icon

Nezdá sa vám v oblečenie v obchodoch drahé?

23. máj 2023

Nezdá sa Vám v oblečenie v obchodoch drahé? Aby jedno detské pyžamo stalo 20e, aby jedno dámske tričko stalo 30-50e, nič výnimočné, len ako tak slušné veci. Ak niečo stojí do 20e, je to totálna handra. Neviem no, asi prejdem na sekáče, alebo vlastné šitie. Aký je váš názor?

Strana
z2
simsalabim
23. máj 2023

@lavender94 to bude asi materialom. Cim viac umeliny, tym to viac zmolkuje. Ja mam zimny vlneny kabat z orsay uz par rokov a je vez zmolkov. Bol z radu premium quality. Do takychto veci rada investujem, ale tricka su pre mna spotrebny tovar, maloktore mi vydrzia viac rokov, kvoli potu. Ale bundy, kabaty, topanky - to si radsej priplatim.

lavender94
23. máj 2023

@simsalabim z orsay som mala tiež ale nie premium, malo to len primes vlny a bol to shit. Väčšie percento vlny už stojí viac peňazí, ale tiež si radšej priplatim už som sa poučila. Tričká tiež moc neriešim, ale tým, že sa moc nepotim, tak keď si kúpim kvalitnejšie tričko mám to na niekoľko rokov tak isto

simsalabim
23. máj 2023

@lavender94 moj kabat ma 80% vlny, takze je super... s trickami mam ja bohuzial ten problem, ze na svetlych po case nechavam neopratelne skvrny od potu, nech pouzijem nic alebo hocico... co sa da robit, zle zlozenie potu. Preto by mi bolo fakt luto dat za tricko 50€.

1gramofon
23. máj 2023

Áno, zdraželi. Kedysi som si kupovala aj drahšie oblečienie, ale väčšina z tých veci sa mi zničila o dosť skôr než tie lacné a preto im už nedávam šancu 😅 Nakupujem hlavne v sekacoch a snáď sa naučím lepšie sit. A ešte kontrolujem výpredaje. Ja celkovo často nenakupujem, nemám veľa veci a je mi jedno či je to pre niekoho divne, takže mam pokoj

shee11
Autor odpoveď zmazal
gabika0825
26. máj 2023

To už si všímam dlhšie. Teraz som si bola kúpiť zopár letných veci, iba obycajne látkové kratase, ktoré najradsej nosím v lete tak ma vyšli 25€ čo som nepochopila, ja som kedysi take aj strihovo aj materiálovo rovnaké kupovala do 10€. A to je jedno či idem do bershky alebo do new yorker a pod. A to iste aj tričká, pod 10€ som ešte tričko tento rok nevidela. Mna vyšiel nákup pár “handier” 130€ 🙈 skoro som odpadla pri pokladni

katkami123
26. máj 2023

Po pravde, kľudne som za drahsie oblečenie, kvalitne, ktoré mi vydrzi ešte XY rokov ako to živorenie žien šičiek v Ázii, ktoré sú zatvorené vo fabrikách a ony, aj ich deti ani netušia ako vyzerá denne svetlo. Pracujú 16h denne, deti sa hrajú okolo nich, bez voľna a sviatkov. Lenže toto je rozhodnutie každého z nás či potrebuje aj zbytočnosti, alebo kupi za drahsie síce menej vecí, kvalitných a vydržia mu roky. Po tom ako som sa dozvedela ako tento priemysel funguje, už nenakupujem ako divoch a odmietam takéto otrokárstvo podporovať. Čím viac nakupujeme, tým viac týraných žien vo fabrikách.

liusa82
26. máj 2023

ked ja už na tieto drahé a značkové veci nejako neverím.A vidím to aj v okolí.Volakedy som si kúpila aj také a roztrhalo sa to rovnako a aj opätok sa mi na drahých polámal po pol roku chodenia a to teda nechodim čaptavo na štekle som zvyknutá.Tak ja už neviem čo si mám o tých akože značkových materiáloch myslieť.Ano,platí sa tam ale iba za tú značku ale nie kvalitu si myslím.To už teda kúpim lacnejšie,zunuje sa,roztrhá,vyhodim to a kúpim nové.A ani ma to popravde nebaví nosiť x rokov rovnakú vec

personality
5. nov 2024

Áno mne dá zdá oblečenie drahé, ak chceš niečo slušne, tak to pod 300e ani nejde. Za 50e tričko je naozaj dosť veľká suma, najlepšie si je ozaj ušiť sám.

