icon

Nezodpovední vodiči - hrozba pre nás a naše deti

vejula
30. máj 2012

Ahojte dievčata. Tuto diskusie zakladam pod dojmom z dnešneho zažitku. Išli sme dnes od starkej, vystupili z autobusu. Hned za zastavkou su dve trojprudove cesty, ktore su označene aj svetelnou signalizaciou, ktora funguje len ked chodec stlači tlačitko. Stlačila som tlačitko, zabrzdila kočik, kedže tam dosť dlho trva kym nabehne zelena pre chodcov. Naskočila zelena, ja som odbrzdila kočik vykročila na cestu a zrazu počujem zapišťať brzdy, obzrem sa a velky bavorak ledva zastavil tesne predomnou s kočikom. V šoku som sa na vodiča rozkričala, a ten sa len ironicky usmieval popod fuz. A nebol to žiaden 18 ročny zasran, čo ukradol auto oteckovi z garaže. Mohol mať dobrých 40 rokov, a taketo spravanie.. Ani prepačte ani nič, akoby mu bolo uplne ukradnute že takmer zabil tehotnu ženu s dieťaťom v kočiku. Mate tiež nejake neprijemne zažitky, ktore zapričinili nezodpovední vodiči?

irriss
30. máj 2012

@kacsik
presne to jsem chtela rict v mych predchozich prispevcich..zde jim jejich aroganci zatrhla uprava zakona.. 😉

limoncino
30. máj 2012

@irriss jo, neco málo o tom vím... 😀 😀 zatiaľ len teda ako spoluajzdec, ale vždy pozerám dobožných uličiek ,či sa na nás niečo nerúti.. ale zase na to, ako rýchlo jazdia, mi to príde celkom bezpečné, keby si videla tie manévre tu.... 😲 hlavne chodci sú tu hrozní.. ani doprava ani doľava a vhup na priechod... o babičkách na bicykloch ani nehovorím... hlavne ma štvú cyklisti ,čo sa trepú cez prechod na bicykli, vadí mi to ako chodcovi... Vadia mi mamičky s kočíkmi ,čo idú cez priechod ako po predvádzacom móle, ja si idem nohy zodrať, aby som bola čo najrýchlejšie na druhej strane a niektoré majú čas ešte aj kvákať o tom, ako sa krásne vykakali 😝 😝 😝 😝

limoncino
30. máj 2012

@vejula my tu máme len jednu križovatku aj tá je svetelná, ale máme aj niekoľko bez svetiel... ale viem, o čom hovoríš, tiež mám niekedy odkrvené ruky, tak si tú tašku položím, ale ja už nemám prívesky v podobe detí 😀

ivv
30. máj 2012

tyy jo.. tak nemchapem 😀 😀 neviem co mi tym MK chce naznacit.. zeby pauza? 😀
babule ja som stihla odburinit chodniky u nasich kym ma dozenie moj prispevok 😝 pluzgiere na rukach su mi svedkom 😝 😀

vejula
autor
30. máj 2012

@kacsik ja ked chodim s manželom autom, tak väčšinou ma nervy z inych vodičov. OBčas sa stane, že si pofrfle na babičku v čiernom kabate ktore po tme prechadza cez cestu akoby sa nechumelilo.
Ale teda čo sa tyka ostatnych vodičov, nema slov. Stale ma varuje, nech si davam pozor a to hlavne na prechode, aj ked mam zelenu, on si zasadne dava pozor, ked je na hlavnej a ked ma prednosť, lebo nikdy nevieš aky blbec ti vleti do cesty. My teda mame "najlepšie" skusenosti s KNM, CA, a bohužial ani BA nieje vyhra 😖

limoncino
30. máj 2012

@vejula BA mi ani nespomínaj... Tam je taká nervozita... Len trúbia, neodpichneš sa hneď z križovatky, trúbia, nepustíš ho pred seba, trúbi..

