icon

Neznášam môjho psa

dkethe
4. apr 2020

Ahojte. Aj sa velmi hanbim, aj mam nervy tritisicmilion.
Mam 12 rocneho velkeho psa, kupovala som si ho na VS. Vzdy bol iny, nebol to laskavy pes, najlepsi priatel cloveka. Nebol zly, len ma mal v pečku. Neslo ho vycvicit. Ja som s nim trenovala polovnicky vycvik, chodili sme po sutaziach, nieco dokonca vyhral, ale vela nas aj vyhodili kvoli poslusnosti.
Od cca 8 rokov ma choru kozu, brutalne plzne a supinatie. Neda sa ho ani pohladkat lebo hned ma clovek sivomastnu ruku. Cize zije izolovany na chodbe, on nikdy o mojkanie nestal, a teraz uz nestojim ani ja.
Narodili sa mi dve deti. Ignoruje ich, ma ich v pecku tak ako mal vzdy mna. starsi ma uz 3, furt za nim pride s palickou - pes ho ignoruje, drgne donho. Akurat piskotu si od neho vezme.
A co ma najviac stve, tym ze ten pes nie je schopny posluchat, furt po nom treba kricat, cukat voditkom a deti mi to proste stale vidia :( co im to dava do zivota, co sa naucia vo vztahu ku zvieratam?

Dnes sme boli vonku vsetci (pes vzdy na voditku, nech sa nevrieska celu prechadzku) a pustili sme ho na chvilu. Preplo mu a poculo ma cele sidlisko zas, potom zas drgol do syna, a syn sa po nom nervne zahnal rukou.
Strasne ma to nastvalo.
Mozno je chyba aj vo mne, mna ten pes uz tak stve, ze k nemu nedokazem byt laskava. Na druhej strane, syn k nemu pristupuje milo ale ked ho ten cokel furt ignoruje a potom ho len drga...

Toto je asi vylozene vylev, neviem aku radu cakam. Citim sa prosto hrozne, lebo by som sa toho psiska fakt najradsej zbavila. Taky pes to je, ze vzivote uz nikdy psa nechcem, viac pozornosti a lasky mi dava moja masozrava rastlina. A pritom mat psa by malo byt fajn, lezat na gauci a skrabat ho za uchom... Cele detstvo som zobrala o psa, potom som si kupila a dopadlo to takto... :'(

maminuska
6. apr 2020

@sunny8 pes sa ti v podstate vydaril . Ja mám už 10 teho , mal som aj dvoch troch naraz , nikdy som nemala vyslovene hnusného psa, ale povahy teda mali rôzne. Jeden bol naozaj hlúpy ako poleno , a ak existuje retardácia v živočíšnej ríši , tak bol zrejme retardovaný , za to skákal každému na nohu a honcoval sa na nej , či bola ruja alebo nebola. Rodokmeň ako by sa ani šlachta za neho nehanbila, do chovu som ho však už nepripustila.
Pes ti dokáže veľmi znepríjemniť život , a nie všetko sa dá odstrániť výcvikom , mnohé veci ano , ale niektoré veci nie. A veľká chyba je keď si niekto toto spolužitie idealizuje a dáva psa na rovnaké miesto ako ostatných členov rodiny . Pes je pes, má svoje miesto v rodine , ale nie rovnocenné ale je na poslednej priečke . Pes u mňa nespí v posteli ale v pelechu , pes nie je pri stole keď jeme, pes sa neváľa na gauči ale je na zemi .

lune
6. apr 2020

@derdia Nie som dokonala, ani moj byt nie je dokonaly, zboznujem zvierata ale nestia a neseru mi po byte 😉. Ani mi neotravuju zivot. A na socialnych sietach nie som, v znackovych handrach sa nevyzivam. Moje dieta je fajn a ani rozvadzat sa nejdem...😉

dkethe
autor
6. apr 2020

@lujza123 ja som tiez stretla hafo psov za svoj zivot, ale take ake popisujes nie :D vsetci maju laskave, poslusne, mile psiky, tak mi je to prosto luto ze ja som fasla protivu :(

maminuska
6. apr 2020
maminuska
6. apr 2020

Moja dožívajúca fenka, od rána sa z miesta nepohla.

