icon

Neznášam môjho psa

dkethe
4. apr 2020

Ahojte. Aj sa velmi hanbim, aj mam nervy tritisicmilion.
Mam 12 rocneho velkeho psa, kupovala som si ho na VS. Vzdy bol iny, nebol to laskavy pes, najlepsi priatel cloveka. Nebol zly, len ma mal v pečku. Neslo ho vycvicit. Ja som s nim trenovala polovnicky vycvik, chodili sme po sutaziach, nieco dokonca vyhral, ale vela nas aj vyhodili kvoli poslusnosti.
Od cca 8 rokov ma choru kozu, brutalne plzne a supinatie. Neda sa ho ani pohladkat lebo hned ma clovek sivomastnu ruku. Cize zije izolovany na chodbe, on nikdy o mojkanie nestal, a teraz uz nestojim ani ja.
Narodili sa mi dve deti. Ignoruje ich, ma ich v pecku tak ako mal vzdy mna. starsi ma uz 3, furt za nim pride s palickou - pes ho ignoruje, drgne donho. Akurat piskotu si od neho vezme.
A co ma najviac stve, tym ze ten pes nie je schopny posluchat, furt po nom treba kricat, cukat voditkom a deti mi to proste stale vidia :( co im to dava do zivota, co sa naucia vo vztahu ku zvieratam?

Dnes sme boli vonku vsetci (pes vzdy na voditku, nech sa nevrieska celu prechadzku) a pustili sme ho na chvilu. Preplo mu a poculo ma cele sidlisko zas, potom zas drgol do syna, a syn sa po nom nervne zahnal rukou.
Strasne ma to nastvalo.
Mozno je chyba aj vo mne, mna ten pes uz tak stve, ze k nemu nedokazem byt laskava. Na druhej strane, syn k nemu pristupuje milo ale ked ho ten cokel furt ignoruje a potom ho len drga...

Toto je asi vylozene vylev, neviem aku radu cakam. Citim sa prosto hrozne, lebo by som sa toho psiska fakt najradsej zbavila. Taky pes to je, ze vzivote uz nikdy psa nechcem, viac pozornosti a lasky mi dava moja masozrava rastlina. A pritom mat psa by malo byt fajn, lezat na gauci a skrabat ho za uchom... Cele detstvo som zobrala o psa, potom som si kupila a dopadlo to takto... :'(

iviacik
5. apr 2020

@cichlida snazim sa nesudit, ale toto ma fakt az zabolelo pri srdci: 'jeho zaujem o syna ( v dobrom ochranoval ho ) jednoducho som kupila budu a dala ho na dvor, a pes co bol 4 roky vo vnutri sa ocitol vonku...trvalo to cca rok a on nam zomrel'
Neviem ci vo Vasom prípade bolo vhodné si zadovážiť druheho psíka... Ano, teraz to je roztomilé šteniatko, detom sa to páči.. ale tiez raz zostarne, detom sa nebude chcieť onho starať... Aby nedopadol rovnako, ako Váš prvý psík... 🙁

cichlida
5. apr 2020

@lenocka12345 akoze prepac, ja som kde povedala, ze pes dozil v bude? Ked umrel bola zima a to bol opat vnutri, nakolko von sme ho dali, ked sme sa prestahovali na dom a bol na zahrade v teplych mesiacoch🙄umrel, koli komplikaciam so zaludkom, bolo to plemeno, s ktorym som bola viac menej u veterinara.ja som len chcela povedat ze sa to stava, u mna to bolo ked prislo dieta a narocne a ty nevies co skor a este pratat po psikovi a strazit ho ...lebo take polrocne dieta uz skusa do neho aj sparat a on teda nebol typ, ktory by si hoc co nechal so sebou robit .a oplakala som ho velmi a prislo mi luto ze som bola z neho nervozna niekedy. A po dcere sme zobrali maltezaka z utulku ma uz 6 rokov a je u nas spokojny a teraz mame daldie stena tak prosim ta svohe zavery si nechaj pre seba

cichlida
5. apr 2020

@iviacik no odpisala som uz jednej mudrej pani tu a tebe tiez vysvetlim .. ochranoval ho tak ze nechcel k nemu nikoho pustit a vrcal 🙂

susy5
5. apr 2020

@lenocka12345 @janulik2008 @yellow28 toto je nasa macka.. necha sa stale vlacit, mojkat, hladkat.. normalne som za nu vdacna v tejto dobe karanteny, celkom dost sa s nou mala zahra.. 🙂
@syslik81 to je mile s tymi maciatkami 😀

lenocka12345
5. apr 2020

@cichlida no múdrou pani ma dlho nikto nenazval :D každopádne , reagujeme len na to , čo si napísala ..

