Očkovanie proti rakovine krčka maternice?

kathynka
14. júl 2011

Predvcerom som mala preventivnu prehliadku u gynekologicky (prvykrat u novej, kedze som musela zmenit) a ked som jej povedala, ze pred 2 rokmi mi bola zistena pritomnost virusu hpv (nastastie nerakovinotvorneho a do 3 mesiacov bol prec), tak sa ma opytala, ci sa nechcem dat zaockovat. Na to som jej povedala, ze podla toho, co o tom viem, tak to odporucuju dievcatam a zenam od 12 do 26 rokov, ktore este nemali pohlavny styk. Dala mi vsak letacik vakciny Silgard a povedala, ze podla minulorocnej studie to uz nie je pravda a vakcina je ucinna uz od veku 9 rokov po vek az 45 rokov a kludne sa moze dat zaockovat aj zena, ktora je pohlavne aktivna, lebo ak bola napriklad uz nakazena niektorym z tych 4 rakovinotvornych virusov, tak ta vakcina ju stale moze ochranit pred tymi dalsimi 3. Ja mam momentalne 27 rokov, nie som uz panna a ked som nad touto vakcinou uvazovala za "starych podmienok" tak stala vtedajsich 5000sk (cca 170e). Momentalne vychadza 1 vakcina na 105e. Chcela by som sa vas opytat, co si o tom myslite a kolke z vas toto ockovanie maju alebo ho zvazuju. Dakujem.

olifcek
14. júl 2011

@kathynka neuvazujem, nedam. ja som mala kvoli zlym vyslekdom HPV i konizaciu krcku, kedze mi vychadzali moc zle vysledky. mala som vtedy cca 24 rokov. odvtedy je vsetko ok, a gynekologicka mi vakcinu ani nenukala...

olifcek
14. júl 2011

@kathynka este mi napadlo.. ked som uz lezala na stole velmi skusenemu staremu doktorovi, pred zakrokom... nechcel sa vo mne ani vrtat.. bol presvedceny, ze su to len docasne zle vysledky, alebo, ze su zle, lebo na jeho otazky som odpovedala NIE... otazky boli

ste promiskuitna? NIE
mali ste potrat? NIE
boli ste uz tehotna? NIE

a zvhladom k veku, bol presvedceny, ze ten zakrok netreba.. sestricka sa ho opytala, ze co, ci idu na to, alebo nie.. povedal, ze couz ma robit, ked mu ma poslali... a mal recht, vsekto je ok.. 😉 ale nelutujem, ze mi krcok o cosi malinko skratili, istota je gulomet x;o)

kaja73
14. júl 2011

nikdy v živote,ved trochu pogoogli a hladaj infosky o vedlajsich učinkoch vakciny .Najlepsia ochrana je chodit pravidelne na preventivky a neviest promiskuitny život-to nema vedlajsie učinky na rozdiel od "super celoživotne učinkujucej" vakciny.

olifcek
14. júl 2011

veru, ako pise @kaja73 .. ked budes zit monogamne, nemusis sa obavat... a ak nemas partnera a obavas sa, ze ten, ktoreho si vyberies, ci nie je prenasacom HPV virusu, tak nech ide na vysetrenie... x;o)

kathynka
autor
14. júl 2011

@olifcek lenze na tu prvu otazku si odpovedat mozem nie, ale u chlapa si nikdy nebudem ista...nemozem vediet, co si priniesol od predchadzajucej zeny alebo ci ma nepodviedol alebo ci nie je toho proste nositelom...my mame v rodine 2x rakovinu krcka maternice, babka sa z toho dostala, sesternica umrela, ostali po nej 3 deti...takze mam tak trochu respekt pred touto chorobou...a hlavne strach...a viem, ze moja imunita nie je bohvieaka, aj ked som mlada, nedam za seba ruku do ohna, ci by som dokazala mojou imunitou ten virus porazit...

kaja73
14. júl 2011

@kathynka len aby ta potom nezložila aj vakcina-par dievcat pekne dostala a zničila im život.

