icon

Odišli ste s dieťaťom žiť do Anglicka?

malucqa
1. apr 2012

dobry den chcem sa vas opytat ci ste niektora z vas isli s dietatom a s muzom po dlhom premyslani zit do u.k,len tak na slepo bez prace,bez ubytovania....respektive ci ste uz niekedy boli v u.k vratili sa na slovensko a teraz po par rokov sa chystate spat aj s dietatom.
a ako ste to tam zvladali
diky za odpovede

lu2112
3. apr 2012

@cinderella. viem aky je to pocit ked myslis na domov a rozmyslas sa vratit. ja som tu tiez uz skoro 8 rokov a dvakrat sme sa pokusali vratit na SK ale nieje to take lahke vsetko ma svoje vyhody a nevyhody ja osobne som rada ze tu si ma nikto nevsima zijeme si stastny zivot. Teraz cakame kym sa nam dostava novy domcek a potom uz nase stastie zakotvyme tu v UK. Aj mne chyba rodina a hlavne teraz ked cakame nase dieta ale na druhej strane nasla som si tu vela dobrych znamych ktory pomoze kde mozu.
Mne osobne by chybalo anglicko aj ked ako hovoris zdravotnictvo u nas je super a nechapem ako sa niekto doma moze na nich stazovat.
My sme tu nasli domov a na slovensko pojdeme asi az na dochodku 😀

bobocka
3. apr 2012

inak je jedna vec ohladom anglickych sukromnych skolok,ktora sa mi paci a to su kamery v skolke.rodic si tak moze kedykolvek kliknut na stranku a skontrolovat ci sa jeho dietatu aj niekto venuje atd.to sa mi ozaj paci. a max 5 deti na ucitelku.to u nas v statnych daju 20deti na jednu a rodic je rad ak mu potom vratia na konci dna dieta drave a zive.jasne,ze je to nadsazka,ale porovnat jedno aj druhe je nebe a dudy.dost som aj zvazovala kam maly pojde u nas a nasla som co som chcela.moja kamaratka(spolu sme boli v uk) ucila v londynskej skolke a tu u nas v meste si otvorila vlastnu skolku.a ako ona vedie skolku a ako vedu ucitelky deti sa mi riadne paci.takze som rada 🙂
mne sa fakt v uk krasne zilo kym sme boli dvaja.v londyne sme aj svadbu mali 😉 naozaj sme si zili velmi slusne,kupili sme si co sme chceli a aj sme pekny balicek bokom mohli odlozit.velmi sa mi pacilo,ze sme mali a stale mame priatelov z kazdeho kuta sveta.clovek sa tak vela nauci.ako skusenost do zivota to bolo ozaj senzacne.no s dietatkom je ten zivot tam velmi narocny.hlavne financne samozrejme,ale aj vzhladom na to,ze som mala zlu skusenost (nejednu) z uk zdravotnictvom,tak by som sa tam velmi bala rodit a zverit zdravie mojho dietata do ruk anglickeho lekara.

malucqa
autor
3. apr 2012

@lu2112
@bobocka
dakujem dievcence len mi potvrdujete ze zivot v uk je lepsi nez tu na svk 🙂

kvetinqa
3. apr 2012

@bobocka aj na svk su sukr.skolky,kde su webkamery

cinderella.
3. apr 2012

@e_l_e_n_k_a a kde v uk byvas? tak to len ziram, co vsetko maju tvoje deti zadarmo v skole. akoby sme o inej krajine pisali. maly ma kruzok v skole, 1x tyzdenne a platime 30 libier mesacne. zadarmo kruzok? to som este nepocula. to mozno uz tie starsie deti na secondary school vramci vyucovania. a vylety? tie sa v nasej skole platia 36 libier na skolsky rok. nevravim, ze je to vela, ale fakt som nepocula o tom, zeby boli zadarmo. vsetky sukromne skolky sa tu otvaraju o 7.30 hod., skor nie.
viem nakupovat v anglicku lacno. kupujem len lacne potraviny, idem aj do roznych obchodov, lebo presne viem, kde je co lacnejsie.
25 kg zemiaky su mi na nic, ked tu zemiaky uz na druhy den zacnu klicit, takze by som minula 1 kg a ostatne vyhadzovala....
moje deti prave naopak, chcu ist byvat na slovensko. ale su este mali, nevedia to posudit.
podla tych cien domov, o ktorych pises, si asi daleko od londyna. moja kamaratka tu maju prenajaty dom za 1800 libier a teraz im to zvysili na 2000 libier. dalsia kamaratka maju 2spalnovy byt za 1400 eur. tiez byvame v dobrej stvrti.
ja som bola tiez velmi spokojna prvych 6-7 rokov, ale teraz sa to zacina menit, ako som uz pisala. mozno ma to prejde, neviem. ked som mala len jedno dieta, nerozmyslala som nad tym. teraz ako mam dve, menia sa mi nazory.