limoncino
30. máj 2012

aká je to dobožná ulička??? 😲 😲 😀
chcela som napísať do bočnej uličky 😝

lili_mia
30. máj 2012

@vejula s tým prechodom súhlasím .. ja som stále zosratá, ked mám prejsť cez cestu a na zebru stúpim, až ked prvé autá bezpečne stoja ... horšie to je na križovatke a na tých ostrovčekoch .. smiali sa mi, že je to bezpečné, nemá sa čo stať ... pár dní na to veľká havárka pri McDonalde, dve autá do seba vleteli a jedno auto vletelo práve do ostrovčeka a zabilo maminu, dieťa vyletelo z kočiara, ale prežilo, kočiar už nepoužiteľný .. odvtedy si zo mňa nerobia srandu .. je pravda, že takto sa bojím, odkedy som videla sériu filmov Final destination

vejula
autor
30. máj 2012

@limoncino no ja niesom z BA, ale aj tu v ZA mame najhoršie skusenosti s autami s tymito značkami 🤐

luciauk
30. máj 2012

@vejula ja žijem tiež v tej inej galaxii. velmi rýchlo sa na to zvykne, či ako chodec, alebo vodič. stačí, že niekto prechádza po chodníku popri prechode, autá hned zastavujú, takže je u nás zvykom mávnuť na autá, že nejdem na prechod. ked človek prechádza cestu, tak sa čaká, kým sa nedostane na druhú stranu, žiadne také, že je už mimo môjho pruhu, tak mu prejdem po pätách. to isté chodci. nehovorím, že nechodia mimo p rechodu, ale zväčša je to na mieste, kde je to nejako nedoriešené, človek tie miesta pozná, ale je to fakt málo, ludia používajú prechody. ak niekto prebehne cez cestu, tak z dialky vidím, že to je polský ksycht 😀 /a to mám poliakov rada, máme plno kamarátov/. tiež je blbé to, že na slovensku nie je tolko prechodov, nie je tolko prechodov na semafór a ked, tak červená svieti, pritom chodec je už dávno doma. mnoho križovatiek je nedoriešených, ludia musia čakať na zelanú dlho. tu spravidla svieti chvílku, potom začne blikať oranžová a to znamená, že ked nikto na prechode už nie je, autá môžu ísť, ak je, musia ďalej čakať. takže aj to riešenie ciest je dôležité. raz ukazovali v správach, že postavili cestu v nejakej dedine, ani jeden prechod, ani chodník 😲 😲 😲 to kto schválil takýto projekt???
ale je to aj o mentalite ludí. môj muž hovorí, že žiť na slovensku je rizikové a nechápe, ako sme sa tam dožili takého vysokého veku. ale vážne. v košiciach na SNP si pamätám, štvorprúdovka, v strede električky v dvoch smeroch a medzi nimi ostrovček pre chodcov, na ktorý sa mi ani bicykel ani kočiar nezmestil, musela som ich postaviť šikmo, po oboch stranách okolo mňa a detí leteli električky, asi 50cm od našich tiel...nenormálne! možno to tam už prerobili, nehovorím, nebola som tam už dlho.

kamarátka raz v piešťanoch vystupovala z auta pred dcérinou školou, otvorili dvere, a zrazil ju opitý motorkár. dva roky s ňou chodili po lekároch, mala niečo s hlavou ☹ ☹ ☹

no a môj "zážitok" na ktorý nezabudnem? 34.týždeň tehotenstva. prileteli sme do košíc po skoro dvoch rokoch. plná nadšenia som sa tešila na stretnutie s kamarátkou v meste. išla som busom od rodičov, vystúpila na námestí osloboditelov a potrebovala som prejsť cez prechod v bottovej ulici. postála som si dobrých 5 minút! srdce mi búšilo, normálne som sa bála vstúpiť na cestu. ked som sa odhodlala, tak mi v polke prechodu zatarasil cestu pick-up, zastavil na prechode a pozeral, kedy sa dostane na hlavnú. v ruke ciga, zastavila som úplne tesne pri jeho aute, brucho som mala pomaly v jeho okne, ktoré mal úplne otvorené. pozerala som mu do očí, srdce mi búšilo jak divé, z jednej strany trieskala prechádzajúca električka, z druhej autobus, kukol sa na mňa, ja som sa nadýchla, ale ani hláska som nevydala. ja som nevedela, či mám nadávať, či prosiť, že sa bojím, nech sa uhne, nič. ked som sa dostala na druhú stranu, asi aj vplyvom šoku a aj tehotenských hormónov, som sa rozplakala 😝 a ticho zašepkala /neklamem/ "ďakujem za privítanie košice"

limoncino
30. máj 2012

@vejula veď aj moja inštruktorka na nich nadáva... 😀 aj my....