olifcek
14. júl 2011

@kathynka a dokazala by sisvojou imunitou porazit tu pliagu, co ockovacia latka obsahuje? a ked si najdes partnera, tak snad to nebude prvy, co Ti cestu skrizi.. snad s nim nezacnes zdielat spalnu, ci postel hned po par dnoch... trosku zdrzanlivosti a paq, nech ide kludne na vysetrenie..

jew mi luto, ze v rodine mali rakovinu krcka, ale to nie je dedicne..

olifcek
14. júl 2011

@kathynka je dost videi na nete, kde po HVP ockovani prisli o zivot, ci o schopnost hybat sa pod. ..

kathynka
autor
14. júl 2011

@kaja73 no ved kvoli tomu sa pytam...ja sa bojim aj tej choroby aj tej vakciny...lenze co som citala, tak najprv sa spravil velky poplach, ze za to moze ta vakcina a potom napisali, ze sa nepodarilo dokazat, ze to sposobila prave ona...

olifcek
14. júl 2011

@kathynka ci Ta podvedie? no, co ak Ta podvedie o 15 rokov, kedy uz ale ockovania latka ani nebude zrejme ucinkovat?

olifcek
14. júl 2011

@kathynka vakcina je tu kratko.. nik nevie, co sposobuje.. ale v USA s nou zacali hufne a aj hufne nedobre dopady maju... a zrovna po ockovani proti HPV

abbey1
14. júl 2011

@kathynka Ak môžem povedať svoj názor.Nie poradiť,každá sa musíme rozhodnúť sama.U nás v rodine veľmi šarapatila rakovina,napriek tomu by som sa nedala týmto očkovať.Keď pred pár rokmi začínal boom s týmto očkovaním,radila som sa s mnohými odborníkmi z onológie,genetiky a gynekológie a nikto mi to nedoporučil.Nedávno som zasa konzultovala s onkologičkou a gynekológom a i tí boli proti.Sú to ľidia,ktorých si vážim a veľmi nám pomohli a viem,že robia a študujú i nad rámec svojich povinností.Dokonca som počula i názor lekára,že samotné očkovanie môže spôsobiť práve daný typ rakoviny.
To je len môj názor.Je to na každej z nás,ale je dobré ozaj hovoriť s lekármi,ktorí problematike rozumejú a nemajú názor len z letáčika firmy a návštevy dílera.

kathynka
autor
14. júl 2011

aj to viem, ze to nie je dedicne...len vedomie, ze sme to v rodine mali pridava viac na strachu...neviem, ci je to vsetko len komercny tah alebo sa to naozaj vyplati...fakt som z toho mimo teraz...uz mam dost chorob, aby som riskovala dalsiu, ked existuje moznost ako jej zabranit...

olifcek
14. júl 2011

@kathynka no, ten potrat a tehotenstvo sa ma pytal, lebo chcel vediet, ci uz bol nejaky umely zasah.. no nebol..

kaja73
14. júl 2011

@kathynka http://www.slobodavockovani.sk/news/nezvysuje-v... tu si niečo prečitaj.Vieš suvislosti dokazat je tažke pri dnesnej medicine 😒 ja by som si to nedala pichnut-radsej volim preventivky. a este toto http://orgo-net.blogspot.com/2010/09/gardasil-s...

olifcek
14. júl 2011

@kathynka rozumiem ako Ti je.. moja babka umrela na rakovinu maternice, mamkina mama, a zase brat mojej mamy na rakovinu kosti... ale nad ockovanim naozaj neuvazujem... x;o) ale to je moje rozhonutie.. ako pise @abbey1 sama sa musis rozhodnut, my mozeme len poradit, ci vlastny nazor napisat...

nellina
14. júl 2011

@kathynka priciina suvislost sa VZDY zamietne..oni to povazuju za casovu zhodu..NIKTO ziadny dr.Ti neprizna, ze poskodenie ci neziaduci ucinok, ktory nastal po ockovani, je prave z ockovania..precitaj si pribalovy letak...

manof
15. júl 2011

V prvom rade:
Nijaké očkovanie proti rakovine krčka maternice NEEXISTUJE. Nikdy nebolo dokázané o nijakom očkovaní, že chráni pred rakovinou krčka maternice (RKM). Ani to dokázané byť nemohlo, pretože priemerná inkubačná doba RKM je okolo 15 rokov a očkovanie proti HPV je schválené len od roku 2006.

