Odišli ste s dieťaťom žiť do Anglicka?
dobry den chcem sa vas opytat ci ste niektora z vas isli s dietatom a s muzom po dlhom premyslani zit do u.k,len tak na slepo bez prace,bez ubytovania....respektive ci ste uz niekedy boli v u.k vratili sa na slovensko a teraz po par rokov sa chystate spat aj s dietatom.
a ako ste to tam zvladali
diky za odpovede
@e_l_e_n_k_a no tak to ste mali faakt stastie.ked sa chce clovek sa vie uskromnit 🙂 a kde ze je to presne kde sa nachadzate?
Kocky sorry ze sa vam tu opat do toho miesam, ale by som sa rada vyjadrila priamo, keby tato tema bola sukromna a nie otvorena.
- ak mate otazky na skolsky system, tak mi ich mozete adresovat, o niektorych veciach nenapisem, lebo by ste oci a usta otvarali. 😅
- na tych kamerach som sa dobre pobavila, je pravdou ze dobre zariadenie sprostredkuje nahlad rodicovi, aby si pocas dna cez website mohol skontrolovat co robi jeho dieta. Ale bohuzial vas sklamem, vacsinou fungujeme s kamerami na kontrolu personalu a deti v miestnosti. Pocet deti je omnoho vacsi ako si myslite a zodpovednost a papierovacky ani nehovoriac.
Co sa tyka child benefitu a tax credit (ci uz working alebo child t.c.) tak su tam urobene rozne zmeny, tiez bol zamedzeny prispevok na skolky, takze bohuzial. Nebudem to tu teraz vypisovat na percenta a rocne vyplaty, ale bejvavalo, takze je tam riadny skrt aj pre tych kt. makaju a dobre zarabaju, tak dostanu velke kulove.
Ale podstatou prispevku bolo, ci odist alebo neodist a skusenosti... tych mozme napisat neurekom.
Takze drzim palec, ci uz to bude pozitivne alebo negativne, nech si kazdy skusi na svojej kozi ako to funguje a ide hladat svoje stastie.Kazdy vie najlepsie aky system mu vyhovuje a aky zivot chce zit, je jedno v ktorej krajine. Tak good luck vsetkym x
@radlinka no tak co sa tyka sukromnej londynskej skolky kde kamaratka robila,tak veru tam sa ulievat nemohli.kamery oni nevnimali,no boli na ne upozornene,nehrozilo aby nechali deti len tak "plavat",museli sa im venovat.mali aj uplne babatka a aj tam bola samozrejme starostlivost maximalna.sledovali uplne vsetko co mohli,cez to kolko dieta cika,kaka,pije,je,co je,ako reaguje,ci spi,ako sa zaclenuje do kolektivu,ake aktivity ho bavia-uplne vsetko a potom referovali rodicovi.kazde dieta malo svoj vlastny file.kamaratka tu pracu milovala,no chodila odtial unavena ako keby robila v bani.fakt to bola makacka.tam rodicia (resp ich deti) dostali za co si zaplatili.takze pausalizovat skolky sa neda.lebo verim,ze su sukromne co nie su najidealnejsie,no su aj tie co su ozaj dobre. a to je tak vsade.nie len v uk,i u nas i vsade.
