Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč
Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...
@minewka ďakujem, som rada, že sú tu aj také maminy, ktoré to chápu a ktoré nekážu hneď prikladať aj každých 5 minút a v žiadnom prípade nedať UM.. by ma zaujímalo, či by tak samé robili, keby sa im bábo prehýbalo, odťahovalo od prsníka, kričalo od hladu... 😔 pre nášho drobca spravím všetko, 3 mesiace som kojila s plačom s roztrhanými prsníkmi, ale keď už nie je z čoho.. napapať sa musí 😉
@minewka jasne ze posielaju vzorku materskeho mlieka. A keby len vzorku mne z Hami posielali normalne jednu krabicu mlieka 3x vzdy podla veku dietata.... Je to z tych papierov co sme v nemocke vypisovali ked sme box dostali. Nikdy som to nepouzila ale. Dojcila som dlho s velkymi pociatocnymi problemami. Preto by som si taktiez nikdy nedovolila odsudit mamicky ktore nedojcia. Vzdy poradim ak o to kamoska alebo ina mamicka ma zaujem ak nie nikoho neodsudzujem. A apropo ja som nekojila preto ze to je modny trend. Ale preto ze mi to jednoducho prislo prirodzene a ze pokial to bude v mojich silach kojit buduem. uz to bude skoro rok co som po 24 mesiacoch dojcenia odstavila maleho a teda musim povedat ze mi dojcenie neskutocne chyba - teda tie intimne chvilky s drobcom. Kedy uz dojcenie nie je len o krmneni ale aj o niecom inom
@dm1 neviem, v minuloročnej várke boxov v našom meste žiadne vzorky neboli - možno sa to už zmenilo.
Apropo, ani sa som nedávala umelé mlieko, lebo je to módny trend, poprípade že by som nebola oboznámená s pozitívami kojenia. (neviem prečo mám pocit, z rôznych komentov, že dojčiace mamičky majú stále pocit, že tie na Um neboli dostatočne informované, čo sa výhod MM a nevýhod UM týka..a pritom čítame tie isté články, časopisy, u lekárov sú tie isté letáky, atď..) - na kojenie sa nepozerám ako na módny trend, ale predsudky voči UM,prístup k "alergénom" polopravdy a momentálny hit - výpočet hrôzostrašných neduhov, ktoré číhajú na decko na UM - to je podľa mňa momentálny módny trend.
..ako som písala - sú rôzne problémy..inak sa ja pozerám na problémy z prebytku mlieka, inak sa pozerám na problémy z nedostatku mlieka a inak sa pozerám na problémy pri úplnej absencii mlieka alebo veľmi oneskorenému nástupu laktácie.
Pokiaľ to danej mamičke nevadí ísť až do extrému, vydrží týždeň sa pozerať na chudnúce , nemočiace a ku koncu už mierne apatické a ospalé dieťa a vydrží to len z princípu, že verí dnešným moderným trendom o "hrozbách" UM a ide až do takej krajnosti - je to jej vec.
Kojenie chýbalo aj mne.
@minewka inak-tu v jednej téme o UM som sa dočítala, že deti, čo pili Bebu, majú ako staršie veľké zdravotné problémy 😕 a preto pisateľka odporučila zakladateľke inú značku UM
hneď som sa jej pýtala, nech mi napíše konkrétne o aké zdravotné problémy sa jedná,prípadne, nech mi hodí link alebo odporučí odborný článok-literatúru,kde sa o tom dočítala.
napriek mojim viacerým prípspevkom k nej dodnes neodpovedala.
lebo moje obe boli /malá ešte je/ na Bebe. tak ma to zaujímalo.
no a keďže neodpovedala, tak začínam mať silný pocit, že to mala asi tu z MK, kde sú tie fundované "navšetkoodborníčky" 😀 takže-asi ma nechcela odporučiť o stránku ďalej 😀 😀 😀
@minewka alebo to bola dílerka konkrétnej značky mlieka-a chcela robiť biznis 😀
ale zakladateľka si prišla po radu,aké UM dávať-a teda, dočíta sa toto.
