Opakujúce sa nespisovné slovo "kámoška"
Poprosím adminov, ktorí opravujú nadpisy diskusií, aby zvážili používanie neustále sa opakujúceho slova "kámoš/ka". Je to nespisovné a nemá význam opravovať správne na nesprávne. Správne je "kamoš/ka" bez dĺžňa. Ospravedlňujem sa za poučovanie, ale už mi to dlhšie dvíha tlak a zamýšľam sa nad tým, či naozaj väčšina Slovákov preferuje tento čudný variant s dĺžňom. Ďakujem 🙂
mna vytaca aj "Petržálka" (aj ked to nie je prave problem tu na MK), ked uz sa o tom bavime 😀
@nairia najlepsia je Pétržka 😅
Mne je zle ked citam v diskusiach mojko/moja.Brrr...
@mima1 ja viem, banalita, ale som jazykárka a tieto veci ma skrátka zaujímajú. Ak sa ľuďom naozaj viac páči kámoška, tak ok, nech to používajú, ale aby niekto cielene opravoval "kamoška" na "kámoška" v každom nadpise mi príde zvláštne a preto chcem vedieť, či je za tým nejaká preferencia väčšiny obyvateľstva alebo je to bratislavský/trnavský/východniarsky/alebo neviemaký slang.. 🙂
Tak si na konovi nie v skole. Uc deti v skole na konovi neuspejes. Su dolezitejsie veci ako riesit kamoska
@mima1 ja nechcem nikoho ucit, ja sa pytam, preco to niekto takto opravuje a nie je to pre mna najdolezitejsia vec v zivote.. ale zaujimava.. pre teba ocividne nie, tak neviem naco sa zapajas a mrhas svoj cas na taku banalitu.. 😉
@radkaradix súhlasím, ale keby som mala zostaviť zoznam výrazov a tvarov, ktoré ma tu vytáčajú, nemalo by to konca
Inak,ja sa az tak nezamyslam nad chybami,ak mi to naozaj nekole oko...
Ale v tvojom príspevku,som nasla minimalme 2 chyby-ciarky a slovo uz mi to dvíha tlak znie nespisovne podla mna...Spisovne je prekaza mi to??
To je tu takmer zbytocne... mam dojem, ze vacsinove osadenstvo gramatiku neovlada vobec, takze na akukolvek opravu zareaguju ze je to jedno, nejde tu o gramatiku, to nie je dolezite, namiesto toho ay si uznali chybu a poucili sa.
A najlepsia je aj tak odpoved - to je autocorrect, to ten hlupy mobil prepisal :D
@ivkazba ďakujem za pochopenie, aj ked ja netvrdim, ze je niekto blby 😀 kazdy mame svoje jazykove preferencie a moderatorky nemusia byt na tuto pracu 100% jazykovo vzdelane, to chapem
@fantaghiro21 slovo vadí mi sa nehodnotí ako nespisovné, ale ako menej vhodné.. ale ja netvrdim, ze rozpravam ako slovnik :D :D ved je to tu len diskusia, pokec, kazdy pise rychlo a hovorovo.. ja sa len zamyslam nad tym, ze preco niekto naozaj cielene prepise nieco spravne na nieco nespravne.. snad si rozumieme ;)
@fantaghiro21 predtým si tam mala "vadí", teraz vidím, že tam máš "dvíha tlak".. to je úplne normálny frazeologizmus, nič nespisovné, ale dobre, chápem, o čo ti išlo, poukázať na to, že ani ja nie som dokonalá.. a priznávam, že nie som. Ešte mi prosím povedz, kde mám zle tú čiarku, aby som sa poučila 🙂
@fokuska veď tu naozaj nejde o gramatiku, to netvrdím 🙂 nech si každý píše podľa svojho uváženia.. ale toto kámoška pozorujem len tu na MK a vždy si poviem, prečo to niekto robí? :D
@radkaradix prečo niekto mal nieco cielene prepisovat?mozno tiez ma niekto diskusný slang...Neviem,prečo nemas rovnaky meter na každého,ale ty vlastne hovorovo mozes pisat?Ako chapem,ked vidím napr slovo "visvedcenie",robyt,pitat," tak si vravim,ze gramatikou nie som na tom az tak hrozne,aj ked si mylim ze veľakrát pisem a hovorim nespisovne, aj s chybami
@radkaradix ja som pojmom "blbý" nenarážala na nikoho. Bolo to všeobecné smerom na MK, pretože často tu čítať, že veď takto píšem len tu, inak gramatiku ovládam. A to nie je pravda, ak niečo ovládam, tak to ovládam vždy a všade. Žiaľ na koníku vidíme nielen gramatické chyby, ale aj oveľa horšie tragédie (od komplexov cez absolútne chýbajúce základné povedomie o živote a svete). Ale komu niet pomoci...
Ja tiež neznášam keď to vidím, takisto ma irutuje aj dĺžeň v slove balzám, alebo keď môj manžel používa namiesto slova vyzerá vypadá, hneď ho opravujem :D
@fantaghiro21 nechceš ma asi pochopiť.. ak niekto pridá diskusiu a napíše tam "kamoška", prečo príde potom admin a prepíše to na "kámoška"? To je akoby niekto napísal do nadpisu "vysvedčenie" a admin to prepísal na "vysvedčko".. alebo niekto napíše "chladnička" a admin to prepíše na "ladnička".. alebo "kúpeľňa" na "kúpeľka".. už vieš, o čom hovorím? Zaujíma ma, prečo toto niekto robí? Lebo podľa mňa to nie je ok.. mňa osobne by nahnevalo, keby som napísala niečo správne a admin mi to prepíše na nejaký slangový preferenčný variant..
@ivkazba. Inak je to velka pravda ale napriklad ,ked pisem nieco formalne,do prace,mail,tak si davam velky pozor co napisem,odkontrolujem,atd...
Ked pisem nieco neformalne,napr messenger,mk tak pisem rychlo a nezamyslam sa co pisem....hned myslienky zapisujem.Mozno aj preto niektori tvrdia,ze v skutočnosti by chybu nespravili
@radkaradix ja som sa zatiaľ s tym prepisovanim nestretla,nie som tu az taký sledovatel diskusii a gramatiky.
Ale ak je to pravda,tak je to fakt a zvlastne...
@fantaghiro21 no možno sa aj ja mýlim, ale všimla som si, že nadpisy diskusií sú občas odveci, napr. "Pomoc", "???", "Čo vy na to?" a podobne. Takže admini to pravidelne prepisujú, aby ostatní vedeli, o čom tá diskusia je a či to chcú rozklikávať..
@fantaghiro21 úplne bežná prax adminiek, prepisovať názvy diskusií. Niekedy je to naozaj potrebné, ale niekedy to vie aj mňa poriadne nahnevať. Naposledy mi zmenili názov témy úplne gramaticky nesprávne, až to do očí bilo a potom ma tu ženy z MK za to ešte buzerovali, že ako to píšem 👿 no radosť...
@fantaghiro21 inak, to ty mas zle niekolko ciarok v prispevkoch. autorka to ma spravne. nemyslim to v zlom. ja len, ze ked opravujes... mas to asi zle naucene.
Zažila som tu diskusia ktorá bola o spánku dieťaťa. Admini prepísali nadpis, kde urobili zo starého rodiča takmer pedofila. Čiže mňa už tu neprekvapí nič 😖
@radkaradix minule admin opravil vecné bremeno na večné bremeno, som sa pobavila :D (tiez robim s jazykom)

To akoze vazne😂😂😂