Odchod zo Slovenska
Ahojte mám strašnú dilemu a som nerozhodná.. pomôžte mi napísať svoj názor ,čo by ste robili na mojom mieste . Manžel je Poliak žijeme na Slovensku v prenajatom byte .. máme prácu v mieste trvalého bydliska nemusíme dochádzať .. máme dobrú prácu obaja .. v polsku nás svokrovci volajú žiť tam ,žiť s nimi vo veľkom dome ,ktorý prepisu na nás s tým ,že oni tam budú mať doživotne právo . Vychádzame spolu dobre je to veľký dom čiže všetko je osobitne vrch spodok my by sme mali vrch oni spodok . Lenže problém je v tom ,že manžel by tam mal prácu kde by robil 10 hodín z toho musí dochádzať 40km a zarobil by to iste čo ma tu a nemusí dochádzať a robí len 8 hodín. Tu svoje bývanie nechceme ,pretože žijeme v meste , kde nic nie je a ide to tu dole vodou čiže nehnuteľnosti tu hodnotu nemajú a zadlžiť sa nechceme ,keď v polsku môžeme mať svoje “zadarmo” .
@monika12323 kamarátka žije v Poľsku. Veľa veci je tam fajn. No v práci tam bez ne trávia viac ako 10 hodín. A rodiť radšej šla na Moravu.
@lemra to ma odrádza ,že sa tam pracuje aj 11 hodín manžel by pracoval 13 aj s cestov domov
@bilberryday taký prístup k práci
@monika12323 nešla by som
@monika12323 to presne aj kamoškin muž a ešte naňho pozerali, že skoro končí.
@lemra a aj soboty sa bežne robia jedine nedeľa voľno
@monika12323 tak co Ta tam vlastne taha?zarobi menej za dlhsi cas, ani ho neuvidis este bude dochadzat...nehovoriac kde sa uchytis ty.On bude doma pri svojich a ty?nebudem Ti to vadit?nech preda lesy a kupi si byt tu🙂nesla by som celkom urcite
@luccija ťahá ma tam lepšia životná úroveň ,lepšie zdravotníctvo , lepší ľudia prajní a celkovo systém lepsie to tam funguje ako u nás
@monika12323 Svokra povedala ze si mozete prerabat... no ved hej... o rok moze povedat nieco ine.
A teraz citam ze muz ma este aj surodencov ktory sa len tak zriekaju obrovskeho dedicstva... no to je jedna velka bedna problemov, do ktorej sa vy dvaja chcete zavriet.
Ved ak sa vam nepaci v meste kde ste teraz chodte do ineho. Vy to mate take zaslepene obrazom vlastneho byvania zdarma, ze ignorujete vsetky potencialne problemy a nehladate ine moznosti a riesenia.
@bilberryday to vôbec nesledujem ,neviem čo sa deje
Ja by som išla skusit, vratit sa dá na Slovensko hocikedy.
K svokre do domu by som nesla zit ani na Hawaii nie to este do Polska. Radsej by som zila v podnajme a riesila uver na byt., alebo brala lesy dom nech si nechaju druhi. Ale mate velke oci na ten barak. Mne sa zda ze si uz rozhodnuta tam ist. Je 98% sanca ze to budes trpko lutovat .. o par rokov sem budes pisat ake peklo tam mas nic Neni naozaj tvoje svokra je vo vsetkom pichnuta .. a muz nechce odist a ty s deckom sama nemas kam.,
@miadi vždy sa budem mať kam vrátiť,pretože tu mám rodičov a manžel by ma nikdy nenechal odísť samu išiel by somnou ..
@monika12323 Nie, veru. Ak sa na toto date, uz nebude cesty spat. Lebo date do toho domu peniaze a koli tomu odtial uz nikdy neodidete.
Ani za 3 gratis haciendy a ani k vlastnym rodicom. Kazdy sme ini a nemam chut sa prisposobovat. Manzel a deti stacia na prisposobovanie sa. Pokial nebudes mat dieta, mozes si „odskocit“ na Sk na kavu. S dietatom uz to take jednoduche nebude.
Plus veeela inych priekakov, ktore teraz nevidis. Tvoj muz je tam doma, ty nie. Nezijem na Sk, ale v krajine, ktoru som si sama vybrala. A pozerala som aj socialnu a politicku situaciu. Tonoz este pokial ide o cirkevny fanatizmus, to uz je tam ako v sekte v tom Polsku. Mne je so placu pri predstave, ze by som mala ist na potrat aj keby bol plod poskodeny. Ale pokial sa zena rozhodne, ze to nie je zivot aky zvladne, malo by to byt jej rozhodnutie. A nie nechat pomaly umriet aj zenu koli rizikam, lebo v biblii sa pise… Su tam uz ako v moslimskych krajinach.