vejula
autor
30. máj 2012

@lili_mia radšej posrata ako zabita 😅

@luciauk to maš pravdu, to riešenie križovatiek je občas otrasneeeee. Čo to boli za mudre hlavy, ktore to navrhovali... Mame sa čo učiť. A s tym, že manžel sa čuduje, že sa doživame takeho vysokeho veku, tak na tom som sa pobavila, skôr tak ssmiech cez slzy... Už neviem kolkí krat sa pytam samej seba, čim to je, že my slovaci sme takíto? Prečo sa nechceme mať lepšie?

luciauk
30. máj 2012

@vejula odseklo mi z príspevku...asi som sa príliš rozpísala 😅 ale písala som napr. aj o tom, že ako ludia vlastne na slovensku tolerujú takýto systém. začnime od vrchu. v našom meste min. roku jeden poslanec prekročil rýchlosť o 2 míle za hodinu, týždeň ho riešili v novinách, správach....takému kaliňákovi parkujúcemu na strede pešej zóny by hneď zhodili hrebienok 😠 a o opitých poslancoch ani nehovorím. tu som o takom prípade za 6 rokov nepočula.

vejula
autor
30. máj 2012

@luciauk tak tak poslanci a policajti, tí nam idu prikladom 😖

luciauk
30. máj 2012

niekto sa tu predtým pýtal, že kde sú policajti...skrývajú sa za kríčkom, merajú rýchlosť a snažia sa z ľudí vydrankať prachy. tu sa také veci nerobia. zasa je to o mentalite. a aj o zákone. bozužial aj o prachoch. tu sa robí prevencia, nie stojí za rohom a číha na trápne prešlapy vodičov. napr. rýchlosť merať môžu iba označené kamery a policajti. musia byť oranžové alebo krikľavo žlté, mobilné musia byť v označenom vozidle. poza kríčky je nelegálne! tak ja nechápem, že prečo tu potom ludia neprekročujú rýchlosť, teda na dialnici napr. hej, ale v meste spravidla nie, nepredbiehajú sa, netrúbia po sebe...o prachoch je to tiež, lebo tu sú kamery úplne všade, tak isto brzdné pásy, nikto sa tým nezaoberá. pred pár mesiacmi na stv hovorili že v nejekom meste dali brzdné pásy pred nejakou školou, lebo to tam bolo nebezpečné a s kamerou sa pýtali vodičov, čo si o tom myslia, všetci nadávali a hundrali, že ich to zdržuje....to čo je ? takto sa k zmene nikdy slovensko nedopracuje ☹ ja prejdem týždenne v práci 150 míl, tak viem porovnať premávku a naozaj mám zovretý žalúdok, ked si predstavím cestu na sk. ale manželovi to nehovorím, lebo by panikáril 😀

vejula
autor
30. máj 2012

@luciauk tak tak, prachy hybu slovenskom 😅 to iste mestskí policajti, minule dali pokutu manželovi, ked bol s kamaratmi v parku kopali si tu handrovu loptičku (vypadol mi nazov) a mali otvorenu flašu vinka - asi piati jednu. žiaden hluk nerobili, a bolo to celkom mimo obytnej zony. Ešte sa čudovali ake je mesto cele prazdne v sobotu večer. A na to sa vynorili policajti a dali im pokutu. MM sa ich pyta či im to nieje trapne, prečo niesu tam, kde je ich skutočne potreba. Že či je to pre nich lahšie a oni bez hanby povedali, ano je to pre nas lahšie, takto vyberať pokuty 🤐

