Opačný režim so spolubývajúcou na internáte
Dobrý večer,
asi nie je úplne vhodné sem písať, lebo je to fórum pre matky, ale možno sa tu nájde niekto, kto bol v podobnej situácii a kto mi poradí. Som VŠ študentka a bývam kvôli financiám na internáte, mám však obrovský problém s mojou spolubývajúcou. Máme úplne opačný režim, ja chodím do školy prezenčne cez deň a brigádujem, ona má vyučovanie online, cez deň spí a celé noci je hore. Nech som po celom dni akokoľvek unavená, ja pri nej jednoducho neviem zaspať, nedokážem všetko okolo mňa vypustiť a vypnúť mozog, skúšala som masku na oči, slúchadlá, štuple do uší. Ona pred polnocou vstáva, na izbe si varí, v noci cvičí (bývame na 8.poschodí a dupe susedom pod nami), pozerá nahlas seriály a prednášky, o 4 ráno vysáva. Prosila som ju snáď milión krát, aby aspoň používala slúchadlá a menšiu lampu, pretože máme nad posteľami neónové biele svetlo ako v nemocnici, ale nič nepomáha a ona vôbec na mňa neberie ohľad, vyspí sa cez deň keď som ja preč. Na internáte samozrejme žiadne sťažnosti neriešia, máme byť vďační, že máme lacné ubytovanie. Pokúšala som sa s niekým vymeniť, ponúkala som aj odmenu, ale nikto nechce, lebo spolubývajúca je ešte aj cudzinka a keď je nejaký problém, tak sa začne tváriť, že nerozumie po slovensky. Privát si nemôžem dovoliť, už teraz ledva všetko ťahám, tak chodím do školy nevyspatá, s boľavými kruhami pod očami, študujem náročný odbor s labákmi, každý deň píšeme testy a študijné výsledky sa mi rapídne zhoršili, keď prídem domov, tak celý víkend prespím, nemám kedy robiť zadania a protokoly, nemám čas na rodinu a kamarátov, z nedostatku spánku sa cítim aj zdravotne zle, za posledných 5 týždňov som bola 2krát chorá. Rozmýšľala som aj nad liekmi na spanie, ale neviem či je dobré ich užívať každý deň, nechcem zostať závislá a už bez nich nezaspať a nechcem si zničiť v 22ke pečeň. Možno mi tu niektoré vynadáte, že som rozmaznaná a nič nevydržím a kedysi boli internáty len o ožieračkách, ale mne záleží na mojom vzdelaní a bez spánku neviem fungovať, uvedomujem si že nie je asi normálne takto ťažko zaspávať, ale je hrozný pocit, keď už zaspávam a jej treskne hrniec na zem o 3 ráno, a potom zdesene počítam, koľko hodín spánku mi ešte zostáva do budíka. Prečo to riešim teraz? Lebo sa mi blíži skúškové a budem vďačná za každú jednu radu čo s mojou situáciou, lebo sa desím toho, že kvôli tomu neporobím skúšky a vyhodia ma zo školy. Ja som už uvažovala aj o tom, že budem spať na zemi na spoločnej chodbe, možno to vyzerá že preháňam, ale ten spánkový deficit ma privádza do šialenstva.
@adriannasvk sbs u nás kontroluje respirátory a očkovanie a aby sa nedostala cudzia osoba do budovy, ale takéto stavy neriešia, dokonca ani s veľkou párty si nevedeli poradiť, lebo že vraj na to nemajú právomoci.
Si na nu moc makka. Ja by som ju prizabila, strasny bordel by som s nou narobila a ozaj pochybujem, ze by to skusila dalej takto sa chovat ku mne. Tipujem, ze na vedeni si ssa bola stazova raz a ked ta odpalkovali, uz si tam nebola. Policiu si tiez nevolala. Zasadny bordel a hluk v case, ked ona spi, jej tam nerobis. Proste vidi, ze si furt moze robit co si zachce. Musis byt tvrdsia, stat si za svojim. Ty ju nemas co prosit, aby zhasla velke svetlo kua! atd atd
Bola som vo veľmi podobnej situácii, takže ti úplne rozumiem ( bola som taká zdeptana, že som 3mesiace nemala menštruáciu). A neskúšala si si nájsť miesto na inom internete ( ak máš tu možnosť) alebo skús pozrieť nejaký privát, 100 eur za internát je dosť. A nemohla by si požiadať o nejaké štipendium ( napr. sociálne), aby si si zlepšila finančnú situáciu.