@monika12323
Mám manžela poliaka,neodišli sme do PL,ostali sme bývať u našich...🤷
Rada chodím na návštevy do PL,aj teraz som bola sama s deťmi na dovolenke blízko Krosna.Ale neviem,či by som tam chcela bývať navždy.
A zdravotníctvo majú nanič,aj preto sme ostali na Slovensku.
@monika12323 prave ze to si na omyle toto je odchod bez navratu. Dom bude “ vas” no nemozete predat kym svokrovci ziju.. tvoj muz tam bude “ doma” ty tam budes “ v ich dome”. On uz potom nebude chciet nikde inde odist . Ved si tu precitaj stovky takych story len nesli do polska. A vsetky mali super vztahy so svokrou kym s nou nezili. A to tie svokre nie su bosorky len Proste ina generacia ine nazory na vsetko a ked by ste este mali deti tak vtedy len zacne peklo. Hormonalna mama bear a svokra hnet za chrbtom.. ale sak chod uvidis. Mladi maju zit sami tak je to idealne .
@monika12323 no až tak zadarmo to nebude. Časom zistíš, že je to to najdrahšie bývanie aké si mohla mať✌️
Za mna nie. A tvoje princezná, tvoje tam nieje nič!!!! Poletiš aj s taškou odtiaľ to mi ver.
@annamalaga a to ako ty môžeš vedieť prosim ťa ? :D
@monika12323 milačku, ešte raz a zrozumiteľne: u svokry v cudzom state !!!! Tvoj manžel dedí , nie ty? V com konkrétne sú už Poliaci lepší: možno majú viac domácich potravín, lepšie cesty , ale platovo nič moc. Čo pre boha ta tam ťahá?
A čo tak presťahovať sa v rámci Slovenka? Zohnať prácu v lokalite, kde sa neprisposobiví nevyskytujú resp. vyskytujú pomenej? Lebo prídu deti a budeš riešiť škôlku, školu a zistíš, že realita vzdelávanie v triede, kde o väčšinu deti rodicia pomaly nezakopnu je ďaleko od tvojich predstáv. Ja by som vyberala podľa toho v akom prostredí chcem aby vyrastali moje deti.
@monika12323 na tvojom mieste sa zamyslím aj nad tým, čo ak sa rozvediete, lebo tým že budete bývať u svokrovcov , prídu aj problémy......tým že budete v EU, dieťa automaticky ostáva s rodičom v mieste kde je jeho obvyklí pobyt, čiže ak by ste žili v PL tak u otca....samozrejme mohli by ho prisúdiť aj tebe, ale musela by si s ním ostať žiť v PL....to len aby si vedela, že ak k niečomu príde, ty dieťa nemôžeš zobrať a ísť s ním naspäť na Slovensko, musel by to odobriť súd a tam sa prihliada na to, kde dieťa žije(má zázemie, lekára, škôlku, školu, kamarátov)
@mogaa nie som paranoidna, ale toto ma vždy napadne....čo s dieťaťom, ak sa rozvedu a bude chcieť odísť domov a on nebude súhlasiť.Zarobi toľko, aby bola v podnájme s dieťaťom?
@monika12323 máš nejaké ružové okuliare.Asi životná úroveň nebude super, keď robia viac za menej.Zdravotnictvo, úrady, školstvo ako to vieš porovnať?a niekoľko x sa pýtam ako to budeš mať ty s prácou?možno si zaľúbená, zaslepena neviem ako Vás to mohlo napadnúť jedine, že sa chcete osamostatniť a jeho rodičom a jemu prišlo vhodnejšie vrátiť sa domov a nemať hypo na SK.
Koľko máte rokov?budeš v cudzej krajine nad svokrovcami, bez kamarátok, rodiny...keď odísť, tak do lepšieho a vedieť kde budem pracovať.A nie utiecť k rodičom pod krídla...keď píšeš, že žijete v meste kde nie je nič a asociáli no tak choďte inam na SK.A to, že súrodenci dostali lesy ...ok, ale kde máš istotu, že keď sa pominú nebude sa dediť dom.KtoTi to povedal oni, priateľ?
Celé zle ani by som nad tým neuvazovala

@mandzula áno