dkethe
autor
6. apr 2020

@maminuska och, to je smutny pohlad :(
Prepac ze som ti neodpisala na vsetky tvoje komenty, ale citam vsetko a dakujem aj za tvoj pohlad

maminuska
6. apr 2020

@dkethe ona ako mladá bola fakt úžasná , kontaktná, trpezlivá k deťom , výstavy sme pochodili , čo to vyhrali . Posledný rok je to s ňou take náročné.

lucilaines
6. apr 2020

@lune a co som ju mala hodit do kontajnera? Okrem ineho to je myslim trestny cin. Raz som za toho psa zodpovedna aj napriek tomu, ze mam dieta, ze je komplikovany a ze ma vazne zdravotne problemy. Nevravim, ze ma to tesi, nevravim, ze som stokrat nemala chut s tym plsknut, preto chapem autorkine pocity. Ale tak ako autorka, tak ani ja sa proste tej zodpovednosti nezbavime a radsej hladam cestu ako situaciu co najlepsie riesit. Neviem ci si predstavujes, ze ochrnuty pes nam cikal po byte a dieta som nechala plazit sa krizom krazom cez to alebo co, ale je mi to v podstate jedno. Ja zase nepochopim ludi, co dokazu druhych hned odsudit a problemy riesia zbavenim sa zodpovednosti.

derdia
6. apr 2020

@lune precitaj si to este raz👍a dodaj k tomu normalny mily ton...ja som to nepisala v zlom...a uz vobec nie o tebe.

simca06022011
6. apr 2020
lune
6. apr 2020

@derdia Ved sa mi to nezdalo, ze by si to na mna myslela. Nebolo v hneve pisane. Fakt som ok. Pekny den.

lune
6. apr 2020

@lucilaines To je fajn, ze si zodpovedna. Len pes v byte nema co hladat. Potrebuje vybeh, zahradu s moznostou niekde dnu sa ohriat. Pes v byte na gauci, v posteli, pri stole to je pre mna tuk tuk na celo. Ale teraz neurazam, len pisem co mi vseobecne na psickaroch prekaza a ostate a osrate dvory v mestach a zlty sneh. Psy na ihriskach a v piesku. A to ze pes je v byte zatvoreny a nemoze ist na potrebu kedy chce. Ale to je len moj nazor. Fajn, ze si sa postarala o to zviera az do konca. Ale u mna proste do bytu nie. Pekny den este.

andrea_prestastna
6. apr 2020

@dkethe fuj seba izolujte na chodbu meda sa to ani docitat kup si appku pre deti a seba nejake zviera nic zive

leeo
6. apr 2020

@sunny8 isto nie. maminuska to asi vystihla ako o to je. Ak by napr. nejaky pes alebo aj moj pohryzol moje dieta, tak by som ho bez mihnutia oka utratila a to aj na mieste. (nechapem tu matku, ktorej dieta pes pohryzol, ze ho este obhajuje) Podla tvojho chapania, keby dieta ublizilo psovi, tak by si utratila dieta? Proste clovek je na prvom mieste, clovek je ten, ktoreho ma pes pocuvat a nie naopak ako tak citam, niektori ludia spravia zo seba sluhu psovi a tomu ja ozaj nechapem. Taketo problemy s genetickymi experimentami, ktore niektorí nazyvaju psami by nemuseli existovat, keby clovek kvoli zisku nekafral do krizenia plemien prirode a hlupi ludia to kupou tych mopov podporuju a tym sposobuju utrpenia psom, ktori vdaka mnozitelom trpia na tomto svete aj kvoli zdravotnym problemom vdaka ich slachtitelom takzvanym. Napr. najmensi yorkshir atd. Toto by sa v prirode samo nevyskytlo, lebo by to nebolo schopne prezit a preto ludia sa nad tym trasu viac ako nad detmi. Boze kam tento svet speje.

