icon

Obutá návšteva

5. júl 2022

Ahojte, prosím Vás preháňam alebo sú moje pocity normálne?
Cez víkend sme mali návštevu, pár (muž, žena), samozrejme som vyluxovala cely dom, urobila pohostenie. Koberce mám svetlé, skoro biele, čisté.
Návšteva vošla dnu obutá so slovami že sa nevyzujú a topánky majú čisté.
Chodili aj po kobercoch. Navyše mám malé deti ktoré sa hrávajú aj na zemi.
No ostala som v nemom úžase. Prišlo mi to vrcholne nevhodné a neslušné. Mala som k dispozícii čistonové papuče ktoré si mohli obuť, ak neradi chodia bosí.
Čo si o tom myslite? Preháňam ak mi to vadilo?

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
lenullla
5. júl 2022

Na Slovensku sa bežne zvykne vyzúvať na návšteve. Sú však aj také domácnosti, kde sa ani domáci nevyzujú.

veronika0122
5. júl 2022

@barbaratothovaa hej lebo toto je úplne normálna vec vyzuť sa a ak by sa nie tak by som bola v šoku ale asi ozaj nič nepovedala ...no moja smola

petulda333
5. júl 2022

A ty si ich pustila? Ja by som nedovolila a hotovo

autor
5. júl 2022

@elizabet173 neboli nikde.

dskjhfdlkdjhl
5. júl 2022

No, ale ak mne nieco vadi, tak to hned poviem a nemusim potom zakladat temy na MK.

jaden
5. júl 2022

V akom vzťahu ste? Je to rodina? Alebo?

autor
5. júl 2022

@petulda333 ja som niečo ešte dorábala v kuchyni, vošli si sami rovno do obývačky.

elizabet173
5. júl 2022

potom nechápem prečo sa doteraz u vás vyzúvali a teraz nie. Ja by som ich požiadala, aby sa vyzuli, že deti mi lozia po koberci, podlahe a keď si predstavím čo všetko je na chodníkoch od psích exkrementov, cez pľuvance po zbytky jedla, ktoré niekomu spadli na zem a ostali tam, tak nechcem, aby to na podrážkach roznášali po dome

mamamasama
5. júl 2022

Moja odpoveď by bola, že v tom prípade ostaneme na záhrade. Tvoje pohoršenie je na mieste. Ozaj sú niektorí ľudia na hlavu

januska12323
5. júl 2022

@barbaratothovaa áno je bežné že sa niekto rovno vyzuje a niekto nie, je na majiteľovi domu ako si návštevu uprace. U nás sa chcú všetci vyzuvat a rovno hovorím, že netreba ak chcú nech sa vyzuju ak nie tak nie. Máme dlažbu takže to utriem po návšteve za 5 minút a hotovo.

ckocka
5. júl 2022

@mamamasama Odpoveď na čo, ak ich nepožiadala aby sa vyzuli?

autor
5. júl 2022

@januska12323 no u nás sa chodilo aj po bielom koberci.

mamamasama
5. júl 2022

@ckocka odpoveď na ich slová, že sa nevyzúvajú, lebo topánky majú čisté....

boldo87
Odpoveď bola odstránená
januska12323
5. júl 2022

A kto ich pustil na ten koberec? Ak si sa neozvala vtedy teraz je zbytočné nad tým dumať. Ľudia sú všelijakí, očividne im to nenapadlo/ bolo jedno.

ckocka
5. júl 2022

@mamamasama Ak pripustíme že návšteva primárne nechodí preto aby presadzovala svoje záujmy v mojom dome, stále je tu možnosť z mojej strany upozorniť ju "verím že máte čisté topánky, ale my sa všetci doma prezúvame, prosím prezujte sa tiež." Ak by pravda stále trvali na svojom, pošlem ich do záhrady alebo aj domov.

mamamasama
5. júl 2022

@ckocka veď ok... 😅🤭 A čo ja s tým? 😅 U nás chodí návšteva v papučkách.