@malucqa v tomto s tebou nesuhlasim.nemozes tvrdit,ze tym ,ze budete zit v uk tak tvoje dieta bude dozivotne zabezpecene.to je strasna hlupost.krajina nezaruci dozivotne zabezpecenie,na tom si musi kazdy zamakat sam. ja napriklad viem,ze na slovensku dokazem mojmu dietatu dat viac ako by som mohla v uk aj co sa ohladom studia tyka.viem,ze u nas si bude moct dovolit na vyske studovat,mozno nie na jednej ,ale v uk by som ani na jednu nenaskrabala.to by som fakt musela na sebe makat cely zivot jak fretka a budovat karieru aby som mala aj nejaky ten bubak pomimo a tym padom viem,ze by som obetovala cas ktory by patril rodine a to teda nie.ja osobne teda vobec nie som presvedcena,ze moj syn by sa mal v uk lepsie ako sa bude mat na slovensku.neverim tomu,ze zivot tam by mu dal viac.urcite nie.ja osobne som napriklad velmi sklamana z britskej mladeze.velmi.mala som isty okruh priatelov a ti mali zas dalsich a cim viac som sledovala ako sa ten kruh zvacsuje,tym smutnejsie bolo vidiet o akych ludi sa zvacsuje.a osobne musim povedat,ze aj na niektorych mojich priateloch som odsledovala,ze anglicko ich zmenilo v negativnom slova zmysle.tam je skutocne viac prilezitosti ako sa mlady moze dostat na zle chodnicky.nech ma akykolvek dobry zaklad z rodiny dany.ja som bola znechutena ked som cestovala vlakom a videla deti,fakt male deti co sli zo skoly a co dokazali v tych vlakoch predvadzat.robila som v rodinnom zabavnom parku a tam som denne videla ako su tie anglicke decka odtrhnute z retaze.netvrdim,ze na slovensku su mladi anjelici,to ani zdaleka nie a aj u nas je to z roka na rok horsie,ale tam decka vobec nemaju ani respekt voci autoritam.nemaju problem naplut policajtovi do tvare.a to doslova.ja ked vidim tu salamovu strednu vrstvu co fuckuje od rana do vecera a ulieta si na futbale,tetovanie english and proud -vlajocka a k tomu pitbull,cele zle.staci si len pozriet jednu cast jeremy kyle show a cloveku sa hned zaludok prevrati.ja fakt nemam ruzove okuliare co sa slovenska tyka a je mi jasne,ze ani tu to nie je med lizat,no realne si uvedomujem moje moznosti v uk a je mi jasne,ze ked krkam na slovensku,tak tam by som s dietatom krkala dvojnasobne.viem,ze by sme boli velmi nestastni.boli sme tam skoro sest rokov,teda dost na to aby som si zmapovala aj jedno aj druhe a pre nas je jednoznacna volba slovensko.a len cas ukaze ci sme sa ozaj dobre rozholdli,no na teraz som s nasou volbou maximalne spokojna 🙂
@bobocka "...ano,ale na svk uz az tak vela ludi tych 300mesacne nema"
- no mozno by si sa cudovala ci ma ci nema...., prid k nam na vychod a uvidis
v anglicku sa treba vediet obracat, vediet na co mas narok, na co nie, kedy a ako... kto sa nezaujima - nedozvie sa, kto nehlada - nenajde a hlavne ked nepoziadas - nedostanes.
Ja som si sama vybavila vsetko co som potrebovala, benefit, tax credity, dokonca aj lone parent benefit, a uz ani neviem co este.. popri tom som robila 30h tyzdenne, mala som kde byvat, mali sme krasny velky dom v mensom meste, vlastne izby, na najom sme sa skladali (byvala som s rodinou), vedeli sme sa uskromnit, setrit napr. na elektrine na vode... (ved to robime aj teraz doma), mala skvelu pracu, cas na pracu, aj na syna, aj skola nam casovo maximalne vyhovovala, v skole sme platili len za obedy a nic viac.... ja som sa proste nemohla na nic stazovat. Sluzby boli perfektne, dostupnost vynikajuca, vybavenost skvela, ludia priatelski a mili, kolegovia v praci tiez, mala som kamaratky, chodili sme na vylety, do zoo, na nakupy, proste nam nic nechybalo a nemozem sa na nic stazovat. Je mi luto ze si mala opacne skusenosti.
@hajanka tak ako vsade aj na slovensku su casti kde pracovnych prilezitosti je menej a aj praca je slabsie ohodnotena,to ale zas nebrani slovakovi si zbalit kufre a prestahovat sa co i len 100km dalej a jeho zivotne podmienky mozu byt podstatne lespie.na to sa netreba do uk stahovat.