lenocka12345
5. apr 2020

@susy5 krásna je 🙂

cichlida
5. apr 2020

@lenocka12345 ako mna zlym clovekom🙂dokonala nie som ani zdaleka, ale zla...nechcelo sa mi to opisovat dopodrobna, reagovala som len ze kazdy mame kadejake pocity a niekedy aj vo vztahu k zvieratam ale starame sa dalej ako najlepsie vieme 😉

denae
5. apr 2020

@dkethe koľko lásky si mu dávala toľko sa ti od neho dostalo...ja nemám ďalších slov. Bože, chudák pes

katka0123
5. apr 2020

@aceris pes autorky ma podla popisu zavazny problem, ktory navyse moze sposobit zdravotne tazkosti jej rodine. Popis srsti je dost nechutny. Ak ma aj vysoky vek a zmenu spravania, uvazovala by som aj nad moznostou utratenia. Z tohoto nemozes posudzovat moj v ztah ku zvieratam. To je absurdne. Ale cakala som podobne reakcie, iba menej agresivne. Co sa tyka vencenia, ja nehovorim, ze psickari nemaju chodit von. To si kde vycitala? 🙂 Ja len vravim, ze aj deti potrebuju vyvetrat, ci uz moc a stolicu vedia, alebo nevedia udrzat. 😅 to s tym nema nic spolocne. Principialne, zvierata von mozu, deti nie. A to je podla mna absurdne. Kazdopadne odporucam autorke temy navstevu veterinara. On vie lepsie posudit moznosti liecby, alebo sam navrhne utratenie. Tak to proste je.

tripetta
5. apr 2020

My máme zasa problémového kocúrika. Ale aj napriek jeho náladám mu dávame denne najavo, že ho ľúbime a snažíme sa s ním hrať a maznať. Ak nemá na nás náladu, radšej ho zbytočne nedráždime. A už robí veľké pokroky, je až neuveriteľné, akej lásky je schopný. Zviera cíti, že ho nemáš rada. Ja vždy tvrdím, že neexistuje taká mačka, ktorá by sa nedala zvládnuť a ľúbiť. Určite to platí aj pri psoch. Tvojmu psovi pomôže len nový domov. Kde nie je vôľa a trpezlivosť, tam nie je cesta a je to len uroboros trápenia, hlavne pre zviera. Z tvojho príspevku cítiť akési opovrhovanie a to je chyba.

tripetta
5. apr 2020

@danielahamar Aj mne sa to čítalo hrozne ťažko. Až mi je do plaču, a to mi je málokedy do plaču.

malia18
5. apr 2020

@dkethe Deťom nemusíš hovoriť že je starý alebo podobne. Skús im to vysvetliť tak že má takú povahu že je uzavretý do seba a nemá rád spoločnosť ale to neznamená že to dáva právo iným sa k takýmto zvieratkám alebo aj ľuďom s takouto povahou sa k nemu správať zle alebo mu nadávať. Že aj život je o rešpekte a psík nie je vec ani hračka ktorá keď prestane baviť alebo nie je podľa predstáv tak sa vymení. Ale úplne v prvom rade keď chceš aby to pochopili deti to musíš pochopiť ty. Deti vždy budú robiť len to čo vidia u dospelých a ak vidia že nevieš sama ako rodič rešpektovať druhých nálady aj keď je to zviera tak to svoje deti nikdy nenaučíš. To je ako keď niekto káže vodu a pije víno. Ale skús zmeniť svoj prístup a nenadávaj psovi ani deťom že sa k nemu správajú ako vidia u teba. Sadni si k nim a porozprávaj sa s nimi a ukáž im činy keď sa niečo stane ako sa k nemu zachováš ty a keď to deti odpozorujú z dlhodobejšieho hľadiska sami tak budú reagovať na neho aj oni.