bobocka
3. apr 2012

@kvetinqa no ale slovensky napad to veru nie je 😀 viem,ze aj u nas sa to uz dava do ineho levelu(po pravde o kamerach som nevdela,len o lepsich podmienkach v skolkach a kvalitnejsom a individualnejsom pristupe k detom),no na slovenske pomery si dovolit zaplatit taku skolku moze fakt len "hornych 10000". aj moj drobec pojde do sukromnej ako som spominala,no bez pomoci svokrovcov by sme si to dovolit nemohli.
ale ja zas velmi preferujem,ze ostavam s malym doma do jeho 3 rokov,ze to mam "statom odobrene" a nakoniec ja ostavam aj trosku dlhsie,chcem si maleho este trosken uzit,tak pojde do skolky az po novom roku ked bude mat cca 3,5roka 🙂

kvetinqa
3. apr 2012

@malucqa ty si z prispevkov vyberas len to,co sa ti paci. Pokial citam dobre, @bobocka pise prave o tom,ze by s dietatom do uk nesla. Kazda z nas by sa vedela hned zbalit a odist,keby sme nemali dieta. A prave o to tu ide. Podla mna je od veci tu riesit,ci je zivotna uroven v uk vyssia ako u nas. O tom nema zmysel polemizovat. Pytala si sa,ci to risknut a ist s dietatom do uk aj bez prace a dlhodobeho ubytovania.. A na to tu mas dost jednoznacne nazory.

kvetinqa
3. apr 2012

@bobocka ja nehovorim,ze to je slovensky napad,povedala som len to,ze uz aj tu sa to zacina rozbiehat. Jasne,ze je to len v sukr.skolkach,ale ani v uk to nemas v statnych..

malucqa
autor
3. apr 2012

@e_l_e_n_k_a dakujem krasne si to rozpisala.ja som to vsetko uz zazila mali sme vlastny dom, super robotu,kopec kamosou,zilo s nam ako v raji pokupovala som si s priatelom kopu veci,este sme aj usetrili.no otehotnela som ..bola som rada avsak neviem asi materske hormony ma tahali spat na slovensku ..aj svokor bol chory,no proste sme sa pozbierali a isli.ale teraz?svokor zial bohu zomrel,mala ma 2 roky,zijeme so svokrou v 3 izbovom byte.ja poberam matersku 220 ,muz zarobi smiesnych 320eur cca a to robi pre znamu firmu.z tych penzi platim svokre za byvanie a stravu,muzovi do roboty na cestu,stavebne sporenie,..proste neostane mi vela na zivot.co mi ostane idem kupit malej nieco do sekacu.ja nosim este tie veci co sme si kupili v anglicku pred rokmi,a co po skocenio rodicovskeho?urcite ma caka len dalsia bieda..dalsie vydavky a stale menej penazi.neviem si predstavit ze budem robit za smiesnych 400 eur.takto sa nikdy neosamostanime,ani si nedovolim zit vo vacsom luxuse..ba bude este horsie preto si myslim ze zivot v anglicku je sice tazky ale stoji za to sa obetovat

cinderella.
3. apr 2012

@kvetinqa plne s tebou suhlasim.