mk1111111111
5. nov 2024

Oblecenie nie je drahe. Strava je draha a tu, zial musime denne kupovat a aj ti, co na nu pomaly nemaju. No, smutne toto

lasona
5. nov 2024

Za mňa je drahé vzhľadom ku kvalite. Už na vesiakoch sama umelina, pracudesnych tvarov, zozmolkavene už na predajni, otrasne strihy, bez fantázie, žiadne ženské strihy, akesi oversize ...co pekne vyzerá iba na chudych...otras a ešte raz otras...krivé šitie, vytrcajuce nitky....

shee11
6. nov 2024

@lasona drahé vzhladom ku kvalite nie je. v skutocnosti je aj cena takéhoto nekvalitného oblecenia oveľa vyššia a to z dôvodu, že ľudia nedostávajú za šitie oblečenia výplatu, pestovatelia bavlny sú nútený používať kvantá pensticídov bez ochranných prostriedkov, aby rýchlo vyrástla a ušetrili sa náklady. Otročia v tom miliony ludí + veľké znečistenie planéty (žiadne investície do ochrany klímy, zelené príplatky).. divné strihy bez fantázie sú dôsledkom fast fasion marketingu, ktorý má donútiť kúpiť si nový módny kúsok 5x do roka. polyester je násobne lacnejší ako bavlna, žiaľ užívateľ sa s tým uspokojí.
Treba si uvedomiť, že cena bieleho trička 5 € je absolútne mimo realitu, už len vzhľadom na to akú cestu prešlo...materiál, strihanie, šitie, transport...sú za tým, prepáčte za výraz.. krvavé peniaze.

saxana000
6. nov 2024

Nakupujem vo vypredajoch alebo na bazari kvalitne veci za zlomkove ceny. naozaj si nepojdem kupit v novembri predrazeny zimny kabat alebo detsku bundu za 70e ale ked natrafim na pekny kusok vo februari alebo marci tak jasne zoberem a do dalsej zimy pocka.dalsia vec odkedy mame susicku som brutalne zredukovala satnik sebe aj detom starsia ma z kazeho 5-7x zakladny basic kusok vzajomne kombinovatelny.leginy teplaky natelniky.bunda staci jedna nie tri.zaspini vonku?prideme domov operem ususim a rano ide v cistej..takto mi veci konecne aj vynosi a neni sme zapeleseni bordelom. Babo ma jeden mackovy overal a fusak viac nepotrebuje.Ja tiez prezijem zimu s dvojo riflami bundou a kabatom..ale ja mam bundu a kabat fakt vyse 10 rokov.niektore este dlhsie.starucka zimna bunda s lavinovym vyhladavacom ma v roku 2011 stala skoro 200eur a teda vyzera stale ako nova a taka je tepla ze pod nu staci bavlnene tricko.medzitym sa mi uz rosypali dalsie 3-4 z gate new yorkeru a podobnych co som teda chcela na paradu.. a kabat mam este od stuzkovej nesmrtelna klasika Trencin.a tak skoro ho tiez este menit nebudem. Takze zalezi ci chces mat kvantum oblecenia v ktorom budu stat tisice alebo ti staci jeden kvalitny kusok na viac sezon kde je vyssia investicia ale potom dllllho nepotrebujes kupovat nic.

