icon

Oneskorený vývoj reči a cudzí jazyk

21. feb 2020

Prosim nemá niekto skusenost - v 18 mesiacoch zivota dcery sme sa prestahovali natrvalo do inej krajiny nez sme zili predtym, a napadlo nas, ze novu rec sa mala najlepsie nauci, keď budeme doma hovorit uz len tak. Ale teraz ma 2 roky a 2 mesiace a nehovori vobec okrem brblania, uz aj zaciname chodit po doktoroch preto. Strasne sa bojím. A vycitam si, ci to nie je tou zmenou v 18 mesiacoch. Inak neslo o velku zmenu ako zo slovenciny na anglictinu, ale len polstina cestina.

Strana
z2
mogaa
21. feb 2020

Vôbec sa tým netráp, je bežné ak dieťa začne rozprávať okolo troch rokov....do troch rokov má čas - hlavne ak používa svoju hatlaninku a rozumie čo jej povieš....problém by bol ak by nerozprávala vôbec a nemala by ani potrebu sa dorozumieť - gestá, ukazovanie.....alebo ak by ti nerozumela....a viacjazyčné deti začínajú rozprávať zväčša neskôr...

tramtada31
21. feb 2020

Ja poznam veľa deti, ktoré v 2 rokoch vôbec nerozprávajú, na SK sa to rieši až vtedy s logopedičkou, keď v 3 rokoch nič dieťa nepovie. Dokonca dvojročný syn kamosky, ktorý je vnuk pediatricky, vie povedat len mama a kamosku nikam s ním neposiela, čiže si myslim, že to bude asi dosť bezny jav. Podľa mna sa zbytočne nestresuj.

zdencaaaa
21. feb 2020

Nasa dcerka tiez dlho nerozpravala. Zacali sme chodit logopedicke. Mojej mamine sa to stale nezdalo a vzala Hanku k usnemu. Pred rokom a pol jej zistili ze ma nosne mandle tak velmi velke ze jej zdeformovali usny bubienok. Bola na operacii a s vybratim nosnych mandli jej doktor zaviedol stipulky do usi. Je tomu rok a pol, dcerka ma 4 roky a papulka sa jej nezastavi

autor
21. feb 2020

@mogaa ale ja mám často pocit, ze mi vobec nerozumie, poviem, ze ideme vymenit plienku, nejde, ze ideme papat, nejde, že ideme kupat, nejde..so mnou komunikuje tak, ze ma odvedie za ruku kde ona chce pripadne mi prinesie knizky v obale, aby som ich vybrala (su tam natesno a samej jej to nejde), mama nehovori, len "Mam"

autor
21. feb 2020

@zdencaaaa sluch má podla mna skvely

lenocka12345
21. feb 2020

podľa teba , choď na kontrolu , veľa detí má teraz problém so sluchom ,
Podľa mňa to bude ok , učím a naozajsú také deti čo nerozprávajú , naprteraz mám predškoláka a prisahám , že rozprávať som ho počula až teraz , doteraz nič a všetko je v pohode 🙂 nesleduj ju a neprežívaj to , hlavne neporovnávaj , viem , že to je ťažké 🙂

zdencaaaa
21. feb 2020

vyssie pises ze ti vobec nerozumie a mne napises ze ma sluch skvely

deti95060810
21. feb 2020

podobnú situáciu mal brat s dcérou...on s dcérou rozprával po slovensky , matka po maďarsky a decko ani v 3 rokoch nerozprávalo vôbec....Lekár povedal že je to tým že každý rozpráva s ňou iným jazykom...
Teraz je dospelá a rozpráva len po angl. ....🙂

deti95060810
21. feb 2020

@zdencaaaa môže aj to byť...dieťa nerozumie a sluch má dobrý...niektorí autisti tak sú
moje tiež nerozumie - len je hluchá...

lululilien
21. feb 2020

Trosku som sa stratila v jazykoch. Rozprávaš na ňu stále rovnako? Materinskou rečou?