nttnnt
5. júl 2022

lol a zeby si im povedala - no ale u nas sa vyzuvame tak vas poprosim !!! aby mi vo vlastnom dome slapali v topankach to by som si pozrela :D :D

syslik81
5. júl 2022

ked som mala dieta mala -dala som a dvere tabulku s podobnym znenim ako na obrazku ... to donutilo aj anglanov sa vyzut bez toho aby som daco vysvetlovala.. teraz je uz velka ale u mna sa navsteva vyzuva .. a to neziem na sk ..ale odmietam kazdu chvilu drhnut podlahu a koberce

ckocka
5. júl 2022

@mamamasama Nič, mne tam stále len chýba tá obyčajná ludská schopnosť dohovoriť sa. Ale to pravda je problém autorky, nie tvoj.

domculik
5. júl 2022

Autorka - no akoze ti poviem, odvali ta to. "My mame topanky ciste, my sa nevyzujeme ". Tak to by mozno aj mna zaskocilo. Drzaci su to. Ked k nim ty prides, kazu ti nevyzut sa ? Robia tak aj doma ? Nic, nabuduce budes vediet sa na nich pripravit hned na zaciatku. 🤭.

tenerifka
5. júl 2022

@prasiatko30 Tiez si sa pri tejto teme pousmiala? My sa sice doma vyzuvame, lebo som cudzinka a som tak zvyknuta, ale neviem si predstavit povedat miestnej navsteve, aby sa vyzuli, resp.im ponuknut papuce, co mal predtym obute niekto iny....moj muz ked sme boli na Sk, tak zostal v soku, ked si mal obut cudzie papuce. Ano, iny kraj, iny mrav. Ale zase chapem, ze na Sk bolo este kedysi zvykom mat koberce po celom dome (o hygiene takejto vyzdoby sa nevyjadrujem), ak by mali vsade dlazbu, zasa by to bolo ine

kabinka11
5. júl 2022

@tenerifka a to by si išla obuta? Na ten biely koberec? Tak keď Ti vadia papuče po druhých beriem, ale vyzut by sa patrilo, keď sú tak zvyknutý.

autor
5. júl 2022

@tenerifka hm… no ja som mala pre nich pripravené nové papuče. Tiež nenávidím keď si mám na návšteve obúvať použité papučky, preto mám doma nakúpené nové.
A koberce nemám po celej izbe, len na zutulnenie priestoru… pravidelne ich čistím.

tenerifka
5. júl 2022

@kabinka11 narazala som na to, ze tu, kde zijem, sa ludia nevyzuvaju, vacsina ma doma studenu dlazbu....ze ak by som tuto temu dala na nejake spanielske forum, tak by si tukali na celo, ze niekto po niekom chce, aby sa vyzul....len tak na okraj, usmevne

tenerifka
5. júl 2022

ved jasne zakladatelka, na biely koberec v topankach urcite nie

autor
5. júl 2022

@tenerifka samozrejme ako hovoríš iný kraj iný mrav. Oni sú slovaci, doma chodia bosí, ja sa k ním vyzuvam, i keď mi ponúknu použité šľapky. Prekusnem.

ckocka
5. júl 2022

Ty urobíš všetko pre to aby to bolo dokonalé, ale to jediné, čo by ti pomohlo - otvoriť ústa - neurobíš.

detskytovar
5. júl 2022

Tak je rozdiel, ak má niekto dlažbu a niekto biele koberce. Neviem, či návšteva vedela, čo máte, ale je slušné počkať, čo povie hostiteľ. Podľa mňa je vrchol arogancie vrútiť sa dnu obutý, ja to neznášam! Si pamätám, keď sme mali novorodenca, navyše bol po hospitalizácii a švagriná sa chcela ísť naňho pozrieť do obývačky (po kobercoch) obutá, lebo že sa jej zle vyzúvajú boty 😠 Jasné, že som jej to nedovolila. To je pre mňa netaktnosť a arogancia.
A dá sa to riešiť aj napr. tak, ako to robí náš známy - nosí si k nám svoje prezuvky 🙂