Skus dat niekde dole na recepciu, vrátnicu inzerát, ze by si sa rada k niekomu pristahovala, ak ma niekto volne miesto, pretože tvoja spolubyvajuca žije nocnym zivotom a tebe zalezi naozaj na štúdiu a rada by si ho dokončila..a svoj mail alebo cislo...ak sa to teda da... prípadne možno niekam na stranku toho internatu a tak...este ma napadlo, ze by som sa rychlo s nejaku babu dala do reci a popytala sa ci nevie o niekam...
To čo za blbost ti povedal ten tvoj známy.. že ona potrebuje normálne fungovať v noci a napĺňať si svoje potreby.. to by potom nočný kľud nefungoval nikde, lebo každý by sa vyhovoril, že potrebuje fungovať v noci… a ak sbs nemá právomoc riešiť rušenie nočného kľudu, tak na ňu zavolaj políciu, tí nerešpektovanie nočného kľudu riešiť budú a keď to bude opakovane tak dostane pokutu - snáď nemá zbytočných peňazí na platenie pokút, to by ju mohlo trochu spacifikovať.
A tie maily čo posielas na ubytovacie by som posielala v kópii aj riaditeľovi internátov. Ver tomu že by sa k tomu inak postavili.
Autorka. Dokedy napis mi prosim ta ss.
Inak dokedy mas semester? Ked sa inak neda skus spavat po spoluziackach, kamaratkach, lebo ocividne s nou nepohnes.
Ale bombardovat vedenie internatov a vypisovat vsade mozne treba.
Alebo popros nejakého študenta práva a žiadne maily. Rovno doporučený list milej studentke aj vedeniu. Ako prílohu tie maily co si už poslala plus záznam z policajnej návštevy 😉 a pripoj zo 10 podpisov ľudí čo bývajú vedľa a pod ňou. A už nebude tvrdenie proti tvrdeniu.
Študenti z elekra nech Ti poradia takú srandu čo sa dá ovládať na diaľku, či nastaviť na nejaký interval 20min. A smelo do toho.
Ano, to ti verim. Sme na Slovensku a na MK a tu ludia zavidia aj to, ked studentka na internate nesmie spat a ma kvoli tomu zdravotne problemy a problemy v skole s ucenim. To si tu vystihla uplne presne moja. No musis sa do toho obut so vsetkym, ako sa da. Predstav si tam byvat tak, ze zaspis o pol 9 a zobudis sa pred 6. Chcela by si? Treba kvoli tomu nieco urobit.
@janage student prava ale nesmie nieco take spravit a ani by to nevedel😅prax a teoria sa velmi lisia😂skor musi poprosit nejakeho koncipienta,ktory to napise pod hlavickou AK.
@evamarek77 aj cudzineckú políciu, hoci aj tv,
Toto si nesmie dovoliť ani ukrajinka, nech majú doma situáciu akú majú, aj na veľvyslanectvo by som dala podnet, kuva fiix, a nech si supom ide ku kamoške.
Byť suseda, tak jej pomôžem že bude baba čumeť ako zmizne !
@adriannasvk tak nemusí byť práve študent. Myslela som to tak, že by jej pomohol skoncipovat list.
Mam v okolí právnikov a stačí ak pomôžu s formou, hodia zo 2,3 paragrafy a veci sa pohnú. Nepotrebujú ani hlavičku AK.
Ale ten kto to číta, už si uvedomí, že na 2.strane nie je bojazliva študentka čo ju odmietajú, aby bol pokoj.
A ešte obľúbená je formulka: odpoveď žiadam písomne do xx dní.
@adriannasvk a tu napr. mame v meste kanceláriu bezplatného právneho poradenstva pre sociálne slabších a 100% tam praxujú študenti práva. Dokonca vo vyšších ročníkoch mnohí pracujú na dohody v právnických firmách. Tak sa dosť čudujem, ak tvrdíš, že nemôžu poradiť s listom
@zuzinapipina ďakujem, toto je veľmi dobrý nápad s tým oznamom, ale neviem či si niekto dobrovoľne nasťahuje na izbu ďalšieho cudzieho človeka bez nejakých výhod a nemôžem platiť prázdnu internátnu izbu plus ešte prespávanie u niekoho, tu kope každý sám za seba, ale budem dúfať že sa niekto zľutuje.
