Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč
Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...
@argyro netrafila si,ale to je jedno,mna to zas nejak netrapi. uz som pisala vyssie priklad,ze zena,co lezala so mnou v porodnici to tak urobila a inym ludom potom hovorila nieco ine. ja dojcenie nejak neriesim,nikdy som u nikoho v okoli ziadny svoj nazor nepresadzovala,nikoho neodsudila,nedojcenie a flasku nekomentovala. a dovolila som si aj sem napisat,ze citim so zenami,co sa vytrapili a nedojcili a mam plno takych kamaratok a ziadna nema pocit,ze by som ju odsudzovala.. ale ja som tu v teme od prveho prispevku zaskatulkovana ako dojciaca bestia,co automaticky pohrda niekym..povedat,ze dojcim je tu na fore uz skoro ako daka zla diagnoza,ktora zeny predurcuje k tomu,ze su zakerne,nechapave,odsudzuju atd..
@argyro a všimla si si,že otázku "kojíš? " dávajú v drvivej väčšine kojace matky?
neviem, potom mi z toho stále vychádza, že im to dáva nejaký pocit nadradenosti, sebavedomia-že proste ony to dokázali 😝 a akože sú "lepšie"
nie všetky samozrejme. a možno sa mýlim. nikoho sa nechcem dotknúť.
myslite si o mne co chcete,poznat ma nepoznate. viac tu uz skutocne nemam co povedat a vcera som si radsej mala klepnut po prstoch,ako tu nieco pisat. lebo bolo jasne,ako to dopadne. poucila som sa.
@aliza no ja som mala asi zlú techniky ked ani pri synovi pred ôsmimi rokmi ani teraz s dcérkou som nemala ani kvapku mlieka, a už v pôrodnici dostávali UM a obe boli spokojné 🙂 síce ked poviem že teraz má malá niečo vyše 4 mesiace a už máme mlieko len ráno a večer, medzi tým ovocie, zelenina, mäso, a teraz už dokonca aj kaša, a to všetko len preto lebo malej to takto vyhovuje. 😀 a teraz už čakám kamene môžte hádzať 😀
@argyro @estterka aj ja poznam kopec mamiciek tu v UK, ktore dobrovolne nechceli kojit a dokonca mlieko mali, ale vraj kojenie nie je nic pre ne. Bolo mi to cudne, to priznavam, ale v zivote by ma nenapadlo ich odsudzovat. Podla mna je uplne jedno, preco zena nekoji, je to jej rozhodnutie, jej dieta a prostredie by to malo respektovat. Ale u nas mi to pripada ako hon na carodejnice, pardon za to prirovnanie, ale naozaj sa tu clovek boji napisat cokolvek proti kojeniu, hned sa do dotycnej mamicky pustia a urobia z nej krkavciu mat, ktora vedome a zamerne ublizuje svojmu dietatu a vychovava citoveho 'odluda'.
@adkaa mam 31. zatial nemam ani cukrovku, moj tlak je skor nizsi, ziadne alergie mi nezistili, tak ja uz neviem... tak ak sa nieco objavi v neskorsom veku, tak aspon budeme vediet, co je za tym. ok 😨
svagrinina mala bola do roka plne kojena a napriek tomu ma alergiu na mlieko, hmmm..... asi to netreba prilis zovseobecnovat.
len neviem, preco sa mne dostatok mlieka nikdy nevytvoril napriek homeopatikam, senovke, kojeniu na poziadanie, dieta som nechala na prsniku, kolko chcelo - rozumej aj hodinu a pol |(a to mi neskor aj detska sestra aj lekarka zakazali) a nic... a musela som kojit s klobucikmi, lebo aj ked sa uvadza, ze kazde dieta sa vie prisat, cuduj sa svete, moje dieta, nech akokolkvek otvaralo pusinku, sa bez klobucika nechytilo... a potom plakalo, odvracalo sa atd.
no nic, nejdem to tu rozvadzat, uz je to za nami...