sandri
21. feb 2020

Neboj sa, to rozpravanie pride. Syn zacal rozpravat v 2,5 roku. Dovtedy pouzival len pantomimu. Teraz ma 3 a pusa sa mu nezavrie, hoci problem s vyslovnoatou zostal a predpokladam, ze o rok nas caka logopedicka.

zdencaaaa
21. feb 2020

@deti95060810 moja nam rozumela, vsetko ale ked si to takto spatne predstavim rozumela po svojom, ona nepocula niektore pismenka, slabiky, naucila sa po svojom "jazyku". Zle po nas opakovala slova a ked sme ju stale opravovali tak ju to prestalo bavit, ved ona to podla seba povedala spravne. Ked jej merali sluch mala mat krivku, no ona mala ciaru uplne rovnu. Nadalej chodime logopedicke, je v reci po zadu a od 3 rokov sa ako keby uci rozpravat nanovo

sara07
21. feb 2020

tak to ako vôbec nemá suvislost , pretože z praxe viem o pripadoch ked deti frčali na českých rozprávkach a sk jazyk moc nehovorili
mudr sice tvrdia teda určita čast že ano ale potom ked sa rozkecaju tak nemaju problém hovorit aj sk aj cz jazykom alebo mixom , nie je to o tom a zase čeština je dost pribuzny jazyk v podstate pokial tam žiješ alebo pozeráš tv sa plynulo naučiš bez problémov čo napr pri anj fra atd nehrozi až do takej miere
ak si v čechách skus zájst aj do centra včasnej inetvencie a oni ta už spravne nasmeruju, pripadne ti daju aj veci na cvičenie doma atd

janickacrazy
21. feb 2020

podľa mna by si mala na nu rozprávať ty ako mama jej materinským jazykom, aj ked žijete v inej krajine, niekedy tieto dvojjazyčné deti začnú rozprávať neskor, ale do tých 3 rokov by sa mala rozrozprávať, ak nie, tak to treba riešiť s logopedičkou, prípadne si možeš obehať to ušné, aj ked sa ti zdá, že počuje dobre, boli také prípady, že nejaký problém sa našiel, aj ked rodičom sa nezdalo, my sme tiež boli pre istotu, náš malý v 3 rokoch vedel povedať len 3 slabiky, má oneskorený vývin reči, chodíme na logo, teraz má 4 roky a urobil ozaj veľký pokrok za ten posledný rok

maciatkolulu
21. feb 2020

Snáď ste s ňou neprestali hovoriť materinský jazykom? Véd nevadi, že ste v cudzine, jazyk sa naučí veľmi rýchlo v škôlke, ale pokiaľ nie je daný jazyk tvoj materinský narobíš viac škody ako úžitku, keď s nou hovoríš cudzou rečou.... Ale ved nech si každý robí ako uzná. My sme tiež mimo, ale ani ma nenapadne hovoriť v cudzom jazyku a malý nemá problém ani s sk(ty nechceš aby hovorila a rozumela slovenský?) a ani s cudzím jazykom. Toto je mne neuveriteľné smiešne ako sa na Slovensku maminky tešia, že dieťa pozerá you tube a vie povedať po anglicky krava, pes, nevadí III, že to nevie po slovensky a potom behajú po logopedoch a to nehovorím o tom, že polovica rodičov nemá správny prízvuk, nemá správnu gramatiku, no proste nie je to ich materinský jazyk, ale hatlaju na ihrisku po anglicky.... Prízvuk des a tesuaaa sa, že waw ako sa dieťa učí a potom plaču u logopeda