a inak nechápem aj tak-tu by som určite radu ohľadne UM nepýtala-nie z dôvodu toho,že tam zas nabehne dojčiaca superžena, ale preto,že každému dieťatku vyhovuje iná značka. i keď mojim sadlo hneď prvé 😉
len teraz aby som mala depku, čo im z tej Beby hrozí 😕 😅
@zajaciq ano, mas pravdu, ze v zahranici vyhladaju psychologa takmer s kazdym problemom, ale to neznamena, ze su dusevne naruseni. Slovaci maju rovnako vela psychickych problemov, ale k psychologovi nepojdu, bud sa ozieraju, vyvrsuju na druhych, na blizkych a skoncia rovno na psychiatrii. Co je lepsie? riesit svoje problemy hned a s profesionalom alebo ich v sebe potlacat a nechat to zajst tak daleko, ze je ublizene najblizsim? ja ked citam prispevky tu na fore, naozaj si nemyslim, ze my ako narod sme nejak vynimocne psychicky na tom lepsie, ako tie ostatne narody. A tiez sa mi nezda vhodne komentovat to, ze v zahranici daju par mesacne dieta do opatery. Lahko sa hovori, ked mas 3 rocnu matersku, ze? keby si sa narodila v takej krajine a nemala inu moznost? nie je svet podla teba a ani nebude. Stale vsetko posudzujes len podla seba, empatia ti zrejme nic nehovori, proste ty to robis tak a tak a tak to je spravne a nic ine neakceptujes. To tiez zavana nejakym vnutornym problemom, komplexom? zeby nejaky 'mesiassky komplex'? kazdopadne dakujem za posolstvo a budem sa modlit, aby sme neboli zatratene, ak ho nebudeme nasledovat 😖
@macamac heeej? hoď link, som zvedavá..pripíšem si na zoznam krutostí, čo nás čakajú 😀...
Malej nie je zatiaľ nič, je to múdre, šikovné, inteligentné a zdravé decko 😀 zbojník 😀
Najhoršie sú polopravdy - kde si dotyčná osoba nezistí všetky okolnosti - ale rovno píše, že je zlé - lebo "otca koňa brat" z toho zvykol grcať. Som vedec - a nad niektorými super závermi žasnem - niekto spravil nejakú štúdiu (často na požiadanie niekoho - aj konkurencie) a už tu z toho máme písmo sväté..úplne najviac milujem závery o autizme z očko, o alergiách z rôznych vecí a podobne...žasnem najmä vtedy, že ešte presne nevieme čo a ako a prečo funguje, ako sa spúšťa, čo sa v tele stane - napr. autizmus, ale už vieme, že je to z očkovania :D
@minewka no ja som skutocne nemala ziadne ine umysli a skotocne som len hovorila o tych,co si liekmi daju na poziadanie zastavit laktaciu a ani sa nepokusia dojcit a ze nechapem,preco potom klamu-a ziadny zaver som z toho vyvodit nechcela,len,ze aj take v zahranici existuje.
ale je mi to jedno,lebo ty ocividne nas kazdeho vynikajuco do hlbky poznas-aj mna si hned zakrabickovala a vies,co si o kom myslime. ale nech. mysli si co chces a ries si tu kludne dalej ako vas vsetky na UM odsudzujeme a co si o vas myslime,asi to vies najlepsie. lebo my dojciace matky sme necitlive bestie nabrusene na nedojciace...som velmi prekvapena z toho,co tu vznika..ale uz vazne nemam chut tuto o niecom diskutovat.
@minewka u nás sa hovorí: "Mojej sestry koňa pes" 😀 😀 😀
apropo-čo nám škodí.
nuž dievča moje,veru ani hlboký nádych v tomto svete nie je bohviečo 😀 😀 😀 čo všetko dýchame
a vôbec- elektrosmog, silné elektromagnetické pole /pod stĺpmi s elekt. vedením-čo je teda všade, doma-spotrebiče v zásuvkách/, mobilné telefóny a ich žiarenie / určite sú neškodné 😀 /, vonku-splodiny z výfukov áut, z x-lietadiel,čo nám denne preletia nad hlavami-tiež nevypúšťajú do vzduchu konvalinky 😅 , továrne a ich odpady,....a menujme do nemoty.....skrátka-vychádza mi z toho, že je sakra odvážne do tohto sveta priviesť vôbec nejaké potomstvo. jeden aby sa z toho zbláznil. + MK- a mašľa istá 😀
inak-očkovanie-tá podľa mňa extrémistická skupina, čo tu majú tému-tiež som ich celkom nepochopila. i keď teda netvrdím,že v niečom nemajú pravdu. ale vidieť zlo len takto čierno-biele, no neviem. nemám rada extrémizmus a fanatizmus. v ničom. proste: niekto sa niečomu začne venovať,lebo je o tom presvedčený. to je ok. zažere sa do problematiky-ok. ale aby potom nejak nátlakovo,extrémisticky druhým predostieral svoju pravdu-to sa mi už nezdá ok.
