icon

Neviete plávať vy alebo vaše dieťa v dospelosti?

26. jún 2024

Ahojte, je tu niekto kto nevie v dospelosti plávať? Prípadne jeho dieťa? Vadí vám to v bežnom živote? Napr teraz sú aj tábory s kúpaním, zo školy sa ide na výlet s kúpaním apod. Moje dieťa nevie plávať, ma jemnú dyspraxiu - poruchu motoriky, čiže sa to asi ani nenaučí. Ma 14 rokov. Ja som sa ledva naučila pred 40tkou, aj to len kde dociahnem na zem nohami, nikdy na to nebavilo, čiže plávať nechodíme, iba raz ročne do aquaparku, ale tam je voda mala, čiže to sa dá aj bez plavania... Zaujíma ma, či má svtym niekto problém a či nie sme nedajbože len my takí,že nevieme plávať...

gejb
26. jún 2024

@evaachesa tiež nechápem.
Dieťa sa naučí plávať za pár hodín... ked nie plavat tak aspon neutopit sa.. je to prakticky zadarmo a netreba k tomu ani dráhu výstroj ani permanentku ako pri lyžovaní.
mala si 2x obrovské šťastie ze žiješ...koľko ľudí také šťastie nemá...

gejb
Autor odpoveď zmazal
evaachesa
26. jún 2024

@gejb presne tak...čo sa školských akcií týka, tak jasne, taký lyžiarsky alebo korčuľovanie k životu fakt netreba, ale naučiť sa plávať by malo patriť k povinnej výbave znalostí do života.
Tiež to tak vnímam že som mala neskutočné šťastie.
Stali sa už rôzne nešťastia... čo si tak spomeniem tak sa nejaké dieťa utopilo čo spadlo do šachty s vodou a keďže nevedelo plávať, nemohlo ani tú chvíľu vydržať a počkať na pomoc. Stať sa môže naozaj čokoľvek a človek čo nemá v pláne chodiť do bazéna či do mora sa utopí na úplne inom mieste a ani nevie ako. 😢

maryetta
26. jún 2024

Neviem plavat. 2x som bola aj na plaveckom vycviku nepomohlo. Ale tak ja mam aj traumu z vody kedy ma na kupalisku v detstve topili. Takze to bude podla mna uz tam nejaky “blok”. A vleziem max do vane. Ked som bola pri mori tak po kolena. Inac sa vode vyhybam.

borabalazova
26. jún 2024

Neviem, aké máte v okolí možnosti, ale skús si pozrieť profesionálne plavecké kurzy. Naša 5-ročná dcéra chodí pravidelne na kurz s trénerom a v priebehu pol roka sa naučila plávať prsia, kraul a znak, a hlavne veľmi pekne štýlovo. A na povzbudenie, pozorovala som v rámci kurzu dievčatko s výraznou poruchou motoriky, tréner sa jej skvelo venoval a sama som videla, ako jej plávanie v koordinácii fantasticky pomáha, čiže skúsila by som nájsť benefity plávania, nie ospravedlnenie "neplávania". Uvidíte, že to pôjde.

matkahelka
26. jún 2024

@evaachesa ani moja svokra nevie plavat, ale je to zena po 70, ktora pol zivota tazko pracovala, z rodnej dediny sa nikam nepohla a v mini dedinskom potoku vo vode po kolena sa plavat nedalo. so svokrom uz dlhe roky chodia pravidelne k moru, aj viackrat rocne a svokor si vycita, ze ju nenaucil plavat pred 50 rokmi, ked sa dali dokopy, lebo z kazdej dovolenky s nou pride vystaveny a vynervovany, lebo ked si on chce zaplavat, ona ofucana sedi pod slnecnikom a mava nanho, nech uz vylezie z vody.a ked ide do vody, vzdy sa mu ona zavesi okolo krku, lebo ona sa aj na nafukovacke boji bez neho. vnucata k moru s nimi aj preto nechcu chodit, lebo ona panikari uz vo vode do pol stehien a pre pubertiakov je ufnukana, pistiaca babka, ktora sa boji vody, proste trapna. svokor synov naucil plavat velmi skoro a velmi lutuje, ze nenaucil plavat aj ju. milionkrat povedal, ze je v zivote velmi obmedzujuce nevediet plavat- aj pre samotneho neplavca, aj pre jeho okolie. a pri kazdom vnucati uz v skolkarskom veku synom prizvukoval, ze cim skor naucit dieta plavat. male dieta sa plavat nauci ovela rychlejsie ako pubertiak, ci dospelak.