aceris
6. apr 2020

@lune pes v byte sa ma daaaaleko lepsie ako ten na zahrade...bytovemu psovi su majitelia daleko viac povinny sa mu venovat ako po pohybovej, tak po psychickej stranke a to prave pes ako taky potrebuje...je to svorkove zviera a nie daka koza na zahrade, ktorej staci travu zrat🤦
@leeo velmi zalezi od dovodu pohryznutia...ked dieta kopne do psa, tak si to pohryznutie zasluzi, ked psa treskne hrackou, tak si to zasluzi, ked mu sada na hlavu, tiez si to zasluzi a xy dovodov...99% pohryzeni je len vystraznych a dokonca ani nenarusi kozu dietatu maximalne ma modrinu!!! Tam nie je ziaden dovod psa utratit...moze clovek byt stale za zadkom dietatu a strazit, ale neda sa ustrazit uplne vsetko a obcas sa stane...tam treba trestat dieta a nie psa! Ak potresces psa a pes prestane davat varovne signaly(vrcanie, hryznutie do vzduchu, zahnanie sa ci aj jemne cvaknutie), tak bude sice drzat a necha sa trocha pomlatit az mu rupnu nervy a bude nakoniec incident v spravach....Varovne hryznutia a vrcanie su prave prospesne a vychovne aj voci dietatu aby sa naucilo, ze uz prechadza cez hranice...Samozrejme idealne je, ak clovek odfiltruje vsetky potencionalne pripady kedy by mohlo k vystraznemu signalu dojst a upozornit dieta este skor...ale ako pisem to nie je mozne uplne vzdy...

athenais24
6. apr 2020

@aceris Aha, takže je to fajn, keď pes pohryzie dieťa, čo potom, veď ma len modrinu. Ešte aj dieťa potrestám a psa pohladkam, že len tak ďalej. Jedine, čo sa ztoho dieťa naučí, že nijaký sprostý pes je dôležitejší ako on. No chorá doba

malia18
6. apr 2020

Tak ako niekto neznáša psíčkarov tak niekto neznáša tie skvelé biomatky keď sa niečo stane ich dieťatku tak celý svet je najhorší každého by dobodali pritom si neuvedomujú že prvoradá je výchova keď to dieťa naučíš čo sa patrí čo sa nepatrí k zvieratám tak ten pes nemá dôvod zaútočiť ale neobhajujem ani toho psa ale zviera ono sa chová pudovo a dieťa má rozum aj keď detský ale má a v určitom veku vie vyhodnotiť čo je správne a čo nie. Takže v prvom rade si vychovávajte vlastné deti predtým než si poriadite zviera a v druhom rade si vychovajte zviera aby ste potom nemuseli po ňom bliakať cez pol sídliska a potom zviera je najhoršie. Samozrejme pokiaľ na starobu psovi prepne a zaútočí tak už je to nutné to urobiť ale nie tak, že máte trojročného psa ktorého si neviete vychovať potom si do toho spraviť dieťa ktoré si tiež neviete vychovať a necháte to dieťa robiť tomu psovi čokoľvek lebo veď je to len pes tak sa potom nečudujme že to dieťa pohryzie keď dieťa neviete vychovať a povedať mu čo je správne a čo nie tak potom z nich vyrastajú takí nadšenci zvierat nad ktorými sa v telke pohoršujete že týrajú zvieratá lebo človek je prvoradý. Samozrejme je ale aj príroda má svoje pravidlá keby nebolo človeka pes by nebol domestikovaný ale ľudia si z nich chcú robiť na slovo poslúchajúce hračky tak sa nečudujte ale nejdem zachádzať hlboko ale v skratke pokiaľ neviete tomu dieťaťu vštepovať lásku k zvieratám a podobne tak prosím vás si nikdy nekupujte žiadne zviera lebo dopredu ho už ľutujem.