@bobocka ok, porovnavame tu zivot v UK a na SR a otazka zakladatelky znela, ci by ste odisli s dietatom zit do Anglicka a nie stahovanie sa v ramci SR. Preto to aj takto porovnavam. A zakladatelka asi vie preco chce ist do zahranicia a nie stahovat sa v ramci SR, v zahranici uz bola a preto sa tam chce vratit, len si nie je ista kvoli dietatu.
Osobne na zivote v zahranici vidim vela vyhod oproti SR (nie len co sa platovych podmienok tyka) pretoze som mala len same dobre skusenosti a viac k tejto teme uz nemam co povedat. Kazdy nech sam okusi na vlastnej kozi a potom uvidi ci to ma pre neho vyhody alebo nevyhody.
@hajanka ja som mala v uk len dobre skusenosti kym sme boli dvaja.no je mi jasne,ze s malym by sme sa uz ani zdaleka nemali tak dobre a tak sme sa vratili domov a nelutujem.ja osobne som mala nervy na poliakov co si deti narobili,ani prstom nepohli ,nastahovali si tam cele rodiny od deti az po dedkovcov a na benefitoch tam zili.byt britom,tak mi teda sakra vadi,ze pristahovalci v mojej krajine ziju z mojich dani a z benefitov co moja(teda britova) krajina ponuka.
ja mam dodnes v uk skvelych priatelov,pocestovala som si,videla som toho dost..dovolila som si kupit co som chcela,nemusela som sa obmedzovt vobec.ale to sme boli dvaja.vobec,mne je anglicko ako krajina na zivot velmi nesympaticka.kriminalita,z retaze odtrhnuta mladez,seda krajina,same stare baraky,tehlac na tehlaci,vsetko rovnake.zdravotnictvo ubohe,socialny system naivne nastaveny,skolstvo nechutne predrazene...nic pre mna.
@bobocka mozno to hovoris len preto, lebo to nevies porovnat, pretoze si tam zila este bezdetna. Ja som tam zila so synom, tak co to o tom viem.
preto pisem, kto chce nech vyskusa a potom sa uvidi ci bude spokony, alebo nespokojny, prinajhorsom sa vrati spat na SR.
A to vsetko co opisuje, to rozhodne nevyzera len na dobre skusenosti ☹
@hajanka ja som tam zila uz tehotna a z toho co som tam videla ako sa o mna ako tehotnu starali,resp ako sa nestarali a ako starostlivost o mna a mojho syna zanedbavali,tak som pri prvej moznej prilezitosti odtial usla.hned ako som mohla nastupit na matersku ,tak som v lietadle sedela .bola som znechutena,velmi znechutena.az na slovensku som mala pocit,ze lekari skutocne vedia co robia.matersku som este vybrala odtial a bolo.kebyze ostanem v uk,tak najneskor rok po odchode na matersku by som musela nastupit do prace,inak by som o nu prisla.ja nemienim dat moje dieta nejakej prasnej britke a ist fachcit .ja verim,ze dieta ma byt pri matke min do 3 rokov .je to velmi dolezite pren,ale takisto je to dolezity cas pre rodica.deti uz nikdy nebudeme mat takto male,ranne detstvo nasich deti sa nam uz nikdy nevrati.briti ani len netusia o co prichadzaju.robila som aj au-pair,a videla som ako"krasne" sa staraju britski rodicia o svoje deti.ja nechcem zit v takej krajine,ktora toto povazuje za normalne a dokonca vhodne.
ja fakt nemozem nakompletku na uk nadavat,mne tam bolo dobre.svoj ucel to splnilo.uzila som si ,zarobila som si aby sa nam na svk zilo lepsie,zazitkov a priatelov na zivot mam habadej.no tam by som zit nedokazala.kazdy mame ine priority,kazdy povazujeme nieco ine za dobru volbu,pre mna je zivot v uk zlou volbou.to vsak neznamena,ze niekto tam nemoze mat statny zivot.no ja by som tam stastna byt nedokazala.s dietatom nie.