takže-všetko v živote brať s mierou, nadhľadom, vydeliť minimálne dvomi a bude nám ľahšie 😀
lebo fakt si začínam myslieť, že tí, čo menej vedia, sú šťastnejší 🙂
a tí, čo celé dni sa len užierajú, či to alebo ono je správne, či sa to nedá lepšie, nekonečne študujú všetko-tí to podľa mňa až také jednoduché nemajú. a oberajú sa zbytočne aj o nervy a čas, ktorý by mohli venovať svojej rodine. lebo- nikdy nevieme, či dnešok nie je náš posledný. ako v piesni " Skús žiť tak,ako posledný krát, veď možno dnes si ti poslednýkrát" 😉
Ak chce mamicka kojit a nechce dat UM, nemusi ist do extremu ako pisala @minewka, a fakt nepoznam mamicku, ktora by toto vydrzla len z principu a to ich poznam dost. to je tiez prehnane a riskantne zahravat sa takto so zivotom babatka, ale da sa dokrmovat priamo na prsniku (pomocou cievky) a pomoct laktacii, aby sa rozbehla. a je mozne, ze mozno bude musiet dokrmit UM, ale urobi to tak, aby sa jej tvorba mlieka neutlmila, ale pomohla jej rozbehnut ju a neskor sa jej podarilo plne dojcit. Existuje tolko sposobv... V neposledom rade, dojcenie nie je len o krmeni a vzacna je kazda kvapka mlieka aj satie naprazdno, teda nenutritivne satie. Je vela mamiciek, ktore dojcia, aj ked nemaju takmer ziadne mlieko a je to prave kvoli tym inym, rovnako dolezitym funkciam, ktore dojcenie ma, teda uspavanie, ukludnovanie, vytvorenie vztahovej vazby atd. Je to vsetko o informaciach a voli matky. Nech sa rozhodne akokolvek, ale nech sa rozhodne na zaklade pravdivych informacii a nie pod natlakom vedomym ci podvedomym okolia, hlavne reklam a pod. A co sa tyka toho, ake su rizika UM, monoho ludi pozera len na to, ze moje dieta nebolo do roka chore, neuzivalo antibiotika a to susedkine dojcene je stale chorlave a nezabudnu vymenovat vsetky choroby (pride mi to ako osparvedlnovanie sa, ze predsa aj ked som dala UM, sme zdravi a pozrite sa, tamto dojcene nie je. Este som nepocula, aby dojciaca matka hovorila, ake ma ona zdrave dieta a ake chorlave je to na UM. Vsade to citam len z pohladu matky, ktora UM dala.). A rizika UM? Sa objavuju omnoho neskor, po rokoch, a je to vyssii predpoklad ziskania civilizacnych chorob, ako su cukrovka, vysoky krvny tlak, alergie, ateroslkeroza a mnohe ine...Ale takto daleko ludia nepozeraju :(
@minewka https://www.modrykonik.sk/forum/umele-mliecko/beba-verzus-hami/
minnie25 mi stále neodpovedala. a fakt ma to zaujíma. škoda.
@adkaa mozem sa spytat, ze odkial mas informacie, ze UM sposobuje civilizacne choroby? 😨 ved si precitaj temy tu na MK, najma tie o stravovani deti. Mozes darmo kojit aj 3 roky, ak dietatu davas od rana rafinovany cukor, od dzusov, cajov, sladkych ranajok, obedov... a apropo, kojene deti nemaju civilizacne choroby? ci ako?
tiež mi to príde ako čistá demagógia, že by kojené deti bli chránené pred všetkým, veď len čisto logicky, keď sa len do mlieka dostane všetko, čo zje aj matka, tak logicky aj to škodlivé. Ktoré kojacie matky, žijú v Kanade na biofarme, zjedia len top super čisté produkty? Ja neviem, ale mám pocit, že tu nie je baslútne žiadna tolerancia na MK k iným názorom, schopnostiam, každá matka (90%) by radšej kojila, ale keď to nejde 😖 ? Príde mi to až tak, že sú tu permantne diskriminované ženy, ktoré nemôžu prirodzene otehnotnieť, rodiť prirodzene, kojiť prirodzene, nedajbože dajú očkovať ☹ a nedajbože niekto popýta o radu, hneď sa nájdu aspoň dve - tri, ktoré dajú najavo, aká je zlá matka, no fuuu - je mi z toho notmálne zle 🤐
@adkaa no- a ja som zas čítala aj opačne-ako dojčiace poukazujú,že pretože dojčili,majú zdravé deti-kuk do témy "Sú dojčené deti zdravšie ako tie na UM?" presne neviem,či som správne dala názov témy
a civilizačné choroby? prosím ťa, nebuď smiešna. či si vedec,čo sa tomuto problému venuje už roky?