mogaa
21. feb 2020

No dieťa v tomto veku robí čo chce a kedy chce🙂ide o to ak jej niekedy povieš, prines papučky - prinesie? príp.polož knižku na stôl, daj mi niečo....či ťa aspom niekedy poslúchne, lebo ak ano tak rozumie, ale nechce🙂my máme dvojročnú, tiež je viacjazyčná, presťahovali sa ked mala cca 1,5roka...tiež len svoju hatlaninku, pár slov povie mama(ham, daj, nejde...tiež nie vždy uplne zrozumiteľne.....viem že všetkému rozumie aj eď tiež má dni že je niečo poviem a len pozerá, lebo nechce😉u viac jazyčných detí sa práveže odporúča aby na ne hovoril každý z rodičov svojim rodným jazykom.....ak ste ale obaja Česi a odsťahovali ste sa do PL treba sa s dieťaťom rozprávať česky tak ako bolo zvyknuté od mala - jazyk okolia sa na neho nalepí postupne, takže v tomto prípade doma normálne česky a až ked začne hovoriť prejsť na polštinu....dieťa pasívnu polštinu získava z okolia - TV, ľudia na ulici.....takže niečo pochytí a rýchlo sa jazyk naučí v škôlke.....ak je jeden z rodičov Čech a jeden Poliak - dieťa má vždy jeden jazyk dominantný - zväčša je to jazyk matky s ktorou je väčšinu dňa....ale veľa jednojazyčných detí rozpráva hatlaninkou a rozrotpráva sa okolo 3roku.....skôr by som riešila to či rozumie - ale to už vám povie logopedička alebo psychologička....ale opäť ak dieťa vyrastalo v Čechách a presťahovali ste sa do PL - tam dieťa nebude rozumieť nikomu keďže sa s jazykom nestretlo.....takže to musíš zistiť len ty či ti rozumie....jedna vec je že vieš že rozumie a iná že to nechce urobiť.....

mogaa
21. feb 2020

Ak ťa ale rozumie aspom občas a v niečom tak dieťa rozumie....je normálne že jeden deň jej povieš daj mi papučky a podá ti ich a na druhý deń si buď bude robiť svoje a kašlať na teba že jej niečo hovoríš alebo na teba bude pozerať čo po nej chceš - ale to neznamená že ti to nerozumela, ale že nechce....

katty2012
21. feb 2020

pri viacjazycnych detoch je to uplne bezne a caste

lula313
21. feb 2020

Treba naozaj identifikovať, či nerozumie, alebo nechce rozumiet. Keď dcere poviem, že pod, vymeníme plienku, tak sa tiež rozosmeje a kričí “utekam” a bezi prec, lebo neznáša, keď jej dávam plienku😀 ale keď jej poviem, dáme papat až keď urobím copcek, až keď oblečiem gatky, tak vtedy rozumie, že keď nebude držať, tak bude hladna. Alebo jej poviem, že prines knizku, ideme si citat, tak prinesie knizku. Ono tie deti v takomto veku majú žiaľ vlastnú hlavu a niekedy sa robia, že nepocuju

queen_mary
21. feb 2020

Moja neter zacala az v troch rokoch, a to s nou neskusali cudzi jazyk, takze mozno by som skusila logopeda, resp. Lekara, ak sa bojis, ale nestresovala by som sa este

kiki68
21. feb 2020

To je normalne, u zmeny jazyka v tom veku nastavena na pol roka taky regres v reci a potom zacne rozpravat zase. Ucila som doteraz v bilingualnych skolkach a videla som to vo vela pripadoch. Do 3 rokov je zbytocna intervencia odbornikov, hlavne ak ide o dieta po takej zmene na bilingualne.

lentilkaxxx
21. feb 2020

Keď som mala rok aj 8 mesiacov, naši sa so mnou presťahovali do Ostravy. Doma sme vždy hovorili len po slovensky, v jasliach, v škôlke a v škole len po česky. Po rozdelení republiky sme sa vrátili späť na Slovensko, v piatej triede bol mierny boj s gramatikou, ale zvládla som to za 1 rovnako ako tú českú. Doteraz plynule prechádzam zo slovenčiny do češtiny. Pri návšteve Poľska sa po chvíli spamätam a brblem aj po "pšonsky".
Ukľudnila som Ťa? 🙂