sisaha
30. máj 2012

ja vam napisem co som videla v Nemecku. Policaj skryty za stromom, dieťa požičané zo škôlky stojí pred priechodom. Tam sa deti učia premávke tak, že ak stojí na kraji cesty a chce prejst, tak vystrčí ruku pred seba. To je znamenie vodičom, že maju zastať. Išli sme my. Dieťa stalo pri priechode (bez načiahnutej ruky), takze sestra ho nepustala, hoci isla asi 30-tkou (obytna zona + škôlka). Len čo prešla priechod, policajt nas zastavil. Ona mu vysvetlovala, ze dieta videla a spomalovala, lebo cakala na signal (nevedela či chce, alebo nechce prejsť) a kedze nic nevidela, tak pokračovala. Obislo sa to bez pokuty....
Takto si ja predstavujem dopravnu vychovu deti a aj vodicov s tvrdymi postihmi.

sandy84
30. máj 2012

Neda mi... chodime casto autom BA smer KE...no je to zazitok 🙂 vzdy som si myslela, ze v ba su zli vodici 🙂 no nie je to pravda...v ba su vodici len vystresovani, resp. lepsie povedane extra vystresovani, zli vodici su hlavne v mensich mestach a ked sa pripajaju na dialnicu to je zazitok, podla mna spatak nepoznaju 🙂 a to by mali naucit vsetkych novozacinajucich vodicov....,,spetak je moj najlepsi kamarat,,, lebo vacsina z nich ide na risk do pruhu...

Ale najvacsi zazitok je, ked pocitame policajne hliadky 🙂 hanba povedat cislo, lebo je dvojciferne a v ked chodime cez HU obcas, tak sa daju zratat na jednej ruke. Ja tomu hovorim lov na vychodniarov.

sissy27
30. máj 2012

@ivv len ohľaduplní by mali byť aj chodci, nie len vodiči... a veru okrem kreténov za volantov vidím denne aj dosť chodcov, ktorí by si okrem pokuty zaslúžili aj pár faciek... lebo ozaj skákať na prechod, keď vidím auto 10metrov od seba, ako pardón... a keď vidím dôchodcov čo ledva stoja o palici a je im zaťažko prejsť pár metrov k prechodu, ale preliezať zábradlie tam kde prechod nie je, im problém nerobí, tak to mi tiež dvíha tlak...

minewka
30. máj 2012

BAby - tak ja neviem, ale zatiaľ mám veľmi príjemné skúsenosti - aj čo sa tehu týka, aj čo sa jazdy MHD týka, aj čo sa týka chodenia pešo.Chodím tak pol na pol - pol autom, pol pešo....
DOteraz mi vo väčšine prípadov vždy autá zastali (nevravím, že prvé, ale nikdy som dlho nečakala) na prechode, niekto mi ponúkol pomoc s nástupom kočíka do busu, raz za mnou prišiel šofér - vonku z busu, keď som neohlásila výstup s kočíkom, že na to tam je, že by prišiel bližšie ku chodníku.
Tak neviem, či som mala extra šťastie, alebo to nie je také zlé...

AKo šofér sa snažím dávať prednosť chodcom, nie vždy to je možné, vzhľadom na momentálnu situáciu na ceste.U vodičov mi veľmi vadí - ak ja zastanem a niekto po pri mne prefrčí. JE to extrémne nebezpečné a vodiči by mali dávať na to väčší pozor...vadí mi vzájomná "medzivodičská" neohľaduplnosť - ak je zápcha, vypadnutý semafor - že málokedy niekto na hlavnej zastane a pustí z tej vedľajšej...
U chodcov ma totálne dokáže nas..ať - a stáva sa to napočudovanie dosť často, najmä u starších ľudí - že sa začneme dohadovať, či ide cez prechod - ja ukážem, nech ide a on že nie, že mám ísť ja... 😠
že nejaký samovrah v hesle "mám prednosť" vbehne na prechod znenazdajky, bez ohľadu na rýchlosť prichádzajúceho auta, že nerešpektujú červenú na semafore pre chodcov, že si neuvedomujú nástrahy premávky a nepredvídajú - napríklad že ak vychádzajú spoza nejakého väčšieho zaparkovaného auta - nemám šanci ho vidieť a zbadať...chodec ako účastník cestnej premávky by mal predvídať, rovnako ako musí predvídať vodič.