lucmirka124
6. apr 2020

@maminuska ahoj ja by som sa chcela opytat ci mi vies vysvetlit aku povahu ma pes ktory nonstop brese a je pusteny na dvore od rana do vecera.a v kuse mu vsetko vadi😂 macky, ine psy, vtaky, hoc co sa pohne..brese.taky cistocierny vlciak vyssi. Ako mam rada psov a vlastne zvierata ale toto cudo by uz ovalila. Pozna nas uz pomaly 2 roky. Mam 3 r dceru, ta ho nijak nedrazdi ale uz sa ho boji.ma ho taky 70r pan.rano sa mu venuje cca hodinu. Potom konec.on je v dome a pes cele dni do vsetkeho brese.aj do nas, ci vesiam pradlo..kopem v zahrade. Vecne nezavre papulu. Ako by to opisala 3 h v kuse brese pol hod odychne a davaj znovu, kolo 19 ho pan zatvori. Z voliery uz nevidi nic moc a brese aj tam.nechapem... my sme prenho novi susedia dva roky, a ked smr prisli som sa snazila pekne. Piskoty. Prihovarali sa milo. Ale potom sa ku mne cez plot naciahol vyvalil a siel ma kusnut. Muz ho zahnal.od vtedy som sa snim prestala snazit s kamosit. Sem tam mu poviem nech drzi hubu, fuj. Ale napada ma kadeco uz.... bo ujo to ma na haku. Oplotenie klasicke pletivo vlastne vsetko vidi...

Moji rodicia chovaju dlhe roky cuvacov, takze od dietata som zo psami vyrastala,,, mali vselijake muchy, no vzdy sa to zvladlo.. a kazdi sa dozil 14-16r. Toto cierne vlcisko co mam cez plot nechapem ...oco mu ide??? Ale mam ho plne zuby..

malia18
6. apr 2020

@malia18 a prosím vás hovorím tu o naozaj deťoch ktoré začínajú chodiť do školy a už by mali mať vlastný rozum nie že niektorí psi pokúšu tak malinké dieťa tak to už je potom na matke či si to vie ustrážiť predsa nenechám tak malé dieťa so psom samé ale nebudem ani obviňovať toho psa pretože ten sa chová pudovo ten si neuvedomuje ten nemá rozum že robím niečo zlé toto si treba uvedomiť predtým než si niekto kúpi psa ako hračku ktorú chce ovládať lebo to pes nikdy nebude ani mu nikdy nevysvetlíte toto je zle toto je dobré

malia18
6. apr 2020

@lucmirka124 podľa mňa je problém v tom že ten pes bol od mala izolovaný od ostatných ľudí a možno aj od psov pretože takto sú vychovávanýlí psi aby strážili objekt a pokiaľ zacítia cudzie osoby tak automaticky majú agrasívne sklony takže keby ten pes od mala bol naučený na ostatných psíkov a na cudzích ľudí tak by to nerobil ono to je o tom že ten pán si ho vychovával takýmto štýlom preto že keby sa k nemu nejaký zlodej vlámal tak aby ten pes ochránil jeho a jeho majetok...inak by sa ten pes nechal škrabkať takže s takýmto psom sa proste neskamarátiš nikdy :/ a vždy to tak bude

malia18
6. apr 2020

@athenais24 to nikde nenapísala že je to dobré. Skrátka prestaňte sa deliť na dve skupiny mamičky a psíčkarky proste si naučte svoje deti nejakej láske k zvieratám a upozornite ich na možné riziká vychovávajte si psov a žiadny problém nebude a nie že vykašlem sa na celú výchovu psa doma je len na okrasu a potom sa sťažujem čo sa to vlastne deje treba si niečo aj naštudovať o psoch predtým než si nejakého zoberiem do domu nie každý pes je totiž napríklad vhodný k deťom a toto je potrebné si uvedomiť predtým než sa budeme navážať do niekoho kto si zastáva psov a do niekoho kto sa zastáva mamičky a deti nikto nepovedal že je to v poriadku to samozrejme nie je ale treba hľadať aj tú príčinu lebo môžete si potom kúpiť aj 50 psov ale každý jeden vám to dieťa pohryzie pokiaľ nebude mať vzťah k deťom pokiaľ nebude vychovaný pokiaľ dieťa nenaučíte že mu nemá robiť zle a podobne...