lebo civilizačné choroby sa rovnako týkajú dojčených-aj nedojčených detí. lebo pod ne sa podpisuje veľmi veľa iných faktorov. myslieť si, že dojčenie nás ochráni od nich, je veľmi primitívne. veľmi zjednodušené 😉
neber to prosím ako urážku 🙂
Ja som nenapisala, ze deti na UM maju civilazcne choroby a deti na MM nemaju, napisala som, ze deti na UM maju vacsie riziko vzniku civil. chorob. A jasne ze vsetko nezavisi od dojcenie ci krmenia UM, ale aj od genomu, prostredia, vplyvy okolia, stravy, stresu a mnohych dalsich faktorov. Preto dieta na MM moze byt casto chorlavejsie, ak sa napr. neotuzuje a neje vyvazenu stravu a dieta na UM to robi. Nic sa neda jednoznacne predpokladat. Aj jednovajecne dvojicky, hoci maju rovnaku geneticku vybavu, ak nevyrastaju v rovnakych podmienkach, budu odlisne. A staci sa pozriet, co odporuca Európska spoločnost pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu, ked odporuca detom, u ktorych je predpoklad, ze budu kojene len do 6. mesiaca, zavadzat prikrmy uz od 4. mesiaca, aby sa rizikove potraviny ako lepok zaviedli pocas dojcenia, kedze MM ma ochrannu funkciu a znizuje vznik celiakie. a zase nehovorim, ze deti, ktoer nie su kojene, budu mat vsetky celiakiu, alebo ze deti dojcene ju nebudu mat vobec...Takze nemozno upriet ochrannu funkciu MM. Jasne, ze to nie je vseliek na vsetko, ale MM nevytvorila priroda pre dieta len preto, aby matka neminala peniaze na UM. Okrem toho, clovek je jediny tvor, ktory dava svojmu mladatu pit mlieko ineho druhu. Jasne, ze matka niekedy od prirody nema dostatok MM, ale v mnohych pripadoch je to sposobene zasahom pocas porodu a do dojcenia a da sa s tym nieco urobit. UM nie je alternativa, je to posledna moznost.
Nepochopila som presne co sa od tejto diskusie ocakava? 😉 No ako tak citam-UM verzus dojcenie-materske mlieko...
Pridam svoju osobnu skusennost-prveho syna som dojcila 9 mesiacov-no narodil sa s atopickym ekzemom ☹
Je silny alergik-potravinovy,pelovy,nepelovy....no zvladame to.Vraj vdaka dojceniu to malo lahsi priebeh...
Teraz mam 20-mesacneho syna a dojcim stale 😀 😀 😀 😀 😀 Ten alergicke prejavy nema,ani ekzem sa mu neukazuje..no lieci sa na chodokrvnost-oslabenu imunitu.. 😒
No ja osobne nedojcim kvôli tomu,že verím,že syn bude zdravsí 😉 Tým že dojčím-sa tesim jeho blizkosti 😵 😵 😵 Coskoro vyrastie a uz nikdy nebudeme mat k sebe tak blizko 😀
No citala som,ze dojcene deti nemavaju zápaly stredného ucha...moje deti to nikdy nemali 😉
Neodsudzujem maminy,ktore nemohli dojcit..no poznam ich vela,ktore dojcit ani nechceli a nedojcili vobec...
@estterka isteže,samozrejme, ja som zle pochopila, ako inak 😀 Celkom nechápem, prečo si mala vôbec potrebu upozorniť, že v Španielsku si nechávajú matky laktáciu medikamentózne zastaviť a potom o tom klamú..Koľko je tých matiek? Z koľkých? Koľké tam dojčia? Koľké nie? Koľké si dali tú laktáciu zastaviť úplne bez dôvodu?
To je asi taký argument, ako keď by som tu ja napísala, že tá ženská, čo deti 5 či koľko rokov v ČR nepustila z domu, predsa kojila - a aha, aká bola zvrátená..a potom by som hodila príspevok o tom, ako ja všetkých chápem a aká som tolerantná a citlivá. Už vôbec tvoja veta o tom, ako ti mamičky vysvetľujú, že nemali mlieko ale ty predsa vieš, že to bolo inak - neznie veľmi tolerantne a chápavo.