amelie2017
21. feb 2020

Urcite sa s dietatom rozpravajte po slovensky, cudzi jazyk sa nauci z tv, z kontaktu s detmi, toho sa neboj. Ja rozpravam s malou slovensky, muz katalansky, spolu komunikujeme spanielsky a mala ovlada vsetky 3 jazyky. Tiez som si myslela, ze bude rozpravat omnoho neskor, kedze je 3 jazycna ale rozprava najlepsie z triedy a to je najmladsia. Inak v okoli mam vela zmiesanych manzelstiev, vsetky sa rozpravaju s dietatom vo svojom jazyky v jasliach/skolke maju tunajsi a naucia sa vsetky. Priklak kamoska polka, muz nemec, spolu komunikuju v anglictine, mala chodi do jasli, kde ma katalancinu, vonku vacsinou spanielsky. Zatial sa chyta hovorit len v polstine a nemcine, ale rozumie aj inym jazykom. Ale napr. s dcerou ich deli len 6 tyzdnov, ale neskutocny rozdiel medzi mojou a nou. Hlavne sa netrap, nema este ani 2 roky, tam sa o nejakom oneskorenlm vyvibe reco neda ani bavit, vela deti sa rozrozprava az po 2.,3m roku

evuska135
21. feb 2020

Nas v takom veku mal na salame polovici veci nerozumel, teraz v 2,5r sa naucil niektore veci, ale stane sa ze niektore veci nerozumie co od neho chcem, volal ma tiez mam alebo baba, az teraz vie mama, ale iba ked chce povie, nieje to dieta ktore hovori na povel, myslim ze sa este nauci to je este taky nizky vek, ja vidim kazdy mesiac pokroky aj ked slova normalne este nepovie . Neurologicka nam povedala,ze do 3r nestresovat takze mu nechavam cas

zuzuliennka1
21. feb 2020

keby nerozumela, tak ti tie veci neprinesie, ze nieco chce... plus dvojjazycne prostredie je tiez nezanedbatelny faktor.. ja som tu nedavno tiez riesila, ze syn takisto stary (2r 2m) nerozprava, len si blaboce, uz som stresovala, k pediatricke sa objednala... a zacala som si ho viac vsimat a viac sa zapajat (on je totiz od narodenia dost samostatna jednotka, nikdy nebol ze “prisavka”, aj zahrat sa vie odmalicka sam, sedi a sklada kocky aj hodinu) a vzdy, ked nieco chce, pride za mnou, schmatne za ruku, dotiahne ma k tomu, co chce, natahuje sa, ze on chce zavriet flasu, ked sa mi dorobi kava, taha ma za ruku, ze vypnut kavovat, natahuje sa pri obliekani, ze zips,... cize rozumie, a rec sa vyvinie, zatial vsetko (evidentne) nasava 😊 urcite to pride

babi81
21. feb 2020

je este skoro podla mna to riesit, nasa zacala okolo 2,5 roka par slov a nornalne suvisle az 3,5 je dvojjazucna, teraz sa nezastavi, ale este pletie reci dokopy

dlucy
21. feb 2020

Ahoj my mame diagnozu oneskoreny vyvoj reci chodime do logo skolky urcite by som to riesila skor ako v 3 r. Vsetci hovorili ma cas a vidis ako to dopadlo. V jednom roku zivota by malo dieta vediet 1 slovo nie blabotaninu.

sapetka
21. feb 2020

A preco s nou nerozpravas po slovensky??

evuska135
21. feb 2020

@dlucy a co sa take stalo, myslim ze ci to clovek zacne v 2,5r alebo v 3r riesit nic natom nieje. Akurat sa clovek skor zacne stresovat a chodit kade tade po lekaroch a stresovat aj dieta. Moje decko na mieste neposedi ani pol minuty takze ta logo by mu bola teraz na dve veci.

sandri
21. feb 2020

@maciatkolulu ano, presne, toto som zazila na ihrisku, mama hovori chlapcovi, ktory spadol, ze "do you have au au?" som myslela, ze zle pocujem 😀 a dalsia zase hovori svojmu dietatu "do you like that doggie? Well, than do mója doggie, mója" to som uz nevedela, ci sa smiat alebo plakat 🤣

Strana
z2