lasona
6. nov 2024

@shee11 ja rozumiem, co píšeš, ale ako žena na rodicaku si ťažko kúpim 50 eurove tricko. Pozerala som značky ako little people, ale to sú proste iné palky. Nemám na to. Dat pre dieťa za bundu, ktorú bude mať 3 mesiace, 70 eur, overal 100 je strašne veľa. Ja rozumiem, že latka je drahá, šitie niečo stojí, ale proste nemôžem si to dovoliť a myslím ze takých je náš viac. Pre mňa je veľa aj 30 eur. A keď tricko.mam dva krát a začne sa zmolit, krutit a vyzerá ako handra....ja nepotrebujem kupovať veci každý mesiac, ale koľko musím pracovať aj na tých 30 eur? Proste celé zle toto

kiwi3
6. nov 2024

ja si tiez len obcas kupim nieco drahsie, kvalitnejsie, inak sekace, outlety. ked vidim tie predrazene handry na kopach v obchode, tak ma to vobec nelaka. pritom o par mesiacov budu najprv o 70% lacnejsie a potom v spalovni. totalne vyhadzovanie penazi... a to ani nemyslim polske obchody, ktorych uz je viac nez vsetkeho zvysneho, s oblecenim na jedno pouzitie.

mamickalisticka
6. nov 2024

Ja som už rok nekúpila nič v obchode. Sebe ani deťom. Všetko máme z druhej ruky (okrem spodného pradla a topanok, ale deti aj tie maju veľakrát podedene). S mamou a so sestrou zdieľame šatník, požičiavame si veci, ktoré po čase si opäť vrátime. Na nemenovanom bazáre sú také skvosty, akurát mam na sebe pyžamo, krásne, nové, bavlnené za 7eur, hoci nové stálo možno aj 25. A toto bolo len opraté. Niekedy si tak z hlavy vravím ceny outfitov, ktoré mam na sebe a vyjde to tak na 10 eur za všetko. Som hrdá na seba v tomto. Tie klasické obchody ako je Gate NY Takko Pepco. Ja by som tam už nevošla ani keby zadarmo mi daju veci.

janka1011
6. nov 2024

Áno, je drahé. Ale vždy sa dá natrafiť aj na lacnejšie, kvalitné veci, výpredaje, akcie apod. Čo však mňa udivuje, že akí sú drahí číňania. Kedysi to bolo najlacnejšie, ale teraz - ceny ako v značkovom obchode a handry totálne šmejdy, materiály samá umelina.

lalala94
6. nov 2024

@lasona máš veľmi dobrý point. Ok, keď človek pracuje a má dobrý príjem, tak si pre seba môže kúpiť aj niečo drahšie, čo vydrží niekoľko rokov, ale pre dieťa? Naozaj mám vyhodiť 120€ za za nejakú detskú zimnú bundu alebo 50€ za nohavice, ktoré dieťaťu vydržia jednu sezónu? Neviem no, ja beriem všetky argumenty o fast fashion, ale v tomto prípade vyhráva racionálna stránka a tá mi teda hovorí, že dať takéto prachy na handry, ktoré bude mať dieťa oblečené možno 3-4 mesiace mi príde úplne odveci.

lasona
6. nov 2024

@lalala94 zatiaľ malému nakupujem v sekaci, málokedy kúpim novú v obchode...ale proste keby mam kupovať pre dieťa slow fashion, tak proste to finančne nedám. Len topanky ma stali nové 50 eur...budúci rok ich už neobuje( ale na topánkach nesetrim, tie kupujem nove)ja chápem vsetko ako to funguje, ale takmer všetky obchody sú Čína, šiju to deti, nemajú za to zaplatené, v otrasnych podmienkach...ale proste kde mam kúpiť, keď ina možnosť nie je a žiaľ na slow fashion nemám peniaze???? Sit tiež neviem🙈

kristiii
6. nov 2024

Ja k tejto diskusii pridám len skúsenosť spred veeela rokov (cez 20-25)...bratov kamarát mal frajerku, ktorá chodila na odevnú a počas praxe presivala nášivky z kadejakých čínskych značiek na tie aktuálne "značkové". Takže toto nie je žiadna nová móda poslednej doby, že veci v obchodoch stoja veľa, aj keď stoja za 💩

sisska96
6. nov 2024

@lelelienka nechapem ani ja. Mám kabát za 50 a roky vyzera ako nový. A tričká blúzky 10 eur v pohode. Pulóvre do 15,20

Strana
z2