@estterka zase-všetci ťa neškatuľkujú 😉
ty máš pocit, že preto, že dojčíš, si u niekoho zákerná,...je to zlá diagnóza, tak ako nedojčiace majú pocit, že u nich je to zlá diagnóza z pohľadu dojčiacich...a tak nejak dokolečka dokola 😉
a myslím si, že @argyro sa aspoň v ad1 trafila - pre väčšinu- že táto otázka je pre niekoho indiskrétna. ako to, či máš krámy, ako praktizuješ sex, prečo nemáte deti,..... sú proste určité pre mňa "tabu" otázky, ktoré nekladiem. príde mi to ako zásah do súkromia aj najkamošky. kto chce,bude o tom rozprávať sám.
veľká to móda vypytovať sa: Kojíš? 😖
@tunzal predtym, nez sa mu da UM, mozno urobit vela, skontrolovat prisatie, ak bude dobre prisate, vypije viac mliecka. Ak tam tolko mliecka nie je, kolko by babo potrebovalo, da sa tvorba MM zvysit bylinkami (senovka grecka, benedikt lekarsky), ak ani to nepomoze, je tu domperidon, dalej, da sa dokrmovat na prsniku po cievke, kazda kvapka je vzacna. a okrem toho, ako uz bolo spominane, dojcenie nie je len strava, takze aj nenutritivne satie ma obrovsky vyznam. Dalej to, ze sa budi, nemusi zakonite znamenat, ze je hladne, babatka maju ine spankove cykly. Nie je pre nich prirodzene spat niekolko hodi v kuse, lebo mozu upadnut do takeho hlbokeho spanku, ze sa neprebudia-SIDS. My sme sa budili aj kazdu pol hodinku a mliecka som mala dost. Po UM spia babtka preto tak vela, lebo je tam viac kazeinu-bielkovina ako srvatky (nieco ako voda)- u MM je to uplne naopak. A je to preto tak, pretoze teliatko je zviera, ktore svoju matku nasleduje, ono sa napije a v klude lezi v trave, alebo zaspi na dlhsi cas. Kdezto clovek je od prirody nosenec (napr. opice svoje mladata nosia a mladata sa od matky ucia, ked ju vidia, co robi) A preto aj MM neuspi babatko nadlho, pretoze ono nema len tak lezat a spat ale ucit sa, kedze ho caka, aby zvladol manualne cinnosti, pisanie, citanie....
@baklik prave tie klobuciky mohli byt problem, pretoze nimi sa postupne a ukaze sa to az po niekolkych mesiacoch, tvorba mlieka znizuje. A mozno si to male percento zien, ktore to potrebne mlieko pre babatko ozaj nemaju. To ta neodsudzujem, len do buducnosti alebo pre ine mamicky, ktore zvazuju klobuciky. A co sa tyka tych civilizacnych chorob, ja som nikde nenapisala, a uz som to raz tu spomenula, ze vsetky deti na UM musia mat tieto choroby a ze deti na MM ich v zivote nedostanu. Je to ako s celiakiou, MM jej riziko vzniku znizuje alebo zmiernuje, ale to neznamena, ze ju clovek nemoze dostat, ak ma predispoziciu. A ochranou pred civilizacnymi chorobami sa mysli dlhodobe dojcenie, teda nie do pol roka, roka, ale do 4-5 rokov. A taketo dlhodobe dojcenie je uplne normalne, aj ked nie pre nas, kedze tu boli dve generacie-jedna, ktora nekojila a druha, ktora nebola kojena, plus plno zasahov do dojcenia...takze to nevnimame ako normu
@adkaa ale ako som spominala, on sa bez nich neprisal!!! tak co som mala robit??? ja som tiez citala este pred porodom, ze klobuciky znizuju postupne mnozstvo MM... a co som mala robit, ked v porodnici mi ho nosili po cisarskom na krmenie a on sa nechytil? nic ine som nepocula, len to, ze kedy mi uz konecne prinesu tie klobuciky... a to som si ich schvalne do porodnice nebrala, hoci som ich dostala gratis k odsavacke avent.
