomáhajú iným. Lebo Boh koná cez nás, koná cez ľudí, my sme všetci jeho deti…

@maja22 ak si v noci písala tomu kňazovi a arcibiskupovi,tak čakaj na odpoveď.
Mne sa to ale osobne nezdá,nehnevaj sa....
Mrzí ma tvoja skúsenost,ak teda fakt takato bola,ale celé to v poriadku nie je. Čiže ak je to pravda,tak tu nejde o ublíženie,či neublizenie tomu kňazovi,ide o pravdu a musí to vedieť jeho nadriadeny.
Druhá vec,ak túžiš po zmierení s Bohom,zajdi za iným kňazom.
Je kopa dobrých a chapavych kňazov. Nemôže ťa odradiť jedna skúsenosť a nemôžeš mať s nimi IBA samé zle skúsenosti.
No ale nejde mi do hlavy pár hodinový rozhovor o nicom-doslova.

luciade
16. júl 2025
@maja22

@maja22 Ďakujem Ti, ja viem, že to nie je debata, pre ktorú sú otvorení mnohí ľudia, ale tiež to cítim tak, navyse až mám pocit, že to je niekedy až taký boj o duše. Už som dosť vyčerpaná zo všetkého čo máme za sebou, možno sa niekomu zdám precotlivena, môj príbeh zvláštny, ale je to všetko také tajomstvo aj pre mňa, že preco. Ale neustále pokusy sústrediť sa na moju psychiku má už obťažujú. Boh Ťa žehnaj ❤️

luciade
16. júl 2025
@terezka1947

Mrzí ma tvoja skúsenost,ak teda fakt takato bola,ale celé to v poriadku nie je. Čiže ak je to pravda,tak tu nejde o ublíženie,či neublizenie tomu kňazovi,ide o pravdu a musí to vedieť jeho nadriadeny.
Je kopa dobrých a chapavych kňazov. Nemôže ťa odradiť jedna skúsenosť a nemôžeš mať s nimi IBA samé zle skúsenosti.

@terezka1947 Pre mňa to zmysel malo veľký, ja si vážim ajten čas, ktorý mi venovala, je to pre mňa skutok lásky a ten som potrebovala najviac teraz

terezka1947
16. júl 2025
@luciade

@terezka1947 Pre mňa to zmysel malo veľký, ja si vážim ajten čas, ktorý mi venovala, je to pre mňa skutok lásky a ten som potrebovala najviac teraz

@luciade tak potom o čo ti ide?lebo rozmýšľam,či sjnten kňaz vedel,čo chces🤷
A ak to bolo ako píšeš,tak potom je dôležité,aby sa to riešilo.
Pretože tam vrhá veľmi zle svetlo na kňazov vo všeobecnosti a na tomto fóre obzvlášt na tomto fóre.

luciade
16. júl 2025
@terezka1947

@luciade tak potom o čo ti ide?lebo rozmýšľam,či sjnten kňaz vedel,čo chces🤷
A ak to bolo ako píšeš,tak potom je dôležité,aby sa to riešilo.
Pretože tam vrhá veľmi zle svetlo na kňazov vo všeobecnosti a na tomto fóre obzvlášt na tomto fóre.

@terezka1947 Zle si si to vysvetlila. A ano, knazi maju obrovsku zodpovednost, s tym suhlasime vsetci, musia sa podla toho spravat.

maja22
16. júl 2025
@terezka1947

@terezka1947 Tie hodiny ujdú ako nič. Najmä keď sa zdieľaš z ťažkých vecí, hľadáš slová, riešiš príčiny, následky… To nie je o ničom, to je doslova odhaľovanie vlastnej duše… Ja som zažila, tak viem… A áno, máš pravdu, vrhá to tu zlé svetlo na kňazov, čo mi je ľúto. Na druhej strane chápem aj to, že sa potrebovala vyrozprávať a asi nemala komu 🤷‍♀️ Aj ja som sa potrebovala vyrozprávať, ale mám na to priateľku. Ale treba povedať aj to, že pozitívne skúsenosti s kňazmi a prijímaním sviatostí prevažujú nad tými zlými. No to vedia len ľudia, ktorí ku sviatostiam pravidelne pristupujú. A tí, ktorí nepristupujú, to aj tak nepochopia a budú kritizovať kňazov a cirkev tak či tak. Ak si vyberajú len zlé veci, aby sa sami cítili lepší, je to problém ich duší, ktoré nie sú naučené pokore. Nemáme kňazov zbytočne ohovárať, ale toto mi príde skôr ako spôsob terapie pre Luciu, ktorá sa vyrovnáva so svojím zážitkom cez toto fórum…

terezka1947
16. júl 2025
@luciade

@terezka1947 Zle si si to vysvetlila. A ano, knazi maju obrovsku zodpovednost, s tym suhlasime vsetci, musia sa podla toho spravat.

@luciade súhlasím,ale potom ak napíšeš takéto silné slová.....musíš to riešiť. Ak to riešiť nechceš,potom ....