tilko
5. apr 2020

@dkethe Psík má 12 rokov...čiže deduško...každý pes má niečo dané vo vienku a treba to v ňom objaviť...z tvojho príspevku je jasné, že si sa mu za mladších čias venovala, z tých neúspechov by som si ťažkú hlavu nerobila, pretože veľa psíčkarov dosiahne svoje naj úspechy až po nejakých skúsenostiach pri 2 či 3 psíkovi...to že má kožné problémy je v dnešnej dobe u psíkov bežné...zmenia stravu, berú lieky...a často nepomôže nič...
Čo sa týka toho, že má deti v paži...tak to by som nebrala tak tragicky...je to lepšie akoby mal na deti útočiť...nebol zrejme zvyknutý na spoločnosť detí a už chce mať aj svoj pokoj a kľud...v tomto veku si psík rád pospí (aj väčšinu dňa), naháňať za aportom tiež nepatrí už medzi každodenné obľúbené aktivity, treba rátať s hluchotou, možno sa pridruží šedý zákal, slepota...
Tak ako psík robil radosť a pred pár rokmi sa stal členom rodiny, tak ho treba dochovať...aj z jeho vrtochmi...veľa trpezlivosti...nenútiť sa kamošiť s deťmi...psík má svoj vek, takže dnes tu môže byť a zajtra už nie...treba si nájsť čas aj mimo rodinky, možno, keď večer deti pospia a povenovať sa, vyškrabkať...deduško to určite ocení...

lussyl5
5. apr 2020

@dkethe Ta kožná choroba nevyzerá dobre.Bolo by dobre poradiť sa s veterinárom, môže ísť o nejakú psiu chorobu o ktorej momentálne nevieš a veterinár možno skôr bude vedieť povedať čo sa deje a čo by psík pitreboval, nechať psíkovi jeho kľud a prípadne zvážiť aj utratenie psíka ak sa nebude inak dať.Niekedy sa to jednoducho stane že staré psíky sa nedajú zvládnuť.

cacianka
5. apr 2020

@tomiholjubavi ja chapem, prvy prispevok ale potom doplnila.
Vies, pred casom som tu citala take témy a diskusie ze som skoro grcala. Tie nenavistne utoky a nadavky len preto ze zeny mali na 1.mieste deti a nie psa.az psychopaticke prejavy.
Mam rada psy ako ty svoje krpate nununu, ale clovek a hlavne dieťa nie je pod nimi.
Paaa Miška

lussyl5
5. apr 2020

@cacianka A práve toto majú niektorí ľudia problém pochopiť,ja psíky milujem ale nesmie byť pes nad človeka.Ak je s psíkom problém a nedá sa zvládnuť tak je lepšie netrápiť to zvieratko a nechať ho utratiť.

tomiholjubavi
5. apr 2020

@cacianka ani jeden extrém nie je dobrý. tiež nemám rada fanatických psíčkarov, ani fanatických ľudí vo všeobecnosti. Ale mrzia ma aj osoby, ktoré považujú psov (aj cudzích) za hračky pre svoje deti. Alebo za bytový doplnok, či momentálnu kratochvíľu.
Verím, že zviera je zodpovednosť a záväzok na celý život. A je smutné, že niekomu začne byť pes časom na príťaž. Často sa to stáva najmä ženám po pôrode. A čítala som to tu neraz. Že baba mala jorkšíra/maltézaka/čivavu.., narodilo sa im bábo, tak ho vyhodila. Veľakrát na to ani nie je iný dôvod, než ten, že už mám dieťa, tak načo mi je pes. :-/ (Nehovorím, že je to prípad dkethe, ale podobných tém je na koni dosť.) Mala som aj známu, čo mala malého bytového psíka a zbožňovala ho. Všade ho nosila so sebou, aj na miesta, kde sa to nesmelo. Roky. Potom otehotnela a syn sa ešte ani nenarodil, psík už bol u babky na dedine zabudnutý. Chudák tam rýchlo pošiel. Nikdy som to nepochopila a (vnútorne) som ju za to odsúdila.
.
Nehovorím, že pes je nad dieťaťom. Ale kopu žien je takých, že ešte len uvidia dve čiarky na teste, už je pes úhlavný nepriateľ a persona non grata, čo musí ísť z domu preč. Nikto ma nepresvedčí, že je to správne.