To, čo očkovanie proti HPV reálne môže robiť (a aj to dosť nespoľahlivo a pomerne krátkodobo), je ochrana pred dvomi vysoko rizikovými (rakovinotvornými) typmi HPV (16 a 18). Typy 6 a 11, čo má Gardasil/Silgard navyše oproti Cervarixu, NIE SÚ rakovinotvorné, ale len nízko rizikové (spôsobujú genitálne bradavice, nie však rakovinu).
http://en.wikipedia.org/wiki/Cervical_cancer#Hu...

V druhom rade:
doposiaľ preukázaná ochranná doba proti HPV bola u Cervarixu 8 rokov (proti typom 16 a 18), u Gardasilu však len 5 rokov a to len proti typu 16 (nie proti 18, nie proti 6 a nie proti 11). Ak chceš mať z Gardasilu dlhšiu ochranu, treba do 5 rokov po prvotnom očkovaní posilňovaciu dávku (booster). Pravdepodobne každých ďalších menej než 5 rokov opakovať až pokým definitívne prestaneš so sexom.
http://www.huffingtonpost.com/marcia-g-yerman/a...

V treťom rade, HPV je celkovo okolo 200 typov, z toho rakovinotvorných je 18.
Z týchto 18 obe vakcíny chránia len proti dvom. Navyše sú to dva, ktoré majú v USA na svedomí 70% prípadov RKM. Pozor: v USA, nie na Slovensku. Ako je to na Slovensku, to nikto nevie:
http://www.slobodavockovani.sk/news/sukl-i-uvz-...

To, že to v inej krajine než USA môžu byť reálne aj úplne iné typy, dokumentuje prípad Jamajky. Okrem toho môžu byť typy 16 a 18 rozšírené v inej vekovej kategórii, nie v tej, ktorá sa predovšetkým očkuje (dievčatá pred prvým pohlavným stykom). Viď:
http://www.slobodavockovani.sk/news/silgard-gar...

Vo štvrtom rade:
Na samotnej vakcíne sa nezmenilo od roku 2006 nič. Ako to, že predtým nebola vhodná pre vekovú skupinu nad 26 rokov (úplne pôvodne dokonca ani nad 15 rokov, ak si dobre spomínam) a zrazu je vhodná aj pre štyridsiatničky? Vysvetlenie nie je zas tak zložité: Gardasil je prepadák. Ročné tržby od roku 2006 klesli na cca 20% (za celý rok 2010) z tržieb za prvých 9 mesiacov od uvedenia na trh. Výrobca (Merck, Sharp & Dohme = MSD) nevie, kam z konopí, tak rozširuje indikačné skupiny. O hodnovernosti tej spomínanej štúdie, ktorá (či už verejne alebo skryte) bola platená výrobcom, si neradno robiť ilúzie. K tomu viď:
http://www.slobodavockovani.sk/news/nedavajte-g...

V piatom rade:
Bonbónik: Cervarix zvyšuje riziko RKM o 32,5% a Gardasil/Silgard dokonca až o 44,6% v prípade, že žena už v minulosti prekonala infekciu typom 16 alebo 18, čo sú údaje, ktoré boli od počiatku známe a ktoré poskytli výrobcovia vakcín americkému ústavu pre kontrolu liečiv (FDA) ešte PRED schválením týchto dvoch vakcín:
http://www.fda.gov/ohrms/dockets/ac/06/briefing...
(str. 13 na spodku - "Observed efficacy: -44,6%")