@janage ja tomu rozumiem ale student jej podla mna nebude velmi vediet pomoct,nema na to vedomosti. Ale nejaky sikovny koncipient ci pravnik,ktory robi civil by jej vedel pomoct nieco napisat,to mas pravdu. Len ked sa baba tvari,ze nerozumie bolo by dobre to aj v anglickom jazyku. Pomoct mozu ale nemusia vediet,viem o com hovorim ja som vysla zo skoly a bola som vyhukana,ze co to dpc je vsak v skole jedno a prax uplne ina 😂nie kazdy co pocas skoly praxuje aj pise staznosti,odvolania a pod.casto robi akurat tak postara😂ale ti co su po skole uz by mali vediet pomoct. Ale to bezplatne poradenstvo je super napad👍
@cacianka nechcela som to tu vôbec písať aby to nebolo podnecovanie nenávisti, ale presne ste to trafili, je to Ukrajinka. Ukrajinskí študenti majú ubytovanie zadarmo a dostáva štipendium zo školy, takže strašenie pokutami mi nepomôže. Známy z ubytovacej komisie mi povedal, že asi pre toto to neriešia, pretože vidia v systéme, kto so mnou býva a na koho sa sťažujem a keby v tejto situácii vyhodili z internátu Ukrajinku, tak by to vrhalo zlé svetlo na internát a keby sa toho chytili média a poriadne to poprekrúcali ako majú vo zvyku a zamlčali dôvody, prečo bola vylúčená, tak by z toho mali obrovské problémy. On s kolegami posudzuje priestupky voči internátnemu poriadku a je proste holý fakt, že nebol rok, kedy by neriešili porušovanie nočného pokoja, bitky, nedodržiavanie hygieny a neporiadok Ukrajincov (ale aj Slovákov, tam hlavne párty a alkohol), ale teraz nad všetkým musia prižmurovať oči a moja sťažnosť sa nehýbe. Ja to nehovorím preto, že závidím alebo nenávidím Ukrajincov, aj keby mi toto robila Slovenka, tak by som to riešila a možno ešte radikálnejšie. Inak podotýkam, že neušla pred vojnou, ale roky už žije na Slovensku a výhody dostala len na základe jej národnosti, ale nech si ich užije, len aby mi neznepríjemňovala život, lebo ja mám pocit že iba zneužíva situáciu a jej momentálne postavenie.
Napíš ešte raz, s dôraznou žiadosťou o urýchlenú odpoveď a konanie, lebo inak budeš nútená riešiť to prostredníctvom médií. Nepíš to ako slušnú prosbičku, ale ako dôraznú žiadosť a daj najavo, že si odhodlaná ťahať to ďalej. f
Nemusia ju vyhodiť. Nech ju presťahujú k tej druhej zahranicnej čo býva na internáte. V tom prípade by som žiadala presťahovanie na izbu k osobe, ktorá má tiež denne štúdium.
@adriannasvk tak ja zas poznám skôr prípady, keď už makaju počas školy v odbore ak keď len pár hodín a začínajú s menej odbornými vecami. Ale takí 3, 4, už sa aj snažia čím viac, aby potom mali prax, keď budú zháňať miesto. A tých najlepších si firma aj veľmi rada nechá.
@janage tak to asi len ja poznam takych co sa rozhybali az po skole 😂 na prstoch jednej ruky by som spocitala tyvh co zacali pocas skoly. Ale tak je to super,ze su aktivni uz pocas skoly.
normálne na drzovku jej povedz že pokiaľ ťa bude budiť ona, budeš ju budiť aj ty......ráno vstaň a nahlas si zapni telku alebo rádio, veď kým sa oblečieš, umyješ, vychystáš tak to máš hocako min.20-30minut čo nebude môcť spať ani ona.....prídeš na intrák a zase.....a normálne si voď kamošky na izbu bez ohľadu či tam je alebo nie a bavte sa....normálne sa nahlas rozprávajte, kludne búchaj s vecami.....ona to inak nepochopí.....treba si vyjasniť že pokiaľ nebude brať na ohľad na teba, ty nebudeš brať ohľad na ňu.....
zase haloo, vojna na Ukrajina je kolko, 6 tyzdnov? Tvoj problem opisujes ako dlhodobejsi, tak sa tu nevyhovarajme na vojnu a ze preto sa to neriesi. Mozno aj toto ma byt pre teba lekcia, ako sa vediet postavit sama za seba a vyriesit problem.
Autorka, ako si to nakoniec vyriešila?

A pripomenula bu som jej,ze co zazeras,ty ma budis celu noc. Ja uz fakt neviem,ja bu som uz asi sedela za vrazdu v afekte🙄