@adkaa - ako sa podľa teba človek dopracuje k takej štúdii ohľadom zvýšeného rizika výskytu civlizačných chorôb?
Ako to zistili? Robil sa v SR a ČR napr. prieskum? Počas posledných rokov sa viedli štatistiky a zapisovali sa info o tom, či deti boli dojčené,či nedojčené,ak áno, ako dlho, v akých podmienkach vyrastali, aká bola strava matky, aké boli prvé príkrmy, odkiaľ boli, kde sa pestovali, aké mali zloženie, vzali sa do úvahy aj chybné diagnózy, genetika, rôzne iné poruchy, podnebie v tej ktorej krajine, priebeh gravidity, priebeh pôrodu?
@adkaaa ešte k tomu o tom, že človek ako jediný tvor dáva svojmu mláďaťu iné mlieko - uisťujem ťa, že aj zvieratám sa dáva aj iné, ako vlastné mlieko - často dôjde k odvrhnutiu mláďať matkou - z rôznych príčin - a určite nikto nepôjde dosať napr. levici mlieko 🙂 preto nenechajú mláďa umrieť, ale nakŕmia ho iným mliekom.
@minewka mas pravdu,dam si velky pozor,aby s tebou do debaty som uz neprisla-lebo ty vies vsetko o vsetkom . lebo ty presne vies ako to funguje u nas v nemocnici a v akom som ja vztahu s nasou PA ze mam info z prvej ruky a asi si ty lezala u nas v porodnici a nie ja,ze viem kolke okolo mna tie lieky brali,aby ani nahodou nemuseli dojcit a presne vies,ze tu nedojci takmer ziadna zena,kedze materska je extremne kratka a hned nastupuju do prace a kaslu na to,aj ked by mohli dojcit aj po nastupe do prace. aj to vies,kolko mam v okoli nedojciach kamaratiek a aka som k nim a ako im to cele dni vycitam,ze su zle matky-vsak ja bestia. ja nechapem,preco vobec diskutujes,ked vsetko tak skvelo vies. tu vetu si totalne vytiahla z kontextu o chapani nedojciacich mamiciek,ked vedla mna lezala daka na izbe a jedla lieky na zastavenie laktacie a potom po meste tvrdi,ze sa snazila,trapila a nemala mlieko-co je na tom na nechapanie,ze proste klame? koncim uz skutocne,lebo si prevracias vety ako sa tebe hodia.
Tym som nechcela nikoho nahnevat ani poburit a verim tomu, ze zeny ktore chceli kojit a nepodarilo sa, dvihli hlavu a zivot siel dalej. Nie je to to najdolezitejsie na svete. Najdolezitejsie je to, aby mamicka aj babatko boli v pohode. 😀
@estterka isteže Esterka..všetko vieš..môj otec robil 20 rokov v ZOO zoológa - ale samozrejme, neviem nič, kdeže..to len Esterka vie všetko 😉 vieš, taký zoológ nefunguje len v ZOO..chodí aj po lesoch..a isteže - keĎ otec priniesol do zoo v lese nájdené malé líščatá, lebo ich matka zahynula a kŕmili a vypiplali ich nie "materským" mliekom - mal asi nechať zomrieť v lese však...alebo mal pozháňať nejakú cudziu líšku, čo ich nakojí..Ešteže nie všetci ľudia sú, ako ty, radšej živé liščiatka v ZOO, ako skapaté v lese.
Nože hoď ešte nejakú múdrosť.
PS: nevšimla som si, že by som niekde napísala niečo o tom, že som ležala v tvojej pôrodnici, ani to, že sa poznám s nejakou PA zo Španielska, ani nič podobné - tuším máš problém s prekrúcaním aj ty.
Normálne som sa opýtala - koľko žien, zhruba z akého počtu, či všetky nemali na to dôvod.
A napísala som, tiež slušne, že som nepochopila, čo konkrétne si chcela tým komentom o nekojacich klamúcich ženách povedať - unikla mi pointa a nehanbím sa to priznať.
Už pomaly v každej téme, do ktorej človek vlezie sa rozoberá kojenie.. Nie je to už choré??? Nie je ešte dosť tých tém o kojení?

@macamac to si super napísala 😀 😀 😀 (9,45)