bobocka
3. apr 2012

@malucqa naopak,ja som z uk odisla a ani parom volov by ma tam uz nik nedostal 😀 ja tam mam slusne zazemie,priatelov,keby sme s muzom chceli,tak mame do 2 tyzdnov robotu,stary zamestnavatel by nas bral vsetkymi desiatimi,no ani nahodou.na navstevu,dovolenku mozno,na zivot v ziadnom pripade! nie je to tam take ruzove a uz vobec nie posledne roky.aj do uk kriza prisla a so zarobkom to uz nie je take ako kedysi.ked tam pride clovek na zaciatok,tak len tazko moze snivat o praci v kancli.na to treba ozaj dobru anglictinu a aj referencie.zo zaciatku sa ludia pretlkaju kym sa anglictina zlepsi a kym si nieco slusnejsie najdu.naklady na byvanie su neporovnatelne so slovenskymi,cestovne je tiez drahsie,strava je ok,to sa da,ale skolky,skoly-to aby si clovek bral uver len na toto 😀 ja som hlavne zaujata voci anglickemu zdravotnitvu.tam moze byt gp kazdy.paracetamol odporucit viem aj ja 😀 mam velmi zle skusenosti.ci uz islo o fyzicky uraz mojho muza,alergicku reakciu na ustipnutie vcelou a takisto neuveritelne zlu midwife ,ktoru som mala pocas tehu.dakujem,mne stacilo. 😝

bobocka
3. apr 2012

@kvetinqa ved ja spasuje,to ja praveze davam plus na uk stranu,ze toto je to co by sme my tu potrebovali ako sol a pomaly sa to k nam dostava 🙂

malucqa
autor
3. apr 2012

@bobocka si myslim ze kazdy ma z anglicka dobre aj zle skusenosti.ja len chcem zit a dostojne uzivit svoje dieta a zit normalnym zivotom,co to si dovolit kupit a to urcite na vychode slovenska dovolit nemozem.ja som mala tiez super zamestnavatela keby som mu napisala tak ma urcite s muzom hned prijime do roboty a to my staci robit v sklade.nemusim robit niekde v kancelarii.

malucqa
autor
3. apr 2012

viete co si myslim ze keby kazdy popisal svoj zivot a svoje vydavky,tak ti co su na slovensku maju tazsi zivot ako ti v anglicku.ale to uz je na dalsiu temu

cinderella.
3. apr 2012

@malucqa tak vyzera to tak, ze do anglicka naozaj chces ist. v tom pripade ale ako ti uz radili vyssie, najmudrejsie bude, ak tam pojde najprv iba tvoj muz, najde si slusnu pracu, slusne byvanie, a ked bude uz vytvorene nejake to zazemie, prides ty aj s dietatkom. inak si to predstavit neviem.
odstrasit som ta vobec nechcela, nepisala som to kvoli tomu, aby som niekoho odstrasovala, iba som pisala svoje pocity. lebo to, ze sa tam mame po financnej stranke lepsie ako na slovensku, este neznamena, ze sa kvoli tomu nikdy nevratime na slovensko. u mna je to o prioritach. jednoducho chcem byt s mojou rodinou, lebo takto su aj moje deticky ukratene o starych rodicov, sesternice, atd.
len mam dojem, ze sa pozeras na to cez ruzove okuliare. to, ze si tam kedysi zila, ze si tam mala velky dom, super robotu, super vyplatu a mohla si si kupit, co si chcela, to je krasna spomienka, ale na tom by som buducnost nestavala. kazdym rokom je kriza horsia, nezamestnanost sa zvysuje, ceny sa zvysuju, platy sa znizuju. vobec nemas zaruku, ze budes mat take stastie aj teraz, a uz vobec nie s malym dietatkom, na ktore budete musiet brat ohlad najviac. bud rada, ze si este na materskej a mozes si s malou uzit krasne 3 roky doma, lebo ak pojdes do anglicka a nastupis do prace, uz si svoju dcerku moc neuzijes. jedine ze tvoj muz si najde taku dobru pracu, ze ty budes moct ostat doma.
tak ti drzim palce.