lucmirka124
6. apr 2020

@malia18 ujo bol psovod ked bol vojak, to mi vravel.. a stale mi vravi ze aky je pes inteligentny no vsetci vokol by toho psa zahlusili a kopu susedov si tymto ujo pohneval. Aj moj ocino bol psovod a vedel nyt na psov aj razny no nikdy som takuto povahu psa nezazila.uja mrzi ze sa dcerka psa uz boji. ale neriesi to.pomoze mi aspon plot nepriehladny? Velmi muza prosim aby sme to vyriesili co najskor...

malia18
6. apr 2020

@lucmirka124 tak určite podľa mňa pomôže keď dcérke vysvetlíš že pes nemusí byť iba na hranie a do bytu ale je to vlastne aj strážca ktorý chráni majetok a že takisto ako sa aj ona napríklad bojí nejakých cudzích ľudí tak ten pes sa proste bojí a preto sa tak správa že cíti cudzích ľudí a má strach a že aj tomu ujovi chráni pozemok dom aj toho uja...a preto tak reaguje agresívne a že ten pes ten plot určite nepreskočí takže sa nemusí báť ale že sa proste nemá k nemu približovať že keď vidí takéhoto psíka tak sa nemôže k nemu približovať ale pokiaľ vidí psíka ktorý na ňu nešteká je taký veselý vrtí chvostíkom tak keď sa spýta si môže pohladkať. Myslím si že to pomôže pretože keď to vizuálne nebude vidieť tak sa bude cítiť možno menej ohrozená keď to bude iba počuť tak jej môžeš povedať že je to nejaký pes ďaleko niekomu vo dvore breše takže myslím si že to by mohlo pomôcť aspoň niečo

aceris
6. apr 2020

@athenais24 krasne prekrucanie...treba citat s porozumenim!🙄

tomiholjubavi
6. apr 2020

@athenais24 keď som mala 7 rokov, pohrýzol ma pes. Fenka boxéra. Mala akurát šteniatka (asi dvojdňové.) Mama mi hovorila, že ich nemám chytať, tato mi hovoril že ich nemám chytať, tetky mi hovorili, že ich nemám chytať...a čo spravila ako prvé? Išla som ich chytať.
Fenka sa zahnala a chytila ma za prst. Ani mi moc krv netiekla, bolo to len varovné, ale ručala som ako tur, lebo som sa zľakla. Mama mi ešte za to vynadala.
Naučilo ma to, že "nejaký sprostý pes je dôležitejší ako ja" a že "je chorá doba"?
Nie. Naučilo ma to, že keď mi skupina dospelých hovorí, že niečo nemám robiť, tak to nemám robiť, lebo to bude mať dôsledky.

Presne pre toto je konflikt medzi ľuďmi. Niektoré mamičky si myslia, že ich deti môžu všetko a nedávajú im žiadne hranice. Potom, keď sa to ľudom, učiteľom, iným deťom...alebo psom nepáči, už je chorá doba.

malia18
6. apr 2020

@aceris toto aj ja neznášam keď niekto prekrúca aby to jemu pasovalo do reči a pritom si myslím že je to úplne objektívny názor pretože si nepovedala nič zlé iba pravdu inak sa netreba pozerať len z hľadiska matky na tú jednu stranu ale aj na tú druhú predsa ten pes si domov nevybral takže keď sa k nemu neviem chovať neviem ho vychovávať tak si ho proste nekúpim a tým pádom neohrozujem ani svoje vlastné dieťa alebo ľudí vonku... Ale zase sú aj prípady kedy psovi proste prepne ale to sa deje väčšinou na starobu že bezdôvodne a vtedy to je nutné ho dať utratiť ale nie že sa stane menšia nehoda a už sa ide zabíjať to radšej takému človeku nikdy v živote do ruky nič živé nedať