tripetta
5. apr 2020

Mám čím ďalej tým viac z týchto komentárov pocit, že čím viac ľudí spoznávam, tým viac milujem zvieratá. Tieto reči o utratení... Akoby bol pes len hračka, ktorá až nás omrzí, alebo s ňou nevieme zaobchádzať, tak ju vyhodíme (utratíme). Pesnička "Psy sa bránia útokom" je tu namieste. Ani sa nečudujem, že niektorých ľudí nemajú ich psy radi.
Zaujímalo by ma, čo urobíš, až ťa omrzí dieťa.

iviacik
5. apr 2020

@tripetta reči o utracani, pokial psik vyslovene netrpí (a my si to nedomyslame), mi prídu tiez zbytočné, ale zas dávať psa na rovnakú úroveň ako dieťa.... To je tiež pekne mimo 🙄

leeo
5. apr 2020

@sunny8 porovnavat psa a dieta v tomto kontexte je fakt od veci.

lujza123
5. apr 2020

Ja si myslím ze je občas normálne mat nervy na psa. Ja som sa minule svojmu psovy zúrivo vyhrážala že ho dám na bazos a na dôkaz som ho fotila na mobil .... Až po chvíli mi došlo že psovi je to mega jedno celé moje teatro s fotením.

Mam psov celý život, vlastných 3, k tomu rôznych dočasných ako ex frajerovych, pozicanych, spolubývajúcich, v dočasnej opatere (rátam iba tých s ktorými som bola minimálne pol roka) bolo dokopy 8.. Čiže nie som profi kynolog ale mam co porovnávať.
Psy (aj to isté plemeno) vedia byť neuveriteľne rozdielny, kým jedného necvicis ani nevieš co je to voditko s druhým sa trapis celé mesiace. Kazdy je v niečom fajn a kazdy na svoj neduh. Žiadny nieje dokonalý.

Pamätám si jednu fenu ktorú ani pohľadkať nešlo, hneď útočila. Sprostá ako tágo, obyčajne sadni som ju učila celé mesiace, dedinský spicovity mix, nevraziva samotarka. Ale keď som ju pochopila vedeli sme spolu fungovať, aj poskrabkat sa nechala (v rámci možností a jej povahy) .
Moja prvá fenka bola ustekany neurotik, nešlo ju vypnúť, 2 krát ju z toho porazilo (infarkt z nervov a stekania ), bola schopná ráno o 6 aj pol hodinu stekat na igelitku pri smetaku, susedia nas milovali...
Bývalého baset, ta sa vedela v každom hovne, zdochline ci bahne vyvalat, chvíľka nepozornosti pri venceni a už sa rochnila v niečom.

Môj terajší 3 pes, tiež polovne plemeno zase zdrha, 2 m plot prelezie ako veverica. V lese absolútne nevnima, proste neexistujes, s nim iba na voditku a nenaučís ho. Kontaktný je až moc, ale zdrzis sa v práci zdrhne, ideš na par dni preč nezerie nič, smuti. Ono ti to aj lichoti ale po 2 týždňovej dovolenke pes vychudnuty, hlas vystekany, nufak krvavý z koterca v psom hotely, nikto nám ho nechce postrážiť lebo čokel na hisaky.
Kamoška ma yorkov, ocura jej to každý koberec doma, musí mať hole podlahy.