V šiestom rade:
Ak vakcína naozaj účinkuje, tak bude čím ďalej tým menej potrebná, lebo bude chrániť proti čím ďalej tým menšiemu percentu RKM. Prečo? Logicky uvažujme, že ak Gardasil a Cervarix naozaj fungujú, tak sa znižuje počet prípadov RKM spôsobených typmi 16 a 18, tzn. percento z celkového počtu RKM postupne klesá. Takže čím viac sa očkuje, tým menej je to očkovanie užitočné. Pravdepodobne nastane to, že uvoľnené miesto na trhu zaplnia iné rakovinotvorné typy HPV, podobne ako sa zistilo u pneumokokov, že po zavedení starého Prevenaru proti 7 typom pneumokokov bol výskyt iných typov (na ktoré starý Prevenar nemal antigény) u očkovaných osôb výrazne vyšší než u neočkovaných:
http://www.slobodavockovani.sk/news/babatka-zao...

V siedmom rade:
Nežiaduce účinky Gardasilu rozhodne nie sú zanedbateľné. Desiatky hlásených úmrtí a desiatky tisíc hlásených nežiaducich účinkov sú len špičkou ľadovca:
http://www.slobodavockovani.sk/news/nedavajte-g...
a to preto, lebo v USA sa reálne hlási možno tak 2,5% nežiaducich účinkov očkovania:
http://www.slobodavockovani.sk/news/ockovacie-v...
A ak Ti niekto na Slovensku povie, že vakcína je vysoko bezpečná, nemali sme hlásené žiadne nežiaduce účinky, tak to má jednoduché vysvetlenie: na Slovensku sa totiž hlási len menej než 1% nežiaducich účinkov:
http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf...

Zhrnutie: celé toto očkovanie je úplne nanič, pretože v čase kedy by si reálne mohla dostať RKM, už typy 16 a 18 budú tvoriť len malý zlomok RKM.

Samozrejme, rozhodnúť sa musíš sama. Ak sa rozhodneš pre očkovanie, tak bude rozumnejšie zvoliť si Cervarix a nie Gardasil/Silgard a to jednak kvôli účinnosti, jednak kvôli nežiaducim účinkom, ktorých je pri Cervarixe hlásených menej (i keď stále neúnosne veľa). Viď napr.:
http://www.slobodavockovani.sk/news/malatnost-r...

ewwe
15. júl 2011

AHOJ KATHY, jeden nazor aj odomna, ja som ockovana uz asi 5r. a cuduj sa svete baby ja stale zijem, nesmykam nohy za sebou a nemam ziadne nasledky, vy tu pisete akoby vakcina ockovala priamo do tela mor alebo este nieco horsie 🙄

kaja73
15. júl 2011

@ewwe Ved nie každy ma vedlajsie učinky-bud len rada, že ta obisli.To ale naznamena že ini ich nemali-zialbohu.Okrem toho mas 200 tipov HPV vyirusov,18 je rakovinotvornych-tie dva čo očkuju svet nespasia a ked si pridame vedlajsie učinky,tak nie je o čom.

ewwe
15. júl 2011

@kaja73 lenze vy tu pisete akoby sa sla dobrovolne rovno zabit ak sa zaockuje, takze mila Kathy jedine co sa od teba tu ocakava, ze bud sa das ockovat a zomries alebo sa nedas ockovat a zomries na rakovinu, tak neries nic 🙂

kaja73
15. júl 2011

@ewwe nemyslim že to je tak ako pises-len treba vediet aj ine info ako ti žialbohu da DR.Tie pozitiva na nas kričia v KAZDEJ reklame,ale negativa nie.Tak ak sa clovek chce rohodnut musi vediet jedno aj druhe a nech potom kona ako chce.Ale bez info -z oboch stran-je každe rozhodnutie nezodpovedne.Ked mas info tak preberas SAMA zodpovednost,nenechavas ju na pleciach doktorov.Vieš čo ti hrozi a podla toho konaj.Nie podla jedostrannych informacii.Aj kathy sa ma pravo rozhodnut ako chce a nik jej hlavu nezotne ako sa da,alebo neda ockovat.a neviem prečo by mala zomriet na rakovinu ak sa neda ockovat-ved naco su preventivky?