@baklik Tazko takto povedat, bolo by treba to vidiet, ale uz to nezmenime, tam mohlo byt vela aspektov-asi nebolo po porode samoprisatie, kedze to bol cisarsky, chybal kontakt koza na kozu, neviem, ak bola tvorba mlieka na zaciatku... Babatko sa da prilakat na prsnik tak, ze sa zvysi tvorba mlieka a kontaktom koza na kozu. To je idealne, ak sa babtko neprisava-kontakt koza na kozu a prilakat ho na prsnik mliekom. Napr. po prste (ak sa neprisava) skusit dat mliecko cievkou a rychlo na prsnik aj s cievkou, aby mu to mliecko stale islo. No ako hovorim, tazko posudit, kedze to treba vidiet :(
@argyro nie,neodsudzujem nikoho .
len vcera sa tu riesilo,ako je neviem uz kto vysporiadany s tym,ze nedojci. a mne pri tom napadlo,ako to chodi u nas teda toto cele o com som ja vlastnte chcela povodne pisat je,ze nechapem,preco nepovedat pravdu,ked uz raz nedojcim a ani som to neskusila a nepovazovala za dolezite.preco si vymyslat pribeh o tom,ako som sa trpila a neslo to? podla mna nie je dovod klamat,lepsie uz povedat,ze sa o tom nechcem rozpravat. neslo mi o to riesit samotne dojcenie-nedojcenie,ako sa to tu zvrtlo hned. chcela som len povedat,ze poznam mnozstvo pripadov,kde si zeny za svojim rozhodnutim nestoja -za rozhodnutim dat si lieky na zastavenie laktacie,hoc aspon skusit to mohli. nie je ma do toho nic,nikomu to nehadzem medzi oci,nemam k nim blbe poznamky ani komentare,tu je forum,kde nikto nepoznate ziadnu z tych zien,o ktorych pisem a preto som si dovolila to poznamenat a ake boom z toho vzniklo. bola to len poznamka,ktoru som si mala odpustit. uz zrozumitelnejsie to napisat neviem. nechcela som riesit materske mlieko a UM,nebol to vobec moj zamer.
@macamac stokrat suhlas za prispevok z 18:04, tiez patrim k ludom ktori vrtanie sa v tom ci niekto koji a ak nekoji tak preco (+ prednasky o prospesnosti kojenia) povazujem za indiskretne a nemienila by som ich rozoberat s nikym, kto by nebol pre mna vhodnym adresatom - a aj preto na prip. (z mojho pohladu) nevhodnu otazku o kojeni by som si trebars cokolvek vymyslela (co vobec neznamena, ze potrebujem skryvat nejaku "nevyrovnanost" s tym ci som kojila-nekojila...)
@adkaa dlhodobe kojenie - nuz kojenie 4-5rocneho skolkara/predskolaka ja uz za cosi prirodzene nepovazujem a tym studiam o prospesnosti takehoto kojenia osobne nedoverujem...ale je to len moj nazor, ak niektora mamicka chce takto dlho kojit, jej vec a vysadne pravo
@baklik i ja osobne poznam mamicky, ktore este odjcia a deticky uz maju i cez 4 roky...
necitala som ale vsetko, nechce sa mi... ked niekto chce dojcit, treba nechat dojcit, ak nie, tak nie...my sa dojcime a tesim sa z toho x;o) je mi jedno, ci ini dojcia a ak ano, ako dlho... ich zivot, ich deti...
je mi ale proti srsti, ako niekto, co nedojci, sa opovazuje tvrdit, ze dojcit starsie dieta je somarina, ci neprirodzene a pod.
@estterka ďakujem za vysvetlenie... hm tak môžu klamať aj preto, že vnútorne cítia, že to nebolo správne. Aj keď ja si skôr myslím, že preto, že šípia odsúdenie, a nestojí im to za to. Možno ich to v skutočnosti strašne škrie, ale donútili ich k tomu finančné dôvody /veď si tuším sama písala, že tam je veľmi krátka materská/ ale nechce sa im každému na ulici vysvetľovať, že obrali dobrovoľne dieťa o MM lebo ich manžel celú rodinu neuživí. Dôvodov môže byť veľa, prečo to vlastne potrebuješ vedieť? Nemusíš odpovedať, to sa zasa tak nesmelo zamýšľam ja..