hajanka
3. apr 2012

@cinderella. vy asi vsetci davate deti do sukromnych skol-skolok, my sme v skole za nic neplatili (okrem obedov), chodili aj na vylety, nic sme nedoplacali, na kruzky nechodil, mal dost aktivit v skole, chodil do katolickej skoly, velmi dobrej, prijemni ucitelia, vynikajuci pristup.... na nezaplatenie.
Zase, vyska najmu je priamo umerna s mestom, stvrtou, lokalitou, velkostou, zariadenim... atd... kde byvas. Da sa najst aj lacnejsie ubytovanie, aj drahsie. Staci si pozriet online ponuky letting agents.

kvetinqa
3. apr 2012

ja mam pocit, ze toto je opat jedna z tem typu- aha mam napad, tak vsetci, co suhlasite, pridte ma potlapkat, ale ak mate iny nazor, ani ho nepiste...

@malucqa suhlasim s @cinderella. Mas ruzove okuliare a podla mna vobec netusis, do coho ides. Zit v uk s partnerom bezstarostny, slobodny zivot je uplne nieco ine ako zit ten zivot s malym dietatom. Nikto z nas ti nehovori, aby si do UK nesla, vsetky sa ti len snazime dohovorit, ze bude rozumnejsie najprv si vytvorit zazemie a az potom tam priniest dieta...

cinderella.
3. apr 2012

@hajanka do sukromnych skol? o tom mozem len snivat. ved sukromna skola sa plati od 1000 libier mesacne. tie vylety a kruzky su este navyse. maly chodi do klasickej statnej skoly. neplati sa tu zrps ako na slovensku, ale platime za kruzok v skole (nepovinny po skonceni skoly), za obedy a za vylety. Je to ale velmi odlisne od mesta, kde byvate. Napriklad kolegyna mala tu dcerku v statnej skolke a zobrali ju na cely den zadarmo kazdy den. vsetci sme len zirali, ako sa jej to podarilo vybavit. u nas bohuzial beru len na tri hodiny denne. kazdy council to ma ine. od zaciatku sme v londyne, takze ine mesta porovnat neviem. do lacnejsej casti byvat nepojdem. dovod: mam deti. este ked som bola slobodna, zila som aj v takych castiach, ale samozrejme chcem, aby deti vyrastali v slusnej a bezpecnej stvrti. v malych mestach je to asi ine, ale ja hovorim o londyne. tu su skoro v kazdej stvrti rozne gangy, same dobodavania sa.

malucqa
autor
3. apr 2012

@cinderella. no bola som tam pred dvoma rokmi to nebolo tak davno..nech si kazdy mysli co chce ja porovnavam este nie som na sto percent rozhodnuta.vratim sa az ked budem tam mat istu robotu,ktora sa da vybavit aj zo slovenska.a premna by nebol vztah keby ja som bola tu s dcerou a muz bol odo mna 10000ce kilometrov a videli by sme sa dvakrat do roka.to uz by som zila aj v najvacsej chudobe len nech sme vsetci spolu.ja len sa nechcem dozit toho ze mala nastupi do skolky a ja ju nebudem mat ani z coho zaplatit.uz teraz pocitam kazdu korunu a to myslim fakt ze vyplata daleko a ja v penazenke 10 eur.a na slovensku ked tvoje dieta je horsie oblecene uz je z sedlak.,v anglicku sa to tak neporovnava

