icon

Oblečenie 90. roky

evica17
15. nov 2022

Baby,čo ste tu staršie ročníky, je pravda,že v 90 tých rokoch a potom aj po roku 2000, nebolo oblečenia,že museli mamy šiť svojim deťom oblečenie ? Mne to príde ako somarina,veď to bolo už po totalite.
Moja mama totižto hovorí stále o Tom,ako sa ona musela obetovať kvôli nám,že nám musela po nociach šiť oblečenie,lebo nemala čo kúpiť. Ako to bolo vtedy ?

evica17
autor
15. nov 2022

@anickaaa6aaa veď j ja z Oravy,a nemyslím že to v tých rokoch už bolo také zle,že sa nedalo kúpiť alebo draho. Chápem pred totalitou že ok.

unicornlady
15. nov 2022

Ja si pamätám, že nám teta (mamina sestra) šila nejaké veci a babka štrikovala. Ale vtedy sa to tak robievalo. Mali sme však oblečenie aj z obchodu.

zafir01
15. nov 2022

@evica17 a teda po roku 2000 sa z mojich znamych, hoci boli krajcirky, nik ani ihly nechytil . vela obchodov, platy vyssie, oblecenie lacnejsie , dostupnejsie, velky vyber .

lindous
15. nov 2022

Ja som 96 ročník a ako bábo/škôlkarka som mala veľa ušitých vecí, hlavne šaty a súpravy na špeciálne príležitosti, ale to skôr pre to, že babka šila krásne a rada...bežne som nosila kúpené veci čo viem... no a po 2002, keď som nastúpila na ZŠ už mi nešli veci doma vôbec, až omnoho neskôr šaty na stužkovú, ale to tiež nebolo kvôli tomu, že by sa nedali zohnať...

hipuska
15. nov 2022

Podľa mňa, záleží od lokality. U nás sa tiež poväčšinu šilo. Rok 2000 už bol.ok, ale tie roky predtým to bolo dosť biedne. A presne ako píše @oliolijanka . U nás najbližši obchod 30 km, auto sme nemali, autobus chodil raz za 3 hodiny. Ale, dlho sa u nás silo, napr.papuce mama presivala zo starých veci. Potom sa chodilo do pl na trhy.

loginexistuje
15. nov 2022

jasne ze sa silo najma ak vas bolo viac to boli velmi tazke roky (horsie ako komunizmus z pohladu prijmov a nakladov) my sme oblecenie dedili po sesterniciach ak nam kupili nieco nove tak najskor na birze vo vajnoroch aj to len napr k narodkam
aj sa strikovalo
este v 2003 ked sa mi narodila dcera stalo obycajne body v carefour 256 sk a oblecenie pre deti bolo proste drahe

az neskor prislo tesco a ostatne obchody s lacnejsim oblecenim

liz_lemon
15. nov 2022

ja si vobec nepamatam, ze by bol niekedy problem s oblecenim, ani za minulej ery, ani po revolucii, mama si musela davat sit, ale to bolo tak v 60-70 rokoch, neskor uz vobec, a doba po revoluci, neviem o nikom, kto by sil vo velkom, praveze mam pocit, ze po revolucii sme boli doslova zaplaveni roznym oblecenim, ci uz v roznych butikoch, alebo lacnejsom na trhoch a burzach, ale je pravda, ze zname retazce, ako HM a potm sem prisli dost neskoro (asi v r. 2004-5), od roku 2000 som pravidelne chodila na oblecenie do Viedne, lebo tu tie obchody neboli
ale ja som z BA, a kludne moze byt, ze v inych castiach SR oblecenie nebolo

evica17
autor
15. nov 2022

@loginexistuje a látka bol vtedy lacná a k zohnatiu ? Lebo dnes látka drahší ako ušité oblečenie.

malacibulka
15. nov 2022

@evica17 normalka, saty sme dedili, dostavali od znamych. Ked bolo treba kupit nieco nove, islo sa ku vietnamcom. Mama obcas sila, ale len ako hobby, a to sme veru penazi nemali.