@adkaa jasne, ale to by si musela zazit aj tie kvazi laktacne poradkyne, rozumej sestry v porodnici, ktorym nieco take ani nenapadlo, o nejakej cievke tam ani nechyrovali a ked som si po pichnuti oxytocinu odsala asi 20 ml mlieka na 6.den po porode a malemu to davala pomaly poharikom, aby som mu nemusela dat flasu, tak som bola za divnu... ale bolo to aj zbytocne, lebo na tu flasu ho naucili uz predtym, kedze nebol pri mne, davali detom glukozu flaskou. proste to bolo jedno s druhym...
ja len tolko, ze niektore kojace matky toto vsetko nevidia, tie trampoty s tym, ze clovek sa snazi a nepomaha to dostatocne, ale radsej odsudia. ako tot nedavno nazor jednej zeny z mojho okolia, ze malo mlieka maju iba tie, ktore fajcia a piju. tak ja nepijem, ani nefajcim, tak si asi nieco slaham, ze ano...
no treba sa nad to povzniest, takej, co to islo same a nema o tom ani prd nastudovane je najjednoduchsie odsudit. alebo vobec - nekojis? krkavcia mat, ktora sa nevie obetovat... ale kaslat uz na to.
ja vsetku teoriu ovladam, bohuzial prax bola ina
@adkaa píšeš tu veľmi odborne, fundovane, máš skrátka naštudované, čo je dobre.
ja len nechápem, načo to tu píšeš. si myslíš, že my ostatné sme toto všetko nevedeli? či ako?
apropo 24 hodín dieťa na prsníku, nahé. ako uviedla som extrémny príklad. ale ja sa pýatm: kto uspokojí potom potreby ostatných detí v rodine? tie nebudú strádať psychicky? /keďže budú síce najedené,lebo už asi jedia tuhú stravu/. matka má aj iné deti a treba im venovať pozornosť rovnako, nemyslíš? či ako bavíme sa tu len o matke s prvorodeným dieťaťom?
@macamac mna sa pytali otazku ci kojim najcastejsie "babky a tetky" co neodkojili ani mesiac dokopy a deti im vyrastli na sunare. takze u mna opacna skusenost. A suhlasim nechapala som ked sa ma hned vsetci na zaciatku pytali kojis? tiez mi to prislo straasne intimne a po problemoch na zaciatku ma to aj dost vytacalo 😝
@veve39 Jasne, OK, je to tvoj nazor 🙂 . Len ako hovorim, je to o tom, co ludia okolo seba vidia a niekolko rokov tu nieco take nebolo, kedze vacsina z nas bola kojena mozno mesiac. A je to tiez o tom, co pre matku dojcenie znamena, ak vtom nevidi len krmenie mliekom, tak taketo dlhodobe dojcenie vnima ako nieco, co posilni ich vztahovu vazbu, upokoji dietatko... a prirodzene odstavenie je pre nu nieco, na co je hrda, co dosiahne dieta ako milnik na ceste svojim zivotom, kedy sa samo rozhodne, ze je uz dost velke, aby zvladlo vsetky situacie, ktore dovtedy riesilo s mamou na prsniku dojcenim, samo. 🙂
@macamac ja sa to pytat nepytam,poznam len jednu mamicku,co vo veku mojej dceru este dojcila u nas,ona este stale dojci,ma dvojrocnu dcerku. a u nas mne je uz neprijemne,ze sa ma vypytuju,ci dojcim. ja nemam problem odpovedat,ze dojcim,dojcim aj na verejenosti,ked to moje dieta potrebuej(prosim nekomentovat zbytocne) ale potom sa zvrhne prave ta vlna,ze naco,preco,netreba uz ,nie je to normalne atd a ja som uz naucila vypocut si,usmiat sa a nekomentovat dalej. a ono ide o to,ze ti isti ludia sa to vacsinou dookola pytaju a uz ked som 5krat povedala,ze budem dojcit,kym sa mala sama neodstavi,preco sa to o dva tyzdne pytaju zas?a predtym to byvalo skor tak,ze mna sa pytali,ci dojcim alebo davam flasku a potom ina mamicka zacala,ze ona nedojci a vysvetlovat(teraz nehovorim o tych,co si pytaju lieky 😅 ) preco. alebo som povedala,ze idem dojcit,mala sa potrebuje nadojcit atd a vsetci boli z toho prekvapeni a zacali,preco oni nedojcia a preco je to lepsie nedojcit.
