Nosenie dieťatka v šatke
Ahojte baby. Ktorá z vás nosí malinke od narodenia v šatke a ako ste s tým spokojne a aká značka je najlepšia za celkom rozumnú cenu?
Mam o to veľký záujem...
Malinka sa ma narodiť v začiatkom júna.
Ďakujem za odpoveď.
@jatva fakt sa nechcem natahovat. pozri, mas svoj nazor, OK. pokial viem ja, tak deti sa nosili,ale v plachticke na chrbte, nie vpredu 🙂, takze zas to bolo trochu ine podla mna, ale nevadi.... a nosili sa skor malicke deti.. zena isla na pole, dieta polozila, alebo zavesila plachticku medzi kriky, stromy tam sa hojdalo, alebo hralo , jak vedelo chodit chodilo so starsimi past husky... a mama hrabala seno, okopavala, atd.. no a potom tu boli prababicky, ktore sa starali a pomahali, ludia zili viacgeneracne na kope, zena nebola na vsetko sama , ako dnes... ale naco to rozvijat takto do detailov.. Ved ja tiez malu chytim na ruky, ale teda velmi dobre si uvedomujem, ako pri tom podsadim panvu, alebo vydujem bok, aby som si ulavila od jej vahy.... v nosici je o nieco lepsie, vaha ide na plecia a nie ruky .. ale na dlhodobe nosenie to asi neni vhodne podla mna...lebo aj tam zle drzi clovek telo... hlavne ak ho nema pevne, vypracovane sportom.
inak s tym zaklonom hlavicky v nosici, satke je to pravda.. ja som nedavno videla taku maminu, mala veeeelikanske prsia, dieta uviazane a bolo malicke, neviem, ci malo mozno mesiac ,max. dva.. a ako lezkalo, tak malo uplne dozadu vykrutenu padnutu - zaklonenu hlavicku... akoze poviem ti , ze mi ho bolo strasne luto ..to by si musela vidiet... rozhodne nebolo do klbka v tej satke. mozno trup ano, ale od krku hore vykrutene... potom vytiahla cicik a len mu ho dala do ust a to dieta este aj papalo v tom zaklone 😞 ... vies, tak ked toto vidis, tak nazaj aj uveris, ze to tym detickam moze uskodit..
@katrin21 ja satku potrebujem len keď pôjdem vencit psíkov pretože malú nemám kde dať , takže to budem používať tak 20 minút denne teda dúfam.😂
To máš tak 100 ľudí 100 chuti aj názorov, každý má na to iný pohľad....
@katrin21 nechapem, preco sa ludstvo stale snazi odklanat od prirodzeneho. Mam pocit, ze v dnes dobe by vacsina zien neporodila, lebo potrebuju umely oxytocin, epidural, skoro polovica sekciu. Potom deti neprezili, lebo kam pozriem, tam dieta na um a matka neschopna dojcit. Dieta by sme nedostali z bodu A do bodu B, lebo nosenie je zle... nosenie je prirodzene. Keby nebolo, tak to priroda zariadi inak.
A kedze nosim uz skoro 7 rokov, videla som uz kadeco.
Ze sa nosilo hlavne na chrbte? Neviem preco nam potom rastu prsia na hrudi... skus sa na to pozriet aj z vyvojoveho hladiska. Co hovorila pani fyzio mozno davalo zmysel, ale neviem ci az v takto sirokom kontexte. Co myslis? Alebo sa skutocne to ludstvo natolko zmenilo, ze to co bolo davno prirodzene, je teraz zle? A nemyslim matky 100rokov dozadu...
Najjskor si ale pozic, nekupuj,lebo je možné, ze dieta sa ti nebude chcieť nosiť, sú aj také deti.