bobocka
3. apr 2012

@malucqa mas to zazite,zrataj si dve a dve.ak ti vyjde,ze tam chcete aj tak ist aj s dietatom,tak chodte.je to vas zivot.len ja osobne by som najprv poslala asi draheho aspon na polroka a potom podla toho ako sa jemu zacne darit,ake byvanie zozenie ake zazemie vam tam pripravi,tak by som aj ja kufre zbalila.ale preber si ,ze zivot mladeho paru a zivot rodiny s detmi v uk -to je uplne o inom.aj mne sa tam zilo ako kralovnej,mohla som si dovolit kupit co som chcela a stale som mala peniaze co som bokom odkladala.no ked si uvedomim ake vydavky by ma cakali s dietatom a aku buducnost by som dokazala ja dietatu v uk dat,tak pekne krasne sedim doma na svk a viem,ze tu mame ovela lepsie vyhliadky na lapsiu buducnost. lenze kazdy mame ine zazemie na svk.m sme si vdaka peniazom z uk dovolili kupit na svk dva byty.jasne,ze jeden mame s uverom,ale jeden je bez tarchy,teda je to taka poistka do buducnosti.mam senzacnych svokrovcov a svagra a oni nam pomahaju ked potrebujeme.moj muz bol teraz tristvrte roka bez roboty a bolo to tazke,no mali sme vtedy dva trojizbove byty ,jeden sme predali,kupili jednotku a z rozdielu sme zili.keby sme neboli v uk,tak by sme si to nikdy dovolit nemohli.v uk sme mali ciel si zarobit aby sa nam doma lahsie zilo a v podstate to vyslo.😉 no v uk by som sa asi len velmi tazko dopracovala k vlastnemu byvaniu,a rentovat za sialene prachy sa mi ozaj nechce.ked si preberiem kolko stoji studium vysokej skoly u nas a v uk,tak to je fakt neporovnatelne a viem,ze v uk by som si nemohla dovolit syna na skolu dat,kdezto na svk bude moct studovat.a vobec ,nam bolo v uk dobre,no nikdy to nebol domov.napriek tomu,ze sme sa tam ozaj dobre citili a vela krat sa pristihnem ako si na uk spomeniem a iste veci mi chybaju(teraz tam bol drahy na sluzobke a doniesol mi ok magazine,tak som pistala jak mala 😀 ),tak proste viem,ze uk by som domovom nemohla nikdy nazvat.jasne,ze anglicko nie je plne negativ,ma kopec pozitiv,no mne negativa prevazuju,preto by ma ani len nenapadlo tam ist naspat.

malucqa
autor
3. apr 2012

@kvetinqa
@cinderella. ach skoda reci zase tie co vsetko zazili a nic sa im nepacilo..

kvetinqa
3. apr 2012

@malucqa krasna odpoved! Dochadzaju argumenty,tak sa podme urazat.. Tesilo ma

hajanka
3. apr 2012

@bobocka @cinderella. ja si nemyslim, ze s dietatom to je uz len o nehoraznych vydavkoch 😔 ved ked robis, zarabas a este poberas benefity, tak si krasne zijes. Nie ako na SR. Tu ano, stat ti pomoze 3r. a dost, kdzeto v Anglicku ti pomaha neustale, ci priplaca na skolu, ci na opatrovatelku, ci ide o child benefit, alebo working tax credit..., mas moznost pracovat a zaroven travit cas s dietatom, ten prechod tam je v tomto ovela plynulejsi, aj zamestanvatelia su mnoho krat ustretovejsi ako na SR.
To aku stvrt, mesto, si vyberies, to je len na tebe. Nemusim byvat v extra nobl stvrti, alebo mat 7 spalnovy dom...
A dieta ak sa stravuje, tak zje s vami, netreba mu osobitne tolko toho kupovat, oblecenie je lacnejsie napriklad....
urcite na SR nema moje dieta lepsie vyhliadky do buducnosti ☹ ja sama nemam ziadne vyhliadky.
zase..., byt doma, na min. mzde a spoliehat na rodicov, svokrovcov... to tiez nie je bohvieco...

bobocka
3. apr 2012

@malucqa aaale,co sa hnevas? nik ta doma na slovensku nedrzi.ide len o to,aby ste si ozaj zvazili,ze uz nie ste len par,ze uz mate dieta a zivot s dietatom v uk je podstatne narocnejsi.po vsetkych strankach.ovela viac financne i casovo narocnejsi.naozaj si musiet sadnut s kalkulackou a prebrat si co vas bude stat ubytko,strava,cestovanie,mobil,net,skolky,oblecenie,hracky...ci s vasimi skusenostami a vyhliadkami na danu pracu ozaj budete financne stihat.aby sa vam nestalo,ze to bude este horsie ako na slovensku.ja osobne viem,ze s prijmom,ktory sme mali vtedy by sme to s dietatom nezvladli.drahy by si istotne musel najst este aj nejaky part time job a to zas je o com zivot?ved by sme sa poriadne ani nevideli.takto ide na osmu do prace a o stvrtej je doma.vikendy volne.naozaj travime vela casu ako rodina.tam v uk by sa nam mohli kadejak smeny rozchadzt...no nie,to by bol otrasny rodinny zivot.nech si to ja preberam z akejkolvek strany,tak pre nas jednoznacne vyhrava ostat zit na slovensku.aj ked naozaj krkame a netusim co je to dovolenka,tak som tu spokojnejsia. 😉