domyyy
15. júl 2011

ja som tiež očkovaná proti rakovine krčka maternice, nemala som vedľajšie účinky, ale keby sa môžem rozhodnúť ešte raz, nikdy by som sa na to nedala.... a vôbec nie na všetky "novodobé očkovania" čítala som, že v očkovacej látke sa nachádzajú tie vírusy, proti ktorým sa chceme zaočkovať a potom len musíme čakať či sa s tým naše telo vysporiada alebo nie..... ľutujem, že som sa na to dala.... moje deti určite nevystavím takému riziku....

majkaa76
15. júl 2011

@kathynka
neviem, ci ti to pomoze, ale ja som sa dala tiez zaockovat pred rokom, pytala si sa na ten vek,,,no ja mam 35 rokov a sla som do toho, keby som sa mala rozhodnut, ci ist znovu, tak by som sa urcite dala zaockovat. Vedlajsie ucinky (zatial) ziadne,,, 😉

maroli
15. júl 2011

@kathynka Rakovinu nemas,tak sa prestan bat,mysli pozitivne a tes sa zo zivota.Ak sa budes stale len bat,tak si to nakoniec privolas. 😉
Inac ja by som sa ockovat nedala ani nahodou.

manof
15. júl 2011

@ewwe
@kathynka
To zabitie očkovaním nie je na 100%, ale nejaká pravdepodobnosť tam je a nie zase až tak malá. Rozhodne viac než 1:1.000.000.

To, že Ty žiješ, nie je dôkazom, že Xyz Qwert nezomrie práve kvôli tomu očkovaniu, ktoré na Tebe nezanechalo na prvý pohľad badateľné stopy. Dôležité je, že tá možnosť úmrtia spôsobeného očkovaním tu je. A vážnych poškodení zdravia očkovaním proti HPV je ešte oveľa viac, než úmrtí. Nehovoriac Naproti tomu, pri každoročných cytologických vyšetreniach je pravdepodobnosť RKM veľmi blízka nule, takže nie je dôvod očkovať. Pravda, chirurgický zákrok môže zvýšiť pravdepodobnosť predčasného pôrodu či spontánneho potratu. Ale asi stále lepšie, než očkovanie, ktoré môže spôsobiť smrť (možno u jednej zo 100.000 očkovaných, ale predsa) a navyše možno už o niekoľko rokov (a možno už teraz) bude (je) úplne nanič, pretože prevládajú úplne iné typy HPV než sú vo vakcíne.

V porovnaní s vakcínou Menactra proti meningokokom (ktorá nie je žiadnym superbezpečným anjelikom) bol podľa hlásení v americkom systéme hlásenia nežiaducich účinkov očkovania (VAERS) k 30.XI.2008:
- Gardasil spájaný s najmenej 2-násobným počtom návštev pohotovosti, 4-násobným počtom úmrtí, 5-násobným počtom záznamov „neuzdravil sa“ a 7-násobným počtom záznamov „zdravotne postihnutý“.
- Gardasil spájaný so všetkými hlásenými prípadmi trombóz. Všetkých 23 prípadov sa stalo, ak bol Gardasil použitý samostatne.
- Gardasil spájaný s najmenej 4-násobným počtom zástav srdca. Všetkých 9 prípadov sa udialo, keď bol Gardasil použitý samostatne.
- Gardasil spájaný s najmenej 6-násobným počtom mdlôb a najmenej 3-násobným počtom upadnutí do bezvedomia.
- Gardasil spájaný s najmenej 4-násobným počtom prípadov lupusu (vredovité ochorenie). 27 prípadov lupusu vzniklo, keď bol Gardasil podaný samostatne.
- Gardasil spájaný s najmenej 15-násobným počtom prípadov mŕtvice. 16 prípadov mŕtvice nastalo, keď bol Gardasil podaný samostatne.
- Gardasil spájaný s najmenej 33-násobným počtom trombózy. 34 prípadov trombózy nastalo, keď bol Gardasil podaný samostatne.
- Gardasil spájaný s najmenej 5-násobným počtom vaskulitídy. 11 prípadov vaskulitídy nastalo, keď bol Gardasil podaný samostatne.
Viď:
http://www.slobodavockovani.sk/news/nedavajte-g...