A súhlasím - že by sa mali všetci účastníci za priestupky pokutovať - ako vodiči tak aj chodci.

A extra pokuty by som dávala za to - ak dospelý a často matky s deťmi (im by som vysolila poriadne mastnú pokutu) - nerešpektujú červenú na semafore pre chodcov a bez problémov s deckom za ruku prejdú cez cestu a extra mastnú pokutu vodičovi auta - ktorý nezastane pred prechodom, ak vo vedľajšom jazdnom pruhu niekto zastane..

eaka
30. máj 2012

@vejula prepáč, ale spoliehať sa na farbu na semafore??? prechod pre chodcov Ti dáva virtuálne prednosť pred autom, ale nie je to pevná stena, ktorá auto zastaví, ak nezastane samo... mňa nezaujíma, aká je farba na semafore, mňa vždy zaujíma jedine aktuálna situácia na ceste.. aj keď mi zastane autobus, tak idem opatrne a ešte vykúkam, či sa spoza neho nevyrúti nejaký debil...pretože je ich na cestách neskutočne veľa.. a v prípadnej zrážke to budem vždy ja, kto to schytá! Ako prvú vec za volantom ma foter učil, že musíš rozmýšľať aj za druhých, nesmieš sa spoliehať, že druhý bude dodržiavať pravidlá..čo Ti to pomôže? budeš vykrikovať z hrobu, že si bola na prechode a mala si prednosť?? A toto nemyslím vôbec v zlom, uznávam, že za volantom je množstvo tupcov, ale proste zodpovednosť za seba a moje dieťa mám sama a nebudem sa spoliehať, že zastaví niekto druhý.. úplne kľudne sa môže pokaziť semafór a ukázať nám obom naraz zelenú.. no kto si v tom najlepšom prípade len doláme nohy? Na ceste ťahá chodec za kratší koniec a podľa toho sa musí správať.