jujuj a to je len dojcenie..to nehovorim o inych veciach,ktorymi sa tu odlisujem co sa malej tyka a kazdy ma neustale potrebu ma presviedcat,ze to robi dobre tak ako to robi-a ja sa nepytam,mna to nezaujima. preto som sa myslim,ze do tejto temy hned na zaciatku zapojila,ze viem,ake to je robit veci inak a ake to je neustale byt tercom kazdeho rad o tom,ze to mam robim zle,ublizujem malej,uz som pocuvala aj ,ze ohrozujem jej zivot-aj napriek tomu,ze u nas zatial vsetko klape a ja sa nikomu na nic nestazujem.
dufam,ze zas si z toho niekto vyberie nieco,za co sa do mna pustit 🙄
@veve39 presne, čo sa kladenia otázok druhému týka. už by sa mohli dnes ľudia trošku uvedomiť. tá demokracia tuším priniesla aj viac sebavedomia a arogancie, necitlivosti, nerešpektu tam,kde jej netreba.
inteligentný človek sa nemá čo vypytovať, či kojíš-a na dôvody, prečo ešte nemáte deti,... veľmi sa dnes odhaľuje súkromie, človeka by radi vyzliekli donaha aj duševne. a potom to tu vyzerá ako vyzerá.
mne kedysi staršia kolegyňa už na dôchodku povedala, že dnes si ľudia púšťajú do vzťahov a svojich životov príliš ostatných ľudí, hovoria si intímnosti-a potom je to tu tak,ako je.
aj nedávno jedna téma tu, o mužovi, čo podviedol ženu s jej najkamoškou. no akeď sa zakladateľka rozpísala, čo všetko kamoške o sebe hovorila/že muž trpí erektilnou dysfunkciou!!!!!! 😕 /, tak sa ani nečudujem. som jej odpísala-že nechápem, načo sa tak pred kamoškou obnažila,že ju mala viac preštudovanú,ako ona sama seba-a využila situáciu. fakt-kam to spejeme 😒
@macamac ja to tu pisem preto, aby si mohli precitat aj ostatne mamicky, ktore to zaujima, a ktorym to mozno pomoze sa inak alebo lepsie rozhodnut. Ved nech si z toho kazdy zoberie, co chce, aj nic, ak so mnou nesuhlasi. Je tu dost mytov, tak je normalne, ze to chcem uviest na pravu mieru. Mozno to niekomu pomoze, vela mamiciek je este tehotnych a mnohe si povedia, ak by mi toto niekto povedal predtym. Tak preco im nedat sancu dozvediet sa nieco viac 🙂
@argyro nepotrebujem to vediet vlastne. len mi to pride zvlastne. ja som vseobecne asi az prilis uprimny clovek a nemam rada,ked si niekto vymysla. tak mozno preto aj toto mi pride zvlastne. ale tiez si myslim,ze niekde vnutri si mozno myslia,ze aspon skusit mohli ale u nas ide o to,ze to nie je v mode,dojcit.zeny sa k tomu tak stavaju vacsinou. skor toto ako tie financie. ale neboj,spim v noci dobre,nerobim si z toho,preco to robia az taku hlavu 😉 . vravim,bola to len poznamka,ze aj takto to chodi.

@tunzal no vies, ale na to ti tie kojacie matky odpovedia, ze chyba je v kojeni, cize v tebe, ze neexistuje nic take, ze malo mlieka, ze urcite mas zlu techniku a tak.