saxana000
15. nov 2022

@evica17 no normalne boli trhy kazdy vikend a tam nas mama obliekla alebo na jarmoky sme sa tesili na oblecenie bundy zacali prve cinske obchody.vela veci som aj podedila po sesterniciach..potom prisli take obchodiky ako Happy girl Kenvelo taky dnesny Tally-wejl.a fungovali sportove obchody Adidas Puma

evica17
autor
15. nov 2022

@malacibulka no naši nemohli byť na Tom až tak zle,lebo auto mali

lubkavargova1
15. nov 2022

Tak vtedy bolo normalne, ze sa silo. Kupovali sa Burdy alebo poziciavali z kniznice.Kto vedel spravit strih, tak to bol iny level. Saty boli. To je somarina, ze neboli v obchodoch. Boli, ale bolo to drahe a potom nebol velky vyber. Skoro vsade bolo rovnake. Kto chcel mat ine, tak sa silo..latky sa dali kupit ako aj teraz. Sice teraz su drahsie. Ale teraz sa sije z inych dovodov...no a pootm prisiel az buuum cinskych obchodov

kormino
15. nov 2022

Ešte dodám,že na začiatku 90 rokov som už pracovala v Bratislave a keď som chcela napr.zimny kabát hodinu pred otvorením o.d.Dunaj a vedľa tuším to bol Dom módy stali rady a keď otvorili boli z každého čísla dva tri kusy.To isté bolo aj s topánkami v dome obuvi,alebo v obuvi na konci obchodnej.Toto je moja reálna skúsenosť.Takisto som si odstala svoje pod michalskou v tuším tip sa ten obchod volal na spodné prádlo.

annm81
15. nov 2022

Ja som v tých rokoch bola dieťa. Po rolu 2000 už nebol žiadny problém kúpiť v obchodoch oblečenie pre deti. Najmä bolo populárne KENVELO, ale ešte bežne fičali aj "Vietnamci". 90. roky boli o niečom inom. Jednak bola ponuka menšia a jednak kopec ľudí malo problémy s peniazmi. Ani my sme si nemohli vyskakovať, ale zas na oblečenie bolo - v Košiciach bolo každý víkend natrieskané na "Blšáku". Šila mi babka, ale to bolo pár kúskov ročne, pretože ju to bavilo a šlo takmer výlučne o dievčenské šaty. Mama mi uštrikovala možno pár svetrov. Všetky nohavice, tričká, spodnú bielizeň, bundy sme mali z obchodu.

oblecenie99
15. nov 2022

Ja som ročník 89 a spomínam si, že sa kúpiť dalo, ale nebolo jedno, kde si žila. V 90. rokoch sa naozaj ešte vo veľkom šilo, štrikovalo, nebol taký mega výber (spomínate si na tie farebné štrikované pulóvre z vlny s rôznymi postavičkami a vzormi...? :D ) , my sme mali rodinu v Canade, tak sme mali oblečenie odtiaľ. Neskôr (najmä už tá druhá polovica 90. tych rokov a viac) to už bolo oveľa lepšie, ale keď si bola zo zapadákova, tak si sa ťažšie dostala k tým lepším veciam, musela si cestovať. K tým lepším sa rátali Terranova, Kenvelo, proste obchody, do ktorých dnes nestrčíme ani pätu, lebo sú to handry (asi aj vtedy boli, len sme to vtedy vnímali ako značkové). Ja som z malého mesta na juhovýchode, tam boli buď blízko maďarské trhy či blšák v KE - vtedy to malo svoju atmosféru, nakupovanie na trhu, ja som to ako decko neznášala, ale patrilo to k bežnému programu cez víkend. Spomínam si, ako nám mama kúpila v Maďarsku na trhu krikľavo svietiace otanžové plavky, aby sme sa im nestratili na kúpalisko z dohľadu a keď sme prišli na kúpalisko, tak každé decko malo rovnaké krikľavé neonóvé plavky :D Keď chcel niekto na seba niečo "akože značkové" a trošku vyniknúť, išiel napr. do Košíc.

