icon

Neviete plávať vy alebo vaše dieťa v dospelosti?

26. jún 2024

Ahojte, je tu niekto kto nevie v dospelosti plávať? Prípadne jeho dieťa? Vadí vám to v bežnom živote? Napr teraz sú aj tábory s kúpaním, zo školy sa ide na výlet s kúpaním apod. Moje dieťa nevie plávať, ma jemnú dyspraxiu - poruchu motoriky, čiže sa to asi ani nenaučí. Ma 14 rokov. Ja som sa ledva naučila pred 40tkou, aj to len kde dociahnem na zem nohami, nikdy na to nebavilo, čiže plávať nechodíme, iba raz ročne do aquaparku, ale tam je voda mala, čiže to sa dá aj bez plavania... Zaujíma ma, či má svtym niekto problém a či nie sme nedajbože len my takí,že nevieme plávať...

jaskolka
26. jún 2024

Ja som sa naučila plávať ako 17 ročná. Bolo to na strednej škole
Mám kamošku, ktorá to zvládla okolo 20,udrzi sa na hladine, ale snaží sa vždy byť len v takej vode, kde dosiahne dno

vroni
26. jún 2024

@annm81, neviem, o akých skúškach píšem 🤣🤣🤣 Robila ich v Rakúsku francúzska škola, neviem, ktoré predpisy pri tom považovali za záväzné. Ale tiež museli zvládnuť plavecké štýly, preplávať vzdialenosti atď....

mimi1988
26. jún 2024

Neviem plávať. Deti 2 staršie vedia ( 13,11) a dcéra 9r auti nevie.

nikaeli
26. jún 2024

Práve na plaveckom v 3.ročníku som chytila averziu voči plávaniu. Neznášala som splývanie, hlavu pod vodu. Myslela som, že sa zbláznim z toho, ako ma štípali oči a dutiny. Okuliare mi nedovolili. Bol to pre mňa nenormálny stres. Naučila som sa plávať na výške, kde sme mali z plávania skúšku (!). Prekonala som samú seba len preto, že som musela. Naučila som sa viac štýlov. Jediné, čo som nedokázala, bolo skočiť rybičku. Už je to vyše 20 rokov, nikdy viac som tak neplávala. Na dovolenkách preferujem dno pod nohami a rekreačné prsia s hlavou nad hladinou. Dcéra (17) je ryba, naučila sa plávať sama ako sa bláznila v detskom bazéne, jej voda nevadí. Syn (6) mal teraz plávanie v škôlke a má to rovnako ako ja. Prvý deň sa bláznili, bolo super, druhý deň ich učili splývať a šiel domov s plačom, že tam viac nepôjde, že ho všetko štípalo a bolí ho hlava. Poobede sme boli kúpiť okuliare, ďalší deň sedel na brehu, lebo mu ich nedovolili a on sa rozplakal, že do vody nepôjde. Večer začal teplotovať a výcvik ani nedokončil. Nebudem ho nútiť. Na dovolenke budeme pri plytkom mori, hlbšie pôjde s manželom a s rukávnikmi. Možno ešte príde ten čas..

Autorka zo školy som bola na výletoch, kde boli bazény. Jednoducho som povedala nahlas, že neviem plávať a budem len v menšej vode a pri kraji. Raz sme boli pri jazere, ale ja všeobecne do takej vody nevleziem, aj keby som bola super plavec 🤷🏻‍♀️ nevidela by som to ako prekážku neísť na výlet. Veď nebudú nonstop vo vode.

mclissa
26. jún 2024

Moja teta, nikdy sa nenaucila plavat. Ale chodi normalne k moru po dovolenkach, na kupaliska. Neobmedzuje ju to. Ide do vody tam kde dociahne.

lulamx
26. jún 2024

mala som problem s tym, ze dieta sa boji vody. preto nechcel a nevedel plavat. ked to neprechadzalo a uz mal vek na chodenie kade - tade s kamaratmi, zverila som ho cez letne prazdniny 1x tyzdenne trenerovi plavania. iba on a trener. naucil sa a ziskal vo vode sebavedomie. pokladam za dolezite, aby nase decka vedeli plavat.