duppka13
26. jún 2024

Ja preplavem max plavecky bazen ale na sirku, lebo nemam kondicku. Muz nevie plavat vobec. S dcerou som chodila na plavecky od babatka, zatial plave len s kolesom ale k vode ma pozitivny vztah. Ja do hlbokej nejdem vobec, v mori len kym dociahnem, myslim ze by som to neuplavala a utopila sa. Zatial ma to v zivote nijak neobmedzilo.

vlucifuk
26. jún 2024

Nečítala som všetky komentáre, ale za mňa a moju rodinu napíšem len toľko, že môj muž nevie plávať a ani jeho súrodenci, všetci sú 40+. Oni nemali ani len plavecký v škole, nepotrebovali to k žívotu. My máme dvojčatá a oboch sme už v škôlke prihlásili na plávanie. Absolvovali 3 kurzy a jeden sa naučil a druhý si ani po troch kurzoch nenamočil vlasy. Chodil tam, neprostestoval, mal zlatých trenérov, ale oni mi rovno povedali, že z neho plavec nebude. V treťom ročníku išiel normálne na plavecký, ale zázrak sa nekonal. Dostal však na konci aspoň diplom za odvahu. Pritom však chodíme plávať a on ide rád s nami, ale sedí v plytkej vode, príp si tam požičia takú vestu na plávanie, ktorá sa zapína pod prsiami. Vesta je teda pod vodou, takže ju nevidno a on sa nehanbí. Plávacie koleso alebo rukávniky si už však dať nechce. Bola by som rada, keby sa plávať naučíl, ale ak nebude vedieť, nezbláznim sa, hlavné je, aby bol z neho dobrý človek. No a ja plávanie milujem, pre mňa je to po chôdzi ten najprirodzenejší pohyb. Hmm...

vlucifuk
26. jún 2024

@borabalazova Napr. ja som tu vyššie písala, že moji synovia obaja chodili už od škôlky na plavecký s trénermi. Absolvovali tri kurzy a kým jeden sa plávať naučil, druhý nie. Absolvovali ešte aj plavecý v škole, ale nepomohlo...Možno sa raz sám prekoná. Mrzí ma to hlavne kvôli jeho bezpečnosti vo vode, ale čo už. Zatiaľ mu stači sedieť v plytkej vode.

majlo1234
26. jún 2024

Plavanie milujem a povazujem za dolezite, aby sa to moje deti naucili v skorom veku. Sme pri vode cele leta, a potom rozne kupaliska, bazeny u kamosov. Bez tejto zrucnosti musis mat oci na stopkach sto percent casu, pred pr tyzdnami sa v dunajskej na kupku utopilo dieta, a to tam boli plavcici a ludia, proste si ju nevsimli…pre mna je to otrasna predstava.

veselo_neveselo
26. jún 2024

Vies co, ja si myslim ze praktickejsie je vediet plavat. Nemusi vela, ani rychlo, ale dost na to, ze sa neutopi keby bolo treba. Pozri sa na to ako na "survival" skill, aspon absolutne minimum by vediet mala.

Navyse, ked bude dospela, vediet plavat sa hodi na dovolenkach. Nehovorim ze bude chodit potapat, ale aj cvachtat sa v mori po pas je prijemnejsie, ked vies plavat (ze mas to presvedcenie, ze to zvladnes, ze sa neutopis, nemusis sa bat vlny atd)

Skuste cez leto nejakeho sukromneho trenera, zaklady zvladne za par tyzdnov a potom uz bude ok aj na akciach, plaveckych a inych vyletoch.

ekira1
26. jún 2024

@hiro tak nejak som to myslela, naučiť = prísť na to, ako to funguje..