svetlonos
15. nov 2022

@evica17
tiez sme mali site veci - saty, sukne, gate, dokonca zimny overal s mikimauzovou potlscou aj zimne bundy. Aj kamaratke tera sila oblecenie - veru este aj pocas zakladky (1989 - 1998) Pamatam sa, ze v obchodoch bol slaby vyber a aj polmesta nosilo rovnake bundy - ako klony 🙈
Ale nasi chodili nakupovat do Madarska, Polska aj Turecka. Vtedy zacali priamo za tym cielom jazdievat tie nakupe autobusy a predavali sa veci aj a burtach. Vzdy sme vdaka tomu mali pekne veci a vacsiou ich nemal nik iny 🙂 A raz nas rodicia vzali zo sebou aj do tuzexu a tam boli ozaj pekne veci. Chodievali sme na dovolenky v ramci europy a mali tam nadherne oblecenie v porovnani s Sk. Vsetko v rokoch 1983-2000 veru. Dalo sa kupit a v obchode, ale bolo to deahsie, vyber mizerny a co bolo pekne (napr. Makyta) bolo drahe. Ryfle boli vacsinou znackive a akurat ako prianie na narodeniny, ci vianoce. To boli vtedy ozaj ceny okolo 1000 korun. Lacnejsie sa ale dalo v pohode zohnat na burzach, trzniciach rakze moznosti boli tiez 🙂

viestta
15. nov 2022

@evica17 áno, silo sa oblečenie. Dôvod vie len mama. A aj ona pozná dôvod, prečo vám to vyčíta. Určite nie je prvotná príčina v tom, že vám šila. To šitie je len zástupný dôvod. Skus sa nad to povzniesť a pochopit.

oliolijanka
15. nov 2022

@deedol
Nadpis: Oblečenie 90. roky
Otazka: " ...je pravda,že v 90 tých rokoch a potom aj po roku 2000, nebolo oblečenia,že museli mamy šiť svojim deťom oblečenie ?"
Moja odpoved: Mne moja mama sila este v roku 1997, co si pamätam. Cize skoro cele devätdesiate roky. Lebo nebolo penazi a ani oblecenia(na vychode).
Okolo roku 2006 uz pamätam slovensku znacku Domaja(?) pre babätka.
Urcite ale nebol ziaden Lidl, kde by toho bolo tsk strasne vela a za lacno.
Ha som si na seba sila este v roku 2002-2004, lebo to bolo lacnejsie a take ake som chcela mat.

kormino
15. nov 2022

@evica17 mám dcéru ročník 94 oblečenie už bolo pekné ,ale drahé na vtedajšie platy.Kupili sme všetko čo potrebovala ,ale veľa veci som uštrikovala ,pulóvre,svetre,čiapky dokonca aj šaty a sukne.Starsie ročníky asi pamätajú časopis Katarínka.Boli tam krásne pletené veci, niekedy som z neho uštrikovala všetok dokonca aj na objednávku.

oli18
15. nov 2022

@deti95060810 Ja som v r 1992 zacala podnikat s textilom, odevami a obuvou. Mali sme obchod. Vsetky komunisticke fabriky este fungovali. Chodili sme na vyber tovaru k vyrobcom a neverili sme vlastnym ociam. Nadherne veci, ktore isli doterz len na vyvoz, zrazu ponukali aj nam. Boli sme na topanky v Gottwaldove, aj v JASe Bardejov, no nadhera. Poctiva bavlna v Slovenke Vranov, OZKN Lipany ponukal vetrovky. Vtedy sa rozbehovalo male podnikanie. Znama mala metrovy textil, naraz som si kupila 4 druhy latok. Dalsia zacala sil poselne pradlo, uzivam ho do dnes. Nepamatam, ako to bolo v inych obchodoch, hadam somdo nich ani nechodila mali sme velmi vela zakaznikov a mali sme sa co obracat.

