icon

Nikomu nevadí, že deti sa netešia do škôlok

31. aug 2022

Ako ktoré deti sa netesia jasné, milé dračice za klávesnicami. Je jasne, ze sú deti, ktoré sa tešia na škôlku, že?

Citala som diskusiu ako deti plaču, vela detí plače dlho, ze nechcu ist do skolky, ze dva mesiace ich tam nic neosloví, aby sa tesili, alebo aj za rok, alebo po prazdninách.

Tak sa chcem spytat uciteliek MŠ, ci im to nevadí, ze s nimi sa deti necitia dobre, netešia na ich spoločnosť, nemaju tienucitelky nijak radi.

Mamiciek ( dračice pohov) sa chcem spytat, ci povazuju za normalne pri prvom nástupe do skolok odovzdať dieta cudzej osobe a ako pise ucitelka MS v tej diskusii,ze rychlo zavriet dvere a rychlo ísť.
To neni trapné nikomu v tejto premúdrelej spolocnosti high technology 2022 umelej inteligencii a luxus zivota oproti Afrike, ze sa takto deje prvy, druhy, treti den v skolkach. Lebo mne to pripadá úbohé a zaostalé, nemožnost sprevádzať dieťa prvé dni chvilku v novom prostredí.
Tretia otazka pre upresnenie: Aké vzdelanie je potrebné na prácu uciteljy v MŠ?

dskjhfdlkdjhl
31. aug 2022

Autorka: evidentne nemas dieta, alebo rozum (mozno oboje). Male dieta v skolke neplace preto, ze by ucitelka bola neschopna, ale preto, ze je to nieco nove, nepoznane. Zvycajne to po prvych par dnoch prejde a deti sa do skolky tesia.

viestta
31. aug 2022

@lenka7477 však ja viem ze ty nie. Nestihla som pridať smajly. Ale autorka by to mohla takto brat.

babylove77
31. aug 2022

Asi odpadnem 🤣 tipujem že buď nemáš deti alebo iba jedno,ešte prirastene k ciciku a nechceš sa ho vzdať ,ale musíš lebo už je predskolak .

deti95060810
31. aug 2022

to je teraz super dať dieťa v 3 rokoch do MŠ... mňa rodičia dávali v 13m...kolegyňa dcéru v 6 m...no a? Však to je pre deti, nikto im tam zle nerobí...
Mama mi vždy vravela že ona sa s učiteľkami osobne poznala, a bola veľmi spokojná... Prečo tak skoro odišla do práce? no lebo peniaze...

bimbambom
31. aug 2022

Nemusíš dať dieťa cudzej žene ,môžeš ostať doma. Dokonca aj vzdelávať dieťa môžeš sama doma . A māš poriešené 🙂

anjelaa
31. aug 2022

Waw tak ja pracujem v škôlke už roky. A úprimne tých plačúcich deti (na začiatku) bolo rozhodne menej ako neplačúcich. A aj tie, ktoré plakali časom chodili do škôlky rady a dokonca mali rady aj nás, pani učiteľky. Deti, pre ktoré nebol pobyt v škôlke vhodný by som zratala na prstoch jednej ruky. Takze takto u nás 🤔🥰

xsuzannex
31. aug 2022

A myslis ze keby tam s tym dietatom mama ostala a nejaka s citlivejsou povahou tam s nim plakala, nebolo by horsie pre to dieta ze to vidi? Co sa mu odohra v hlave? Aha, mama place, t.j. skolka je nieco zle, idem od nej prec ked je taka smutna, co ak sa nevrati? Nie je lepsie dietatu rozpravat aka je skolka super, ze sa budu hrat, spievat,tancovat a potom ked sa zahra si pon prideme? V prvy den zatnut zuby, s usmevom sa rozlucit, zakyvat, uistit ze naozaj prides a odist.. A zrutit sa az za dverami kde ta dieta uz nevidi 😂

salamistka
31. aug 2022

Nuž, moja plakala, ale zo začiatku ani nie, lebo sa bála aj pìpnuť...učiteľka totiž deti, ktoré plakali, posielala do spálne, kým sa neupokojili (toľko o adaptačnom procese)...horšie bolo, keď sa raz počas poobedňajšieho spánku vypýtala na veľkú, ale namiesto toho, aby ju pustili, dostala po zadku, lebo vyrušuje, samozrejme, pokakala sa, mala asi hnačku, neudrżala to...odvtedy chodila do škôlky s hysterickým krikom, kde-tu vracanie....pani učiteľke bolo povedané, že nech sa viac neopováži...neskôr sa mi ospravedlnila, jej ospravedlnenie som neprijala.