2medvede
26. jún 2024

Syn ma tiez dyspraxiu a mierny hypotonus, chodi na individualne hodiny plavania, kedze na tych skupinovych nestihal za ostatnymi. Je to sice drahe a tie pokroky prichadzaju pomalsie, ale stoji to zato, je to prave pre taketo deti jeden z najvhodnejsich sportov, skvely na posilnenie svalov bez zatazovania klbov, na spravne drzanie tela, rozvoj koordinacie. Ja som slaby plavec a myslim ze som v zivote prisla kvoli tomu o kopu skvelych zazitkov, snorchlovanie, potapanie, len tak si zaplavat s kamaratmi na ostrov v strede jazera atd, tak urobim vsetko preto aby syn plavat vedel

2medvede
26. jún 2024

A este dodam, ze teraz mali zo skoly plavecky v 2.triede a velmi mu posilnilo sebavedomie,ze bol lepsi ako vela jeho spoluziakov, kedze vacsinou za spoluziakmi v sporte zaostava

sisaka
27. jún 2024

Z detí nepoznám žiadne, ktoré by nevedelo plávať. Mám kolegyne - India, Filipíny, ktoré nevedia plávať, ale ich deti vedia. Kanadské kolegyne, z európskych krajin - všetky vieme plávať. Ja som stará škatuľa a mali sme plavecký na základnej škole a to som chodila do školy na malej dedine a aj na gympli, moji rodičia majú cez 70 a vedia plávať, moja babka má 94 a tiež vie plávať.
Normálne som v šoku, koľko žien tu nevie plávať s miliónmi výhovoriek

0_0
29. jún 2024

Plávať neviem, no chcela by som, veľmi. Ale ja som akýsi zablokovany človek, čo si myslí, že sa novým veciam už nepriučí. :D
Partner sa naučil plávať svojpomocne z yt videí. :D Ale nase dieta k plavaniu chcem viest na sto percent. Iked nie osobne, ale určite budem na tom trvat.
Nikdy ma to neombedzovalo, ze neviem, ale chcela by som zazit to splynutie s vodou a za druhé si myslilm, že je to dobrá technika v prípade nudze, keď sa bude niekto topit alebo pozadovat pomoc vo vode.
Ale inak chodíme aj k moru alebo do aqua, kebyže mi rachne nafukovačka tak amen…

jana_eyre_2
29. jún 2024

V realite poznám len jedného človeka čo nevie v dospelosti plávať, mala nepríjemný zážitok ako dieťa a je taká povaha, nevie ani bicyklovať.. myslím že ju to neobmedzuje, čo človek nemá rád, nechýba mu.. som prekvapená koľko ľudí píše že nevie.. ja som bola vždy v Tom, že tento pohyb je základ, ale zase veď reálne to nie je nutnosť..

V každom prípade, ja plávanie milujem a naučila som sa to asi v 6tich rokoch.. čoho by som sa asi bála najviac by bolo, že moje deti by plávali ďaleko od brehu a ja nebudem môcť ísť za nimi ak by sa niečo dialo..

Všetci traja sa naučili plávať ešte v škôlkarskom veku, plávanie milujú..

wiccawicca
29. jún 2024

Môj muž má 44 a nevie plávať, jeho to ani nebaví, vždy sa iba prejde po bazéne, ide do vírivky alebo do relaxačného bazéna kde to nepotrebuje, dcéra má 8 a naučila som ju ja plávať, ja viem aj moji rodičia aj sestra, rodičia mužovi tiež nevedia a vôbec im to nevadí.

lenka.25
29. jún 2024

Ja plávať viem , ale veľmi sa bojím , bazen v pohode , ale na jazere , v mori , musím vedieť , že dosiahnem na zem . Akonáhle sa ma niečo dotkne vo vode ( riasa ,mala rybka atd ) chytá ma panika . Moje deti plávať vedia , od škôlky chodili na plavecký a v lete sa tiež chodíme kúpať , našťastie muž rad pláva . Podľa mna by človek plávať mal vedieť , nikdy nevieš , kedy to budeš potrebovať .

mooonika1975
29. jún 2024

Sú taki, ja ale nepatrím ku ním, som rybka, milujem vodu a mrzelo by má, keby neviem plavat a dupľom moje dieťa.

