Odišli ste s dieťaťom žiť do Anglicka?
dobry den chcem sa vas opytat ci ste niektora z vas isli s dietatom a s muzom po dlhom premyslani zit do u.k,len tak na slepo bez prace,bez ubytovania....respektive ci ste uz niekedy boli v u.k vratili sa na slovensko a teraz po par rokov sa chystate spat aj s dietatom.
a ako ste to tam zvladali
diky za odpovede
@hajanka ja uz mam v anglicku vsetko vybavene..len to mam pozrusovane ..ale viem to naspat vybavit.tusim home office uz nieje potrebny ale neviem na stopro.no tak som sa oklamala kedze som dala v uk vypoved aby som stamad nic nepoberala a tu na svk som dostala almuznu,.. 🙂 takze sa oplati asi brat v anglicku
@kvetinqa no ved mam tam kamosou a nevidim nic zle na tom ak sa dohodneme ze napr.mesiac budeme u nich byvat.este predtym by som si vybavila pracu.staci ak napisem ziadost spat do roboty ze by som chcela nastupit..ak mi napisu ze ok tak by som nevahala a sla.ja este len uvazujem ci ist alebo nie
@malucqa cosi sa aj mne zda, vtedy to bolo tak, ze do mesiaca si musela mat Home Office, ja som platila za neho tusim 90£, kazdym rokom sa zvysok o dvacku (ci 30£? nepamatam) a zakazdym ked si nastupila do novej prace, musela si si znova vybavit potvrdenie, za kazdym, s kazdym novym zamestanim, teraz momemtnalne neviem ako to presne funguje, najdes urcite info na gov. Insurance ak mas, nemal by byt problem.
"no tak som sa oklamala kedze som dala v uk vypoved aby som stamad nic nepoberala a tu na svk som dostala almuznu,.. takze sa oplati asi brat v anglicku"
nemyslim, ze si sa oklamala, kebyze si nebola v UK, tak nemas narok na poberanie v UK 😉 inak by to mohli opat brat ako podvod a musela by si vsetko vraciat spat, to viem naisto.
@malucqa ja netvrdim, ze je na tom nieco zle, ja som povedala, ze ja nie som ten typ cloveka. Najprv by som musela mat vsetko vybavene, aby som s malym dietatom urobila tento krok. Ty mas dieta starsie, poznas si ho najlepsie, tak vies, ci zvladne zit par tyzdnov provizoriu alebo nie..
@malucqa ja som teraz na SR (2 roky), ale chcela by som raz sa vratit, myslim, ze sme dost podobny pripad, ja som s malym odisla sama za muzom ked mal 3 roky 🙂 boli sme tam spolu (v Londyne) 3 mesiace a potom som sama s malym odisla do Walesu, ale mala som iste ubytotko, pracu vsak nie, musela som si hladat a zo zaciatku sa riadne obracat, vybavit skolku a vsetky doklady sama.... 🙂
@hajanka a preco si sa musela vratit/..? no ked hlavne vies ze tam je lepsi zivot...tu je strasne tazko zit..tak to si sikovna ked si si vsetko vybavila..ale s dietatom to je tazsie vybavit a nic nezabudnut..len keby clovek sa vedel od niecoho odpichnut..niejaky inpulz..znamenie 🙂
@malucqa - tiez si myslim, ze je velke riziko dat si vyplacat davky z krajiny, kde nezijes. My mame trvaly pobyt v nemecku, drahy je tu vyslany nemeckou firmou, odvody a dane odvadza teda v nemecku - pridavky na dieta nam chodili z nemecka a aj mne materska - je na to takto postavena vynimka v zakone. Teraz mi uz materska skoncila, to mam teraz poziadat o rodicak zo slovenska - ved do troch rokov mam na to narok a maly ma slovensky rodny list? No pocitovo narok na to nemam, ziadat o to by ma nenapadlo, prislo by mi to nefer, kedze tam nezijem ten stat vyciciavat ako pijavica. Pritom je to tam uplna bieda. Rovnako sme nepoziadali o slovensky prispevok pri narodeni a ani tu v UK o ziadne prispevky. Ano su to peniazky, ktore by sa urcite dali nejako ziskat, ale moc legalne by mi to neprislo.
@malucqa my sme tiez odisli (museli sa vratit) nahle, zo dna na den, prisli sme o ubytko a mali sme problemy so spolubyvajucimi, v tom case sme akurat odchadzali na dovolenku na SR, cize sme sa nemali kam vratit (nemali sme ubytotko vopred vybavene), tak sme sa rozhodli (aj ked nedobrovolne) ostat doma, drobec nastupil do ZS a ja stale rozmyslam a dufam, ze sa vratime, ked nastane ten spravny cas sa zbalim a odidem 😀 na nic ine nemyslim 😀
@anjelicek26 ako som uz pisala ja by som dostavala matersku od zamestnavatela na to by som mala narok kedze do 5. mesiaca som unho pracovala..nie ood anglicka ako statu
@malucqa ono je to velmi komplikovane tieto veci v Anglicku, beru sa velmi prisne a je toho strane vela, ja som jeden cas (davnejsie) mala komplet HM Revenue & Custom nastudovane, co ako kedy, kedy mozem, kedy nemozem, kolko mozem, ake mam prava... bla bla... teraz to uz neviem, urcite sa nieco este menilo, vzdy sa nemi... takze najlepsie je ist na ich webku a studovat vopred, aby sa predislo nedorozumeniam, lebo neznalost neospravedlnuje. Ja ti drzim palce, urcite chcem pocut o tom, ako si sa rozhodla 😉
@malucqa - vravim toto plati len pokial sa v tej krajine zdrzujes nadalej pokial viem.
@anjelicek26
@malucqa aj ja to poznam tak, len pokial zijes v krajine, inak stracas narok, alebo max. po dobu 12 tyzdnom po opusteni krajiny. A kazdu kazducku zmenu musis oznamit na HMRC.

@malucqa naopak, najskor vybavit doklady a potom praca, lebo napr. bez Insurance a Home Office ta nezamestnaju (bez home offcie mozno, daju ti mesiac na vybavnie), ucet si ale mozes otvorit zaroven s tym ako nastupis do prace (lebo vacsinou ziadaju aj od zamestnavatela potvrdenie)