jujala
31. aug 2022

mam skusenost skolka v Norsku a skolka v SK a: v NO je naozaj tak ako pises, ze adaptacny cas dietata s rodicom v skolke. Ak rodic moze a chce tak kludne je s dietatom par hodin v skolke prve 2-3tyzdne, alebo sa dohodne, ze dieta je najprv 4hod v skolke a postupne sa predlzuje a rodic moze kedykolvek prist na hodinku a zas odist. ja ako rodic som vzdy vstupila do priestorov skolky, pozdravila ucky, nasli sme dieta /mali viac miestnosti: hracia, gym room, miestnost na tvorenie, citacia a odpocinkova miestnost /a vyzdvihla dieta v klude. v obycajnej skolke v SK rodic prijima/odovzdava dieta pri dverach a ked place tak rychlo prec. ale zazili sme "obcianske zdruzenie" ale charakter skolky, kde si deti pripravovali "svacinu", mali zahradku, psa, chodili v lete bose, murovali lebo si robili chodniky, mali realnu garaz kde chlapci mohli majstrovat,a komunikovali anglicky....ALE stala 450,-/mesiac a ucitelia boli mladi nadsenci a vegani a dodnes /uz 4r po ukonceni/ deti v dobrom spominaju a ja tiez. Chvala, ze vtedy peniaze boli a deti mohli take nieco zazit, lebo uz peniaze nie su. DETI SA TESILI NAJVIAC NA SVETE a ja nelutujem.

kitycat
31. aug 2022

Autorka sa uz asi nevyjadri, predpokladam, ze svojho predskolacika este poctivo koji, krmi, odkrajuje korky na chlebe a takto to bude robit az do jeho 40ky 🤭🤭

mima1
31. aug 2022

@kitycat chyba do jeho 480mesiacikov 😂😂😂

sense
31. aug 2022

Milá autorka chod sa pozrieť do takého Švajčiarska kde deti nastupujú na povinnú školskú dochádzku v 4 rokoch a žiadne place sa tam nekonajú, a 90perc z nich chodí po týždni aj samo do tej škôlky len s pedibusom, a v 5-6rokoch už úplne samé. A áno môžeš ho sprevádzať prvý deň ostať prvých 10-15minut v triede a potom odísť a pre dieťa si prísť 11.40
A taky Luxus ako ostať 3 roky doma môžeš mať len vtedy ak muž dobre zarobí alebo ak ty zarobíš len na inštitúciu alebo osobu kt to dieťa zveris. Inak materská je až 96 dní a zdravotné poistenie si platíš sebe a aj dieťaťu len ak by si chcela poukázať na 200 frankov prídavky tak to poistné ma dieťa je cca 80-130chf.

A nemaj strach tie deti tu nie sú o nič horšie ako tie slovenske

marca12
31. aug 2022

Ani tym ucitelkam nie je prijemne,ze im tam dieta place. Rozplace sa jedno a rozplacu sa aj ostatne,ktore pri odchode rodica neplakali. Ale s tým adaptacnym procesom suhlasim. Prvy den v skole prvacikov sprevadzaju rodicia,tak by to mohlo tak byt aj v skole,ale ci by to malo nejaky efekt,neviem. Na druhej strane vsetci sme si presli skolkam a nemam pocit,ze by sme si niesli nejake traumy.

beata_k
31. aug 2022

@lenka7477 😆👍

bimbambom
31. aug 2022

@marca12 no vieš sprevádzať dieťa , učila som v škôlke kde to bolo možné - štātna . Neviem si zasa predstaviť dajme tomu 15 detí a niekoľko rodičov k tomu .
A druhá strana mince , tie mamičky boli zlaté, ale po dvoch týždňoch boli tak adaptované , že nechápali prečo je čas ich odchodu 😂 samozrejme dieťatko sa zrútilo aj tak , veď logicky , mama s ním bola , už nie je a v škôlke bolo zrazu už len bez nej.
Ale nie všetky deti sú rovnaké .....

oblecenie99
31. aug 2022

No moje dieťa sa neteší napr. z umývania vlasov, plače v štýle "nezavoláme sociálku...???", ale ja som už raz taká pi*a, že mu tie vlasy aj tak umyjem 🤷 Dlhá, dlhá je tá materská dovolenka u nás, príliš dlhá...

jakubrianka
31. aug 2022
lasoli
31. aug 2022

@salamistka no to musela byt hrozna ucitelka,ale ja si tiez ako dieta pamatam,ze ked sme spali a potrebovali sme ist na wc,tak nas ucitelka nepustila,az po niekolkominutovom asi zistila ze ozaj treba to wc.Toto tiez mi slo na nervy.
My mame deti b sukromnej a tam tiez tusim zvysuju hlas po dcere ked sa jej nevhce spat a nevie oblezat,preto mi tam nevhce chodit ale toto si dufam poriesime s tou uckou ze si to nezelam aby po nej kricala.