@jatva ja ta chapem, ale na niektore odpovede by ti vedel odpovedat len antropolog, nie je 🙂 zas dieta nekojis stale, lahko si ho prehodis dopredu na kojenie. a zas kolke zeny naozaj pri porodoch zomierali.. to netreba zlahcovat, aj ked jasne, ze dnes sa toho casto robi az moc , nehovoriac o vybavenych sekciach lebo sa zeny boja rodit ( ja mam dve, ale obe akutne a nebyt casu, v ktorom zijeme teraz, som mrtva pri oboch, cize vlastne uz po prvom asi, alebo dieta minimalne, pri druhej aj ja a aj mala)
ale myslim. ,ze vela veci sa vracia dobrym smerom, od prirodzenejsich porodov pocnuc, cez bonding atd...ale to uz je ina tema.. ...
@luxikate dakujem
@nikola0412 ahoj ja som prveho syna nenosila ( resp. skusala som ked mal nieco cez pol roka ale nejak sa mu nepačilo) a dcerku som nosila od narodenia. Bolo to uzasne ked mozes mat to male klbko na sebe a popri tom robit co treba. My mame elasticku šatku boba. Ja som s nou velmi spokojna. A momentalne ma mala 7 mesiacov a ked jej isli zubky bula uplakana, horučkovala dala som si ju do šatky a s bol pokoj.
@katrin21 no prave... je to prilis komplexne a to sme sa bavili len o fyziologickych aspektoch a nie tych psychologickych. Preto si myslim, ze len na zaklade domienok (kedze to nie je podlozene vyskumom) tvrdit, ze nosenie skodi matke aj dietatu mi pride trosku pritiahnute za vlasy.
@sindas ja v to verím že je to dobrá vec hlavne pre malinke keď je nervózne.... A pozrime sa na černošky, niektoré nemajú na kočík ani teraz a nosenie je pre nich bežná vec 😊a v šatke ti bolo ako v lete? Môžeš mi poslať foto?
@zenaajmama wneznamena, ze d mas stihle brucho,ze Nie su tam ochabnute svaly, to je rozdiel.A podľa fotky,kg si dala ani svaly nemáš,skor je také mlandrave
@luxikate ďakujem za tvôj záujem o moje svaly 🙂 sù presne také aké ich chcen mať :-*
@nikola0412 Ahoj. Ja som mala maleho 1x naviazaneho, ked mal dva tyzdne. Nosila som ho v elastickej Bobe. Potom sme presli na nosic.
@nikola0412 ja som mala obyčajnu šatku a manducu. V lete bolo horúco, malý spotený, ale aj tak mi to stalo za to. Mal kolíky silné, skryty reflux a vez nosiča sme fungovali pekelne. Nosič nás zachránil.
@jatva
napríklad ja bežne vidím malé bábo v nosiči, otočené smerom k matke a dieťatko sa díva na pery matky alebo do očí, vtedy je v riadnom záklone. Ja pracujem s malými deťmi od 6 mesiacov do 4 rokov..nekategorizujem, ale vidím v praxi...detičiek s neurologickým problémom alebo problémom reči je čoraz viac..najmä za posledné roky...určite nerobím diagnostiku, to nie som na to odborník, len hľadám súvislosti a vytváram si názor..
@jatva ona to netvrdi na zaklade.domnienok...ma s tym prax.realnu skusenost..vidi to ake zeny,k nej pridu..ona by ti to zdpvodnila presne ja to tak neviem..nemam jej vedomosti..pisem len pointu
@nikola0412 fakt sa,neporovnavajme s cernoskami...tp specialne prizvukovala ked padol v diskusii tento argument.😉😄
podla,mna sprav ako ti radia..nekupuj vopred ..pozicaj a vyskusaj..svagrina takto kupila a nevyuzila..lepsie jej bola manduca...a dalsia kamoska zas kupila ergobaby a nesadla..presla na Rischino a ten ok...je to individi
@katrin21 lenze prax je velmi skreslujuca. To by musela zobrat vzorku niekolko stovak zien, vidiet ich stav pred porodom, po porode, porovnavat nosiace vs nenosiace. Ci tie nosiace nosia spravne, ci maju spravne zachadzanie s detmi. To iste u nenosiacich. Predpokladam, ze sa na nu obracaju iba tie s problemom, to tazko porovna so vzorkou bez problemu... uplne rovnako by som ja zo svojej praxe mohla povedat, ze 80% vysokoskolakov nevie ratat zlomky. Ale je to pravda?