mirka285
30. máj 2012

hm,podla mna to neni ani o autach,ani o znackach ale len a len o ludoch 😔

sisaka
30. máj 2012

tak ja pridm skusenosti z inej planety - Kanada a aj nejake "fajnove" zo slovenska
Kanada - tak ako tu pisu zienky zo zahranicia, chodec je tu pan a na prechode pre chodcov je to jednoducho chranene zvieratko a ma vzdy! prednost. Chodec tu moze prechadzat cez cestu aj bez vyznaceneho prechodu pre chodcov, ale len na krizovatke, mimo krizovatky moze byt za to "odmeneny" pokutov. Sama som vodic aj chodec a teda mam obojake skusenosti. Ako chodec si mozem byt ista, ze ked ma vodic zbada blizko prechodu, bez toho, aby vedel, ci idem prejst, alebo nie som si ista, ze zacne brzdit a je na mne, ako chodcovi, aby som mu dala najavo, ze moze pokracovat, ze sa nechystam prejst. Ako nahle zastanem v krizovatke otocena smerom k ceste, bez ohladu na to, ci vystrcim ruku (tu sa deti ucia tento signal, nim davaju soferovi najavo, ze chcu prejst) auto jednoducho zastane - 99% , len par krat sa mi stalo, ze nezastavilo, ze si ma nevsimlo, ale zatial vzdy dodatocne vodici kyvali, ze sorry. Ako vodic, okrem toho, ze sledujem cestnu premavku okolo mna v obytnych zonach vzdy sledujem aj situaciu okolo ciest, na chodniku, ci v parku, aby som si vcas vsimla chodca, ktory sa chysta prejst, ci sa nedajboze nejake dieta nepozabudne a nevyleti za loptou na cestu. Okolo skol a detskych ihrisk je 30tka s tym, ze je zakaz predbiehania v tomto useku porusenie tychto pravidiel je tu dost vazny pruser s riadne mastnou pokutou, dvojnasobna pokuta caka aj sofera, ktory prekroci rychlost v zone vyznacenej ako "n ceste sa pracuje". Tym, ze vodici su tu ohladuplni a nemyslia si (teda vacsina) ze su jedini, ktori sa ponahlaju je tu radost soferovat, vodici si davaju bezne prednost, nemate problem s preradovanim, ci prednostou na krizovatke.
Slovensko - to je jednoducho nocna mora. Ked som bola pred par rokmi na Sk po 6 rokoch zivota v cudzine nestacila som sa divit, uplne som zabudla, aky bezcitni a bezohladni ludia tam ziju. Ked som sa spytala znamych soferov, preco nedavaju prednost ludom na prechodoch tak na mna pozerali ako puci a svorne tvrdili,ze preto, lebo sa ponahlaju. (no zda sa, ze slovaci su velmi uponahlany narod, radsej niekoho zabiju, akoby mali stratit 1 min svojho drahocenneho casu). Zazila som pri navsteve hned 2 incidenty, jeden s kamoskov, ktora tiez dlhodobo zije v zahranici - boli sme tak zabrate do nasho rozhovoru,z e sme pozabudli, ze sme na Slovensku, na prechode, velmi dobra viditelnost do dialky, sme si vsimli 2 priblizujuce sa auta, dost daleko na to, aby si nas vsimli (takze v nasich mozgoch nam vychadzalo - vidia nas, zastavia) a tak sme pokracovali cez cestu normalnym krokom, tak ako sa ma cez prechod prechadzat. A to bola chyba, tie auta vobec nemienili zastat a koniec cesty sme museli jednoducho utekat s tym, ze som myslela, ze prideme bud o zadky, alebo nohy 😝 . Druhy zazitok som mala na velmi frekventovanej ceste , bol tam prechod s tlacitkom pre chodca, ja som zisla z bicykla, stlacila tlacitko, pockala na zelenu a chcela prejst (popri bicykli), no este, ze som sa pozrela, krasne na cervenu si to tam valil kamion, maximalna ignorancia, ktora ma mohla stat zivot. Dcera vtedy uz 10 rocna, mala prve tyzdne zakaz chodit sama po dedine, kde ziju moji rodicia, lebo auta si to tam valili minimalne 80!!!! bala som sa, ze dcera sa pozabudne a rozhodne sa prejst cez cestu na "kanadsky sposob" , co by ju na 100% stalo zivot. Bicykel mala uplny zakaz vratane vedlajsich ciest , mohla ist len v sprievode mna, ci starych rodicov, aj to mi nebolo vsetko jedno, kedze krajnica medzi obcami skoro nikde a auta to tam hnali jak o dusu. No hruza ☹ A to mam este kopec zazitkov z cestovania autobosom, kedze som sa neodvazila sadnut si na Sk za volant, ale to by bolo snad na pol strany. skratka hruza a pre mna obrovske sklamanie z celeho Slovenska - teda ak mam konkretizovat z ludi a ich spravania - nenormalnej arogancie, az nevrazivosti, neslusnosti, neucte .....

sisaka
30. máj 2012

@mirka285 uplne s tebou suhlasim, nie je to o autach, ani znackach, je to vsetko o ludoch, tak ako sa otrasne a nezodpovedne ludia spravaju ako chodci, rovnako sa spravaju aj ako vodici a este sa navzajom budu osocovat a dohadovat, kto je na ceste "panom" - ako by to vzdy muselo byt, kto z koho. ☹ Stacila by uplne normalna ludska slusnost , respektovanie predpisov a schopnost vcitit sa do toho druheho)