deedol
15. nov 2022

@oliolijanka neskor v prispevku napisala, ze rocnik 1996, ale nechce sa mi dotahovat, zjavne mame kazda z nas inu skusenost a jej mamina bola mozno viac ako ty/vasa rodina. takze ok, beriem spat, mozno po nociach sila aj v roku 2005 🙂

evica17
autor
15. nov 2022

@deedol j som ročník 96, ale napr to tak rozprávala aj o bratrancovi ročník 87 ale aj i sestrach ročník 98 a 99,čiže aj v tých rokoch po 2000 musela šiť.

deedol
15. nov 2022

@evica17 no ved a to sa mi nezda, resp. ak aj sila, tak mozno preto, lebo chcela alebo to bolo lacnejsie (?) a nie preto, ze by nebolo v obchodoch oblecenie... 🙂

gabika128
15. nov 2022

@evica17 moja mama rozpráva to isté, že veľa vecí šili, bundy, overaly, šuštiakove súpravy. Občas sa jej podarilo niečo kúpiť, keď jej známa odložila v obchode. Oblečenia že bolo malo, bolo drahé alebo čudné, nekvalitné - nejaké pančušky čínske... 🤷‍♀️ som 91 ročník. Veľa vecí sa dedilo, posúvalo medzi kamoškami atď. Po roku 2000 si však už nepamätám že by nám mama šila, už bolo viac obchodov, tržnice atď

lilope
15. nov 2022

@evica17 mama mojim bratom (ročníky 81,83) nikdy neušila ani jednu handru, všetko kupovala v obchodoch, nie to ešte pre mňa, 10 rokov potom. Samozrejme, veci boli aj darované po bratranacoch, sesterniciach, ako sa to robí už aj teraz. Ale určite neboli ľudia odkázaní na šitie z dôvodu nedostatku oblečenia, skôr keď už, tak skôr z finančného hľadiska alebo chceli mať niečo originálne, nové.

selest
15. nov 2022

V tych rokoch bolo vsetko strasne drahe, bolo par butykov kde predavali turecke handry za vela penazi. Tocila som par veci dookola na strednej. My sme ale zili malom meste, mozno niekde v bratislave boli moznosti ine. Mama nam sila, strikovala , kreslili sme na tricka atd. Vela sa chodilo do polska a do.madarska na trhy. Viem ze to bola bieda, teraz sa to neda porovnat, za male peniaze sa vies pekne slusne obliect

barborachors
15. nov 2022

@evica17 tak pol na pol je pravda. Boli uz obchody ale bolo to drahe a mikiny a botasky ale aj rifle alebo značkové rifle boli vzdy drahsie… a uz boli sice Číňania ale nejako sme tam nechodili nakupovať, ja som dieta 90tok a veru u nas sa silo tiez 😀

miriam11
Odpoveď bola odstránená
matabb73
15. nov 2022

@evica17 áno, látky boli lacné, preto sa šilo. Bolo to lacnejšie. Až neskôr látky zdraželi a oblečenie zlacnelo, tak to už prestalo byť výhodné. Ja som šila tak do 2002.

matabb73
15. nov 2022

@lilope oblečenia bolo nedostatok, nebolo to len o cene. Možno mala mama známu v textile, lebo tak to vtedy fungovalo. Kto mal známosti, zohnal všetko. Ja so pamätám ako som čakala v rade vyše hodiny keď som si chcela kúpiť lodičky na stužkovú a práve dostali tovar. A to bolo už v roku 1991. Za socializmu sa dali rifle kúpiť len v Tuzexe. Vetrovku sme išli kupovať na Radvanský jarmok, lebo tam chodili predávať aj z normálnych obchodov a mali viac tovaru ako bežne v obchodoch.