bobocka
3. apr 2012

@hajanka ake benefity? kamaratka tam ma rok a pol rocneho syna a NIC od statu nedostavaju.nemaju na nic narok,lebo ich prijem je nad isty limit(neviem presne aky,co sa ma netyka uz neriesim).

bobocka
3. apr 2012

@hajanka ked ti dieta bude chciet ist na vysku,tak kde zoberies 9000rocne len na skolu?(recnicka otazka,viac smerovane na to,ze ludia ozaj tolko penazi nemaju) a to hovorim o tej nizkej taxe.kamaratka tam studovala psychologiu ,este chytila stare pomery pred 30% narastom skolneho a prve tri roky ju stali kazdy 3000 a posledne dva 9000! co v terajsich sumach znamena dokopy 81000 ak sa nemylim.co ma akoze clovek kradnut ak chce aby malo jeho dieta vzdelanie? to su nehorazne palky!

hajanka
3. apr 2012

@bobocka na child benefit ma kazde dieta narok (do 16r. aj viac rokov), neurcujeho ho prijem - vyska prijmu, ide o cca 80£ mesacne
to, na co mozno nema narok je working tax credit, ten sa vypocitava z prijmu, potom este ide o children tax credit a na ten mas narok ak mas dieta a pracujes viac ako 16 hod tyzdenne (You can get help with up to 70 per cent of your childcare costs - up to certain limits). Samozrejme, ak maju vyssi prijem nemaju narok na working tax credit.
Citam to narychlo tak dufam, ze som nepoplietla, ak chces mrkni na HMRC, tak je vsetko napisane, kto ma kedy narok a na co vsetko atd...

hajanka
3. apr 2012

@bobocka ale to je to iste co u nas pri 300e mesacnom plate, pre niekoho. Tiez su to pre nas palky.

bobocka
3. apr 2012

@hajanka ano,ale na svk uz az tak vela ludi tych 300mesacne nema.teda my nemame.nemame o vela viac,ale viac mame.
a co sa tyka toho co pises,kamoska nemala narok na ziadne davky(tych 80 mozno,to je to iste ako u nas ,tiez dostavame rodinne pridavky na dieta do plnoletosti myslim a ked porovnas vydavky na zivot v svk a v uk ,tak sa tych uk 80 libier vyrovna svk 22euri),jedine co jej dali bolo ked sla do prace na part time,tak jej trosku prispievali na skolku(neviem aka suma) no nakoniec sa nastvala,zobrala maleho zo skolky na cas a ide studovat ,nejak to studium budu musiet vykryt,lebo vie,ze len so skolou mozu mat zivot na urovni aku chcu.ked jej prispeli na skolku,tak pomaly vsetko co zarobila na part time doplacala na skolku,teda to uz rovno mohla ostat doma s malym.

e_l_e_n_k_a
3. apr 2012

@malucqa ja som asi 400km severne od londyna..tam(myslim do Londyna) by ma nedostal nikto. a dom mame ,tak ze sme si o nom poziadali cez goldengate. to je take nieco ako prenajimanie domov(bytov) od mesta. po niekolkych rokoch ho mozes odkupit. ale ten dom nedostane kazdy,musis splnat vela podmienok. niektori cakaju aj 5 rokov. my sme mali stastie dostali sme ho po 4 mesiacoch od podania ziadosti. ale je to naozaj"len" dom ,ziadne podlahy,zariadenie ..nic... v dome len kuchynska linka,kotol na kurenie a sanita. ostatne uz treba zhanat samostatne.
co sa tyka zeleniny a takych potravin "rychlokaznych" tak to najradsej kupujem na carboot sales ..(trhy) ja som zatial problem nemala 🙂