@bobocka ale ved sa da robit aj na part time, alebo inak si dohodnut pracovnu dobu - vsetko vsak zalezi od prace, od toho ako su ti ochotni vyhoviet a potom mas cas aj na babo aj na pracu a nie je ten prechod taky ostry ako na SR, sedis 3 roky doma (kolke sa sa stazuju ze na materskej "osprosteli") a potom sup do prace na full time.
Je vela mamiciek (ako tu uz niekto pisal), co maju skvele zazitky z porodu v UK a pod. oproti SR. Mozno si si len vybrala zle miesto, natrafila na zlych ludi. To iste mas aj tu na SR, na koho natrafis....
@koniarova
😀 😀 😀 to bude tema vlnama 😉
p.s. Zustante doma...at nemusite resit kdy a jak se vratit..
doma je doma a casto neni navratu..😉
zvlast kdyz detem vytvorite domov jinde, a utece rada let, deti vyrostou, zamiluji se, adaptuji se..nevysvetlite jim, ze "pravy domov" je tam a tam..a tady jsou jen "omylem" ..
nuz, napisala som dlhyyy prispevok a potom omylom zmazala, mozno aj lepsie, lebo som asi rano vstala hore zadkom a mam nejaku defenzivnu naladu 😀 Takze len citat:
Vsade kvitnu kvety pre toho, kto ich chce vidiet.
@malucqa treba si to dobre zvazit, pravdupovediac, ja by som len tak naslepo do zahranicia nesla, aspon tvoj muz by mal mat istu pracu a zabezpecene ubytovanie pre rodinu. Prajem vela stastia, nech sa rozhodnete akokolvek.
@irriss tak moj syn, najskor mu to bolo jedno, bol este malicky, potom si tak zvykol, ze sa na SR nechcel vratit, ked sme sa vratili, nebol spokojny, ale zvykol si a hovoril, ze zit by chcel tam, ale s kamaratmi ktorych uz ma tu, v poslednom case ale cim dalej tym viac hovori o Anglicku, ze sa tam chce opat vratit. Teraz je na tom asi tak, ze mu to je jedno kde je.
@irriss to je pravda, lebo napr. odtrhat -nastrocne dieta od kamosov proti jeho voli (ak ono samo nechce) nema zmysel, to by som nespravila len kvoli sebe
napr. moj svagor, odisiel do Londyna este slobodny, tam spoznal svoju buducu zenu - Macedonku, teraz maju 2 deti (kt. sa tam narodili) a ziju tam spokojne a stastne uz asi takych 8-9 rokov, chodia na dovolenky do Macedonie aj na SR aspon raz rocne, ona je doma s detmi, len on pracuje (a nie je to ziadna kancelarska praca), byvaju sami a nemam pocit aby sa stazovali na nedostatok penazi, alebo neboli spokojni s tym kde ziju...
@hajanka ved ale nechapes,ze ja nepausalizujem.hovorim moj nazor na zaklade mojich skusenosti.takisto mozu byt ludia na svk maximalne nespokojni a zas ini su spokojni,tak je to vsade.stale hovorim,ze pre MNA zivot v uk nie je vhodny.MOJ OSOBNY NAZOR.
a co sa tyka tej prace na svk,moj syn ma v septembri 3 roky a ostavame spolu doma.az nejak po novom roku do skolky pojde.mohla som ist fachcit,no nejdem.chcem dalsie dieta a chcem si syna este uzit.v uk by som to nemohla.musela by som ist robit.nehrozi aby nas muz dokazal uzivit .to by musel byt pracovne uplne inde ako bol.ale to je jedno.uz ma nebavi tu dookola hovorit to iste.pre mna zivot v uk nie je vhodny.pre vas mozno ano,tak si tam zite,pracujte,studujte,dochodkujte...kazdy mame moznost volby.ale nevyvracajte mi MOJ nazor formovany na MOJICH skusenostiach.