Takže zhrnuté:
1. ak tá vakcína nefunguje (nechráni ani proti typom HPV 16 a 18), tak je nanič.
2. ak tá vakcína funguje (chráni proti typom HPV 16 a 18), tak typy 16 a 18 za niekoľko rokov (rozhodne skôr než je priemerná inkubačná doba RKM) vymiznú a RKM budú spôsobovať len iné typy HPV (zvyšných 16 vysoko rizikových), takže vakcína bude nanič.
3. alternatívne je možné, že HPV typov 16 a 18 nejak podarene zmutujú, a tak nebude očkovanie proti nim nijak účinkovať, takže vakcína bude nanič.

Nech už je to tak alebo onak, nakoniec je tá vakcína vo všetkých prípadoch nanič. Logika nepustí.

No a treba ešte dodať, že RKM nevzniká čisto kvôli HPV, ale podieľajú sa na nej ďalšie faktory, bez ktorých by s najväčšou pravdepodobnosťou nevznikla:
1. oslabená imunita, buď vrodená, alebo získaná trvale nezdravou stravou, či nedostatkom vitamínu C a D3.
2. hormonálna antikoncepcia
3. fajčenie
4. umelý potrat
5. príliš skorý začiatok sexuálneho života (niekde som videl, že pred 17. narodeninami, inde dokonca že pred 21. narodeninami) - kvôli tomu, že ešte nie sú dostatočne vyvinuté sliznice v intímnej oblasti, a tie sú kľúčovou časťou imunitného systému.
6. striedanie sexuálnych partnerov resp. prostitúcia

Nemusia byť splnené všetky vyššie uvedené body, stačí jeden alebo niekoľko z nich.

Aj napriek tomuto všetkému a silne nezdravému spôsobu života priemerného našinca sa okolo 90% nákaz HPV vyrieši samo - bez akejkoľvek liečby a vonkajších príznakov - do dvoch rokov.

Jedna moja známa si dokázala vyliečiť HPV radikálnou zmenou stravy, takže aj toto je cesta, i keď vyžaduje veľké sebazaprenie.

bojko77
3. mar 2012

Ahojte, ja som po konizacia krcka - bol zisteny aj HPV 16 a teraz po operacii mi onkogynekologicka odporucila dat sa zaockovat Silgardom. Ze momentalne som dole cista a ked pridem do styku s muzom, aby som bola proti tomu odolna. Tak ja neviem, vsade je pisane nieco ine. Ale fakt mam strach teraz sexovat s mojim muzom, ked on ten virus musi mat tiez. Mne bol pri operacii zrejme zlikvidovany. Moc sa v tom nevyznam, ale takto mi to dr. vysvetlila.
Je tu niekto taky, co sa dal ockovat po konizacii? Dakujem za info.

lucinocka
3. mar 2012

@bojko77 ahoj, ja mam HPV CIN 2 ale nechcela som si nic davat robit s krckom..teraz som tehu, dufam, ze to zvladne a potom sa popozeram co s tym dalej, ale presne ako pises, mam obavy, co bude po tom..moja imunita je velmi zla, jeden sex s muzom a budem to mat zase v sebe..

bojko77
3. mar 2012

@lucinocka tak nech ti vsetko dobre dopadne. Ja uz jedno dieta mam. A to CIN II ti zistili z biopsie? Lebo ja som mala cytologiu 3 b a potom mi brali vzorku na hystologiu a doporucili konizaciu. Z operacie vysledok CIN 3, ale vysledok dobry, vsetko chore ostranene, konizacia dostacujuca.

lucinocka
3. mar 2012

@bojko77 ee zo steru, boli sme s dr. dohodnuti na biopsiu po vianociach, ale otehu som, tak ze to budeme zatial sledovat..a uvidime...vravel ze uz robil konizaciu v tehotenstve a dobre to dopadlo, tak v najhorsom pripade asi to..