luccija
31. aug 2022

Necitala som minulu diskusiu...ja by som privitala, keby sa dalo, ze rodic je v prvy den s dietatom.hodinu, dve pozru sa, pohraju idu domov.Tie deti su vystresovane, nevedia co ich caka ved je to normalne.Aj dospelak, ked ide do prace je v strese.Rano sa neda, aby dieta plakalo mama blokovala satnu a dieta ide hysterie.Vtedy ho treba zobrat a niecim zaujat v triede.Treba, aby chodili otcovia vtedy je menej placu.V prve dni place 90% deti niekolko x do dna spomenie si na mamu, boji sa, ze nepride...niekto mu da na obed jedlo, ktore nepozna, musi ist spat, oddychovat...
A ci mi nevadi ako ucitelke, ze sa deti na skolku netesia?
Vadi ...vzdy mam hrcu v krku, ked dieta srdvervuco place, lebo ako dieta som skolku neznasala a s mojou mi bolo doma dobre a isla tiez neskor..
Mne vadi ine od porodu sa hovori kazde dieta ma svoje tempo s rozpravanim a pod treba prihliadat na individualitu..a zrazu maju 3 r a vsetky su zrele ist do skolky.Su deti citlivejsie a tie by mali ist neskor.ideal 3,5 -4 r a kazdy nech si zvazi ake ma dieta su typy, ktorym by bolo lepsie s opatrovatelkou a nie v skolke.Niekedy som mala 2 r a boli super...pre mna jr najhorsie, ked sa mozes snazit kolko chces a dieta nechce nic ani sa hrat, kreslit, tancovat nic iba sediet na stolicke a pocut, ze chce ist domov a to robi mesiace.A mama plati 470 eur s druhym je doma a povie, ze si musi zvyknut.Deti introverti skolku nepotrebuju..ina vec je, ze treba ist do prace

marca12
31. aug 2022

@bimbambom Tiez si myslim,ze by to nemalo efekt a po tom tyzdni,dvoch aj tak zacnu plakat,ked tam zrazu mama nebude. Nie som tvrda natura,paci sa mi,ze dnes sa uz deti neberu ako vec a je citlivejsi a ohladuplnejsi oristup a nie je taky studeny odchov ako volakedy,ale zase netreba to prehanat. Niektore matky to az privelmi prehanaju a to sa aj ucitelky stazuju,ze deti by boli v pohode,dali by sa zvladnut,ale poziadavku a spravanie rodicov je neunosne.

luccija
31. aug 2022

A k otazke ved, ak to rodicom vadi je x moznosti dat dieta k opatrovatelke je ich ako maku, alebo do mini kolektivu 4- 5 deti bude na ne viac casu...pri 22 detoch nie je cas sa individualne venovat to je kazdemu jasne.Kolko deti tolko povah niektore sa tesia, ine to pretrpia.
@marca12 mne sa nepaci, ze detom sa skolka opisuje ako raj na zemi.Skolka je o rezime, povinnostiach a to vela detom vadi chcu sa hrat, ked ide vyucba, nechcem sa ucit basen, nebudem jest sam, lebo mama ma krmi..a tie vystrasenejsie sa boja hluku a toho je v skolke vela, ked niekto place a pod....Nie su zvyknute, ked je niekto jedinacik na konflikty, hadky o hracky...

marca12
31. aug 2022

@luccija nuz skolka je priprava na zivot. Musia sa naucit,ze nie su stredobodom vesmiru

luccija
31. aug 2022

@marca12 ano, raz sa niekto rozhodne, ze ho da do institucie tak musi respektovat, ze nebude mat jedlo ako doma, ze nebude mat 3x denne ovocie, ze bude mat spinave teplaky a, ze musi lezat ci spat.Chapem puto medzi mamou a dietatom o ktore sa starala 24/7, ale niekedy, ked to citam je mi zle ake by chceli mat poziadavky.

denden77
31. aug 2022

mna sa to este rok netyka.. ale pokial viem, existuje nieco ako "adaptacny tyzden (2?)"?
nie, nebude mi blbe ju tam dat/nechat, aj ked bude rucat ako jelen.. , lebo z toho, ze sa doma stiskame 24/7 jej strechu nad hlavou a plne brucho nezaplatim.. je XYZ situacii, kedy ruci ako jelen.. a to mam zaradit spiatocku len pre to, aby bolo dieta vyskerene radostou? 😁

luccija
31. aug 2022

@marca12 hlavne maminy by mali vediet, ze nie su stredobom vesmiru deti su super🙂

luccija
31. aug 2022

@denden77 adaptacne je 3 m.Prvy tyzden, dva to bolo u nas tak, ze dieta prislo na 2 hodiny, par dni, potom pol den, ked neplakalo aj spalo postupne...a nie, ze hned od prveho dna tam bolo cely den to sa mi nepaci, ale casto musi zena hned nastupit do prace.

denden77
31. aug 2022

@luccija fii, super.. mna to caka az o rok (dufam), sama som zvedava 😁 (mam v zasobe dost dovolenky, sanujem prave na toto 😁)

autor
31. aug 2022
sheila121
Odpoveď bola odstránená
loliki
31. aug 2022

Ja neviem, kde Ty žiješ. Možno si len dosť neinformovaná. Normálne existuje adaptačný proces na škôlku. Znamená to, že dieťa privádza rodič- väčšinou matka v dohodnutom čase, napr, keď sú deti vonku a môže tam byť spolu s dieťaťom. Je možné dohodnúť sa aj na pobyte vnútri, len to covid asi skomplikoval , prihlásiť dieťa na 4 hodiny bez spánku a postupne prejsť na ranné odovzdávanie dieťaťa do škôlky na celý deň.