crazy_lazy
26. jún 2024

Ani ja ani muž nevieme plávať. Nemal nás to kto naučiť, keďže aj naši rodičia sú neplavci. Chodíme aj na dovolenky k moru ale plačkáme sa vo vode len pri brehu.

guudy
26. jún 2024

Myslim si, ze na zaciatku diskusie sa mal zadefinovat pojem ‘viem plavat’. Lebo ako vidime, je to tu prezentovane od jazernych prs, az po pokrocilych vo vsetkych plaveckych styloch.
Ja osobne jazerne prsia/udrzim sa nad hladinou/styl pes nepovazujem za plavanie. 🤷🏼‍♀️

zuzinka888
26. jún 2024

Ja neviem mam traumu z plaveckeho kde nam nasilu ponarali hlavu pod vodu. V bazenich na kupaluskach je voda po pas/ prsia a do plaveckych nechodim. More a horucavu mam za trest takze asi ma to neobmedzuje. Mozno keby som vedela chodila by som plavat ako aktivitu- neviem chodim na bicykel, korcule....

kofa77
26. jún 2024

@guudy to je pravda. volam to styl pani radova😀
zas ja to tak prisne nebriem, ak preplava aj s hlavou nad hladinou aj 200 m-to, ze trpi chrbtica je jasne, ale co uz, tak beriem, ze plavat vie.
ide o to, ze ak sa zosmykne niekde z nafukovacky, nejaka vlna ho zrazi, tak nejde hned ku dnu.
raz sme boli na dovolenke a tam v hotelovom bazene- chlap jak hora, namakane bicepsy, tetovacky jasna vec a on chodil po dne a rukami imitoval styl prsia😀

autor
26. jún 2024

Ja som bola na plaveckom, nenaucila som sa tam. Dcéra tiež. Moji rodičia boli neplavci, bývali sme na dedine, takže vlastne kúpať sme sa nikde nechodili. Ani ja s dcérou. Aj kvôli tomu že to nebudeme a celkovo má to nebaví sa mackat vo vode. Pri mori sme ešte neboli, sestra chodí pravidelne a plávať nevie.

autor
26. jún 2024

@nikaeli a nik sa ti nesmiali, keď si povedala,že plávať nevieš? Lebo vieš aké sú deti...

beata_k
26. jún 2024

Vediet plavat je nutne. Nikdy nevies kedy budes obdivovat krasy Vltavy a niekto ta tam nechtiac soti. Potkne sa, bar co. Nestava sa to kazdy den, ale takych situacii je vela, ze nikdy nevies a ocitnes sa vo vode. Utopis sa a pritom by ti stacilo poplavat 3 m ku brehu. Dalsia vec su dovolenky. Nikdy nechces k moru? A tvoje dieta? Nikdy s rodinou nepojde? Neviem ako velmi tazke je ho to naucit, ale vediet plavat je dolezite.

annm81
26. jún 2024

@kofa77 Obdivujem odvahu neplavcov ísť do vody. Ešte tak verejný bazén, kde je pokojná hladina, rovné viditeľné dno a ľudia naokolo, čo na to dno vidia, sa mi zdá v pohode. Ale more, kde môže prísť väčšia vlna (a idealne stiahnuť pod vodu viac ľudí, kde si ľudia na pláži nevšimnú, či sa vynorili všetci), jazero, kde nevidieť pod hladinu, nerovný terén, kde sa môžu pokĺznuť... v tej chvíli, keď sa dostanú pod hladinu, spanikária a že dosiahnu špičkami na dno im v tej panike nijako nepomôže.