malia18
6. apr 2020

@tomiholjubavi nobelovu cenu naozaj za názor už som si ozaj začala myslieť že asi chorá doba. Netreba si len svoje dokonalé deti obhajovať keď si ich neviem vychovať tak psa už tým pádom nie lebo pes nie je človek a nikdy nebude mať niektoré vlastnosti človeka ako vedieť rozoznať zlé od dobrého. Jediné čo sa dá spraviť je si vychovať dieťa a potom psa. Naozaj ďakujem že si sem napísala tvoj názor. Lebo nad takými ľuďmi sa mi pozastavuje rozum.

tomiholjubavi
6. apr 2020

@malia18 moja mama nebola psíčkar a o psovi v byte nechcela ani počuť. Ale keď sa mi to stalo, nevinila psa, ani nekričala, že ho treba utratiť. Dostala som alpový obväz na prst a vynadané, že som si sama o to koledovala, tak nech teraz nerevem. Vždy som si myslela, že mama nás vychovávala spravodlivo a s rozumom. Ale podľa dnešných štandardov by to bola hotová sparťanská vychova. 😅 Žienky tu hovoria, že niekto má psa viac ako dieťa. Ale neverím, že niekto to tak má. Každý má dieťa nad psom. Problém je, že niektoré majú z detí boha, ktorému sa všetci naokolo musia klaňať. (Vrátane psov)...a keď nie, tak je zle.

malia18
6. apr 2020

@tomiholjubavi rozmýšľam či by som to napísala výstižnejšie ale asi nie pretože toto bolo dobodky výstižné a už k tomu ani netreba komentár tiež si nemyslím že by si niekto stavial psa pred dieťa ani keby to bol najväčší psíčkar na svete ale netreba z dieťaťa robiť boha ktorému sa treba pomaly klaňať a všetko mu dovoliť a potom vyniť ostatných len nie moje dieťa. Tiež som zažila takú výchovu a musím povedať že za ňu ďakujem pretože mám teraz triezvy rozum a som naučená obviňovať aj samu seba nie len ostatných zo všetkého čo sa mi stane😁😁😛

aceris
6. apr 2020

@tomiholjubavi krasne si to vystihla....mne moj pes pokusal dieta x krat...vzdy dostal este odo mna bud vynadane, na zadok alebo som mu odmietla pofukat bobo, ze si moze za to sam(ovsemze ak som videla, ze nic vazne to nie je...). Psa som absolutne neriesila..ani nepohladkala ani nevynadala, nic...dieta som odviedla dalej a neviem preco by to malo byt inak ako podaktore mamicky pisu🤷 pes sa len brani, ved ani clovek sa nenecha dobrovolne tlct...najviac som zboznovala, ked som si vencila psa este ako pubertacka a zrazu sa vyrutilo male dieta a zacalo mi psa nahanat ci dokonca raz tlct palicou po hlave...moj vtedajsi pes len zaknucal a snazil sa utiect...sucasny by sa mu asi do riti zakusol a uz by som bola ja ten zly psickar! Nasledne som sa uz nekaslala s prosenim matiek aby si riesili deti ale rovno som dieta zhulakala...pripadne vytrhla z ruk vec ktorou slo udriet mojho psa...jedno dieta som sotila kedze mi vzalo voditko a zacalo nim sklbat a skrtit psa na obojku!!!! Veruze vtedy aj rodicom lepilo!

Takze mamicky v prvom rade naucte pristupovat dieta ku psovi...a to ci ste psickarky alebo nie...Vela dokonca psickariek dovoli dietatu sa rozbehnut naproti psovi a hned zacat hladkat...na to som vyslovene alergicka a moj pes to povazuje za utok, tak aj patricne reaguje. Moje dieta nema dva roky a vie, ze ked chce psa hladkat ma prist pomaly a zo strany, nie spredu a sklonit sa nad neho! Len ked sa jasi a chce vyprovokovat psa k aktivite tak zabuda🙈