silvike
29. jún 2024

My s muzom obaja nie sme dobri plavci. Skor taki megaobcasni s hlavou hore, s dnom pod nohami. Ale ja som nejak chcela aby moje deti vedeli dobre plavat. Ked mali 6 a 7r. prihlasila som ich k sukromnemu trenerovi plavania a chodili tam syn 3 roky, dcera 4roky ( vratane covidovych obmedzeni). Naucili sa poriadne plavat ako sa patri a som naozaj velmi rada, ze som ich zverila skusenemu plavcovi ktori ich naucil plavat ako sa ma. Takze teraz ked niekam raz za "sto rokov" ideme k vode oni dvaja su uplne v pohode, vysantia sa, poplavu si bez problemov bez strachu. Aj zo skoly co boli plavat tak uz boli v najlepsich skupinach a nemali uz problem. Uz su skratka ako ryby vo vode a to je super aj do buducna, ked budu chodit po akciach s kamosmi, po dovolenkach a tak.

zoepikna
29. jún 2024

Ja som si dala za cieľ to, aby môj syn vedel plávať, korčuľovať a bicyklovať od útleho detstva. Škoda, že si nedávala dcéru ,,plávať,, od mala, od 3 rokov povedzme, deti sa hravou formou zoznamujú s vodou.aj napriek tomu ze viem plávať aj ja aj muz, chodí raz týždenne na tréning plávania a tiež vieme s mužom korčuľovať, aj napriek tomu ma trénera aj na ľadové aj na inline korcule. Možno budem za zlú, ale uz je neskoro, v takomto veku si už vzťah k vode nevytvorí, a už je to fakt, že plávať nebude chcieť vedieť.

zuzanka2588
29. jún 2024

Ja neviem a teraz ma to už dosť trápi 😔moji rodičia tiež nevedia a k vode sme málo chodili preto som šťastná že moja 13 ručná je plavec ja som na ňu hrdá a dúfam,že aj 3 rocna bude budem sa snažiť naučiť a možno má ešte naučí moja dcéra naspäť 💪

fantaghiro21
29. jún 2024

Moj chlap nevedel.
Ja som vo vode zase ako ryba.(v chorvatsku som aj s mamou chodilq sa potapat,plavat velke dialky)
Chlapa som za 3 dni naucila plavat
Vsetko sa da.
Ak ta to nebavi,je to uplne normalne.
Ani mna nebavi sledovat futbal,hokej necitim sa ,ze som nieco menej...

fantaghiro21
29. jún 2024

@zoepikna mozem oponovat.
Moj muz si zamiloval plavanie v 30r ked mal..
Poznam vela pripadov. Nidky nie je neskoro

blackcat8885
29. jún 2024

Ja som sa naučila plávať v 14tich syn má 11r vie plávať ale nie na 100% a mladší 5r ešte nevie. Kúpalisko si užívame aj tak my v detskom bazéne s malým a potom trochu idem so starším do bazéna 1,5 zaplávať. Deti sa naučia určite starší časom lepšie malý sa tiež naučí. Ja som sa ako decko 2x topila takže plávam iba tam kde cítim dno.
Manžel vie plávať výborne.

riyadh
29. jún 2024

Obe deti mlsme Dali na plavecky od 5r,super plavaju obaja.. V zivote by som ich nenaucila tak plavat, ja Ani manzel, dobra investicia.. Manzel vie dobre plavat a ja maximalne zabka😂

romanadam1626
29. jún 2024

@kofa77 a kde je tá diera?😀

liusa82
29. jún 2024

ja neviem tiež plávať a pritom vodu zbožňujem od decka 🙂Nijako ma to neobmedzuje. Aspoň ja ten pocit nemám.Doma máme bazén, no nie velmi hlboký.Taký, aby som dočiahla na dno nohami a ak som niekde pri mori,jazere,nejdem velmi daleko od brehu.Ale je zaujímave, že nikdy ma to ani nelákalo naučiť sa plávať.Stačilo mi len také čaporenie a hlavne že som pri vode a vo vode.Hlbka vody mi vôbec nechýba.Daleko od brehu by som trebárs nešla aj keby viem plávať

autor
29. jún 2024

@liusa82 a v tom mori jazere sa len tak prechadzas či ako? Ja by som v živote do jazera nevkrocila ani keby som bola neviem aku skvelý plavec.