@fiffinkaa a v akej oblasti s nimi pracujes? Z akych statistik vychadzas? Ake roky porovnavas? Diagnostikuju sa tieto poruchy rovnako ako v 80tych rokoch, napr? Nie je to preto, ze viac pozeraju na telku/tablet/telefon? Spytaj sa tuna matiek kolko z nich dieta taha do sedu, posadza, vodi za ruky, dava do choditka... je to zohladnene v tych statistikach? Som nazoru, ze to chce riadny vyskum, nie pozorovania z praxe. Tie su velmi nepresne.
@nikola0412 moja mala je júlova.. Teda v najväčšom teple a teda ked boli tie strašne tepla nedavala som ju do šatky aby sa neprehriala, a mala som aj taku tenšiu šatku a cez leto som použivala tu.
My sme od narodenia používali šatku zn. Strochenweige. Neskôr sme to začali striedať s nosičom ERGObaby. A používame aj kočík od narodenia.. myslím, že každé dieťatko je iné. My sme mali týždne, kedy sme vôbec nepoužili kočík iba šatku, ale aj také, kedy malá chcela byť radšej v kočíku. Myslím, že každé bábätko má spôsob, ako dať vedieť rodičom, čo mu viac vyhovuje 🙂 teraz má naša princeznička 8,5 m a začína sama chodiť. Ale nosič (alebo šatku) stále využívame niekoľko krát týždenne, pre mňa je to veľký pomocník. A s obomi značkami, Strochenweige aj ERGObaby som veľmi spokojná 😉
@nikola0412 pridaj sa do skupiny nosime nase deti, tam ti dobre poradia. ja som mala storchenwiege leo a na leto tensiu eleville zara + manduca k tomu. satky ma zachranili, inak by som toto druhe uvrieskane nezvladla. prve bolo kocikove, toto nie, toto bola cista katatastrofa a boli mesiace ked jedine satka ju dokazala ukludnit
@katrin21 ja nie som na foto 🙂
ale chrbat pri dlhom noseni boli. prve dieta som velmi rada vozila v kociku, nachodila som dlhe kilometre .. a bola by som tak rada vozila aj druhe keby to bolo normalne dieta a nie vrestiaca refluxova potvorka .. satka nam ako-tak pomohla prezit toto obdobie ...
@nikola0412 je fajn, že si už zisťuješ možnosti, ale odporúčam počkať. Ja som tiez presne kvôli venčeniu psíka chcela nosiť. Aj som si kúpila šatku Manducu, no malá ju neznášala. Nakoniec sme kúpili ergobaby nosič, ktorý sme používali asi od 1 mesiaca až kým z neho nevyrástla. To malej sedelo viac ako šatka.
@nikola0412 teda, aby som to uviedla na správnu mieru, nechcem ťa naviesť na nosič, len že každé dieťa je iné a každé dieťa vydrží v niečom inom, tak treba vyskúšať, čo bude sedieť tvojmu drobcovi. Možno šatka, možno nosič a možno sa vôbec nebude chcieť nosiť.
@luxikate moja najdrahšia šatka stála 230€ 🙂)) a jaká som z nej bola happy 🙂 za kočík dáš oveľa viac, tak sa nečuduj 🙂 normálna vec. Každý míňa na to, čo má pre neho hodnotu. BTW potom som tú šatku o pol roka znova predala za 220€, takže žiadne strachy 🙂 nenechala som si ju na pamiatku pre vnúčence 🙂

@katrin21 a jedno je vysvetlit a druhe podlozit vyskumom. A bolo by mi velmi divne keby ich vyskum popieral nieco co tu mame tisicrocia. Keby sa deti nemali nosit, tak sa rodia ako kone, ktore od narodenia stoja.