@malucqa ved ale je logicke,ze sa hadam nebudem stahovat bez toho,aby som toto vsetko mala zabezpecene.ci sa uz stahujem v ramci slovenska,alebo sa stahujem za hranice.hadam si nezbalim kufre bez toho,aby som tam mala vybudovane zazemie a vedela do coho idem.stahovat sa do uk bez toho ,aby mal clovek pracu istu a navyse ak ide aj s dietatomje naivne a hlupe. a to iste plati aj pre slovensko.tak ked uz hladam pracu na svk,tak pozriem profesiu a zhanam pracu tam,kde sa stahovat chcem.a ked si tu pracu najdem,tak si zozeniem aj ubytko prechodne.idem tam zabyvam sa ,zabehnem v praci a az potom by prisla rodina za mnu.no nie?tieto pravidla predsa platia vseobecne,ci uz ide clovek z domu na 100km ci na 1000.
a ty by si tak vypierdolila muza dala mu par eur alebo libier nech ide nech najde robotu,ubytko a hlavne nech sa potom ozve,este k tomu ked nema velmi dobru anglictinu.
a muz robi za 300 eur mozno niekde na zapade by dostal za tu istu pracu 700...tak mi povec co mam robit.mame sediet doma a zit z almuzny a rozmyslat ako by sme sa mali niekde inde lepsie?ja v january koncim rodicovsku ..roboty tu je malo.,ked aj napisem niekde inzerat nikto nema ani ochotu mi odpisat.zijem so svokrou ktora sama nema pomaly ani na zaplatenie podnajmu,my sme na tom podobne .tak co ti poviem a predstavit si druhe dieta?sak kto by ho uzivil pre boha,
a este mala by ma uzivit moja mama do 25 rokov ale skade ked ani ona nato nema?ja neviem fakt co robit preto premyslam nad tym odchodom do uk
☹ 😖 😖 😖
@malucqa mas doma internet,tak zacni robit pracu z domu.je tu na koniku tema kde baby tak zarabaju a nie je im zle.mam kamaratku co robi s mary kay napr.popri rodicovskej sa da si privirobit.akoze predtym nez by som sa zbalila a isla na verimboha do uk s dietatom ,tak by som sa aspon naprv snazila doma sa pozviechat. akeby to neslo,tak by som mala aspon pocit,ze som spravila maximum,kdezto ty to maximum pre aspon dobry zivot na svk teraz urcite nerobis.sorry za uprimnost 😒
ale nie ,nemam pravo ani sudit ani poucovat,ty si dospela zena,zazila si si aj zahranicie,ak si presvedcena,ze tam pridete,najdete si kvalitne ubytko vhodne pre rodinu s dietatom,ze si najdete dobru pracu,ktora sa bude dat krasne sklbit s rodinnym zivotom tak aby dieta nepocitovalo nedostatok rodicovsej pritomnosti,ked si myslis,ze najdes daycare lacny a dobry a blizko pri dome,ked si myslis,ze mate dostatok penazi na zaciatok (nezabudni,ze deposit sa dava na min tri mesiace dopredu a zamestnavatel plati aj mesiac pozadu),tak chodte.len si sakra svoje rozhodnutie premyslite,lebo uz to neovplyvni len vas,ale i vase dieta.treba si dobre zvazit pre a proti.ak vam vijde viac pozitiv,tak sa zbalte.good luck 🙂

@bobocka ja nie som urazena..sloboda prejavu sak kazdy si moze povedat resp.napisat co ma na jazyku.myslim ze to nieje med lizat v anglicku ale uvazuj aku perespektivu ma dieta co zije v anglicku a tu.ak by zilo moje dieta v anglicku uz by bolo dozivotne zabezpecene si myslim,ze by sa menej trapilo ako tu.a ist s mensim deckom je lepsie ako s vacsim lahsie si zvykne.k tomu cestovaniu tyzdenne som precestovala aj s muzom 10 libier to je fakt malo..aj na peso sa dalo dojst keby som nebola taka leniva. 🙂 my sme byvali v malej dedine nebolo tam az take drahe ubytko dalo sa zvladnut a peniaze co sme odkladali by sme minuli teraz na malu..nieco by aj ostalo snad.