Take sú proste psy, úžasné ale majú svoje chyby.

lujza123
5. apr 2020

A psy a deti. U mňa veľké nie. Bez dozoru tak od 6 - 8 rokov, ináč dohliadať a nenechať spolu osamote. Pes nieje človek, stačí aby bol chorý, v nepohode a vie ublížiť, dieťa psovi tak isto.
Väčšina psov sa malých detí boji (nemá ich rado), deti z rodiny rešpektujú a nechajú si zo sebou spraviť čokoľvek ale neznámy pes a cudzie dieťa to je kombinácia koledujuca si o pruser.

sunny8
6. apr 2020

@leeo no nemyslím si .. keď si idem zadovážiť psa tak to robím asi preto aby som mu poskytla lásku domov a prijala aj "chyby" toho zvieraťa.. povahu dieťaťa si nevyberám a tiež ho milujem so všetkým. Či nie ?

maminuska
6. apr 2020

@sunny8 nie takto to nefunguje. Pes nie je dieťa. To miluješ bezpodmienečne , aj keď t niekedy dokáže zničiť život . Pes je pes , to je ako muž zadovážiš si ho , ale občas by si ho roztrhla ako hada , kopla do zadku a vyhodila cez okno . Agresívneho psa sa tiež zbavíš , tak ako chlapa .
Neporovnávaj psa a dieťa, to je neporovnateľné . Neviem koľko si psov si mala, ak áno , tak zrejme len bezproblémových .

lune
6. apr 2020

@dkethe Ahoj veterinar nepomohol s liecbou? Neviem ci by som toto chcela mat doma aj s tou povahou. Ano zvierata maju roznu povahu. Mala som vsetko od anduliek (krotku rozpravajucu, jeden bol pritulnik, druhy odutec dobajuci), skrecky, starala som sa o psa chow-chow ten bol riadne hlavaty. Kralicka som mala co bol ako pes, behal po dvore a prisiel na zavolanie...Teraz ma mala skrecka, ktory jej spi vo vrecku necha sa hladkat ani prilis nezdrha. A nechtiac pribudlo morca, velmi mile, pritulne a mala ma obrovsku radost. Dieta ma mat zo zvierata radost, akesi kamaratsvo a nie stres. Prec takeho hava z domu si mala dat uz davno pred detmi. On nie je stastny u Vas Ty s nim. Ludia su vzdy pred zvieratami! Len mu vhodny domov treba najst...A myslim, ze si urobila vsetko preto aby bol vychovany a stastny..

sunny8
6. apr 2020

@maminuska jedného a bol to priateľ na celý život. A aj keď sem tam boli problémy tak nikdy som nezvazovala že ho dám preč alebo nebodaj niečo iné

lune
6. apr 2020

@lujza123 Paci sa mi, ze si napisala pravdu ako to realne je. So zvieratom si skratka musis sadnut. Ale ich povahy su rozne...

lune
6. apr 2020

@lucilaines To ako spinila po byte kde sa batolilo dieta? Nemali ste cas uzit si vlastne dieta? Hm. Psickari su pre mna ini....a hlavne Ti, co maju psa v byte.

derdia
6. apr 2020

Tieto reci ,kde ta hned oznacia za kravu, hlupanu bezcitnu atd...to si nevsimaj.to su panie dokonale,kotre maju doma VSETKO podla predstav👍😂Proste asi prisiel cas,ze zo psa unavena...ako poviem ti pravdu ju mam dve deti, ale som ko...neviem si predstavit,ze by som mala este aj psa...a pozor pozor POVAHA je nieco co ti dokaze sakramentsky zmenit zivot...je velky rozdiel mat dieta, ustretove, a dieta ktore stale robi napriek...to je aj z chlapmi,bud mas takeho ktory ti ide v ustrety,alebo takeho ktory stale vrabi opacne ako ty...tak je to aj zo zvieratami...takze ja ta chapem,ze ti lezie na nervy😂😂😂🤣🤣🤣🤣

derdia
6. apr 2020

@lune boze ked si predstavim kolke svoje deti neznasaju, vrieskaju po nich den noc,nechaju ich len tak na tabletoch a internete cele dni...ale von sa vyobliekaju, aj foto na fb sa pekne prezentuju...ale stale len hraju nejaku hru...toto sa mi ovela viac paci,ked moze clovek prejavit co citi...a nie sa furt hrat na dokonaleho...tie co sa hrate sa hrajte,ked vas to bavi...ale same dobre viete aka je realita...a ked ju ten pes serie tak ju serie...aj mna by sral hocikot neopusitelny, a nenapravitelny...a ked to tak nie je nehcoaem preco sa rozvadzate podkatore...