sisaka
30. máj 2012

@sisaha tak pre mna je nepredstavitelne, ze by som nezastala cloveku, ktory stoji na prechode, zvlast malemu dietatu a nikto by nemusel ani nic vystrkovat... Tvoja sestra asi nie je matkou, ze?
A co sa tyka toho policajta - tak sa mu velmi cudujem, ze sa nechal ukecat, u nas sa napriklad s policajtami nehandrkuje ( nie su to babky na trhu, s ktorymi sa zjednava cena) ak mas potrebu si priestupok vydiskutovat, alebo sa ti zda, ze pokuta bola neopravnena mas prilezitost na sude, policajt sa s tebou o tom jednoducho nebavi.
Inak som vazne v soku, ist 30tkou, vidiet stat dieta pri prechode a nezastavit? To by z nej ako ubudlo, keby zastala na tu 1 minutu, sorry, normalne nechapem, o co jej islo, ukazat dietatu, ze ked nenatiahne ruku, tak ma smolu ?! 😒
Alebo maju v zakone napisane, ze chodec ma prednost na prechode len v pripade, ze vystrci ruku? Ak ano, tak beriem spat, co som napisala, v tom pripade by bolo Nemecko asi vynimkou, o takom pravidle som este nepocula, i ked aj tu sa deti ucia vystrcit ruku, ked chcu prejst, ale je to z dovodu bezpecnosti, aby si ich vodici vcas vsimli a bolo im jasne, ze tam clovek len nepostava, ale ze chce prejst, ale to je zvycajne zrejme a ked tomu tak nie je, tych 30 secund na ktore zastanem ma nic nestoja i ked chapem, ze niektorych ludi to asi vytoci do biela, ked stratia vzacnych 30 sekund.

luciauk
30. máj 2012

@sisaka presne tak. na slovensku si človek namôže kúpiť audi bez toho, aby si o ňom nemysleli, že je cestný pirát. v západnej európe a amerike takým autom jazdí každý tretí, nemusia si nič dokazovať. vodiči medzi sebou komunikujú, púšťajú sa, aj ked nemajú prednosť, chodec je posvätný, pri omyle sa hned každý ospravedlńuje. hoci aj odstaví auto a príde sa ospravedlniť. to sa mi stalo min týždeň. v najvyššej špičke, ked tá žena niesla deti do školy a potom letela do práce... prvú nehodu som tu videla po vyše pol roku a to je tu ovela viac áut.

luciauk
30. máj 2012

@sisaka neviem ako u vás, ale tu je zvykom sa ešte vodičom za zastavenie poďakovať. to nezaberie ani sekundu z nášho života, že? len niektorým národom skrátka slušnosť chýba 😖

sisaka
31. máj 2012

@luciauk no presne, ako pises v prvom aj druhom prispevku, myslim si, ze pre ludi, ktori nezili v zahranici to musi byt nieco nepredstavitelne, tiez sa tu vsetci ospravedlnuju, agresivna jazda nie je tolerovana (ale samozrejme uz som videla) a chodci dakuju, ked zastanes i ked je vsetkym jasne, ze je to tvoja povinnost a drahe auto neznamena, ze si na ceste Boh a mas prednost vzdy a vsade.
To je skratka uplne ina neviem ci mentalita, alebo vychova, fakt neviem, v com to je (ale asi zmes viacerych faktorov, kedze je tu vela roznych narodov) Tiez som zila v Uk (pred cca 17 rokmi 😉 ) a doprava bola pre mna jedna z oblasti, kde som zazivala doslova kulturny sok ....

vejula
autor
31. máj 2012

@eaka tak asi som sa musela poučiť sama, kedže popravde by ma ani nenapadlo, že šofer neuvidi na dlhej celkom rovnej ceste velikansku červenu, ktora mu svieti do oči. Nechcem sa ospravedlnovať, ale zrovna ten semafor je taky, že ako stlačiš gombik, čakaš niekedy aj 5 minut na zelenu(nechapem) a potom ta zelena trva par sekund, čiže sa snažim rychlo tu zelenu využiť a prejsť cez ten prechod. Ale tak je pravda, že radšej si počkam na druhu zelenu ked nestihnem ako potom lutovať. Takže v podstate maš pravdu, ja sa proste ešte musim len naučiť, že nemôžem nikomu dôverovať len sebe.

vejula
autor
31. máj 2012

@sisaka velmi smutný a pravdivy prispevok..... Na Slovensku je to tak.