guudy
26. jún 2024

@annm81 suhlasim, tiez obdivujem neplavcov, ze tolki nemaju obavy… pritom podchvilou sa tu objavuju temy o strachu z lietania, lekarov a kdecoho ineho.. 🙂

guudy
26. jún 2024

@kofa77 imitatori su zabavni, to hej😁

lakebabe
26. jún 2024

@annm81 ja skôr obdivujem, keď tu čítam kolko ľudí chodí do mora a nevie plávať.
Keď si predstavím ako mňa ako plavca strhla vlna v pomerne nízkej vode a keď vidím ako je každé more iné , iné dno, rôzne klesania , koraly, priehlbiny, vlny z ničoho nič, to obdivujem . Hlavne v niektorých krajinách keď vidím tých " plavcikov" o ktorých pochybujem, že sami vedia plavat.
Ešte taky plytký bazén ok ale more a jazerá to si neviem predstaviť

januska12323
26. jún 2024

Na základnej ani strednej škole nebol žiadny plavecký kurz či povinný alebo nepovinný. S rodičmi sme chodili len občas a to málo čo viem mi úplne stačí. Na výlety zo školy sme chodili každý rok a bol tam aj bazén ale vôbec netuším koľko zo spolužiakov vedelo oficiálne plávať. Takže neviem prečo by sa mali práve tvojej smiať. Decká aj tak len skáču do vody o nejaké veľké plávanie sa nejedná.

kofa77
26. jún 2024

inak ja leto rada nemam, ani more, ani horucavu, takze uz som neplvala dost dlho😀
napsoledy pred koronou.
su rodicia, pre ktorych priorita je, aby dieta vedelo hrat na hud.nastroj, nemusi vediet plavat. bicyklovat, lyzovat, sami nikde z toho nechodia a dieta k tomu nevedu...
aj takych poznam.

ekira1
26. jún 2024

Ja tiež obdivujem odvahu tých, čo idú k vode a nevedia plávať. Bazény no ešte ok, je tam plavčík, hádam sa v prípade potreby bude pozerať tým smerom. Ale more a jazerá? Som vo vode po pas, urobím krok a čľup, voda je meter nad hlavou. Silný prúd, veľká vlna.. bude sa mi topiť dieťa a ja budem iba pozerať 🤷‍♀️ veď to nie je raketová veda, ak nie sú zdravotné problémy, je to otázka pár pokusov kým na to prídem ako sa udržať na hladine. A zvyšok už pôjde časom I sám.

muchotrafka298
26. jún 2024

Ja som slaby plavec, ale nijako ma to neobmedzuje. Topila som sa ako dieta na plaveckom. Som taly plavec, ze kym dociahnem v mori je dobre, v bazene musim vediet hlbku.

xeonela
26. jún 2024

tiez som velmi slaby plavec, do jazera ja napriklad ani nevkrocim, lebo by som sa utopila. 😀 plavam len tam, kde dociahnem. aj to mam pocit, ze viac sa tam mrvim ako plavam. 😂

autor
26. jún 2024

Žienky ja by som do jazera či mora nešla ani keby viem neviem ako super plávať. Ja sa bojim. Jedine kde je pevná zem pod nohami.

beata_k
26. jún 2024

Ale tvoje dieta mozno zatuzi k moru ako dospele.

hiro
26. jún 2024

@ekira1 No, ako pises. Ale udrzat sa na hladine nie je vec co sa treba ucit - staci sa poriadne nadychnut a lezat. Takto nemusis nicim ani pohnut a len sa vznasas. Len potom treba rychlo vydychnut a znovu nadychnut aby sa clovek nestihol ponorit.

smiling89
26. jún 2024

Nevediet plavat v minulosti nemuselo byt take obmedzujuce ale v sucasnosti si to ja osobne neviem predstavit, ze by som plavat nevedela..
Moji synovia zatial nevedia ale urcite pojdu na kurz. Vediet plavat moze v niektorych situaciach zachranit zivot....

mamatroch
26. jún 2024

Ak sa chcete naucit, zajdite sa spytat na plavaren. U nas napriklad robia aj kurzy pre dospelych - aj pre takych, co uz plavat vedia, ale nie spravnou technikou. A preucat niekoho je tazsie ako ucit ho odznovu.
Podla mna je plavanie taka zakladna pohybova zrucnost. Zial, dnes chodia na plavecky az siestaci a uprimne, ten tyzden je naozaj malo, i ked vacsina zvladne aspon ten znak.
My sme dcery zapisali na plavanie hned ako sa po korone dalo a chodili dva roky 2x do tyzdna. Od septembra chceme dat syna ak ho zoberu.
A pokial viem, dyspraxia nie je diagnozou, kde by sa dieta nebolo schopne naucit vobec plavat. Ok, na olympiadu v plavani to asi nedotiahne, ale aspon v ramci bezpecnosti by zaklady mal mat zvladnute kazdy. Okrem ineho ma plavanie vela benefitov aj po zdravotnej stranke a motorika sa mu bude tiez postupne zlepsovat.

Pripadne ak by vam vadilo sa ucit v skupine, verim tomu, ze by sa dalo dohodnut aj na spolocnych hodinach Ty a dieta. Nie je hanba zacat sa ucit plavat neskor, no je skoda nemat tuto zrucnost zvladnutu vobec.

matkahelka
26. jún 2024

som v lahkom soku, kolko mladych zien nevie plavat a pride im to ok. porovnavat nase babky a mamy s nami? ved dnes zeny nemukluju na poli od rana do vecera, dnes existuju kurzy, plavarne. nedokazem si predstavit, ze by som nevedela plavat. a ani, ze by nevedeli plavat moje deti. povazujem to za jednu zo zakladnych zrucnosti. starsia dcera sa naucila plavat v 5.5 roku, je vyborny plavec, od cca 10 rokov dokaze preplavat na supu v mori 3-4km. mladsia dcera ma este len 2 a pol roka, ale tiez vodu zboznuje, verim, ze sa nauci plavat skoro ako jej starsia sestra. pokial by som nemala vyslovene postihnute dieta, pre ktore by bolo nebezpecne plavat, tak osobne by som dieta viedla k tomu, aby sa plavat naucilo. za mna je fakt trapne v 21.stor., aby zdravy clovek nevedel plavat. dcera zo skoly chodili cely druhy stupen kazdy rok na tyzden na plavecky a deti, co tam v 13 rokoch boli s rukavnikmi boli nepochopene- aj ostatnymi detmi, aj ucitelmi, aj trenermi. urcite by som na dceru vplyvala, aby sa plavat naucila. a urcite by som na vasom mieste chodievala k vode castejsie ako raz rocne.

evaachesa
26. jún 2024

Vedieť plávať by malo každé dieťa, už len v prípade aby si zachránilo život keby náhodou spadlo do vody.
Ako dieťa som sa topila v bazéne hneď vedľa mojej tety, ktorá ma mala na starosti, no vykecavala sa s niekým...pamätám si doteraz aká to bola hrozná panika a strach, nedotiahla som na tetu aby si ma všimla, nemohla som zakričať ..nejakým šťastím sa mi podarilo chytiť kraja bázena. Prišlo mi to ako večnosť. Doteraz o tom nevie ani teta, ani mama. Asi by to nepredýchali. Druhý krát som sa topila na jazere kde som bola s otcom a bratmi...vyšmykla som sa z kolesa ale vytiahol má chalan čo plával neďaleko. To mama tiež nevie, asi by ma už s taktom nikam nepustila. 😬😂 Našťastie som to spracovala a plávať sa naučila. Preto neexistuje aby sa syn nenaučil poriadne plávať.

evaachesa
26. jún 2024

@matkahelka presne ja som tiež v šoku a poriadnom. 😲 Moja svokra má tiež traumu z detstva a plávať teda nevie. Švagriná jej aj napriek tomu nechá strážiť deti ktoré sa hrajú vo vode...neviem ako by im pomohla v prípade potreby. Syna by som jej takto určite nenechala na stráženie keby tam nie som. Aj som mužovi vravela či jej nezaplatíme nejaky kurz ak by súhlasila a možno prekoná strach.